Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Theodor Paleologu arată ruptura din BOR: „Toată lumea știe că Patriarhul Daniel este exasperat de toate pantalonadele Înalt Preasfințitului Teodosie"

IPS Teodosie. - Foto - Casian Mitu

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Dezbaterea despre sărbătorirea Paștelui în același timp pentru ortodocși, catolici și protestanți este una binevenită, dar din păcate discuțiile derivă în insulte și anatemizări, iar asta nu e ceva nou în România, a spus Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu și fost ministru al Culturii, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. El spune că propunerea lansată de Teodor Baconschi și Adrian Papahagi ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții, este una sănătoasă, însă în lumea ortodoxă există o mare inerție. 

„La noi sunt dispute pe lucruri absolut evidente. E absolut evident - calendarul gregorian e mai precis decât cel iulian, e absolut evident că e vorba de un compromis care șchioapătă, dar șchioapătă de 100 de ani, s-ar putea să mai șchioapete încă 100 de ani sau câteva zeci de ani. Există o mare inerție în lumea ortodoxă. Abia au spus ei asta, că s-au trezit unii să îi denunțe, să spună că sunt niște globaliști, niște oameni care complotează împotriva ortodoxiei, că vor să distrugă. S-a trezit și ÎPS Teodosie să spună chestii în genul lui - catolicii n-au lumina cea adevărată și lumina aia nu se aprinde decât în conformitate cu calendarul ortodox. Genul ăsta de trogloditisme prinde la o anumită categorie de populație”, spune fostul ministru al Culturii.

E sănătoasă o astfel de dezbatere? „Asta în sine, da, ce nu e bine e că la noi foarte repede discuțiile derivă în insulte și anatemizări. Asta nu e sănătos, dar nu e ceva nou, În România, orice discuție se lasă cu insulte, anateme, supărări și alte lucruri de genul ăsta. Trăim în era supărăcioșilor, există o anumită nevroză românească”, vede profesorul Paleologu. 

În opinia sa, în interiorul Bisericii Ortodoxe Române există o diviziune foarte profundă, în spatele unei „unități care e cam de fațadă” avem de-a face cu o fractură profundă. Vestea bună, vede Paleologu, este că totuși în rândul preoților nu e atât de răspândită atitudinea radicală delirantă, pe care o numește „the lunatic fringe” (fracțiunea lunatică, aberantă). 

„Fracțiunea lunatică, aberantă, absurdă - cei care spun că vaccinul e anticristul, că masca era botnița pe care anticristul ne-o punea ca să desfigureze chipul lui Dumnezeu. Vestea bună e ca această atitudine nu e atât de prezentă între ierarhi. Sigur, îl avem pe Teodosie, cu histrionismul lui bine cunoscut. Or mai fi câțiva, mai sunt unii care în inima lor simpatizează cu Putin, sau care cel puțin spun: Dar bine le face Putin ucrainenilor. (...) Totuși nu sunt mulți, în schimb, genul ăsta de delir e prezent mai cu seamă la nivel de preoți și un anumit laicat, cu o cultură foarte precară, oameni ca Puric, Capsali, auriști, e o faună variată, în aceste medii există”, a afirmat Theodor Paleologu. 

Florin Negruțiu: Luările de poziție ale ÎPS Teodosie fac rău Bisericii?

Theodor Paleologu: Enorm rău, un rău incomensurabil, dar nu ai ce să îi faci, structura Bisericii Ortodoxe e cea care e. Toată lumea știe că Patriarhul Daniel e exasperat de toate pantalonadele ÎPS Teodosie. Știm asta de foarte multă vreme. 

Claudiu Pândaru: Pentru mulți concetățeni organizarea bisericii nu e atât de limpede și nici biserica nu comunică foarte mult. 

Theodor Paleologu: Nici Patriarhul nu poate să facă orice. El are evident o putere considerabilă, multă influență, dar el nu are majoritate în sinod, contrar a ceea ce poate cred unii. Iar cu Teodosie pur și simplu nu are ce să facă. A fost acea scrisoare care s-a scurs de la sinod, care a fost o punere la punct a ÎPS Teodosie, dar cam asta poate facă Patriarhul, nu mai mult de atât.

Florin Neguțiu: Mulți dintre noi ne întrebăm în diferite momente oare ce gândește patriarhul, oare ce spune.

Theodor Paleologu: Păcat că nu spune mai mult, păcat că nu comunică mai mult, e un om inteligent, cultivat, rezonabil. Știți care e problema? Defectele lui sunt foarte vizibile, iar calitățile lui sunt ignorate din păcate, el însuși nu face mai mult efortul de a comunica.

Florin Negruțiu: Se teme să nu adâncească această falie?

Theodor Paleologu: Cumva e un fel de menajare...realitatea e că Biserica Ortodoxă se află într-o mare criză de vocații. Vocațiile sunt în cădere liberă de aproape 20 de ani, sunt din ce în ce mai putini oameni doritori să devină preoți, iar calitatea lor e din ce în ce mai proastă în institutele teologice. Sigur că mai sunt oameni cu vocație, ce au efectiv această chemare. Apoi sunt atacurile din afară, pentru că există de cel puțin 10 ani un anticlericalism de o virulență pe care eu nu am mai văzut-o înainte. Există un antiortodoxism foarte primitiv, foarte agresiv, cu insulte. Ceva oribil. În mediile bisericești există o atitudine de cetate asediată. Înțeleg fenomenul, dar mentalitatea de cetate asediată te face să comiți anumite greșeli și eu cred că din acest motiv patriarhul și alți ierarhi cumva menajează, nu se distanțează suficient de aceste curente aberante. Ideea e - domne, aștia sunt ienicerii noștri, or fi ei troglodiți, dar sunt ai noștri, sunt militanți. Numai că riscul e ca BOR să devină din ce în ce mai mult prizoniera acestui discurs delirant. Nu e cazul încă, suntem departe încă de așa ceva. 

Florin Negruțiu: Anticlericalismul ăsta e susținut de niște voci radicale din afara bisericii și le răspund vocile radicale din interiorul bisericii.

Theodor Paleologu: Da, dar asta nu face bine, pentru că devine un fel de meci între poziții extreme, poziții extreme antiortodoxe și poziții extreme așa-zis ortodoxe, așa-zis fundamentaliste, dar ăștia sunt fundamentaliști fără fundament, pentru că habar nu au.

Emisiunea „În fața ta, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Pentru cei care nu știu: conform Sinodului Ecumenic de la Niceea din anul 325 - când era o singură Biserică, separația producându-se în 1054 - Paștele va fi sărbătorit în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. De aici și necesitatea unui calendar care să indice evenimentul.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult