Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Țevi de pușcă în întuneric

Pentru că nu-i este pe plac decizia Înaltei Curți cu privire la inculpatul Dragnea, L. Dragnea a anunțat că va scurtcircuita Parlamentul, care îl enervează pentru că încă mai conține Opoziție, și își va da legi, pe baza cărora poate fi achitat, prin decrete de tip Ceaușescu, numite Ordonanțe de Urgență.

Pe președintele Iohannis îl poate suspenda oricând.

Pentru manifestanți, dacă vor încerca să apere ce a mai rămas din democrație, este limpede ce pregătește ministrul de Interne Dan de vreme ce, împreună cu premierul Dăncilă, a insultat și amenințat Înalta Curte pentru că a îndrăznit să se atingă de Șefu: bastoane în cap și pe spinare, gaze lacrimogene, șuturi în coaste, cai puși să ia oamenii în piept, arestări rapide în masă și, dacă va fi nevoie, se va merge „până la capăt”, cum a declarat un lider PSD.

Ca în decembrie `89. După 30 de ani, aceleași forțe ale Răului care îi hăituiau în noapte pe cei ce strigau în stradă înainte de 22 și îi împușcau nevăzute și necunoscute după 22, atacă din nou.

Iliescu a inventat un dușman ca să se legitimeze ca unic conducător după Ceaușescu, și l-a numit „teroriști”. Dragnea a inventat și el unul, „statul paralel”, pe care biruindu-l să ajungă dictatorul României. Fenomenală declarația Sublimului Lider, „Sunt zeci de mii de români care au dosar la DNA, și nici nu știu asta” – omul are stofă...

La fel ca în noaptea ceaușistă, pare că nu sunt șanse să-l oprească cineva pe Dragnea. Astăzi însă, i se poate opune Justiția: dacă mesajul Curții Supreme va fi recepționat de magistrații acestei țări, ei pot să-și facă meseria cu legea și conștiința pe masă, fără să cedeze presiunilor de-a dreptul sălbatice ale Puterii.

Și, în ultimă, sau în primă, instanță, oamenii. Ca în urmă cu 30 de ani, ieșind în piață, riscă să-și piardă locul de muncă, libertatea, chiar viața.

Rămânând în casă, își așteaptă în liniște transformarea în sclavi.

Întrebarea este: vor fi mai mulți, mai puțini sau mult mai puțini decât în `89?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult