Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Theodor Paleologu: Când vorbim de Biserica Ortodoxă Rusă avem în minte pe acest criminal în sutană, care este Patriarhul Kirill

Kirill si Putin

Foto: Oleg Varov / AP / Profimedia

Pretenția Moscovei, a Patriarhului rus Kirill, de a considera Rusia drept „a treia Romă”, una politică, nu spirituală, este „o monstruozitate și o bătaie de joc la adresa ortodoxiei”, o schimonosire a ortodoxiei, a afirmat profesorul Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

„Ce se întâmplă acum e ceva absolut abominabil  - și eu sunt rusofil pe plan cultural și din punct de vedere istoric am fost alături de ei în anumite momente, în 1877, în 1916 -, dar ce se întâmplă acum e o oroare, ceva dezgustător”, a spus Paleologu. 

Profesorul a explicat că noțiunea „a treia Romă” provine din scrisorile din secolul al XVI-lea scrise de călugărul Filotei, de la mănăstirea din Pskov, scrisori către mai multe persoane, între care și Ivan al IV-lea, zis „cel groaznic”. „Ce spune Filotei este că Moscova e a treia Romă, dar la el nu e vorba de o pretenție imperialistă și expansionistă, e vorba de o dimensiune strict spirituală”, a spus Paleologu. 

Întrebat de Florin Negruțiu dacă bisericile ortodoxe ar trebui să se separe definitiv de influența bisericii ruse, Paleologu spune că au fost deja declarații în acest sens din partea a mai multor ierarhi ortodocși, care s-au pronunțat ferm în această direcție, Paleologu dând exemplu și Biserica Ortodoxă Română, prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. 

Biserica Ortodoxă Rusă se situează într-o linie categoric anticatolică, antioccidentală, antimodernitate și antidemocrație, crede Theodor Paleologu.

„Când vorbim de Biserica Ortodoxă Rusă avem în minte pe acest criminal în sutană care este Patriarhul Kirill. Numai că totuși să nu uităm ceva - teologii ortodocși rusi au avut un rol extraordinar în secolul XX, oameni precum Losski, Bulgakov, Florovsky, Berdiaev au fost mari deschizători de drumuri. Și vă aduc aminte că în 1990 și ceva un troglodit de episcop rus de la Ekaterinburg a ars, în piața publică, cărțile acestor mari teologi ortodocși ruși - Florovsky, Evdokimov. În Biserica Ortodoxă Rusă există și oameni care mai iau încă în serios învățătura creștină, mai sunt creștini în Biserica Ortotodoxă Rusă, puțini, dar mai sunt. Dar ce domină, din păcate, este KGB-ismul, varianta KGB-istă a unei ortodoxii politice, în sensul serviciilor pe care le aduce unui regim dictatorial odios”, a spus Paleologu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Kiril este un ticalos care pentru a-si apara pozitia si beneficiile aproba ticalosia lui putin. Daca nu ar fi facut-o ar fi ajuns, cu intraga familie, in cel mai fericit caz, in siberia. Din lasitate si individualism face si zice tot ce-i dicteaza tiranul rosu de la moscova. Si ca el toti corifeii putinismului. Rosii au demonstrat cum isi pot impune vointa. Nu mai este nevoie de martiri. Imediat ce putin va dispare intr-un fel sau altul se vor repezi cu totii sa retracteze si sa-si puna cenusa in cap.
    • Like 0
  • E clar că Kirill este doar un diavol în sutană și care inevitabil strică lucrurile în Biserica ortodoxă rusă. E clar că Rusia e acum pe de-a-ntregul într-o criză, într-o ”groapă” morală. Să sperăm că după un timp va reveni și Rusia pe un drum corect, așa cum începuse pe vremea lui Gorbaciov. Până atunci frații ortodocși din celelalte țări ar trebui să se situeze cumva pe o poziție de independență față de biserica rusă, văzându-și de propriul drum, dar să nu o renege pe aceasta în mod categoric și definitiv, fiind astfel pregătiți pentru momentul în care lucrurile vor reveni la normal
    • Like 1

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult