Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Toxicul Dragnea. Cine îl scoate din scenă?

Liviu Dragnea reușește să acapareze energia întregii societăți de ceva vreme. Sociologic vorbind, astfel de episoade se întâmplă când protagoniștii au influențe emoționale supradezvoltate de diferite acțiuni de impact. Sportul oferă exemplele pozitive în general și generează trăiri populare limitate în timp, cât sunt performanțe sportive de excepție: Hagi, Nadia, Halep mai nou. Energiile negative sunt acumulări de durată și se degajă în special când este vorba de politicieni. Mai toți președinții de după `90 au fost astfel de exemple. Liviu Dragnea intră cu succes în această galerie, a personajelor care reușesc să stârnească populației sentimente, dar mai ales resentimente. Liviu Dragnea a trecut însă limita suportabilului și a devenit un personaj toxic pentru societate. Ce îl recomandă pentru această etichetă?

Liviu Dragnea - Inquam
 • Autoritarismul cu care-și conduce partidul, epurările pe care le face în jurul său pentru a-și păstra neatins scaunul de Daddy;
 • Mârșăvia cu care și-a decapitat premierii impuși tot de el, dar care nu au făcut sluj;
 • Aroganța cu care tratează instituțiile statului intrate în conflict cu el, opozanții politici, media;
 • Șmechereala cu care își etalează modestia de bugetar, având în spate o avere impresionantă, greu de justificat;
 • Samavolnicia de a ascunde propriul interes de a scăpa de pușcărie în pachetul de modificări ale legii penale, cele mai multe cu siguranță necesare. Asta a început cu Ordonanța 13 și continuă și acum;
 • Parșivenia cu care instigă societatea pe tema căsătoriei tradiționale, invocând valori ale familiei de care el personal s-a depărtat demult;
 • Contaminarea cu cultul personalității, ajungând la demonstrații nord-coreene prin reconfirmarea sa ca președinte de partid prin ovații.

Suma de atribute de mai sus a fost înregistrată aproape cinematografic în secvența ieșirii din sala de ședință de la Parlament (episodul cu busculada): El, suveran, sfidător ca un pașă, aproape că levitează prin cordonul de deputați PSD trimiși în roluri de gărzi imperiale.

Dezbaterea pornită de populația activă, plătitoare de taxe și impozite, nu mai este dacă acest conducător ales este toxic sau nu, ci cum scapă de el. Aici cred că greșit se canalizează așteptări și speranțe către Justiție. Justiția operează cu evidențe, cu dovezi, cu probe. Autoritarismul, mârșăvia, aroganța, parșivenia nu sunt delicte penale ca să poată fi amendate de un tribunal. Toate acestea sunt însă mult mai grave decât abuzul în serviciu cu două femei angajate la stat și trimise să presteze la partid. Deci, nu prin condamnare trebuie eliminat Dragnea. E ca și cum la o toxinfecție ai interveni chirurgical. Or, calea naturală este stimularea anticorpilor să elimine toxinfecția din organism, nu bisturiul.

Justiția este supusă în această perioadă la o presiune extremă, nemeritată, să valideze sentințele străzii. Nu ea, ca organ al societății, poate rezolva problema unui conducător periculos. Societatea, prin instrumentul democratic al votului, poate și e nevoie să o facă. Sigur, acest prilej este abia peste doi ani, dar asta nu poate fi decât o lecție la atitudinea de tip ”Mă piș pe el de vot!”. Strada nu poate cere Justiției să facă ce n-a făcut ea acum doi ani. Ce mai poate face astăzi strada este să țină presiune constantă pe modificările excesive, dedicate ale Codului Penal într-o perioadă în care pare că Dragnea, ca un animal rănit și disperat, nu va avea nicio reținere să ”zdrobească” (termen folosit de el însuși) pe oricine și orice pentru a-și scăpa pielea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Il scoate din scena cine la bagat,cei destepti care n au reusit sa faca nimic pentru Romania 30 de ani si acum dau vina pe prosti.
  • Like 0
 • Sa -l scoata cine l a bagat,cei destepti care n au fost in stare sa rezolve nimic si ne -au adus aici,acum dand vina pe prosti.
  • Like 0
 • si colac peste pupăză vine si -mi spune că vrea sa-mi faca viata mai buna.....cine clica lui de analfabeti funcționari!
  dar oare discursul lui nu este o îndemnare la nesupunere civică și suspendare a constitutiei....adicătelea nitel penal....poate chiar o incercare de lovitura de stat!
  • Like 1
 • Acum doi ani, in 2016, niște indivizi fără conștiință, sprijiniți, masiv, de o mulțime de cretini asistați social, puturoși, bețivi, o bandă de crimă organizată, condusa de banditul de Teleorman dragnea și susținută de craiul bășit tariceanu, a pus mâna pe putere in țara asta. Și-au instaurat un guvern format, in totalitate din ariviști, lipsiți de pregătire, educație, cultură, discernământ. Asta este romania de azi. Tare mi-e frică de ăștia doi ani rămași pana la viitoarele alegeri. După ce vor termina justiția se vor ocupa și de "legiferarea" alegerilor. S-ar putea ca următoarele voturi să fie total inutile. De aceea nu trebuie să li se mai lase timpul până atunci. Oare de ce avortonul tudorel a eliberat toate scursorile din pușcării și i-a și despăgubit financiar, din banii noștri??? Ăști vor fi viitorii "observatori" ai alegerilor din partea pdsalde. Prin violență vor împiedica orice contestatar. Ăștia formează "garda pretoriană" a borfașului dragnea, după cum s-a și văzut, coordonați de alt avorton scârbos c. stefanescu. Nu neglijați faptele!!!
  • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Nu pot sa mi inchipui ca de la acea "multime de cretini..." se astepta salvare!
   Daca unui elev I ai spus cretinule l ai pierdut pentru educatie.Daca unui om ii spui cretinule ai ratat sansa sa l mai atragi cu tine de partea buna a vietii,Asta e drama actuala, nu s a inteles ca toleranta si comunicarea fac mai mult decat o suta de proteste sau revolutii.Ori cineva nu vrea sa se rezolve ori desteptii nostri,de la care se asteapta rezolvarea ,sunt ori prea "prosti "sa inteleaga asta,ori prea rai ,pentru a o aplica.
   S a trecut iarasi la,aroganta, ura,minciuna ,dezinformare,manipulare ca acum zece ani si ce a iesit se vede si n a fost bine.
   • Like 0
 • Cred ca demisia ar rezolva totul
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Pazea! Revine Oprea. Aceasta constanta variabila a politichiei romanesti va rezolva problema.
  • Like 1
 • Acest derbedeu politic are o mentalitate de criminal în serie. De unul singur nu se va opri, trebuie să-l oprească societatea.

  În prezent, România nu-și mai permite să mai suporte un ceaușism ciocoiesc de tip Dragnea. Nicolae Ceaușescu era un isteț limitat de "origine sănătoasă", care credea în ceva și încerca să facă ceva "pentru țară". Liviu Dragnea nu crede în nimic în afară de propria putere și putere de influență. De economie îl doare în cot, se crede mai isteț ca toată lumea, deși ce face el - să se împrumute ca să plătească salarii și pensii de stat - poate face orice prost iresponsabil. Tot ce-l interesează pe acest individ este să-și extindă și să-și conserve imperiul lui personal.
  • Like 3
 • Perfect adevărat. domnule Mitroi!
  In ce mă privește, nu reușesc să scap de senzația că eu sunt statul paralel.
  Deși nu mă obligă nimeni, recunosc cinstit că trag ca boul în jug de dimineață până seara la un loc de muncă nici bun, nici rău. Adică suficient de bun cât să mă ajute să supraviețuiesc oarecum decent dar destul de apăsător cât să mă stoarcă de vlagă. Timp pentru familie și pentru mine însumi am din ce în ce mai puțin în contrapondere cu timpul pe care-l pierd prin clinici. Aș paria că e o situație comună pentru mulți, mulți alții așa că o să-mi spuneți că bat câmpii, nu interesează pe nimeni trăirile mele personale.
  Atâta doar că deși viețuiesc în acest mod simt, totuși, acut că eu sunt statul paralel. Nu singur, cu mulți alții care trăiesc ca și mine, muncind cinstit și hrănind, din contribuțiile noastre, acel stat ne-paralel, statul lui Dragnea și al paraziților ticăloși care-l secondează. Eu, voi, abia târându-ne prin viață, ei prosperând și depărtându-se necontenit de realitatea noastră, cei care-i hrănim.
  Ceea ce lipsește acestei colonii de paraziți este simțul măsurii. Într-un sistem natural în care eu, statul paralel, sunt gazda, interesul lor firesc este nu să mă „zdrobească” ci să mă mențină într-o condiție de suficientă bunăstare cât să le asigure lor supraviețuirea. Când spun bunăstare nu mă refer numai la câți bani am în buzunar ci, mai ales, la cât de liniștit îmi e somnul. Și spunând „supraviețuire” puteți ajusta semnificația la ceea ce însemnă acest lucru pentru ei. Altminteri nu e surprinzător că nu-i duce capul la un astfel de raționament.
  Pe de altă parte, e de-a dreptul siderant și, în aceeași măsură, relevant că adunătură manifestă o asemena solidaritate în ticăloșii. Nu-i greu să ne dăm seama de ce. Întâi că așa le e natura apoi pentru că perspectiva de orizont cu gratii care e aproape palpabilă pentru Dragnea este una mai mult decât probabilă și pentru ei.
  Și de-aia...
  • Like 4
 • Foarte bun articol!
  • Like 0
 • Derbedeul politic Dragnea și gașca lui de infractori trebuiesc "rași", extirpați definitiv din viața politică, înainte de alegeri!
  Avem la dispoziție demonstrații și greve. O grevă a procurorilor și judecătorilor ar fi cât se poate de oportună!
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult