Foto: Ziua de Cluj
România funcționează pe deficit excesiv. Obiectivul central al Guvernului oricărei țări civilizate ar trebui să fie, în această situație, reducerea deficitului. Consolidarea fiscală prin reforme și prin grijă pentru banul public. Deficitul excesiv înseamnă întotdeauna datorie publică, parte din ea datorie externă.
Desigur, mulți spun (inclusiv Guvernul) că e în regulă să fie deficit, mai ales structural și excesiv, pentru că este pentru investiții. Căci, fără deficit excesiv și datorie publică, nu putem avea luxul unor programe guvernamentale gen PNRR sau PNDL.
Fără a pune sub lupă aceste investiții ale statului sau ale autorităților locale, fără a adăuga lângă ele niște indicatori de impact sau niște criterii de acordare sau de performanță, multe din aceste investiții devin „investiții”. Tichii de mărgăritar. Bani aruncați pe geam. Risipă. Consum, nu investiție.
Las și e o astfel de mostră din Clujul lui Boc: toaletă publică cât o garsonieră (prețul pentru o singură unitate este de circa 50.000 euro, iar în total vor fi achiziționate 4 astfel de toalete, pentru care a fost alocată suma de 985.360 lei/199.151 euro). Fără montaj, desigur. Când vezi astfel de „investiții” nu poți să nu te necăjești. Nu poți să nu vezi că toată această tevatură are în spate un singur lucru: banii să fie într-o singură mână și nimeni să nu ia la întrebări pe cei care alocă aceste resurse. Nici despre destinația banilor și nici despre soluția aleasă. Să fie tăcere totală și oamenii să își plătească docili impozitele generale și locale. Ca în lagăr!
Știu, suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine. Suntem și mai săraci ca să ne permitem ca alții să își permită lucruri scumpe în locul nostru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vi se pare ca banul public este cheltuit cu cap in Romania?
--Inteleg ca trebuie , civilizatie ,progres , dar nu tocmai la WC-urile publice ,
- Posibila explicatie ar fi ca;; nu se angajeaza nimeni sa presteze serv de curatenie la un WC public , astfel ca se impune ,,automatizarea robotizarea etc, Ar fi bine daca oficialii ar ,explica clar despre ce este vorba .