Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ponta, despre votul din diaspora la alegerile din 2014: „Se așezau de patru ori la rând, ca să fie cozi, să se arate la televizor”. Românii din străinătate: „Este cea mai mare jignire”

Victor Ponta a afirmat la o emisiune televizată că rândurile formate de românii care așteptau să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014 erau false și că oamenii se așezau la coadă de câte trei-patru ori ca „să se arate la televizor”.

„Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se așezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând, ca sa fie cozi, să se arate la televizor”, a spus fostul premier Victor Ponta.

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) a condamnat luni într-un comunicat declarațiile lui Victor Ponta, pe care le consideră „cea mai mare jignire” care li se poate aduce românilor din diaspora.   

„Este cea mai mare jignire care li se poate aduce românilor din diaspora care în 2014 după ce au parcurs sute de kilometri, au stat la cozi chiar 8 ore și unii dintre ei nu au mai apucat să voteze. Este o jignire și pentru cei care au stat la cozi în ploaie și s-au îmbolnăvit. Sau pentru cei care după ce au stat 8 ore la coadă, li s-au închis porțile secțiilor de vot în nas, sau au fost bătuți de polițiile străine chemate la ordinele ambasadelor românești", se arată într-un comunicat de presă al FADERE.

„Domnul Ponta a mai spus că el a pus secții de vot la fel ca în 2009 și că nu își explică de ce acum a fost scandal și în 2009 nu. Reamintim că domnul Ponta a primit pe 14 August 2014 o scrisoare din partea FADERE în care i se arăta clar câte secții de vot trebuie puse în diaspora și unde. Nu a avut nici o scuză să spună că nu știa că între 2009 și 2014 numărul românilor a crescut în unele locuri de 3 ori și astfel nu poți pune același număr de secții de vot ca în 2009", se mai arată în comunicatul asociației românilor din diaspora.

Aceeași sursă precizează că tot mai mulți dintre românii care locuiesc în străinătate vorbesc despre o campanie a PSD de dezbinare a românilor. 

„Din ce în ce mai mulți români din diaspora vorbesc despre o campanie sistematică a PSD de a-i dezbina pe românii din diaspora de cei din țară, stânga urmând să câştige astfel voturile unei anumite categorii care ar fi supărate pe cei plecați în afară țării", adaugă comunicatul.

La alegerile prezidențiale din 2014 mii de români au stat la coadă în fața secțiilor de votare din mai multe orașe din Europa, între care Paris, Londra, Munchen, Viena, Torino, oamenii prezentându-se cu câteva ore înainte de deschiderea secțiilor, însă mulți nu au reușit să voteze. În momentul în care oamenilor care stătuseră la coadă mai multe ore la Paris și Torino li s-au închis în față secțiile de vot ei au protestat, iar jandarmii au intervenit și au folosit gaze lacrimogene.

Presa a relatat cum la Munchen secția de vot de la consulat s-a închis cu 25 de minute mai devreme, spre disperarea oamenilor care așteptaseră toată ziua la coadă să voteze.

În străinătate la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2014 au votat 377.651 de români, iar Victor Ponta a pierdut alegerile în toate, cu excepția secțiilor de votare din Palestina. 

Ponta: Se pregătea un maidan

Fostul premier Victor Ponta a mai spus duminică seara că a fost avertizat de ministrul de interne de la acea dată - Gabriel Oprea - că dacă nu ar fi demisionat din funcția de premier protestele de stradă ar fi luat proporții spectaculoase, iar în România urmau să se pregătească evenimente similare cu cele din Ucraina, care au dus la căderea preşedintelui prorus Victor Ianukovici.

„Se pregătea să se întâmple în România ce s-a întâmplat în Ucraina, un maidan. Atunci eu am spus, nici un jandarm, lăsați-i să facă ce vor, nu există jandarmi care bat oamenii, nu cât sunt eu prim-ministru”, a afirma Ponta.

Fostul șef al Executivului a precizat că ar fi primit informațiile de la ministrul de Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea.

„Domnia sa m-a anunțat și am primit și alte date. Eu nu sunt dispus să rămân pe funcție, să facem din București cine știe ce. Dacă președintele folosește moartea unor oameni”, a arătat fostul premier.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Sunt convins că Ponta a spus adevărul. Este adevărat că mulți dintre românii de afară au stat la cozi și n-au putut vota, dar și din cauza celor dispuși să facă jocul cozilor de topor, dintre care unii mai și agitau spiritele celor care-și pierduseră răbdarea. Asta ar explica și faptul că la precedentele alegeri nu au fost semnalate multe astfel de cazuri și nu s-a făcut atâta tevatură.
    • Like 0
  • O sa mai acceptam mult timp elucubratiile acestui impostor, intrigant, total incapabil si rauvoitor mascarici? Culmea, sunt si sustinatori ai ipochemului. Nu ati realizat, inca, ce a facut borfasul la "plecare". A imprastiat, cu buna stiinta, bani stiind ca cei ce-i vor urma nu vor avea de unde da, economia era pe -nu pe+ cum pretindea nemernicul. Ce a facut el si guvernul de incapabili? Nimic bun. A distrus si a mintit. Ati uitat autostrada deschisa in preziua alegerilor, taxele si impozitele introduse, situatia din medicina si minciunile baniciou-lui, etc?
    • Like 0
  • Glocker check icon
    Este o intreaga tarasenie aici,tarasenie care se poate usor constitui intr-un studiu de caz la o facultate de studii politice.Indraznesc chiar de a-i da si un titlu:"Influenta mediilor de socializare si a mass-media in deturnarea alegerilor intr-o terta tara"Oricat de profesionisti ar fi jurnalistii de la republica sau gandul,oricat de neangajati politic ar fi, tot nu pot explica in mod logic cum se face ca un candidat ce cu doar cateva ore inainte de inchiderea urnelor avea un "handicap" de 20 de procente,reuseste sa recupereze si sa-l invinga pe favorit.Nu stiu daca oamenii au stat sau nu de 3-4 ori la coada,dar imi pare evident ca Iohannis isi datoreaza functia oamenilor din televiziuni precum si unei anumite firme de IT din Ardeal care ,este adevarat, au speculat la maximum niste chichite legislative si au reusit o reala mobilizare a unei anumite parti din electorat,atipica,care de regula nu se implica in chestiuni politice fie ele si alegeri.Deci in concluzie ,toata tarasenia a fost o manevra mediatica fara de care Iohannis nu ar fi a ut prea mari sanse sa reuseasca.
    • Like 0
  • check icon
    Ştiţi care este ironia situaţiei? Că S-AR PUTEA (am scris cu majuscule să se sesizese că este vorba despre ceva probabil, nu o certitudine), deci că s-ar putea ca Ponta să aibă dreptate iar noi să râdem. Aşa cum am râs de Ceauşescu cu "agenturili" şi după vreo 5-10 ani am constatat că revoluţia... n-a fost tocmai revoluţie. Sau, dacă vreţi, aşa cum constatăm acum că produsele Hexifarma au fost diluate, dar nu chiar atât de diluate. Cred că cel mai bine ar fi să lăsăm timpul să-şi facă treaba. Eu, unul, n-aş mai trage concluzii "la prima ştire".
    • Like 1
  • check icon
    Ponta nu explică de ce ar fi urmat un maidan, doar dacă el (Ponta) ar fi fost cumva prorus, altfel spus în afar politicii NATO, altfel afirmația lui nu are noimă. Cât despre votul diasporei, deja a fost fetișizată diaspora asta, ca și cum ar fi fost salvarea României. Statistica arată că diaspora reprezintă în jur de 1,5 % din voturile exprimate, singura dată când a influențat decisiv alegerile ar fi fost la prezidențialele din 2009, când la miezul nopții câștigase X cu 52 %, iar dimineața câștigase Y cu 50,5 %. În multe țări, diaspora nu are drept de vot și mi se pare perfect logic, dacă persoana a părăsit țara mai mult de un an–doi, putem discuta care ar fi durata minimă de despărțire de țară. Nu din alt motiv, dar cu cât ești mai departe de țară, cu atât percepția este mai falsificată.
    • Like 0
  • Buna ziua dupa tot acest timp inca se mai vorbeste despre alegeri;o vorba din batrini spune ca daca te iei cu prostul esti mai prost ca el; tot discursul despre alegeri nu face decit sa arate tuturor cita dreptate s-a facut iesind o alta persoana din afara sferei domnului Ponta sau al PSD ului!
    • Like 0
  • check icon
    „Ponta, despre votul din diaspora la alegerile din 2014... ” // De curiozitate, frați de la Republica. Dacă formulați 'DOMNUL Ponta', vis e lasă cu tuse (adică tușiți)? În rest, nu pot să nu remarc diferența dintre atitudinea pe carte o afișați și asemenea limbaj. // Înțeleg că s-o cere în public, asemenea exprimare, dar parc-un bemol s-o putea introduce, în acel concert al animalicului nostru...
    • Like 0
  • check icon
    Faptul că siteul dvs. continuă a sta cu tunurile pe d. Ponta îmi relevă un fapt de care nu aveam idee. Și anume că tabăra din care face parte onor site se teme de fostul premier. // Se țipă mult de vechiuul Front al Salvării Naționale, cum c-ar fi vrut să-și distrugă adversarii. Totuși, mie-mi par copii cuminți aceia, față de inamicii fruntașilor pesediști de azi...
    • Like 1
  • check icon
    „Românii din străinătate: „Este cea mai mare jignire”... /// Există două probleme aici, și chit că se practică la greu în jurnalism. Întîia privește folosirea articolului hotărît, cum că TOȚI românii au atitudinea cutare... Bănui că aici că inteligentul cititor nu reacționează la formulări mai nuanțate, iar dl gazetar se grăbește a-i executa pofta. // Apoi, vine treaba cu jignire. Eu personal cred c-avem o problemă, dacă ne jignim ușor, ba mai și sărim în sus public... A zis-o altcineva, tip nu chiar prost: jignirile, iar apoi răzbunările de ele-s chestii de servit reci.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Povești care țin eventual la electoratul său. Spre binele lui sper că nu le crede nici el.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult