Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Theresa May pierde răsunător alegerile din Marea Britanie

Theresa May alegeri

Foto: Guliver Getty Images

Când a anunţat noi alegeri parlamentare în Marea Britanie, acum mai bine de o lună, Theresa May părea invincibilă şi gata să anihileze opoziţia laburistă pentru mulţi ani de-aici înainte. Un Brexit hardcore părea o realitate inevitabilă, în timp ce conservatorii aveau să câştige o majoritate de cel puţin 100 de locuri în Parlament. Azi-noapte însă, visul de mărire al doamnei May a devenit coşmar: nu numai că mult dorita majoritate absolută nu s-a materializat, dar conservatorii au pierdut şi majoritatea pe care o aveau deja, Theresei May i se cere acum demisia, unii membri ai cabinetului său nici măcar nu au fost realeşi în Parlament, opţiunea pentru „hard Brexit” este sub semnul întrebării, iar laburiştii conduşi de Jeremy Corbyn se gândesc la posibilitatea formării Guvernului. Cel mai şocant şi dureros pentru actualul prim-ministru britanic este că nici măcar nu avea nevoie de aceste alegeri: avea o majoritate confortabilă în Parlament, cu care Guvernul său putea trece, până în 2020, orice legi dorea, dar ispita puterii absolute la vederea unui sondaj de opinie care-i plasa pe conservatori mult deasupra laburiştilor a făcut-o să ia neinspirata decizie de a-i cere Reginei dizolvarea Parlamentului şi de a organiza alegeri anticipate, chipurile pentru a-şi reconfirma statutul în negocierile cu Uniunea Europeană privind Brexit-ul şi a-şi întări astfel poziţia. 

Cum s-a ajuns la acest rezultat?

Dacă, la început, nimeni nu le dădea lui Jeremy Corbyn şi laburiştilor nicio şansă, treptat, sondajele de opinie au început să micşoreze distanţa dintre cele două partide până în punctul în care, săptămâna trecută, unul din aceste sondaje, socotit puţin credibil, anunţa deja „hung Parliament”, adică lipsa unei majorităţi deţinute de oricare dintre partide. Şi totuşi, cum a reuşit Theresa May spectaculoasa contraperformanţă de a reduce, într-o lună, Partidul Conservator de la un capital de încredere nemainîntâlnit de la Margaret Thatcher încoace la poziţia în care îi este imposibil să formeze singur Guvernul? O serie de factori au contribuit la acest insucces:

  • O campanie dezastruoasă a conservatorilor, care s-au văzut învingători înainte de alegeri;
  • Aroganţa doamnei May, care a refuzat orice întâlnire directă cu contracandidaţii săi, a neglijat electoratul conservator obişnuit livrându-i doar sloganuri goale de orice conţinut şi s-a concentrat numai pe circumscripţiile tradiţional laburiste, pe care a vrut să şi le subsumeze;
  • O serie de politici îndoielnice ale Guvernului, care periclitează statutul social şi financiar al pensionarilor şi al celor cu handicap mental;
  • O mobilizare exemplară a laburiştilor lui Jeremy Corbyn, care au lăsat deoparte divergenţele din interiorul partidului şi au prezentat un program de guvernare „în slujba celor mulţi, nu a celor puţini”;
  • O prezenţă fără precedent a tinerilor şi a studenţilor la vot, majoritatea acestora votând instinctiv împotriva conservatorilor;
  • Ultimele atentate teroriste, de la Manchester şi Londra, care au pus-o într-o lumină negativă pe Theresa May, aceasta fiind incapabilă să explice reducerile masive de personal din poliţie şi serviciile speciale anti-terorism. 

Ce se va întâmpla în continuare, este dificil de prevăzut. Sunt şanse ca Theresa May să-şi dea demisia în zilele următoare ca urmare a acestor rezultate dezastruoase, lăsându-l pe Jeremy Corbyn să formeze o majoritate guvernamentală, după cum sunt şanse ca Partidul Conservator să obţină sprijinul Partidului Unionist DUP din Irlanda de Nord şi să formeze un nou guvern. Cert este că Theresa May, care, într-un interviu de săptămâna aceasta ce a devenit deja subiect de bancuri, declara că cel mai obraznic lucru pe care l-a făcut în viaţa ei a fost să alerge printr-un lan de secară când era mică, va trebui să-şi reevalueze această opinie. Se pare că electoratul britanic a perceput convocarea de alegeri anticipate nenecesare drept o obrăznicie mult mai mare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mamaaaaaa,ce fotografie expresiva are doamna!
    • Like 0
  • John check icon
    Un T shirt actual )))
    https://www.teezily.com/mkt/lets-make-june-the-end-of-may
    • Like 3
  • John check icon
    Se pare că May a obținut suportul unioniștilor din Irlanda de Nord și va cere reginei ( pe la 2:30 ) acordul de formare a unui nou guvern conservator.
    Sursa : http://www.bbc.com/news/election-2017-40219030
    • Like 0
  • John check icon
    Conzervatorilor nu le ies socotelile de câțiva ani. Cameron organizează referendum depre ieșirea din Uniune și văzând rezultatul neașteptat demisionează ( nu înainte să fie trădat din partea unor colegi apropiați de partid, Boris Johnson, Michael Gove). Theresa May, nemulțumită de majoritatea pe care o avea, vrea o majoritate zdrobitoare, anunță alegeri noi iar rezultatul îi pune în pericol postul de premier, bașca pierderea locului în Parlament a 6 dintre miniștri săi, plus o poreclă : ”Dismay” ( Copyright : The Sun ). Newsweek are un subtitlu strălucit : ” June : end of May”. Urmează o perioadă destul de agitată.
    • Like 0
  • Noi avem o vorbă care spune... ”Ce-și face omul cu mâna lui,...nici alegerile anticipate nu pot desface !?” A făcuto David Cameron și acum Theresa May. Când faci rău propriului popor în necunoștință de cauză, este dureros. Dacă o faci în cunoștință de cauză, nu este dureros pentru că o faci pur și simplu. Probabil conservatorii britanici ar trebui să devină mai puțin consevatori sau să fie consevatori de secolul XXI.
    • Like 0
  • check icon
    Cred că Theresa May și-a atins scopul, contrar a ceea ce scriu mulți/mai toți: a tras pisica de coadă timp de un an, a făcut anticipate, are mai puțin decât înainte, deci – teoretic – nu va mai fi premier, deci va pasa altuia sarcina (a se citi: corvoada) de a negocia un Brexit care, în final, s-ar putea să nu mai fie niciun Brexit.
    Nimic nu-i mai definitiv decât provizoratul.
    • Like 2
    • @
      John check icon
      Speculație foarte puțin probabilă .......
      • Like 0
    • @ John
      check icon
      Teoria probabilității spune că sunt 50% șanse ca moneda aruncată în sus să pice cu capul sau cu pajura în sus și, la fel, în jos. În politică, probabilitatea se judecă altfel.
      Pe ce pariem? € 100 e fair? Discutăm anul viitor pe 8 iunie 2018 sau mai devreme?
      • Like 0
  • check icon
    Nu a greșit numai ea, ci și cei din spatele ei care o sprijină și o împing în față, colegii de partid de la vârf, Theresa M. fiind doar vârful aisbergului politicii partidului, căci la britanici partidul conservator nu funcționează ca la noi cu un „Tătuca„ șef, care taie și spânzură cum vrea el.
    • Like 0
  • Buna dimineata.Nu sunt surprins de rezultatele alegerilor din U.K.Probabil, daca maine s-ar organiza un nou referendum pe tema BREXIT - rezultatele ar fi cu totul altele ...Cred ca si britanicii au realizat ca au gresit, iar doamna May s-a dorit exponentul unei decizii care, pe fond, nu este realista, cu toate "ingredientele" utilizate pentru a cosmetiza rezultatele deciziei BREXIT, iar acum plateste dorinta detinerii puterii absolute, bazandu-se numai pe niste sondaje (sondajele isi pierd valabilitatea la foarte scurt timp dupa realizarea lor, iar dorintele si parerile oamenilor se schimba f.f.rapid, in functie de informatii, dorinte, influente, etc., etc.)
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult