Foto: Oleg Varov / AP / Profimedia
Pretenția Moscovei, a Patriarhului rus Kirill, de a considera Rusia drept „a treia Romă”, una politică, nu spirituală, este „o monstruozitate și o bătaie de joc la adresa ortodoxiei”, o schimonosire a ortodoxiei, a afirmat profesorul Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„Ce se întâmplă acum e ceva absolut abominabil - și eu sunt rusofil pe plan cultural și din punct de vedere istoric am fost alături de ei în anumite momente, în 1877, în 1916 -, dar ce se întâmplă acum e o oroare, ceva dezgustător”, a spus Paleologu.
Profesorul a explicat că noțiunea „a treia Romă” provine din scrisorile din secolul al XVI-lea scrise de călugărul Filotei, de la mănăstirea din Pskov, scrisori către mai multe persoane, între care și Ivan al IV-lea, zis „cel groaznic”. „Ce spune Filotei este că Moscova e a treia Romă, dar la el nu e vorba de o pretenție imperialistă și expansionistă, e vorba de o dimensiune strict spirituală”, a spus Paleologu.
Întrebat de Florin Negruțiu dacă bisericile ortodoxe ar trebui să se separe definitiv de influența bisericii ruse, Paleologu spune că au fost deja declarații în acest sens din partea a mai multor ierarhi ortodocși, care s-au pronunțat ferm în această direcție, Paleologu dând exemplu și Biserica Ortodoxă Română, prin purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
Biserica Ortodoxă Rusă se situează într-o linie categoric anticatolică, antioccidentală, antimodernitate și antidemocrație, crede Theodor Paleologu.
„Când vorbim de Biserica Ortodoxă Rusă avem în minte pe acest criminal în sutană care este Patriarhul Kirill. Numai că totuși să nu uităm ceva - teologii ortodocși rusi au avut un rol extraordinar în secolul XX, oameni precum Losski, Bulgakov, Florovsky, Berdiaev au fost mari deschizători de drumuri. Și vă aduc aminte că în 1990 și ceva un troglodit de episcop rus de la Ekaterinburg a ars, în piața publică, cărțile acestor mari teologi ortodocși ruși - Florovsky, Evdokimov. În Biserica Ortodoxă Rusă există și oameni care mai iau încă în serios învățătura creștină, mai sunt creștini în Biserica Ortotodoxă Rusă, puțini, dar mai sunt. Dar ce domină, din păcate, este KGB-ismul, varianta KGB-istă a unei ortodoxii politice, în sensul serviciilor pe care le aduce unui regim dictatorial odios”, a spus Paleologu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.