Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Titus Corlățean: Victor Ponta era președinte dacă nu erau probleme cu votul din diaspora

Fost ministru de Externe în timpul ultimelor alegeri prezidențiale, Titus Corlățean crede că rezultatul ar fi fost cu totul altul, dacă nu ar fi existat probleme cu organizarea votului în diaspora. Zeci de mii de români au fost nevoiți să stea la coadă pentru a putea să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2014, unii dintre ei fără a reuși să își exprime opțiunea. 

Întrebat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, dacă crede că Ponta ar fi fost astăzi președinte în condițiile în care nu ar fi existat această situație, Corlățean a răspuns: „Cu siguranță da. Pentru că avea toate atuurile, era un premier de succes, lucrurile erau predictibile. A intervenit un element de impredictibil care a generat emoție și care a schimbat balanța”.

Moderatorii au vrut să știe dacă Titus Corlățean își reproșează ceva. „N-a existat niciun element, nici intenționat, nici accidental, nicio comandă în sensul de a recurge la încălcarea legii, ca să blocăm votul românilor”, a spus Corlățean, care a motivat refuzul de a înființa secții noi în străinătate prin faptul că a cerut un punct de vedere oficial de la BEC, iar acesta nu a venit. 

Fostul ministru de Externe, care și-a dat demisia din funcție în urma scandalului provocat de votul din diaspora, a declarat că Victor Ponta nu i-a făcut reproșuri.  „Ideea care a fost la turul I, de a genera emoție în exterior pe voturile diasporei, care în mod normal nu contau, erau 1%, schimbarea pe plan intern, e o chestiune pe care și el o știe. Nu a fost în sensul asta de reproș. Nu aveai ce reproșa MAE, am făcut tot ce a fost legal”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mda. Legal în sensul...legea ie noi, poftim!
  Să înțelegem că mulțimea, câtă frunză....câtă iarbă....stătea disperată la cozi să îl voteze pe Dotore?
  Interesant. :-)
  • Like 0
 • check icon
  Este pură speculație, votul diasporei este aproximativ similar celui din țară și, per total, reprezintă un procent foarte mic din totalul voturilor, sub 2%. Singurul moment când votul diasporei a fost invocat că ar fi influențat decisiv alegerile, în context prezidențiale, a fost în 2009, existând toate motivele să se creadă că a fost o... hm, cum să spun ca să nu fiu arestat sau dat măcar în judecată, o fentă la gioale... Este posibil ca mediatizarea cozilor la urne să fi influențat cumva votul, să zicem cu 0,3 %, nu există nicio analiză sociologică serioasă, sunt doar părerile cetățeanului Corlățean.
  • Like 0
 • Cu ce frumuseti isi bate capul dl Corlatean!
  Acum PSD are guvernul, majoritate partamentara, poate schimba in rau sau bine cel mai mult situatia romanilor, dar ei inca isi bat capul ca dl cu plagiatul sa fi ajuns presedinte.
  • Like 0
 • PSD cunoștea foarte bine opțiunile diasporei. Majoritatea romanilor plecați in afara nu ar fi votat in veci cu PSD. Din aceasta cauza PSD a făcut tot posibilul sa blocheze accesul la vot in străinătate. Au organizat secții de votare in locuri pustii, cu putini romani sau, doar, o singura secție acolo unde erau mulți romani, dar socoteala le-a fost data peste cap, romanii s-au organizat impecabil, s-au adunat de la sute de km. s-au asezat liniștiti la coada sa-și exprime votul. Faptul ca au fost blocați sa voteze prin diverse tertipuri, fie întocmirea unor formulare, fie prin lipsa cabinelor de vot, i-a determinat pe cei de afara sa-și sune familia sau prietenii din țara și sa le ceara sa voteze împotriva PSD. Asta-i tot. Urmarea se cunoaște.
  • Like 6
 • Probleme ? Adica nea Titus, vrei sa spui ca a fost de fapt o problema faptul ca romanii au votat masiv in strainatate. Ca la voi la psd asa e, daca se face ceva, de fapt nu se face, daca nu se face de fapt se face. Inlocuiti verbul "a face" cu oricare altul. Ca la comunisti.
  • Like 6
  • @ Radu Andrei Malica
   mda.
   • Like 0
 • Nu, nu, "s-a gresit, tovarasi, insa nimeni nu e vinovat." Dar Victor Ponta inca poate fi presedinte, insa la un penitenciar de maxima siguranta alaturi de sluga cu organizatoricul, Dragnea, devenit mare dusman fioros, dupa ce mai ieri se balaceau in apa de un cot la inundatii. Acolo se pot juca linistiti de-a politicienii vestiti, cu staif, idolii multimilor. Romanii care vor mai vota cercetati penali in 2019 si 2020 nu mai au nicio scuza, nu mai e naivitate, dependenta, servitute, ci rea-credinta. Ne paste falimentul cu pramatii de teapa astora, semnale ca populatia s-a mai trezit exista si e de bine, nu va uitati la sondaje si postaci, chiar si votanti frenetici ai PSD s-au lamurit, dar n-o spun in gura mare. Ceasul ticaie pentru nemernici.
  • Like 8
  • @ Cristian Valsan
   Tare as vrea sa va dau dreptate, dar cred ca cei care s-au mai trezit sunt plecati la un trai mai decent in strainatate.Aici , atata timp cat a3 si rtv au audienta, nu se poate schimba din pacare mai nimic...
   • Like 6
  • @ Mihai Ducu
   O să se schimbe, dar cu scandal și sînge, că prostul nu-și dă seama că e prost decît cînd urlă foamea-n el.
   • Like 2
  • @ Mihai Ducu
   Sa fim logici. Multi dintre plecati sunt din rural, daca ramaneau ar fi insemnat ar fi fost total dependenti de PSD. E cu dus si-ntors, traiul intr-o societate dezvoltata mai slefuieste unele minti. Populatia oraselor ardelenesti creste, tinerii din fiefurile psd oltenesti/moldovenesti pleaca intr-acolo si muncesc scapand din dependenta economica. PSD va pierde in 2020 toate orasele mari din Romania, inclusiv PMB. 5/6 sectoare. Va ramane partidul dependentilor si santajatilor economic, noua putere trebuie sa gaseasca o solutie si pentru acestia ca sa fie scosi tot mai multi din aceasta zona, ca dezastrul de astazi sa nu se mai repete. Taica-meu a votat mereu PSD, prietenii lui de pahar la fel, pentru prima data li s-a luat de PSD.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult