Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Unde să plec, doamnă, nu vedeți ce e în jur?” Cum am fost dată afară cu poliția din restaurantul de pe aeroport, pentru că mama, diabetică și cu demență, a adormit pe o canapea

Aeroportul Henri Coanda

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Să nu întorci răul nimănui”, se spune din bătrâni. Chiar daca ai fost rănit de abia mai poți duce. Ușor de citit, de zis și de dat sfaturi. Dar dacă e vorba despre tine? Dacă ți se întâmplă tie? Cum ții în frâu mania, ura, negativitatea care te otrăvesc zi de zi și-ți iau din energie fără să îți dai seama? Eu zic că ecuația se schimbă radical, garantez chiar, asta dacă nu ai o anumită educație în acest sens. Categoric uiți de bunătate, „întoarce și obrazul celălalt”, acceptare, și iți dai seama că oricât de mult ți-ai dori „iartă și uită” sau „uita și iartă” sunt doar vorbe, ordinea nici nu mai contează.

Ceea ce am citit în online despre spațiile comerciale din aeroport mi-a readus la suprafață povestea mea în aeroport și inevitabil am spus: „așa le trebuie, să-i desființeze”. Mintea mea s-a umplut cu secvențe de tristă amintire și inima și-a accelerat pulsul. Pe moment nu-ți dai seama de unde vine și cât a stat închisă povestea asta,și mai ales unde?

De ce am ales să o spun acum? Pentru că dacă tot a ieșit la iveală e timpul să o elimin din mintea și corpul meu. Pentru că acum tind să cred că am mai evoluat și privesc întâmplarea cu alți ochi. Pentru că acum o redactez fără ura, e un fapt divers doar.

Ceea ce vă povestesc acum s-a întâmplat la începutul lui ianuarie 2017. 

În noiembrie 2016 mi-am luat 2 luni concediu să petrec cu mama în orașul meu natal ,Tulcea, eu locuind în Cipru. Tata decedase în iunie și mi-am zis că mama are nevoie de mine. Ceea ce aveam eu să aflu chiar din seara când am ajuns acasă mi-a declanșat anxietatea. Mama avea Alzheimer, lucru de care nici eu nici fratele meu nu ne-am dat seama în cele 3 zile cât am stat la înmormântare. A început coșmarul. Drumuri la doctori, investigații, comisii, diagnostic, hârțogăraie. Cu anxietatea până la cer, am încercat să rezolv tot. Am convins-o că îmi doresc foarte mult să vină să stea cu mine. A fost de acord.

Pentru cine nu-și amintește, vremea după Crăciun 2016 s-a înrăutățit foarte tare. Zăpezi cât casa, ger. Se închideau drumuri, se anulau zboruri. Tulcea-București era un drum problematic oricum, drum care mie una îmi crea emoții mari în fiecare iarnă.

Zborul nostru nu se anulase, zburam spre o zonă cu climă mai prietenoasă, dar nu mai circula nimic spre București. După zeci de telefoane și insistențe din partea multora care aveau zboruri, agenția de microbuze a pus o cursă. „ Plecăm într-o oră, este singura cursă, grăbiți-vă că nu ținem cont de bilete, plecăm când se umple microbuzul”. Am ajuns la aeroport după 10 ore cred. Aveam zbor peste 16 (lungi) ore, dar important era că zborul era confirmat, decalat, dar nu anulat.

Aeroportul era un haos. Ceva de film. Oameni care dormeau în orice colț, în orice poziție din cauza zborurilor amânate sau anulate. Zumzăială, cozi și vociferări la ghișee, oameni obosiți fizic și psihic. Nu găseai un scaun liber la localurile de la parter. Mi-am adus aminte de restaurantul de la etaj cu canapele. Era non- stop, mai ferit, acolo îmi plăcea să mănânc când ajungeam în aeroport. Cu bagaj de cală, rucsacuri, ne-am adăpostit sus, în restaurant. Eram bucuroasă că mama putea sta întinsă. Am cumpărat de mâncare, deși nu mi-era foame, dar așa mi s-a părut corect, ăsta este scopul unui restaurant. Am culcat-o pe mama pe o canapea retrasă, eu nu am îndrăznit să mă întind. 

 Dimineața ne-a trezit doamna vânzătoare (sau ce rol o fi având ), că nu avem voie să dormim acolo. Nu puteam ține ochii deschiși, mama dormea. Cred că a venit de multe ori, își făcea treaba, zicea ea. Am cumpărat micul dejun, cafea, motiv să mai stau. Dar ea avea o problemă că mama dormea. I-am explicat că e diabetică și cu demență, 77 de ani, și chiar eram la nevoie. Tot venea și insista, făcea circ ,aș putea spune, insistând. Nu indrazneam să o trezesc, ce vină avea ea că doamna își făcea treaba cu drag și spor. Iar moțăială, iar insistență. Localul se umplea într-adevăr. „Unde să plec, doamnă, nu vedeți ce e în jur? Chiar nu putem să ne înțelegem? Aveți un pic de milă pentru o bătrână bolnavă, diabetică și cu demență. E inuman!

Că o paranteză: la televizor se difuza intensiv un reportaj din Turcia unde patrupedele străzii erau lăsate să se adăpostească peste noapte în restaurante din cauza vremii geroase. Nu mai știu cât din Europa era sub zăpadă și ger și nu vreau să exagerez.

Nu, nu avea milă sau era într-o pasă proastă sau nu știa ce e aia demență. „Dacă nu plecați chem poliția”, insista doamna. Și s-a ținut de cuvânt. În 5 minute securitatea aeroportului în frunte cu șeful securității, cu armele din dotare cu tot, 5 bărbați la număr (sau 7, nu mai țin minte) s-au înființat la masa noastră. Eram inamicul public numărul 1! „ Buletinele dvs. vă rog. Știți că nu aveți voie să stați în local mai mult de X ore și să dormiți. Mama tot întinsă, deschisese ochii, nu înțelegea ce se întâmplă. Eu? Un pachet de nervi! Eram dată afară cu securitatea din restaurant!! Oameni politicoși, nimic de zis, mai politicoși decât doamna, trebuie să recunosc, au fost chemați, au venit. Am încercat să negociez. „Dormea, nici glicemia nu i-am masurat-o, nici pastilele, nici insulina nu i-am făcut-o, cum e posibil să fiu pusă într-o situație atât de ingrată? Lumea se uita la noi ca la circ. 

„Doamnă, tot ce pot să fac este să chem ambulanța să îi acorde îngrijiri medicale doamnei. Dar va trebui să plecați.” Nu cred că puteți înțelege cât m-am simțit de umilinta. A venit Smurd-ul, i-au luat glicemia, i-au făcut insulina. Foarte politicoși, și-au făcut treaba și au plecat. Mama, cu toată dementa ei, a înțeles din explicațiile mele ce se întâmplă și a refuzat să mai stăm, chiar dacă eu, revoltată, nu voiam să plecăm. Întotdeauna a fost docilă, ascultătoare. Așa că am luat bagajul și ne-am târâit la parter plimbandu-ne și vânând scaune libere sau oameni care păreau că pleacă. Nu mai știu cate ore mai aveam de așteptat. Dar îmi amintesc că ne strecuram prin mulțime ca și cum aveam țintă precisă târând bagajul. Într-un final ne-am oprit la un restaurant hotărâte să prindem o bucățică de masa și 2 scaune, ceea ce s-a și întâmplat într-un final. Am găsit pe cineva să împartă masa cu noi și am înjghebat un loc de mâncat și de așteptat.

Dar eu mă întreb unde a dispărut omenia? Compasiunea? Nimeni nu a schițat un gest în apărarea noastră. Bine? Rău? Sau poate era normal ce se întâmplă? Circul făcut de vânzătoare? Cât de tare am deranjat de a trebuit să fim gonite cu poliția?

Până să se ducă părinții mi-am petrecut concediile cu ei. Toate. 10 ani, 10 Crăciunuri. În toți anii ăștia, m-am ferit să vorbesc de rău România sau politică țării. Poate am făcut-o involuntar și îmi pare rău, dar inclusiv analizele medicale și consulturile le-am făcut în țară cu mult drag. M-am ferit conștientă să fiu în situația „como se dice la voi la Roumania” și zic eu că am reușit. Dar când în fața mea s-au aliniat 5 (foarte bine făcuți ) bărbați în uniformă, cu arme, speriindu-mi mama, mi-aduc aminte că am spus din toți rărunchii și cu vădită nemulțumire „îmi doresc să nu mă mai întorc niciodată”. Nu cred că i-a afectat pe ei, dar m-a afectat pe mine pentru că am sădit „ceva” în subconștient. „ceva” care îmi dau seama că mă oprește și azi să-mi fac concediile în Romania. Mi-am zis că e timpul să vizitez Europa, ceea ce e normal de altfel.

Mi-am adus aminte de această poveste și acum un an sau doi când am citit în online că Adrian Năstase a declarat că e ofensat și umilit că e român. Nu-mi aduc aminte motivul iar formularea e posibil să fie greșită. Atunci am vrut să scriu această poveste ca un drept la replică la circul lui ieftin. Să îi spun eu ce înseamnă umilință fără să fi furat un ou. Măcar el s-a ales cu ceva, ceva care îi asigura bătrâneți liniștite din punct de vedere financiar. Psihic? Sper că nu. Asta că să-mi arat niște reminiscențe din cea care am fost. Dar cine sunt eu să îi dau replică lui Adrian Năstase? Așa că am lăsat-o baltă.

Dar cum vă spuneam, am mai evoluat și cred că acum i-a venit timpul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marina check icon
    Erau, totuși, 16 ore de așteptat, cu mama bătrână și bolnavă. Înainte de a aștepta omenie de la străini, ar fi trebuit să îi caute un hotel/o pensiune unde să doarmă omenește, nu în restaurant.
    • Like 0
  • Gabriel check icon
    Cred ca astfel de situatii sunt greu de digerat, in special cand esti deja intr-o pasa proasta din motivele descrise in articol. Tot ce pot sa spun despre moment este ca ai rezistat exemplar daca nu ai rabufnit, daca nu ai luat nicio amenda...
    Cat despre asteptarile tale, eu am alta parere: nu la omenie trebuie sa te astepti, nu la fapte bune trebuie sa visezi. cand ele apar, e frumos si de scos in evidenta, dar nu asa se rezolva lucrurile. Dupa mine, spatiile din aeroport sunt spatii speciale si trebuie sa aiba conditii contractuale speciale. Tot asa cum se intampla si la statiile de carburanti unde sunt obligati sa aiba cateva locuri de parcare gratuite si sunt obligati sa permita accesul la toalete asa ar trebui sa fie prinse si in contractele spatiilor din aeroport diverse conditii pentru situatii speciale. Asta e rezolvarea, nu omenia.
    • Like 1
  • Mihai D. check icon
    In opinia mea, lucratoarea restaurantului este arhetipul romanului care , frustrata fiind de neajunsuri, se foloseste de orice prilej pentru a-i face si pe altii sa se simta prost, ca debuseu. Este incorect, este enervant, insa este foarte comun. Despre compasiune, ce sa zic ? Un cuvant desuet. In acelasi timp, este un prilej pentru dvs ca sa va exersati putinta de a-i ierta pe cei care nu v-au iertat. Oricum, este foarte urat ce s-a intamplat, umilitor aproape.
    • Like 1
  • Nu am inteles niciodata de ce au luat scaunele de la intrare in aeroport. Ca sa prinzi un scaun trebuie sa urci la etaj cu toate bagajele, scaune puse prin colturi, pe margini. Se pare ca n-o sa scapam usor de mentalitatea comunista " Totul impotriva omului." Inteleg ce povestește doamna, pentru ca sunt șchioapă și merg cu baston. Când ajung în aeroport trec prin cel mai mare stres. Ce să facă oamenii bolnavi, infirmi și cu handicap? Să stea acasă pentru că dreptul la viață nu le este garantat?
    • Like 3
    • @ Cris Sabau
      Mona check icon
      Nu, sa ceara carucior cu rotile. Eu asa am facut. Am anuntat ca nu sunt mobila si am cerut carucior. Am aratat, evident, actele medicale si de-acolo a fost simplu: fara cozi, fara stres, asta in conditiile in care romanii, ca romanii, se inghesuiau, se bagau in fata, se certau, se imbranceau etc.
      • Like 0
    • @ Mona
      Eu nu am nevoie de cărucior cu rotile. Totuși bastonul îmi este necesar la deplasare. Trebuie să anunț aeroportul pentru acest lucru? N-am știut.
      • Like 0
  • Că tot suntem în acea perioadă a anului când se spune că trebuie sa fim mai buni, înțelegători, tralala și alte cele...mă întreb, cei 5 binefăcuti or fi ieșit la pensia speciala?
    • Like 1
  • Faceți foarte bine doamnă dând acum în vileag întâmplarea foarte marcantă de acum ceva vreme.
    Întâi de toate, pentru că lucrurile nu s-au schimbat prea mult în România, nici cu autoritățile, nici cu lipsa empatiei „publicului”!
    Și în altă ordine de idei, poate că intelectualul rasat care e Adrian Năstase vă citește articolul și se jenează de folosirea termenului de „umilință”.
    • Like 1
    • @ aurora oncescu
      "Intelectual rasat?!" Haida de! Un arivit, un parvenit, un ipocrit, o jigodie. Pacat ca a facut parnaie doar pentru niste termopane. Asta si multi altii ca el au vadut tera, au batjocorit poprul. Nici macar demnitatea de a sa sinucide ca un barbat nu a avut-o. Ipochemonul nu trebuia sa mai iasa din puscarie. Romani, atentie,astuia ii este rusine cu voi! poate o sa-l alegeti atunci cand va avea obraznicia sa mai candideze? Pana una alta spalatoarea de cadavre politice, caratoarea de serviete a borfasilor de stat, anca alexandrescu, "mare om de tv", cauta sa-l reabiliteze.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Nu ați sesizat ironia, marcată de ghilimele, căci da, acest ipocrit așa se consideră, un mare intelectual.
      In rest , aveți dreptate, inclusiv apropo de „jurnalista” Anca Alexandrescu.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult