Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Theodor Paleologu: Când vorbim de Biserica Ortodoxă Rusă avem în minte pe acest criminal în sutană, care este Patriarhul Kirill

Kirill si Putin

Foto: Oleg Varov / AP / Profimedia

Pretenția Moscovei, a Patriarhului rus Kirill, de a considera Rusia drept „a treia Romă”, una politică, nu spirituală, este „o monstruozitate și o bătaie de joc la adresa ortodoxiei”, o schimonosire a ortodoxiei, a afirmat profesorul Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

„Ce se întâmplă acum e ceva absolut abominabil  - și eu sunt rusofil pe plan cultural și din punct de vedere istoric am fost alături de ei în anumite momente, în 1877, în 1916 -, dar ce se întâmplă acum e o oroare, ceva dezgustător”, a spus Paleologu. 

Profesorul a explicat că noțiunea „a treia Romă” provine din scrisorile din secolul al XVI-lea scrise de călugărul Filotei, de la mănăstirea din Pskov, scrisori către mai multe persoane, între care și Ivan al IV-lea, zis „cel groaznic”. „Ce spune Filotei este că Moscova e a treia Romă, dar la el nu e vorba de o pretenție imperialistă și expansionistă, e vorba de o dimensiune strict spirituală”, a spus Paleologu. 

Întrebat de Florin Negruțiu dacă bisericile ortodoxe ar trebui să se separe definitiv de influența bisericii ruse, Paleologu spune că au fost deja declarații în acest sens din partea a mai multor ierarhi ortodocși, care s-au pronunțat ferm în această direcție, Paleologu dând exemplu și Biserica Ortodoxă Română, prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. 

Biserica Ortodoxă Rusă se situează într-o linie categoric anticatolică, antioccidentală, antimodernitate și antidemocrație, crede Theodor Paleologu.

„Când vorbim de Biserica Ortodoxă Rusă avem în minte pe acest criminal în sutană care este Patriarhul Kirill. Numai că totuși să nu uităm ceva - teologii ortodocși rusi au avut un rol extraordinar în secolul XX, oameni precum Losski, Bulgakov, Florovsky, Berdiaev au fost mari deschizători de drumuri. Și vă aduc aminte că în 1990 și ceva un troglodit de episcop rus de la Ekaterinburg a ars, în piața publică, cărțile acestor mari teologi ortodocși ruși - Florovsky, Evdokimov. În Biserica Ortodoxă Rusă există și oameni care mai iau încă în serios învățătura creștină, mai sunt creștini în Biserica Ortotodoxă Rusă, puțini, dar mai sunt. Dar ce domină, din păcate, este KGB-ismul, varianta KGB-istă a unei ortodoxii politice, în sensul serviciilor pe care le aduce unui regim dictatorial odios”, a spus Paleologu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Kiril este un ticalos care pentru a-si apara pozitia si beneficiile aproba ticalosia lui putin. Daca nu ar fi facut-o ar fi ajuns, cu intraga familie, in cel mai fericit caz, in siberia. Din lasitate si individualism face si zice tot ce-i dicteaza tiranul rosu de la moscova. Si ca el toti corifeii putinismului. Rosii au demonstrat cum isi pot impune vointa. Nu mai este nevoie de martiri. Imediat ce putin va dispare intr-un fel sau altul se vor repezi cu totii sa retracteze si sa-si puna cenusa in cap.
    • Like 0
  • E clar că Kirill este doar un diavol în sutană și care inevitabil strică lucrurile în Biserica ortodoxă rusă. E clar că Rusia e acum pe de-a-ntregul într-o criză, într-o ”groapă” morală. Să sperăm că după un timp va reveni și Rusia pe un drum corect, așa cum începuse pe vremea lui Gorbaciov. Până atunci frații ortodocși din celelalte țări ar trebui să se situeze cumva pe o poziție de independență față de biserica rusă, văzându-și de propriul drum, dar să nu o renege pe aceasta în mod categoric și definitiv, fiind astfel pregătiți pentru momentul în care lucrurile vor reveni la normal
    • Like 1

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult