Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vi se pare scump șezlongul la Mamaia? Iată cât costă în Mykonos, într-un loc foarte aglomerat

Myconos

Relatarea de mai jos mi-a fost trimisă de doi prieteni care visau de ani de zile la Mykonos, iar în aceste momente sunt chiar pe insula distracției, așa cum este cunoscută și promovată peste tot. Sunt născuți și crescuți în Constanța, au venituri medii și știu foarte bine ce se întâmplă pe litoralul românesc. Tocmai pentru că sunt oameni cu multe călătorii la activ și corecți atunci când fac review-uri, am decis să le public analiza.

“Un șezlong înghesuit este 40 de euro, iar dacă mergi la plaja publică ieși din apă-n patru labe din cauza pietrelor”

Familia, formată din doi adulți și un copil, este de zile bune pe Insula Mykonos. A ales un apartament care a costat 120 de euro/noapte. Ieșirea mult visată spre mare este de fapt spre o parcare, iar prosoapele pătate vin ca și noi.

Vederea spre parcare

„Grecii dacă vin la noi și văd ce oferim la 100 de euro pe noapte, încep să râdă de noi”. Poate că ceea ce au ales ei se poate numi țeapă, dar eu unul nu aș plăti pentru aceste condiții 120 de euro/noapte. Cum și lor, acum, li se pare mult prea scump pentru ceea ce au primit!

Să ajungem la plajă și șezlonguri. În primele zile au ales să meargă la plajele amenajate cu șezlonguri. Au tot căutat una mai liberă, dar toate arătau ca în această fotografie: înghesuite de spui că ești în zona Perla din Mamaia.

40 de euro costă un șezlong într-o astfel de zonă. Apoi au ales să meargă spre plajele publice care sunt și singurele cu nisip. Deși nu există niciun panou de avertizare asupra pericolelor, în mare, spre mal, zona este plină de pietre de dimensiuni mari extrem de periculoase. Să vă reamintesc că erau și cu un copil, dar până și adulții au avut de furcă atunci când au vrut să iasă din apă: “am ieșit din apă-n patru labe”.

„La taverne cântă câte un radio obosit, nici vorbă de atmosferă”

Să ajungem și la celelalte cheltuieli pe vestita insulă Mykonos. Călătoria de trei kilometri cu un taximetru a costat între 21 și 40 de euro. Același traseu, alt taximetrist! Apoi cea mai mare dezamăgire au avut-o la taverne. Nici vorbă de atmosfera celebră grecească! La taverne cântă câte un radio obosit.

Plimbare seara pe Insula Mykonos

Ca să vă faceți o idee asupra prețurilor la preparatele culinare, o salată grecească a fost 13 euro, un mic dejun pentru doi adulți și un copil (omletă, patru ouă ochiuri, cafea și un suc) 53 de euro, iar o cină cu câte un fel de mâncare, un pahar de vin, un cocktail și două deserturi a costat 116 euro. Ce mi-a atras atenția a fost porția de dorada care a costat 25 de euro. Porția extrem de mică, sau, cum ar spune un optimist, de fapt platoul pe care a fost pus peștele era prea mare.

Porția de dorada care a costat 25 de euro

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu e mai scump, doar mai murdar.
    • Like 0
  • Aveti dreptate 100%. Este cam nasol in Grecia! Fiind masochist, tot acolo o sa ma duc si vara asta, asa cum am facut si in ultimiii ani. Nu am curaj sa ma duc pe litoralul romanesc, care este ieftin si bun. A.... si sunt din Constanta!
    • Like 0
  • Gabriel check icon
    Să înțeleg că scopul articolului este comparația între Mykonos și Mamaia și scoaterea în evidență a faptului că Mykonos este o insulă extrem de scumpă.
    Aici este ca și cum ai compara un city break la București cu unul la Paris.
    Totul se rezumă la cerere și ofertă, Mykonos este una dintre cele mai populare destinații din Grecia, cu sute de mii de turiști anual de peste tot din lume. România practic nu există pe harta destinațiilor estivale de plajă, deci comparația nu are niciun sens.
    Evident că poate să nu îți placă Mykonos, asta este o altă poveste.
    Grecia, însă are o multitudine de alte locuri unde raportul calitate-preț este mult peste ce este în România, dar evident Santorini și Mykonos nu vor fi niciodată mai ieftine decât Mamaia.
    • Like 0
  • liviu check icon
    Am fost de 8 ori in Grecia si niciodata in acelasi loc.
    In Mykonos nu am fost pana acum.
    Calatorit de regula cu avionul, vacanta cu familia, 3 persoane, 1 saptamana, bugete intre 1800-3000 EUR.
    Am ales intotdeauna versiunea doar cu mic dejun inclus ca sa avem optiuni.
    Stiu despre Mykonos ca este unul dintre locurile mai scumpe, unde se duc vedete si familiile grecesti mai bogate.

    Mergem in Grecia pentru liniste. La restaurantele de pe insule se pune o muzica la volum mic si se organizeaza cate 1 ora pe seara de muzica live si nici atunci nu exagereaza cu volumul.
    Poza cu dorada, indiferent unde a fost facuta, farfuria indica un restaurant mai cu pretentii. Dorada salbatica este de 2 ori mai scumpa decat cea de crescatorie. O farfurie poate fi intre 12 - 30 EUR/persoana.
    Preturile la vin si cocktailuri depind de locatie din nou.

    Oriunde mananci peste proaspat ( Grecia, Italia, Spania, Croatia) e scump meniul.

    In Grecia pentru umbrela de soare si 2 paturi, in insule platesti intre 15 si 20 EUR.
    In Ischia/Italia pe un segment de plaja mai exclusivist se dadeau cu 40 EUR/zi setul.

    Nu vad ce vrea sa transmita autorul: ca nu e diferita locatia fata de Mamaia?
    E mai probabil sa ma duc in Mykonos stiind cum e in Grecia, pe insule, decat la Mamaia.

    • Like 0
  • Peste tot se fură și își bat joc de clienți când este sezon
    • Like 0
  • e ok, du-te tu la Mamaia, daca e atat de ieftin si lasa-ne pe noi sa mergem in Grecia. Voi incerca sa ma obisnuiesc cu acest sacrificiu ....
    • Like 0
  • P.S In Santorini un cuplu francez au plătit pentru o masă 5000 de euro,au mers că își permit,eu nu mi permit nu merg . Vreau să accentuez că oriunde in lume am fii sunt locuri pentru fiecare buzunar. Sincer nu merită să denigrăm pe nimeni pentru nimic. Vară frumoasă oameni buni!
    • Like 0
  • Trăiesc și muncesc în Grecia de foarte multi ani și peste tot în lume se știe că Mykonos si Santorini sunt cele mai frumoase dar și mai scumpe locuri din toate punctele de vedere dar totuși in comparație cu prețurile din România aici mi se pare foarte ieftin absolut oricine. Am foarte multe rude care au mers ani la rând in România la mare,dar cand au ajuns în Grecia au rămas uimiți de prețurile de zici pentru că le au ieșit în jumătate cheltuiala.Referitor la șezlonguri în majoritatea locurilor nu se plătește faci doar consumație,acum depinde de fiecare unde dorește să și facă concediul. Probabil aici este mai ieftin din cauza că oriunde mergi dai de mare. Este frumos și în România și poți să ieși foarte ieftin dacă te cazezi la pensiuni și nu în buricul târgului.Eu cred că fiecare om își poate face vacanta in funcție de posibilități oriunde dorește nu trebuie neapărat să arătăm cu degetul. Oriunde am merge in lume există întotdeauna excepții in orice domeniu și in orice situație. Eu zic sa ne bucuram de soare,mare,concediu oriunde l am face iar restul sunt doar mofturi. Concediu plăcut tuturor.
    • Like 0
  • George check icon
    Da, pai adevarul e ca Mykonos e cunoscut pentru faptul ca e ieftin si ca e child friendly.

    Mai urmeaza niste parinti care se plang ca era galagie in Ibiza sau ca erau femei despuiate in Amsterdam.
    • Like 0
  • Până la urmă se stie bine că Mykonosul nu este "Paranoia Katerini". Un "accident" izolat nu cred ca poate da tonul imaginii generale despre Mykonos si Grecia. Iar din poză apare că vederea este mai degrabă full spre mare. Înainte de a pleca undeva, informati'vă dragi turisti, cu toate sursele pe care le avem la dispozitie în prezent, e chiar păcat sa iei țeapă. La urma urmei, eu unul prefer să iau o țeapă in Grecia decât pe litoralul nostru. Chiar si aia de acolo tot e mai de calitate. Si da, după cum spunea Dl. Novac, articolul miroase (ca multe altele din seria Funky Travel) a publicitate comandată. Horecasii de pe la noi au intrat in panică probabil. Dupa primele semne si estimări, se pare că Grecia va depăsi anul acesta recordul din 2019 ca încasări si număr de turisti străini.
    • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult