Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, și-a anunțat falimentul. Sute de mii de turiști, blocați

Thomas Cook

Foto: Guliver/Getty Images

Gigantul Thomas Cook s-a prăbușit, după ce negocierile de ultim moment duse cu scopul de a salva compania de turism, veche de 178 de ani, au eșuat. Cum nu a putut găsi fondurile necesare supraviețurii, operatorul britanic de turism va intra imediat „în lichidare obligatorie”.

„Am lucrat intens în ultimele zile pentru a reuși să ajungem la un acord pentru a asigura viitorul lui Thomas Cook pentru angajații, clienții și furnizorii săi. Deși un acord a fost convenit în mare măsură, o facilitate suplimentară solicitată în ultimele zile de negocieri a prezentat o provocare care în cele din urmă s-a dovedit insurmontabilă. Regretăm profund, atât eu cât și restul Consiliului de Administrație, că nu am reușit. Îmi cer scuze milioanelor noastre de clienți, precum și miilor de angajați, furnizori și parteneri care ne-au sprijinit mulți ani. În ciuda incertitudinii uriașe din ultimele săptămâni, echipele noastre au continuat să pună clienții pe primul loc”, a transmis Peter Fankhauser, directorul executiv al Thomas Cook, într-un comunicat.

Soarta firmei a fost pecetluită de o serie de factori financiari, social și chiar meteorologici, scie BBC. Concurența acerbă a agenților de turism online și a companiilor aeriene low-cost, dar și  tulburările politice din întreaga lume au dus la adâncirea problemelor financiare ale operatorului de turism. În plus, mulți turiți s-au obișnuit să își organizeze singuri vacanțele și să nu folosească agenții de turism, ceea ce a dus la scăderea numărului de clienți.

Pentru a evita falimentul, Thomas Cook avea nevoie de finanţări suplimentare în valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe lângă pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja.

În prezent, sute de mii de turiști Thomas Cook din întreaga lume sunt blocați în vacanțe, avioanele charte ale companiei fiind blocate la sol. 

Autoritatea Civilă Aeronuatică din Marea Britanie a dat asigurări că toți ce 150.000 de turiști britanici aflați în acest moment în vacanțe Thomas Cook vor fi aduși acasă la finalul sejurului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Factori meteorologici?!! Pai da...daca cu 24 de ore inainte ca uraganul Irma sa loveasca Cuba ( Varadero ), charterul Thomas Cook aterizeaza pe insula, promitandu-le turistilor o vacanta de vis...Au fost evacuati din hotel si mutati in hotelul care stateam noi...Mai degraba Thomas Crook
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult