Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Toaletă publică, la preț de garsonieră. „Investiție” în Cluj

toaleta CJ

Foto: Ziua de Cluj

România funcționează pe deficit excesiv. Obiectivul central al Guvernului oricărei țări civilizate ar trebui să fie, în această situație, reducerea deficitului. Consolidarea fiscală prin reforme și prin grijă pentru banul public. Deficitul excesiv înseamnă întotdeauna datorie publică, parte din ea datorie externă.

Desigur, mulți spun (inclusiv Guvernul) că e în regulă să fie deficit, mai ales structural și excesiv, pentru că este pentru investiții. Căci, fără deficit excesiv și datorie publică, nu putem avea luxul unor programe guvernamentale gen PNRR sau PNDL.

Fără a pune sub lupă aceste investiții ale statului sau ale autorităților locale, fără a adăuga lângă ele niște indicatori de impact sau niște criterii de acordare sau de performanță, multe din aceste investiții devin „investiții”. Tichii de mărgăritar. Bani aruncați pe geam. Risipă. Consum, nu investiție.

Las și e o astfel de mostră din Clujul lui Boc: toaletă publică cât o garsonieră (prețul pentru o singură unitate este de circa 50.000 euro, iar în total vor fi achiziționate 4 astfel de toalete, pentru care a fost alocată suma de 985.360 lei/199.151 euro). Fără montaj, desigur. Când vezi astfel de „investiții” nu poți să nu te necăjești. Nu poți să nu vezi că toată această tevatură are în spate un singur lucru: banii să fie într-o singură mână și nimeni să nu ia la întrebări pe cei care alocă aceste resurse. Nici despre destinația banilor și nici despre soluția aleasă. Să fie tăcere totală și oamenii să își plătească docili impozitele generale și locale. Ca în lagăr!

Știu, suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine. Suntem și mai săraci ca să ne permitem ca alții să își permită lucruri scumpe în locul nostru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Se putea si mai rau; ca in loc de toalete de 50.000. sa fie cumparate infochioscuri care informeaza despre nimic! Noi n-avem nici o toaleta publica dar avem proiecte faraonice de zeci de milioane adunate; tot felul de centre, sali de sport, casa de cultura, teatru, cinema care nu vor avea nici un client pentru ca de aia s-au si inchis!
    • Like 0
  • Stimate domn,Clujul care intra in categoria oraselor mari ale tarii este surclasat la capitolul valoarea toaletelor publice de Pitesti care a inaugurat recent cea mai scumpa toaleta publica : are 145 de metri pătrați și a costat nici mai mult, nici mai puțin decât 400 de mii de euro.
    Vi se pare ca banul public este cheltuit cu cap in Romania?
    • Like 0
    • @ Rodica Isop
      Si se plang oficialii ca,, nu sunt bani ptr decontarea cheltuielilor de transport al elevilor , catre scolile din oras, Cunosc personal un caz de copil de Liceu ,care face naveta de la 30 km cu banii parintilor ,ca sa nu -i plateasca o chirie la oras . Sunt cazuri extreme de situatii deosebite despre copii cu situatie financiara slaba , dar nu intereseaza pe nimeni , In schimb se intereseaza oficialii despre cum sa cheltuie banul public oarecum aiurea ,
      --Inteleg ca trebuie , civilizatie ,progres , dar nu tocmai la WC-urile publice ,
      - Posibila explicatie ar fi ca;; nu se angajeaza nimeni sa presteze serv de curatenie la un WC public , astfel ca se impune ,,automatizarea robotizarea etc, Ar fi bine daca oficialii ar ,explica clar despre ce este vorba .
      • Like 0
  • Nume check icon
    Ati uitat si de faimoasa strada "smart" , adica cateva bancute cu prize USB, 2-3 statii de incarcare masini electrice, vreo 30 de statii de incarcare pentru trotinetele electrice sinucigase si niste copaci plantati care a costat 6 milioane de lei, intr-adevar din fonduri europene.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult