Relatarea de mai jos mi-a fost trimisă de doi prieteni care visau de ani de zile la Mykonos, iar în aceste momente sunt chiar pe insula distracției, așa cum este cunoscută și promovată peste tot. Sunt născuți și crescuți în Constanța, au venituri medii și știu foarte bine ce se întâmplă pe litoralul românesc. Tocmai pentru că sunt oameni cu multe călătorii la activ și corecți atunci când fac review-uri, am decis să le public analiza.
“Un șezlong înghesuit este 40 de euro, iar dacă mergi la plaja publică ieși din apă-n patru labe din cauza pietrelor”
Familia, formată din doi adulți și un copil, este de zile bune pe Insula Mykonos. A ales un apartament care a costat 120 de euro/noapte. Ieșirea mult visată spre mare este de fapt spre o parcare, iar prosoapele pătate vin ca și noi.
Vederea spre parcare
„Grecii dacă vin la noi și văd ce oferim la 100 de euro pe noapte, încep să râdă de noi”. Poate că ceea ce au ales ei se poate numi țeapă, dar eu unul nu aș plăti pentru aceste condiții 120 de euro/noapte. Cum și lor, acum, li se pare mult prea scump pentru ceea ce au primit!
Să ajungem la plajă și șezlonguri. În primele zile au ales să meargă la plajele amenajate cu șezlonguri. Au tot căutat una mai liberă, dar toate arătau ca în această fotografie: înghesuite de spui că ești în zona Perla din Mamaia.
40 de euro costă un șezlong într-o astfel de zonă. Apoi au ales să meargă spre plajele publice care sunt și singurele cu nisip. Deși nu există niciun panou de avertizare asupra pericolelor, în mare, spre mal, zona este plină de pietre de dimensiuni mari extrem de periculoase. Să vă reamintesc că erau și cu un copil, dar până și adulții au avut de furcă atunci când au vrut să iasă din apă: “am ieșit din apă-n patru labe”.
„La taverne cântă câte un radio obosit, nici vorbă de atmosferă”
Să ajungem și la celelalte cheltuieli pe vestita insulă Mykonos. Călătoria de trei kilometri cu un taximetru a costat între 21 și 40 de euro. Același traseu, alt taximetrist! Apoi cea mai mare dezamăgire au avut-o la taverne. Nici vorbă de atmosfera celebră grecească! La taverne cântă câte un radio obosit.
Plimbare seara pe Insula Mykonos
Ca să vă faceți o idee asupra prețurilor la preparatele culinare, o salată grecească a fost 13 euro, un mic dejun pentru doi adulți și un copil (omletă, patru ouă ochiuri, cafea și un suc) 53 de euro, iar o cină cu câte un fel de mâncare, un pahar de vin, un cocktail și două deserturi a costat 116 euro. Ce mi-a atras atenția a fost porția de dorada care a costat 25 de euro. Porția extrem de mică, sau, cum ar spune un optimist, de fapt platoul pe care a fost pus peștele era prea mare.
Porția de dorada care a costat 25 de euro
Articol preluat de pe Funky Travel
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Aici este ca și cum ai compara un city break la București cu unul la Paris.
Totul se rezumă la cerere și ofertă, Mykonos este una dintre cele mai populare destinații din Grecia, cu sute de mii de turiști anual de peste tot din lume. România practic nu există pe harta destinațiilor estivale de plajă, deci comparația nu are niciun sens.
Evident că poate să nu îți placă Mykonos, asta este o altă poveste.
Grecia, însă are o multitudine de alte locuri unde raportul calitate-preț este mult peste ce este în România, dar evident Santorini și Mykonos nu vor fi niciodată mai ieftine decât Mamaia.
In Mykonos nu am fost pana acum.
Calatorit de regula cu avionul, vacanta cu familia, 3 persoane, 1 saptamana, bugete intre 1800-3000 EUR.
Am ales intotdeauna versiunea doar cu mic dejun inclus ca sa avem optiuni.
Stiu despre Mykonos ca este unul dintre locurile mai scumpe, unde se duc vedete si familiile grecesti mai bogate.
Mergem in Grecia pentru liniste. La restaurantele de pe insule se pune o muzica la volum mic si se organizeaza cate 1 ora pe seara de muzica live si nici atunci nu exagereaza cu volumul.
Poza cu dorada, indiferent unde a fost facuta, farfuria indica un restaurant mai cu pretentii. Dorada salbatica este de 2 ori mai scumpa decat cea de crescatorie. O farfurie poate fi intre 12 - 30 EUR/persoana.
Preturile la vin si cocktailuri depind de locatie din nou.
Oriunde mananci peste proaspat ( Grecia, Italia, Spania, Croatia) e scump meniul.
In Grecia pentru umbrela de soare si 2 paturi, in insule platesti intre 15 si 20 EUR.
In Ischia/Italia pe un segment de plaja mai exclusivist se dadeau cu 40 EUR/zi setul.
Nu vad ce vrea sa transmita autorul: ca nu e diferita locatia fata de Mamaia?
E mai probabil sa ma duc in Mykonos stiind cum e in Grecia, pe insule, decat la Mamaia.
Mai urmeaza niste parinti care se plang ca era galagie in Ibiza sau ca erau femei despuiate in Amsterdam.