Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Confesiunile patronilor de hoteluri de pe litoral: „Să vă arăt ce am găsit în cameră...”/ „Știți de ce am legat șezlongurile cu lanțuri?”/ „De ce-i oblig să intre încălțați la toaletă?”

Mi-a ajuns! De atâţia ani văd oameni care investesc în afaceri pe litoral şi care încearcă să schimbe în bine ceea ce ani de zile am arătat cu degetul că nu funcţionează la noi, la mare. Am discutat ore în şir cu ei, poate că uneori i-am pus la zid şi nu i-am crezut atunci când povesteau că le este din ce în ce mai greu să păstreze hotelurile, beach barurile şi restaurantele la un nivel cel puţin acceptabil. Mi-am spus că poate nu mai vor să investească şi că trebuie să-şi asume unele cheltuieli, dar acum încep să le dau dreptate. Zone întregi ale litoralului sunt „ocupate” de oameni lipsiţi de orice educaţie, bun simţ sau jenă.


„Am legat şezlongurile cu lanțuri pentru că le furau”

Nu o spun eu! O spune managerul unui hotel de trei stele din Mamaia disperat că nu ştie cum să mai facă faţă avalanşei de grozăvii făcute de turişti. Hotelul este unul care funcţionează în regim all inclusive sau demipensiune, iar o cameră costă de la 300 de lei/noapte. Nu este ieftin, iar nota lor pe booking este aproape 9. Fiecare turist are rezervat un șezlong pe plaja din faţa hotelului, la fel cum are şi pe marginea piscinei. Şi totuşi, în fiecare zi, vei auzi scandaluri pe plajă între turiştii acestui hotel. Vă vine să credeţi că-şi fură şezlongurile unii altora pentru a-şi invita prietenii cazaţi la alte hoteluri ca să facă plajă gratis pe șezlong?! Managerul plajei a încercat în fel şi chip să le explice turiştilor condiţiile în care se poate închiria un sezlong pentru prieteni, dar s-a ajuns până la situaţia extremă încât paturile de plajă sunt legate cu lanţuri de umbrele pentru a nu mai dispărea. Incredibil!

Povestea cu ciorba din camera altui hotel de trei stele o găsiţi aici

„Estar la plajă tocmai ce cortamos un melón”

„Suntem la plajă, tocmai ce am tăiat un pepene”, se aude într-o română amestecată cu spaniolă la doar câteva șezlonguri distanţă de mine. Mă uit la cei doi, cred că au în jur de 50 de ani. Scot dintr-o sacoşă o jumătate de pepene pe care îl taie pe măsuţa dintre șezlonguri. În surdină se aude o melodie din Ibiza. Cei doi soţi au venit pregătiţi de acasă cu cuţitul pentru a felia harbuzul zemos care le curge pe corp. O fi vreo soluţie de a scăpa de arsurile solare! A urmat sportul naţional de scuipat seminţele de pepene în nisip, urmat de lăsarea plasei pline cu resturi acolo pe masă la doar… 30 de grade Celsius.

Potrivit hotelierilor, incidentele descrise mai sus sunt din ce în ce mai dese, iar soluţii reale pentru a scăpa de turiştii lipsiţi de bun simţ nu prea s-au găsit.

Vă las aici o fotografie primită aseară de la managerul unui hotel de patru stele din Mamaia. „Uite ce am găsit în apartamentul care se închiriază pe noapte cu 150 de euro”.


Câteva minute mai tarziu, primesc o fotografie de la managerul unui restaurant situat în Mamaia, la cinci metri de plajă.

Vorbesc cu proprietarul restaurantului şi îl întreb dacă nu cumva vrea să se îmbogățească din administrarea unei singure toalete. Vă las mesajul lui care este elocvent:

„Frateee, spală copiii în chiuvete! Şi acel … interzis accesul fără încălţăminte…Ei se descalţă la intrare. (punct) Apoi continui ideea cu faptul că atât le merge mintea. Şi vin la bar revoltaţi că dacă le fură adidaşii… cine le dă banii pe ei!!?!”

Articol preluat de pe funkytravel.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cei care nu vor sa inteleaga, nu inteleg si gata pentru ca asa fac si ei. Citesc comentariile si ma tot minunez. Inteleg ca majoritatea asa procedează.
    Sunt lucruri elementare si de bun simt pe care trebuie sa le ai in vedere cand pleci in vacanta.
    Dacă îți dorești să gătești in vacanta, informeaza-te asupra ofertelor de cazare. Vezi unde ai putea sa beneficiezi de o astfel de posibilitate. Eventual închiriază un apartament. Mai ales daca esti si cu copii.
    Cei care pleaca cu copilul in varsta de 5 luni in concediu la mare trebuie sa se cazeze in spatii adecvate. Nu mergi cu un sugar in hotel si apoi întinzi cratiti, oale, etc pe motiv că tu ai copii. Poate o pensiune administrata de o familie va face ca lucrurile sa fie mai usoare facilitandu-ți accesul la bucatarie, la frigider. Mai ales daca de la inceput i-ai anuntat ca ai copii sau ai un copil fiarte mic. Sau inchriaza o garsoniera. Scuza asta cu copiii, sunt copii, ce sa le facem? este a oamenilor nesimțiți. Dacă ai copii iti planifici un sejur cu o cazare care sa raspunda nevoilor tale.
    Se stie ca pe litoralul românesc 4 stele inseamna 3, 3 stele inseamna 2, etc. Înainte să faci rezervări intereseaza-te despre hoteluri. Vezi despre ce e vorba si apoi rezerva. Dar nu te caza la 2 stele si sa astepti candelabre, bai fastuoase, cearsafuri din mătase si flori in vază.
    Se stie ca nu poti mânca din sacoșa pe anumite plaje. Ca sezlongurile sunt doar pentru cei din acel hotel, etc.
    Sunt multe de spus. Ideea e ca pocnim de nesimțire si prostie cu toții. Si clienti si hotelieri. Asa zisa industrie a ospitalității la noi e un coșmar. Iar clientii sunt in proportie de 70% de o marlanie si prostie greu de suportat. Ne-am manelizat in ultimul hal. Am devenit vulgari si necioplitii, suntem tupeisti până la infarct. Grosolani si in exprimare si in comportament.
    Dar noi nu vedem lucrul asta, din contra. Sărim ca arși cand cineva spune ceva si ne dezlănțuim.
    Si desigur, vesnica scuza ce ne încălzește sufletul: si altii sunt la fel. Extraordinar. Peste tot sunt nesimțiți, dar nu in proportie de 70%.
    Vara asta am stat mult mai mult acasa, asa cum nu am mai stat de foarte multi ani si ce am vazut in jurul meu, in bloc, lângă bloc, pe strada, etc. m-a dezgustat foarte mult. Exemplu? Săptămânile trecute un vecin si-a renovat apartamentul. După ce s-a suportat cu greutate tot zgomotul produs cu bormasina, daca nu era inventată nu stiu ce se intampla, după ce a umplut ghena cu o grămadă de tampenii scoase de prin dulapuri s-a gândit că ar fi mult mai bine ca restul lucrurilor sa le arunce direct in curtea interioară. Era duminică, am facut poze, am vorbit cu președintele si am asteptat ziua următoare să vină omul de serviciu, nea Vasile, sa strângă mizeria nesimtitilor. Nu aveam alte soluții. Doar sa ne certam cu ei si asta nu era o soluție.
    Sa fii educat e complicat, plictisitor si de prost gust.
    Hai, ca ne-am intors acu in camera de hotel. Dă drumul la o manea si încinge plita sa punem o ceafă. Ce mai zi a fost si azi...
    Unde-i ala mic?
    A tăiat furtunul de la dus cu cuțitul.
    Aș, nu-i nimic, facem duș la piscină. Nu-i mare lucru.


    • Like 1
  • Aceleași probleme deo-viata nimic schimbat în ultimii 50 de necesar sa visam altfel picam în depresie
    • Like 0
  • La 4 stele puteau și ăia să-și aducă o plită mai de firmă. Recunosc modelul, este Selecline, am văzut la Auchan. Se strică repede dar nu e o avere, cam cât închirierea unui șezlong pentru o zi. Merită.
    • Like 1
  • Din cauza unor astfel de neciopliți, fie că sunt turiști fie că sunt hotelieri, în anul 2005 am promis că nu voi mai merge niciodată pe litoralul românesc. În acești 17 ani în care am mers la mare doar în alte țări am citit o mulțime de articole ca acesta, care mi-au întărit convingerea că am luat o decizie bună. Cred cu tărie că trebuie să fii ori necioplit, ori masochist să mergi la mare în România. Și să nu-mi spună cineva că merge din motive financiare în plin sezon, că nu cred. Pot să-i cred doar pe cei care merg prin programul "Litoralul pentu toți".
    • Like 0
  • Nu inteleg care este problema in poza cu lapte si biberoane si servetele umede de pe noptiera?! La fel am si eu la mine acasa pe notiera pentru bebelusul de 6 luni sau aveti impresia ca in vacanta copiii devin un fel de adulti care nu mai necesita sa fie schimbati peste noapte si nu se mai trezesc la 2-3 ore pentru un biberon. Faza cu oala de ciorba este deplasata putin, dar acest lucru se intampla tot din cauza faptului ca la hotelurile de pe litoralul romanesc uneori se serveste mancare veche sau expirata si ciorba se face de obicei de legume (fara carne) apoi comanzi de ex. Ciorba de vacuta si iti arunca acolo bucati de carne fiarta separat tare ca o cizma si multi parinti doresc sa se bucure de concediu fara sa ajunge la urgente. Ii vad si pe cei needucati binenteles, dar nu mai plangeti patronii atat de mult ca si eu au doza lor de nesimtire si preturi nesimtite pentru servicii de toata jena. Acum 2 ani cand fetita mea avea 1 an si jumatate si bea lapte si manca regim de copil si eu aveam cutia de lapte in frigider si Almette si paine dar frigiderul era stricat si l au schimbat dupa 2 zile in care s au stricat toate alimentele, am platit 300 de lei pe noapte cu mic dejun inclus, deci nu a fost tocmai ieftin
    • Like 0
    • @ Dana Danga
      Unde vezi dumneata biberoane?
      • Like 0
    • @ Dana Danga
      Aș zice sa mai stea si pe acasă cei cu un copil atat de mic. Adică nu cred ca e cazul să pleci neaparat in concediu. Dar unii vor si in căruță si in teleguta.
      • Like 0
  • Lorien check icon
    E greu! Pe de-o parte vor o tara ca afara insa multi care au fost in vest parca uita de cele ce au vazut si cum s-au comportat acolo! Am vazut soferi de TIR care erau mielusei in vest si cand au trecut vama la Oradea si-au aruncat pungile cu resturi pe geam, din mers! Altii aruncau pantalonii scurit pe geamul masinii in padure. Eram in spate si am zis sa opreasca masina nespunandu-i de ce! A oprit ca eram apasat in voce de draci si nervi. M-am dus, am luat sortul aruncat si l-am dus inapoi in masina ca sa-i arunc la un tomberon. Soferul a cerut insistent sortul si l-am dat. Dupa nici 100 de metri l-a aruncat iar. E varul meu... politai... nu am ce sa mai zic.
    Imi amintesc faptul ca am mers odata la gratar la Voronet / Suceava si dupa ce am mancat (cu o parte din mancare inca stat in gat) am zis sa curat macar gunoaiele de pe langa noi ca Doamne multe mai erau! Si de acolo, a venit si nevatsa-mea si pe urma si parintii mei. Si eram 4 care curatam gunoaiele de pe langa noi. Am strans 4 saci mari de gunoaie (sortate) si la o parte din ele le-am dat foc ca nu aveam unde sa le mai punem. Restul se uitat ca prostii la noi... alti prosti!
    Atunci am trait spaima vietii mele ca, dand sa iau o punga cu ... gunoaie, m-am intelat intr-un ac de seringa. Am zis ca e gata cu mine ca cine stie ce boala am sa fac. Dar am supt sange din degetul ala cum n-am facut-o vreodata!
    Revenind, acum mi-e frica sa merg pe acolo ca stiu ce este!

    DAR, in ciuda multora ca nu vor intelege cele ce fac, am sa continui sa fac! Sa strang gunoaie daca se iveste ocazia, sa las curat in urma mea sa nu scuip/flegmez pe jos (mi se pare foarte injositor) si altele care nu sunt mentionate aici!
    Stiu ca e o lupta fara sfarsit ce va fi castigata dupa moatrea mai multor generatii sau dupa ce amenzile vor fi si practica, nu doar teorie! M-as bucura nespus sa-i "arda" politia unuia o amenda de 5000 de lei ca si-a lasat reziduurile in urma de sa-i sara cheful data viitoare sa mai faca!
    • Like 0
  • Nu știu ce să zic, e halucinant ce citesc dar știu și că unii dintre mult lăudații occidentali cam tot ca porcii se comportă dar este adevărat că ei nu sunt melteni ca românii, de fapt nicio nație, în afară de români, să plătești 150€ camera pe noapte și să îți gătești/încălzești ciorba în ea. Asta arată cât de săraci suntem de fapt.
    • Like 0
    • @ Romulus Roman
      Săraci cu duhul și cu cei 7 ani de-acasă.
      • Like 1
  • Cred ca ar trebui sa aflati si punctul de vedere al unui cetatean obisnuit, care nu a mers in concediu sa bea sampanie de 3000 euro sticla si nici nu face scandal daca intarzie comanda la restaurant zece minute.
    Am fost, la inceputul lunii august, impreuna cu sotul si fetita noastra, la Venus. Hotel de trei stele. Sejur gasit pe ultima suta de metri. Imagine negativa inca de la intrare: un hol trist, gol, cu un mobilier vechi si uzat. Fara mochete - doar ciment antic -, un singur si amarat televizor spanzurat intr-un colt, pe un perete. Un catel al strazii isi facea veacul pe acolo. Nu am inteles atunci de ce niste pustani cu tablete in maini se inghesuiau pe o canapeluta in fata biroului - la fel de modest ca restul - de la receptie. Ulterior, am inteles: in hotel nu exista wireless, iar bietii copii se puteau loga la netul hotelului doar langa receptie Am primit cheia unei camere de la etajul 2. La dispozitia clientilor - doua lifturi. Verificate in 2018. Cu toate ca aveau panouri de comanda separate, daca apasai pe butonul din stanga in timp ce liftul din dreapta era plin, acesta nu pornea. Am ajuns in camera renovata, dupa cum precizeaza reclama hotelului, in 2013. Lucrurile au stat cam asa: doua veioze foarte, foarte vechi, dintre care numai una asezata pe o noptiera (cealalta era aruncata pe dulap); un frigider micut si aproape inutil, bagat in dulap. Spun inutil pentru ca, in camera, curentul electric pornea pe baza unei cartele atasate cheii de acces. Cheie pe care o luam cu noi cand ieseam, iar curentul, evident, se intrerupea. Daca am fi primit doua chei cu doua cartele, una ar fi putut ramane in camera, pastrand frigiderul in functiune. Altfel...; baia era de vis. Vis urât. Cada curgea pe dedesupt, peria de curatat vasul de toaleta era infecta, hartia igienica era de cea mai proasta calitate, instalatiile sanitare erau mancate de rugina. Cearceaful de pe pat era urât patat. Fetita mea a iesit imediat in balconul in ton cu camera: un grilaj vechi si ruginit, cimentul spart, spatiul - aglomerat de unitatea exterioara a instalatiei de aer conditionat, asezata in partea de jos. Hotel de trei stele! Un sejur de sase nopti pentru care am platit 1900 de lei. Sunt un om care munceste cinstit, care incearca sa traiasca decent si doreste sa fie tratat cu respect de cei pe care ii trateaza cu respect. Iar eu am simtit, sapte zile, in conditiile descrise mai sus, orice altceva decat respect.
    • Like 7
  • Doamnelor si domnilor, cei care ati scris acest articol si cei care comenteaza,

    Chair nu inteleg acest articol, de ce a fost scris? Doar ca sa obrina niste comentarii de prost gust?
    Problema pe care o mentonati in articol si in aceste comentarii "rautacioase" n-o fi chiar la voi, pentru ca va place circul si va place sa-i judecati pe altii. Ma intreb de ce oare? V-ati intrebat daca problema educatiei si celor 7 ani (pe care o mentioneaza cateva persoane) nu este chiar la voi. Mai ganditi-va un pic.
    Ati fost cumva si in "in afara" sau doar va imaginati ca acolo primiti tot ce va doriti pe bani putini? Si chiar daca ati fost, ce treaba aveti cu mancarea omului pe care a scos-o din geanta? Sau ce treaba aveti cu cei care platesc 150 euro pe noapte? Dupa ca platesc, este problema lor cum stau in camera, problema lor ce mananca, si problema hotelului sa-si faca curatenie dupa ce pleaca. Daca cei de la hotel pun poze cu ce gasesc in camera dupa ce clientul pleaca, inseamna ca ei nu-si respecta propriile reguli,
    Fiti mai relaxati, si nu judecati. Si voi sunteti la fel ca cei "din afara" :)
    • Like 2
    • @ recomandari de vacanta
      Articolul e bun. Comentariul Dvs. e partial bun... ati mentionat corect ideea ca educatia fiecaruia nu contine, pentru o buna parte dintre turisti, cei sapte ani de acasa. Sunt elocvente cazurile acestea si nu voi intra in detalii.

      Insa apreciez ca eu in postura de gazda / administrator de hotel, ar trebui sa am o minima grija pentru obiectele din camera, chiar si preventiv. Prezenta oamenilor cu plite electrice, sau generic vorbind, cu mari consumatori de energie electrica prezinta un pericol, nu numai pentru investitiile din camera (mobilier, aparatura electronica, etc) ci si pentru restul clientilor care sunt cazati in unitate. Instalatia electrica nu este conceputa, la un hotel ce nu dispune de bucatarie dedicata in fiecare camera, sa suporte miile de wati pe care sa-i traga plitele electrice. Astfel de echipamente duc la unele incendii tragice. Identica este analiza cu micile butelii. Se pun in pericol foarte multe vieti.

      Apoi, din postura de client sau turist, atunci cand membrii familiei depasesc trei persoane, consider ca este imperios necesara cautarea unui spatiu corespunzator de cazare. In plus, daca este necesar gatitul, ar trebui sa ma gandesc la faptul ca trebuie sa scot bani in plus din buzunar pentru aparatele electrocasnice pe care le am acasa.
      Am fost in Topola Skies (BG), unde camera e cam 100 € / noapte, insa are dormitor, si living open-space, suficient unei familii de 4 persoane, ce au nevoie sa gateasca. A fost placut, nu doar din prisma "stelelor" sau a conditiilor, ci datorita faptului ca am observat ca se poate.
      Am fost apoi la Niu Franz, in Viena; Hotel Sole in Pescara; Nyon in Elvetia; (doar cateva exemple) iar acolo, daca aveai nevoie de camera sau apartament, aveai, desigur, optiunea, insa contra unui cost mult mai mare.

      Problema litoralului de la noi este, prezinta pe de o parte vina hotelierilor, care, nu neg, doresc sa se imbogateasca dintr-un sezon si nu gandesc spatiile de locuit din prisma familiilor care doresc sa petreaca un sejur pe litoral, ci din prisma tinerilor care stau foarte putin in camere si ceva mai mult pe plaja, iar pe de alta parte vina turistilor: putinii bani pe care reusesc sa-i economiseasca sunt sacrificati pe luxul pe care nu il au acasa, nu fiindca nu il pot avea, ci pentru ca li se pare mai "cool" sa il inchirieze sapte zile pe an.
      • Like 0
    • @ recomandari de vacanta
      Interesant că ne spune să nu judecăm cineva care fix asta face. Găsindu-le justificări nesimțiților și judecîndu-i pe cei care mai au fie și o brumă de bun simț :)
      • Like 1
    • @ Mihalea Danut
      7 ani de acasă, anii ăștia includ TOT ce ați spus. Dar de unde sa-i aibă când sunt prima generație născută la oraș, si la periferie?
      • Like 0
    • @ recomandari de vacanta
      Faptul că ai plătit un sejur nu îți dă dreptul implicit de a-ți bate joc de acea proprietate. Condițiile actuale din astfel de locații sunt opera altor neciopliți care au stat acolo și au batjocorit totul. Nici patronul, nici personalul hotelului nu fac astfel de lucruri. Este absurd să crezi că după fiecare individ din ăsta trebuie să renovezi camera și să înlocuiești mobilierul sau obiectele din dotarea camerei.
      Sunt curios cum ai reacționa dacă ai avea câteva zile musafiri care să-ți facă așa ceva în casă. Pune-te în situația asta și pe urmă scrie aici un feedback.
      • Like 1
  • Ne lipsesc cei sapte ani de acasa , cum se spune. Vrem o tara ca afara , dar noi in tara noastra suntem niste nesimtiti, cei mai multi. Pacat! Si totusi avem o tara frumoasa.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon