Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Țevi de pușcă în întuneric

Pentru că nu-i este pe plac decizia Înaltei Curți cu privire la inculpatul Dragnea, L. Dragnea a anunțat că va scurtcircuita Parlamentul, care îl enervează pentru că încă mai conține Opoziție, și își va da legi, pe baza cărora poate fi achitat, prin decrete de tip Ceaușescu, numite Ordonanțe de Urgență.

Pe președintele Iohannis îl poate suspenda oricând.

Pentru manifestanți, dacă vor încerca să apere ce a mai rămas din democrație, este limpede ce pregătește ministrul de Interne Dan de vreme ce, împreună cu premierul Dăncilă, a insultat și amenințat Înalta Curte pentru că a îndrăznit să se atingă de Șefu: bastoane în cap și pe spinare, gaze lacrimogene, șuturi în coaste, cai puși să ia oamenii în piept, arestări rapide în masă și, dacă va fi nevoie, se va merge „până la capăt”, cum a declarat un lider PSD.

Ca în decembrie `89. După 30 de ani, aceleași forțe ale Răului care îi hăituiau în noapte pe cei ce strigau în stradă înainte de 22 și îi împușcau nevăzute și necunoscute după 22, atacă din nou.

Iliescu a inventat un dușman ca să se legitimeze ca unic conducător după Ceaușescu, și l-a numit „teroriști”. Dragnea a inventat și el unul, „statul paralel”, pe care biruindu-l să ajungă dictatorul României. Fenomenală declarația Sublimului Lider, „Sunt zeci de mii de români care au dosar la DNA, și nici nu știu asta” – omul are stofă...

La fel ca în noaptea ceaușistă, pare că nu sunt șanse să-l oprească cineva pe Dragnea. Astăzi însă, i se poate opune Justiția: dacă mesajul Curții Supreme va fi recepționat de magistrații acestei țări, ei pot să-și facă meseria cu legea și conștiința pe masă, fără să cedeze presiunilor de-a dreptul sălbatice ale Puterii.

Și, în ultimă, sau în primă, instanță, oamenii. Ca în urmă cu 30 de ani, ieșind în piață, riscă să-și piardă locul de muncă, libertatea, chiar viața.

Rămânând în casă, își așteaptă în liniște transformarea în sclavi.

Întrebarea este: vor fi mai mulți, mai puțini sau mult mai puțini decât în `89?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • diferenta : in 89 ati fost si dvs in piata, dle CTP. Atunci intelegeati ca suntem toti datori sa. Azi foarte multi au senzatia (ba ca deontologia, ba ca el aduce bani la buget si sustine pe ma sa si nu poate intrerupe asta, ba ca el a fost deja si a inghetat la OUG13) ca e pe sarite. Nu e. TOTI trebuie sa fim acolo. Pentru ca ne priveste pe toti
  • Like 0
 • Cred ca nu s-a inteles deloc bine. Daca esti penal pe stil DNA in Romania, inseamna ca esti specialist. Este cam la fel ca in cazul cand ai dosar de turnator la Securitatea de dinainte de '89. Numai ineligentii erau trasi in zona aia. Cam in zonele astea s-a plasat 'intelectualul' roman, si inca continua sa stea. Se LUPTA sa stea acolo si e in stare sa calce 'DEMOCRATIA' in picioare ca sa conduca el. Stii de ce face asta? Pentru ce esti un 'PROST' care nu stie sa faca nimic, decat galagie. Daca ai fi fost destept in Romania, ai fi fost condamnat macar la vreo 3 - 4 ani de puscarie, si asta doar pentru ca ai fi dorit sa 'faci ceva in tara asta de tarani idioti' care nu stiu ce este bussinesul. Dar, cum sa faci ceva, atunci cand niste imbecili cu apetit de a se duna in pietele publice si condusi de straini si de SOROS te impiedica? Nu ai cum. Esti doar un segment de dreapta care se intersecteaza cu o linie stramba. Esti permanent in contradictie cu Statul Paralel care nu se intersecteaza pe niciunde cu 'business'-ul.
  • Like 0
 • Magneto check icon
  Daca s-a trecut cu usurinta peste punctul 8 al Proclamatiei de la Tmisoara din 12 Martie 1990 - acum vedem REDSTAURATIE....
  • Like 2
 • Ma tem ca el are asii in mana si noi ne vom uita de la televizor sau de dincolo de granite. Din pacate romanul se adapteaza si are putin,foarte putin, eroism. Tocmai pe asta mizeaza teleormaneanul, cu alaiul de pupincuristi vor schimba tot ce le mai trebuie sa nu-i mai deranjeze nimeni de la "guvernare"...ca la unguri sau la turci, ca stofa si alura de tarul Putin nu are.
  • Like 2
 • Depinde cum le a "priit" oamenilor rezultatul lui '89.
  • Like 0
 • Eu zic ca nu are nici un rost sa mai iesim in strada , mai bine intram in PSD si ne luam niste bugetari sa ne lucreze in curte si nu numai...
  Daca guvernul "Vasilica Centenar" da OUG-ul saptamina viitoare , fiecare PSD-ist de bine poate sa ia citiva fraieri pe linga casa si sa-i plateasca de la buget. La puscarie nu intra sigur.
  Eu nu stiu cum nu se bucura bugetarii , ca noul cod penal le va deschide noi orizonturi de a-si exercita talentele. Fiecare cu ce se pricepe.
  • Like 0
 • Bună ziua!
  Nu cred că putem spune cu certitudine câți oameni vor ieși în stradă, dar putem bănui ce se va întâmpla în fiecare dintre cazurile enumerate de dumneavoastră:
  1. mai mulți oameni în stradă decât în decembrie `89 - România arată că are o conștiință națională, așa cu nu de multe ori a făcut-o în istoria sa. Justiția poate găsi în numărul mare de oameni un punct arhimedic pentru dictarea justă a sentințelor în dosarele de corupție, fără tema că eventualele încercări de interferență ale clasei politice în actul de justiție vor rămâne nesancționate politic din partea populației. Probabil pentru șeful PSD (și mulți alții din tagma sa) se vor profila „gratii în întuneric”.
  2. mai puțini oameni în stradă decât în decembrie `89 - România este mai eterogenă axiologic și social decât ne place să credem. În următoarea perioadă se va duce o luptă surdă în care s-ar părea că Partidul este în avantaj, având inițiativa și mijloace combative superioare (bunăoară Parlamentul și Guvernul nu mai sunt instrumente ale administrării statului. ci au fost convertite în arme la dispoziția unei „găști dă tovarăși”- cum ați spune dvs.). Bătălia, poate că nu va fi sângeroasă, dar cu siguranță va avea consecințe pe termen lung (probabil cei care o vor câștiga vor sărbători centenarul victoriei, fără ca ceva semnificativ să se fi schimbat între timp!). În acest caz se întrevăd „țevi de pușcă în întuneric”, ațintite către pieptul expus al democrației.
  3. mult mai puțini oameni în stradă decât în decembrie `89. Tevile de pușcă aflate până mai deunăzi în întuneric vor ieși nestingherite la lumină, iar poporul va fi luat prizonier fără nici cea mai mică umbră de rezistență. În acest caz o singură gratie va fi de ajuns pentru a îngrădi o țară: Gratia - acesta va fi modelul de dezvoltare, adaptat desigur. și implementat la nivel național.
  Cele bune!
  • Like 0
 • Domnilor si doamnelor, intr-adevar romanii sunt indolenti si isi merita soarta. Numai la noi a fost nevoie de varsare de sange in '89 si si aia a fost degeaba, doar sa ia fraiele puterii ticalosii din umbra care-si doreau sa faca multe si nu puteau in sandramaua comunistoida dinainte. Dupa revolutie, libertatea de a pleca afara a dat impresia de schimbare de regim, cand, de fapt, s-a pastrat caracterul de lagar de concentrare, unde masele largi se bucura de o sutica in plus...si Dragnea vrea sa termine cu ultima iluzie de democratie si sa impuna legea fortei si a terorii pregatita in umbra de ani de zile de catre fortele conservatoare ale fostului regim.Aceste forte n-au pierit, asa cum n-a pierit nici interesul Rusiei de a-si recupera vechile teritorii de influenta !!!! Faceti opozitie, oameni buni, CAT INCA SE MAI POATE!
  • Like 0
 • Am fost,sunt și voi rămâne un adversar al doctrinei de stânga cât voi trăi(mulțumesc,bunicule).Nu știu câtă coloană vertebrală mai are Coana Justițica în general,atâta timp cât,în interiorul său sunt atâtea contradicții.E ca un bolnav de cancer,în care se dă o luptă care de multe ori se termină cu obștescul sfârșit.Sincer,cred că extirparea celulelor dăunătoare și transplantul unora sănătoase ar duce la vindecare.Dar costă.Scump...foarte scump pentru un popor deja vlăguit.
  • Like 0
 • Flo check icon
  Batalia e pierduta! E o stare de somnolenta generala.......
  • Like 0
  • @ Flo
   Niciodata!
   https://www.youtube.com/watch?v=APQLbhk-rfY
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult