Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

The Intercept: Elliott Broidy, care i-ar fi intermediat lui Liviu Dragnea întâlnirea cu Trump, dorea să vândă unelte de supraveghere a social media către guvernele din România, Cipru, Tunisia și Emiratele Arabe Unite

 Elliott Broidy

(Foto: Guliver/Getty Images)

Compania americană Circinus, controlată de Elliott Broidy, fundraiserul care i-ar fi intermediat lui Liviu Dragnea întâlnirea cu Trump în ianuarie 2017, a intenționat să vândă către „regimuri represive” din Tunisia, Cipru, România și Emiratele Arabe Unite software-uri de supraveghere a rețelelor sociale, arată o serie de documente obținute de The Intercept, un portal finanțat de fondatorul eBay.

Broidy a fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump. În 2009 Elliott Broidy și-a dat demisia din funcția de preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, după ce a recunoscut că a dat mită un milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii.

Despre Broidy Wall Street Journal a scris anul acesta în aprilie că la sfârșitul anului 2017 a negociat, prin avocatul personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, o înțelegere prin care s-au plătit 1,6 milioane dolari unui fost model Playboy care acuzase că fost lăsată însărcinată de finanțatorul republican.

În România, oficialii firmei americane Circinus au semnat pe 1 februarie 2018 un acord cu reprezentanții Romarm, a scris HotNews.ro, care cita oficiali din Ministerul Economiei și arăta că acordul a fost semnat în mod netransparent, chiar dacă la eveniment au participat miniștrii Apărării și al Economiei, precum și ambasadorul american Hans Klemm.  Circinus a explicat ulterior, într-un punct de vedere transmis HotNews.ro, ca înțelegerea semnată cu Romarm nu este un contract, ci un acord de parteneriat și au negat că acordul s-ar fi semnat în secret, fiind întrunite toate obligațiile legale.

În urmă cu câteva luni The New York Times relata că Elliott Broidy a avut întâlniri cu lideri străini care erau și potențiali clienți ai companiei sale Circinus. Despre Circinus se cunoaște puțin, dar documentele obținute de The Intercept conțin date despre planuri de a distribui software-uri de supraveghere socială către „regimuri represive”.

Site-ul companiei Circinus prezintă contractorul ca pe un aprig apărător al securității naționale din SUA: „Sunteți un patriot hotărât să păstrați țara noastră - atât guvernul, cât și industria privată - în siguranță?". Rețeaua executivă a Circinus se bucură de experiență în domeniul forțelor speciale din SUA, securitate internă și servicii de informații militare. Dar documentele obținute de The Intercept, o serie de prezentări (pitch), indică faptul că firma era pregătită să vândă guvernelor din Cipru, România, Tunisia și Emiratele Arabe Unite ceea ce este descris drept o serie de instrumente sofisticate care identifică „detractorii” online.

Istoricul recent al Tunisiei și al Emiratelor Arabe Unite este însoțit de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv represiuni împotriva disidenței politice.

Nu este clar dacă documentele au fost prezentate în mod efectiv țărilor menționate, dar The New York Times a identificat în martie România, Tunisia și Emiratele Arabe Unite drept potențiali clienți ai Circinus. Publicația a descris întâlnirile dintre Broidy și oficialii din România și Tunisia, precum și faptul că Broidy a încercat să contacteze oficiali pentru a obține contracte în Emiratele Arabe Unite.

Prezentările obținute de The Intercept, datate 2016 și 2017, se concentrează pe colectarea de așa-numite informații de tip open-source, denumite în continuare „OSINT". Este vorba de informații care pot fi accesate gratuit online, cum ar fi tweet-uri, postări de blog și orice alt conținut care nu este blocat printr-o parolă. Deși în mod obișnuit nu sunt la fel de sensibile precum conținutul pe care oamenii îl păstrează stocat în mod privat, utilizatorii de internet lăsau în mod frecvent pe internet urme care pot fi utilizate în scopuri compromițătoare.

„Dacă se află pe World Wide Web, informația poate fi ingerată de platforma analitică a Centrului Analitic al Circinus", se arată într-o prezentare adresată guvernului din Cipru.

Într-un proces în instanță în martie anul trecut, Broidy a afirmat că este victima unei campanii de hacking motivată politic, executată de guvernul din Qatar, iar documentele furate de la el de către hackeri au fost ulterior distribuite membrilor presei.

Circinus nu a comentat autenticitatea documentelor fără a fi însoțite de copii complete, dar a caracterizat prezentările ca fiind „furate". The Intercept nu a reușit să verifice autenticitatea documentelor, dar serviciile descrise sunt exact aceleași pe care Circinus le oferă public. Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat că „trei dintre țările enumerate au primit la cerere notificări privind capacitățile”, dar că „cealaltă (prezentare) a fost construită pentru a stabili dacă există un caz convingător, dar nu a existat un interes".

Purtătorul de cuvânt a mai spus că țările menționate „au avut evenimente cheie în trecutul lor recent și ar putea beneficia în mod clar de analiza informațiilor disponibile în mod public ", și că o astfel de analiză „ar putea fi adaptată la interesul clientului".

Ambasadele Ciprului, Tunisiei, României și Emiratelor Arabe Unite nu dorit să răspundă solicitărilor The Intercept de a comenta infomațiile.

Prezentările pentru autoritățile cipriote susțin că Circinus ar putea ajuta abilitățile guvernului de „influență" și „orientare", în timp ce o caracteristică de geolocație a social media ar putea fi utilizată la un „nivel tactic", permițând „agenților (să identifice) traficul social media în timp real, pe strada pe care operează”. Pitch-ul tunisian a mers mai departe, susținând că software-ul creat de Circinus ar putea detecta „detractorii" online ai statului, precum și „să identifice nu doar natura informațiilor, dar și informații importante despre individul de la care au provenit informațiile open source relevante”.

Prin acumularea de date, de-a lungul timpului un guvern va putea să utilizeze diferite surse de informații pentru a determina dacă indivizii sunt într-adevăr cei care spun că sunt pe rețelele sociale. Odată identificați, software-ul Circinus poate determina legăturile dintre persoane și organizații, mai arată The Intercept.

„Conectarea persoanelor, organizațiilor și adreselor permite descoperirea și analiza atât a rețelelor libere, cât și a celor strâns legate, oferind o perspectivă inteligentă completă, care multiplică eficacitatea colectării și analizei informațiilor convenționale”, notează autorii articolului.

Aceste capacități erau aparent oferite în slujba a ceea ce constituie un stat opresiv, continuă sursa citată. În Tunisia modul în care sunt privite libertățile civile s-a schimbat radical de la răsturnarea dictatorului Zine El-Abidine Ben Ali în 2011, însă, recent, un blogger tunisian a fost întemnițat pentru că a făcut pe Facebook declarații „defăimătoare" împotriva guvernului. Autoritatea pentru drepturile omului, Freedom House, evaluează politicile privind internetul ale Tunisiei ca fiind doar „parțial libere", din cauza preocupărilor legate de represiunea anti-disidență.

„În mai multe regiuni a crescut numărul urmăririlor penale ale protestatarilor pașnici", a scris Amnesty International într-un raport despre Tunisia.

Conținutul prezentării făcute pentru guvernul din Emiratele Arabe Unite (EAU) nu este cunoscut. The Intercept scrie însă că formatul și numele fișierului atașat acestui document sugerează că acesta conținea servicii similare legate de prelucrarea informațiilor online. Disidența de orice fel, fie online sau offline, este pedepsită mai aspru în Emiratele Arabe decât în ​​Tunisia: în martie 2017 academicianul Emirati Nasser bin Ghaith a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru comentariile pe care le-a făcut pe Twitter. La începutul acestei luni, avocatul pentru drepturile omului, Ahmed Mansoor, a fost condamnat la 10 ani după gratii pentru că în mediul online a „insultat EAU și liderii săi", a anunțat The National, un ziar din Abu Dhabi.

Ca răspuns la întrebările legate de potențialele implicații în domeniul drepturilor omului ale vânzărilor de software, purtătorul de cuvânt al companiei americane a spus pentru The Intercept: „Circinus menține un program riguros de conformare cu o revizuire continuă" și „există politici și practici care să asigure respectarea tuturor regulamentelor, un program de asigurare a calității care împiedică divulgarea informațiilor protejate". 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stati linistiti ca existe alte firme. Stiu pe cineva care lucreaza in tot in zona GCC la o firma care are capabilitati de a asculta conversatii prin microfoanele telefoanelor din jurul persoanei vizate, fara ca subiectul sa aiba vreun dispozitiv electronic la el.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Asadar asta a cumparat la schimb nea Liviu ca sa ajunga sa dea mana cu Trump- scripturi spion. Cica au bagat si la Carrefour si e super oferta.
    • Like 1
  • Oare nu știa de ăsta ambasadorul SUA cînd ne îndemna să ținem justiția și anticorupția sus în vînt? Mira-m-aș...
    • Like 1
  • Cine se aseamana se aduna... Acest Broidy, care seamana izbitor cu Trump (cred ca au acelasi hair-stilist), un venal si un corupt, pe cine putea sa gaseasca in Romania si sa-l imbrobodeasca cu "produsele si serviciile" de spionaj si control ale firmei sale? Chiar pe Dragnea... Care de fapt chiar e un fan infocat al metodelor pe care atata le infiereaza ale "statului paralel". Caci cu ajutorul acestor securisti si a interceptarilor lor a ajuns sa controleze prin santaj toti zisii "colegi de partid" care azi ii ling talpile in direct si sunt in stare sa mearga pana la usa iadului impreuna cu Daddy.
    Ah si ce i-ar mai placea lui Livache si altor ipochimeni cu apucaturi fasciste din PSD - gen tzatza Olguta - ca pe langa niste dusuri cu tunurile de apa, sa ii poata arunca si niste ani dupa gratii pe protestatarii si comentatorii anti-PSD... Sa fie domne si la noi ordine si disciplina ca in Emirate...
    • Like 2
    • @ Iuliana Stoica-Diaconovici
      Pt referință: https://www.nytimes.com/2018/03/25/us/politics/elliott-broidy-trump-access-circinus-lobbying.html
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult