Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Toaletă publică, la preț de garsonieră. „Investiție” în Cluj

toaleta CJ

Foto: Ziua de Cluj

România funcționează pe deficit excesiv. Obiectivul central al Guvernului oricărei țări civilizate ar trebui să fie, în această situație, reducerea deficitului. Consolidarea fiscală prin reforme și prin grijă pentru banul public. Deficitul excesiv înseamnă întotdeauna datorie publică, parte din ea datorie externă.

Desigur, mulți spun (inclusiv Guvernul) că e în regulă să fie deficit, mai ales structural și excesiv, pentru că este pentru investiții. Căci, fără deficit excesiv și datorie publică, nu putem avea luxul unor programe guvernamentale gen PNRR sau PNDL.

Fără a pune sub lupă aceste investiții ale statului sau ale autorităților locale, fără a adăuga lângă ele niște indicatori de impact sau niște criterii de acordare sau de performanță, multe din aceste investiții devin „investiții”. Tichii de mărgăritar. Bani aruncați pe geam. Risipă. Consum, nu investiție.

Las și e o astfel de mostră din Clujul lui Boc: toaletă publică cât o garsonieră (prețul pentru o singură unitate este de circa 50.000 euro, iar în total vor fi achiziționate 4 astfel de toalete, pentru care a fost alocată suma de 985.360 lei/199.151 euro). Fără montaj, desigur. Când vezi astfel de „investiții” nu poți să nu te necăjești. Nu poți să nu vezi că toată această tevatură are în spate un singur lucru: banii să fie într-o singură mână și nimeni să nu ia la întrebări pe cei care alocă aceste resurse. Nici despre destinația banilor și nici despre soluția aleasă. Să fie tăcere totală și oamenii să își plătească docili impozitele generale și locale. Ca în lagăr!

Știu, suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine. Suntem și mai săraci ca să ne permitem ca alții să își permită lucruri scumpe în locul nostru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Se putea si mai rau; ca in loc de toalete de 50.000. sa fie cumparate infochioscuri care informeaza despre nimic! Noi n-avem nici o toaleta publica dar avem proiecte faraonice de zeci de milioane adunate; tot felul de centre, sali de sport, casa de cultura, teatru, cinema care nu vor avea nici un client pentru ca de aia s-au si inchis!
  • Like 0
 • Stimate domn,Clujul care intra in categoria oraselor mari ale tarii este surclasat la capitolul valoarea toaletelor publice de Pitesti care a inaugurat recent cea mai scumpa toaleta publica : are 145 de metri pătrați și a costat nici mai mult, nici mai puțin decât 400 de mii de euro.
  Vi se pare ca banul public este cheltuit cu cap in Romania?
  • Like 0
  • @ Rodica Isop
   Dan check icon
   Si se plang oficialii ca,, nu sunt bani ptr decontarea cheltuielilor de transport al elevilor , catre scolile din oras, Cunosc personal un caz de copil de Liceu ,care face naveta de la 30 km cu banii parintilor ,ca sa nu -i plateasca o chirie la oras . Sunt cazuri extreme de situatii deosebite despre copii cu situatie financiara slaba , dar nu intereseaza pe nimeni , In schimb se intereseaza oficialii despre cum sa cheltuie banul public oarecum aiurea ,
   --Inteleg ca trebuie , civilizatie ,progres , dar nu tocmai la WC-urile publice ,
   - Posibila explicatie ar fi ca;; nu se angajeaza nimeni sa presteze serv de curatenie la un WC public , astfel ca se impune ,,automatizarea robotizarea etc, Ar fi bine daca oficialii ar ,explica clar despre ce este vorba .
   • Like 0
 • Nume check icon
  Ati uitat si de faimoasa strada "smart" , adica cateva bancute cu prize USB, 2-3 statii de incarcare masini electrice, vreo 30 de statii de incarcare pentru trotinetele electrice sinucigase si niste copaci plantati care a costat 6 milioane de lei, intr-adevar din fonduri europene.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult