Mi-a ajuns! De atâţia ani văd oameni care investesc în afaceri pe litoral şi care încearcă să schimbe în bine ceea ce ani de zile am arătat cu degetul că nu funcţionează la noi, la mare. Am discutat ore în şir cu ei, poate că uneori i-am pus la zid şi nu i-am crezut atunci când povesteau că le este din ce în ce mai greu să păstreze hotelurile, beach barurile şi restaurantele la un nivel cel puţin acceptabil. Mi-am spus că poate nu mai vor să investească şi că trebuie să-şi asume unele cheltuieli, dar acum încep să le dau dreptate. Zone întregi ale litoralului sunt „ocupate” de oameni lipsiţi de orice educaţie, bun simţ sau jenă.

„Am legat şezlongurile cu lanțuri pentru că le furau”
Nu o spun eu! O spune managerul unui hotel de trei stele din Mamaia disperat că nu ştie cum să mai facă faţă avalanşei de grozăvii făcute de turişti. Hotelul este unul care funcţionează în regim all inclusive sau demipensiune, iar o cameră costă de la 300 de lei/noapte. Nu este ieftin, iar nota lor pe booking este aproape 9. Fiecare turist are rezervat un șezlong pe plaja din faţa hotelului, la fel cum are şi pe marginea piscinei. Şi totuşi, în fiecare zi, vei auzi scandaluri pe plajă între turiştii acestui hotel. Vă vine să credeţi că-şi fură şezlongurile unii altora pentru a-şi invita prietenii cazaţi la alte hoteluri ca să facă plajă gratis pe șezlong?! Managerul plajei a încercat în fel şi chip să le explice turiştilor condiţiile în care se poate închiria un sezlong pentru prieteni, dar s-a ajuns până la situaţia extremă încât paturile de plajă sunt legate cu lanţuri de umbrele pentru a nu mai dispărea. Incredibil!
Povestea cu ciorba din camera altui hotel de trei stele o găsiţi aici

„Estar la plajă tocmai ce cortamos un melón”
„Suntem la plajă, tocmai ce am tăiat un pepene”, se aude într-o română amestecată cu spaniolă la doar câteva șezlonguri distanţă de mine. Mă uit la cei doi, cred că au în jur de 50 de ani. Scot dintr-o sacoşă o jumătate de pepene pe care îl taie pe măsuţa dintre șezlonguri. În surdină se aude o melodie din Ibiza. Cei doi soţi au venit pregătiţi de acasă cu cuţitul pentru a felia harbuzul zemos care le curge pe corp. O fi vreo soluţie de a scăpa de arsurile solare! A urmat sportul naţional de scuipat seminţele de pepene în nisip, urmat de lăsarea plasei pline cu resturi acolo pe masă la doar… 30 de grade Celsius.

Potrivit hotelierilor, incidentele descrise mai sus sunt din ce în ce mai dese, iar soluţii reale pentru a scăpa de turiştii lipsiţi de bun simţ nu prea s-au găsit.
Vă las aici o fotografie primită aseară de la managerul unui hotel de patru stele din Mamaia. „Uite ce am găsit în apartamentul care se închiriază pe noapte cu 150 de euro”.

Câteva minute mai tarziu, primesc o fotografie de la managerul unui restaurant situat în Mamaia, la cinci metri de plajă.

Vorbesc cu proprietarul restaurantului şi îl întreb dacă nu cumva vrea să se îmbogățească din administrarea unei singure toalete. Vă las mesajul lui care este elocvent:
„Frateee, spală copiii în chiuvete! Şi acel … interzis accesul fără încălţăminte…Ei se descalţă la intrare. (punct) Apoi continui ideea cu faptul că atât le merge mintea. Şi vin la bar revoltaţi că dacă le fură adidaşii… cine le dă banii pe ei!!?!”
Articol preluat de pe funkytravel.ro
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Imi amintesc faptul ca am mers odata la gratar la Voronet / Suceava si dupa ce am mancat (cu o parte din mancare inca stat in gat) am zis sa curat macar gunoaiele de pe langa noi ca Doamne multe mai erau! Si de acolo, a venit si nevatsa-mea si pe urma si parintii mei. Si eram 4 care curatam gunoaiele de pe langa noi. Am strans 4 saci mari de gunoaie (sortate) si la o parte din ele le-am dat foc ca nu aveam unde sa le mai punem. Restul se uitat ca prostii la noi... alti prosti!
Atunci am trait spaima vietii mele ca, dand sa iau o punga cu ... gunoaie, m-am intelat intr-un ac de seringa. Am zis ca e gata cu mine ca cine stie ce boala am sa fac. Dar am supt sange din degetul ala cum n-am facut-o vreodata!
Revenind, acum mi-e frica sa merg pe acolo ca stiu ce este!
DAR, in ciuda multora ca nu vor intelege cele ce fac, am sa continui sa fac! Sa strang gunoaie daca se iveste ocazia, sa las curat in urma mea sa nu scuip/flegmez pe jos (mi se pare foarte injositor) si altele care nu sunt mentionate aici!
Stiu ca e o lupta fara sfarsit ce va fi castigata dupa moatrea mai multor generatii sau dupa ce amenzile vor fi si practica, nu doar teorie! M-as bucura nespus sa-i "arda" politia unuia o amenda de 5000 de lei ca si-a lasat reziduurile in urma de sa-i sara cheful data viitoare sa mai faca!
Am fost, la inceputul lunii august, impreuna cu sotul si fetita noastra, la Venus. Hotel de trei stele. Sejur gasit pe ultima suta de metri. Imagine negativa inca de la intrare: un hol trist, gol, cu un mobilier vechi si uzat. Fara mochete - doar ciment antic -, un singur si amarat televizor spanzurat intr-un colt, pe un perete. Un catel al strazii isi facea veacul pe acolo. Nu am inteles atunci de ce niste pustani cu tablete in maini se inghesuiau pe o canapeluta in fata biroului - la fel de modest ca restul - de la receptie. Ulterior, am inteles: in hotel nu exista wireless, iar bietii copii se puteau loga la netul hotelului doar langa receptie Am primit cheia unei camere de la etajul 2. La dispozitia clientilor - doua lifturi. Verificate in 2018. Cu toate ca aveau panouri de comanda separate, daca apasai pe butonul din stanga in timp ce liftul din dreapta era plin, acesta nu pornea. Am ajuns in camera renovata, dupa cum precizeaza reclama hotelului, in 2013. Lucrurile au stat cam asa: doua veioze foarte, foarte vechi, dintre care numai una asezata pe o noptiera (cealalta era aruncata pe dulap); un frigider micut si aproape inutil, bagat in dulap. Spun inutil pentru ca, in camera, curentul electric pornea pe baza unei cartele atasate cheii de acces. Cheie pe care o luam cu noi cand ieseam, iar curentul, evident, se intrerupea. Daca am fi primit doua chei cu doua cartele, una ar fi putut ramane in camera, pastrand frigiderul in functiune. Altfel...; baia era de vis. Vis urât. Cada curgea pe dedesupt, peria de curatat vasul de toaleta era infecta, hartia igienica era de cea mai proasta calitate, instalatiile sanitare erau mancate de rugina. Cearceaful de pe pat era urât patat. Fetita mea a iesit imediat in balconul in ton cu camera: un grilaj vechi si ruginit, cimentul spart, spatiul - aglomerat de unitatea exterioara a instalatiei de aer conditionat, asezata in partea de jos. Hotel de trei stele! Un sejur de sase nopti pentru care am platit 1900 de lei. Sunt un om care munceste cinstit, care incearca sa traiasca decent si doreste sa fie tratat cu respect de cei pe care ii trateaza cu respect. Iar eu am simtit, sapte zile, in conditiile descrise mai sus, orice altceva decat respect.
Chair nu inteleg acest articol, de ce a fost scris? Doar ca sa obrina niste comentarii de prost gust?
Problema pe care o mentonati in articol si in aceste comentarii "rautacioase" n-o fi chiar la voi, pentru ca va place circul si va place sa-i judecati pe altii. Ma intreb de ce oare? V-ati intrebat daca problema educatiei si celor 7 ani (pe care o mentioneaza cateva persoane) nu este chiar la voi. Mai ganditi-va un pic.
Ati fost cumva si in "in afara" sau doar va imaginati ca acolo primiti tot ce va doriti pe bani putini? Si chiar daca ati fost, ce treaba aveti cu mancarea omului pe care a scos-o din geanta? Sau ce treaba aveti cu cei care platesc 150 euro pe noapte? Dupa ca platesc, este problema lor cum stau in camera, problema lor ce mananca, si problema hotelului sa-si faca curatenie dupa ce pleaca. Daca cei de la hotel pun poze cu ce gasesc in camera dupa ce clientul pleaca, inseamna ca ei nu-si respecta propriile reguli,
Fiti mai relaxati, si nu judecati. Si voi sunteti la fel ca cei "din afara" :)
Insa apreciez ca eu in postura de gazda / administrator de hotel, ar trebui sa am o minima grija pentru obiectele din camera, chiar si preventiv. Prezenta oamenilor cu plite electrice, sau generic vorbind, cu mari consumatori de energie electrica prezinta un pericol, nu numai pentru investitiile din camera (mobilier, aparatura electronica, etc) ci si pentru restul clientilor care sunt cazati in unitate. Instalatia electrica nu este conceputa, la un hotel ce nu dispune de bucatarie dedicata in fiecare camera, sa suporte miile de wati pe care sa-i traga plitele electrice. Astfel de echipamente duc la unele incendii tragice. Identica este analiza cu micile butelii. Se pun in pericol foarte multe vieti.
Apoi, din postura de client sau turist, atunci cand membrii familiei depasesc trei persoane, consider ca este imperios necesara cautarea unui spatiu corespunzator de cazare. In plus, daca este necesar gatitul, ar trebui sa ma gandesc la faptul ca trebuie sa scot bani in plus din buzunar pentru aparatele electrocasnice pe care le am acasa.
Am fost in Topola Skies (BG), unde camera e cam 100 € / noapte, insa are dormitor, si living open-space, suficient unei familii de 4 persoane, ce au nevoie sa gateasca. A fost placut, nu doar din prisma "stelelor" sau a conditiilor, ci datorita faptului ca am observat ca se poate.
Am fost apoi la Niu Franz, in Viena; Hotel Sole in Pescara; Nyon in Elvetia; (doar cateva exemple) iar acolo, daca aveai nevoie de camera sau apartament, aveai, desigur, optiunea, insa contra unui cost mult mai mare.
Problema litoralului de la noi este, prezinta pe de o parte vina hotelierilor, care, nu neg, doresc sa se imbogateasca dintr-un sezon si nu gandesc spatiile de locuit din prisma familiilor care doresc sa petreaca un sejur pe litoral, ci din prisma tinerilor care stau foarte putin in camere si ceva mai mult pe plaja, iar pe de alta parte vina turistilor: putinii bani pe care reusesc sa-i economiseasca sunt sacrificati pe luxul pe care nu il au acasa, nu fiindca nu il pot avea, ci pentru ca li se pare mai "cool" sa il inchirieze sapte zile pe an.
Sunt curios cum ai reacționa dacă ai avea câteva zile musafiri care să-ți facă așa ceva în casă. Pune-te în situația asta și pe urmă scrie aici un feedback.
Eu i-aș fi dat afară pe acei ”clienți” le-aș fi restituit banii și pa. Eu nu am văzut hotel de 4 sau 5 stele cu bucătărie. Poate nu am fost eu unde trebuie, dar în general bucătărie au studiourile, aparthotelurile, hotelurile au restaurant.
Asa si astia cu mancarea pe plita de incalzit apa pentru ceai sau cafea. Eu nu mai merg la mare in Romania din 2007, de cand am gasit un tampon folosit sub sezlong, undeva pe langa plaja Rex din Mamaia... Nu inteleg de ce lumea e proasta si nu gandeste mai incolo de autostrada aia care oricum devine o parcare in fiecare weekend si un drum al mortii.
cu 150E pe noapte te poti duce in foarte multe destinatii misto unde chiar se face turism. bineinteles. se aplica acelasi lucru: romanul cand trece granita e cel mai civilizat, doar la el acasa isi scuipa seminte in patul unde doarme.
ca sa va dau un exemplu simplu: multi s-au inghesuit la mare la Mamaia, la 1400-1500 de lei pe 2 nopti, eu am platit 1326 de lei pe 3 nopti la Waldorf Astoria in Ras Al Khaimah,UAE. Avantajul e ca stau aici, ar mai fi fost inca 800 avionul, dar tot ieseai mai ieftin ! Nu exista termen de comparatie cel putin din punct de vedere al serviciilor, intre cele doua locatii.