Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Confesiunile patronilor de hoteluri de pe litoral: „Să vă arăt ce am găsit în cameră...”/ „Știți de ce am legat șezlongurile cu lanțuri?”/ „De ce-i oblig să intre încălțați la toaletă?”

Mi-a ajuns! De atâţia ani văd oameni care investesc în afaceri pe litoral şi care încearcă să schimbe în bine ceea ce ani de zile am arătat cu degetul că nu funcţionează la noi, la mare. Am discutat ore în şir cu ei, poate că uneori i-am pus la zid şi nu i-am crezut atunci când povesteau că le este din ce în ce mai greu să păstreze hotelurile, beach barurile şi restaurantele la un nivel cel puţin acceptabil. Mi-am spus că poate nu mai vor să investească şi că trebuie să-şi asume unele cheltuieli, dar acum încep să le dau dreptate. Zone întregi ale litoralului sunt „ocupate” de oameni lipsiţi de orice educaţie, bun simţ sau jenă.


„Am legat şezlongurile cu lanțuri pentru că le furau”

Nu o spun eu! O spune managerul unui hotel de trei stele din Mamaia disperat că nu ştie cum să mai facă faţă avalanşei de grozăvii făcute de turişti. Hotelul este unul care funcţionează în regim all inclusive sau demipensiune, iar o cameră costă de la 300 de lei/noapte. Nu este ieftin, iar nota lor pe booking este aproape 9. Fiecare turist are rezervat un șezlong pe plaja din faţa hotelului, la fel cum are şi pe marginea piscinei. Şi totuşi, în fiecare zi, vei auzi scandaluri pe plajă între turiştii acestui hotel. Vă vine să credeţi că-şi fură şezlongurile unii altora pentru a-şi invita prietenii cazaţi la alte hoteluri ca să facă plajă gratis pe șezlong?! Managerul plajei a încercat în fel şi chip să le explice turiştilor condiţiile în care se poate închiria un sezlong pentru prieteni, dar s-a ajuns până la situaţia extremă încât paturile de plajă sunt legate cu lanţuri de umbrele pentru a nu mai dispărea. Incredibil!

Povestea cu ciorba din camera altui hotel de trei stele o găsiţi aici

„Estar la plajă tocmai ce cortamos un melón”

„Suntem la plajă, tocmai ce am tăiat un pepene”, se aude într-o română amestecată cu spaniolă la doar câteva șezlonguri distanţă de mine. Mă uit la cei doi, cred că au în jur de 50 de ani. Scot dintr-o sacoşă o jumătate de pepene pe care îl taie pe măsuţa dintre șezlonguri. În surdină se aude o melodie din Ibiza. Cei doi soţi au venit pregătiţi de acasă cu cuţitul pentru a felia harbuzul zemos care le curge pe corp. O fi vreo soluţie de a scăpa de arsurile solare! A urmat sportul naţional de scuipat seminţele de pepene în nisip, urmat de lăsarea plasei pline cu resturi acolo pe masă la doar… 30 de grade Celsius.

Potrivit hotelierilor, incidentele descrise mai sus sunt din ce în ce mai dese, iar soluţii reale pentru a scăpa de turiştii lipsiţi de bun simţ nu prea s-au găsit.

Vă las aici o fotografie primită aseară de la managerul unui hotel de patru stele din Mamaia. „Uite ce am găsit în apartamentul care se închiriază pe noapte cu 150 de euro”.


Câteva minute mai tarziu, primesc o fotografie de la managerul unui restaurant situat în Mamaia, la cinci metri de plajă.

Vorbesc cu proprietarul restaurantului şi îl întreb dacă nu cumva vrea să se îmbogățească din administrarea unei singure toalete. Vă las mesajul lui care este elocvent:

„Frateee, spală copiii în chiuvete! Şi acel … interzis accesul fără încălţăminte…Ei se descalţă la intrare. (punct) Apoi continui ideea cu faptul că atât le merge mintea. Şi vin la bar revoltaţi că dacă le fură adidaşii… cine le dă banii pe ei!!?!”

Articol preluat de pe funkytravel.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La 4 stele puteau și ăia să-și aducă o plită mai de firmă. Recunosc modelul, este Selecline, am văzut la Auchan. Se strică repede dar nu e o avere, cam cât închirierea unui șezlong pentru o zi. Merită.
    • Like 1
  • Din cauza unor astfel de neciopliți, fie că sunt turiști fie că sunt hotelieri, în anul 2005 am promis că nu voi mai merge niciodată pe litoralul românesc. În acești 17 ani în care am mers la mare doar în alte țări am citit o mulțime de articole ca acesta, care mi-au întărit convingerea că am luat o decizie bună. Cred cu tărie că trebuie să fii ori necioplit, ori masochist să mergi la mare în România. Și să nu-mi spună cineva că merge din motive financiare în plin sezon, că nu cred. Pot să-i cred doar pe cei care merg prin programul "Litoralul pentu toți".
    • Like 0
  • Nu inteleg care este problema in poza cu lapte si biberoane si servetele umede de pe noptiera?! La fel am si eu la mine acasa pe notiera pentru bebelusul de 6 luni sau aveti impresia ca in vacanta copiii devin un fel de adulti care nu mai necesita sa fie schimbati peste noapte si nu se mai trezesc la 2-3 ore pentru un biberon. Faza cu oala de ciorba este deplasata putin, dar acest lucru se intampla tot din cauza faptului ca la hotelurile de pe litoralul romanesc uneori se serveste mancare veche sau expirata si ciorba se face de obicei de legume (fara carne) apoi comanzi de ex. Ciorba de vacuta si iti arunca acolo bucati de carne fiarta separat tare ca o cizma si multi parinti doresc sa se bucure de concediu fara sa ajunge la urgente. Ii vad si pe cei needucati binenteles, dar nu mai plangeti patronii atat de mult ca si eu au doza lor de nesimtire si preturi nesimtite pentru servicii de toata jena. Acum 2 ani cand fetita mea avea 1 an si jumatate si bea lapte si manca regim de copil si eu aveam cutia de lapte in frigider si Almette si paine dar frigiderul era stricat si l au schimbat dupa 2 zile in care s au stricat toate alimentele, am platit 300 de lei pe noapte cu mic dejun inclus, deci nu a fost tocmai ieftin
    • Like 0
    • @ Dana Danga
      Unde vezi dumneata biberoane?
      • Like 0
  • Lorien check icon
    E greu! Pe de-o parte vor o tara ca afara insa multi care au fost in vest parca uita de cele ce au vazut si cum s-au comportat acolo! Am vazut soferi de TIR care erau mielusei in vest si cand au trecut vama la Oradea si-au aruncat pungile cu resturi pe geam, din mers! Altii aruncau pantalonii scurit pe geamul masinii in padure. Eram in spate si am zis sa opreasca masina nespunandu-i de ce! A oprit ca eram apasat in voce de draci si nervi. M-am dus, am luat sortul aruncat si l-am dus inapoi in masina ca sa-i arunc la un tomberon. Soferul a cerut insistent sortul si l-am dat. Dupa nici 100 de metri l-a aruncat iar. E varul meu... politai... nu am ce sa mai zic.
    Imi amintesc faptul ca am mers odata la gratar la Voronet / Suceava si dupa ce am mancat (cu o parte din mancare inca stat in gat) am zis sa curat macar gunoaiele de pe langa noi ca Doamne multe mai erau! Si de acolo, a venit si nevatsa-mea si pe urma si parintii mei. Si eram 4 care curatam gunoaiele de pe langa noi. Am strans 4 saci mari de gunoaie (sortate) si la o parte din ele le-am dat foc ca nu aveam unde sa le mai punem. Restul se uitat ca prostii la noi... alti prosti!
    Atunci am trait spaima vietii mele ca, dand sa iau o punga cu ... gunoaie, m-am intelat intr-un ac de seringa. Am zis ca e gata cu mine ca cine stie ce boala am sa fac. Dar am supt sange din degetul ala cum n-am facut-o vreodata!
    Revenind, acum mi-e frica sa merg pe acolo ca stiu ce este!

    DAR, in ciuda multora ca nu vor intelege cele ce fac, am sa continui sa fac! Sa strang gunoaie daca se iveste ocazia, sa las curat in urma mea sa nu scuip/flegmez pe jos (mi se pare foarte injositor) si altele care nu sunt mentionate aici!
    Stiu ca e o lupta fara sfarsit ce va fi castigata dupa moatrea mai multor generatii sau dupa ce amenzile vor fi si practica, nu doar teorie! M-as bucura nespus sa-i "arda" politia unuia o amenda de 5000 de lei ca si-a lasat reziduurile in urma de sa-i sara cheful data viitoare sa mai faca!
    • Like 0
  • Nu știu ce să zic, e halucinant ce citesc dar știu și că unii dintre mult lăudații occidentali cam tot ca porcii se comportă dar este adevărat că ei nu sunt melteni ca românii, de fapt nicio nație, în afară de români, să plătești 150€ camera pe noapte și să îți gătești/încălzești ciorba în ea. Asta arată cât de săraci suntem de fapt.
    • Like 0
    • @ Romulus Roman
      Săraci cu duhul și cu cei 7 ani de-acasă.
      • Like 1
  • Cred ca ar trebui sa aflati si punctul de vedere al unui cetatean obisnuit, care nu a mers in concediu sa bea sampanie de 3000 euro sticla si nici nu face scandal daca intarzie comanda la restaurant zece minute.
    Am fost, la inceputul lunii august, impreuna cu sotul si fetita noastra, la Venus. Hotel de trei stele. Sejur gasit pe ultima suta de metri. Imagine negativa inca de la intrare: un hol trist, gol, cu un mobilier vechi si uzat. Fara mochete - doar ciment antic -, un singur si amarat televizor spanzurat intr-un colt, pe un perete. Un catel al strazii isi facea veacul pe acolo. Nu am inteles atunci de ce niste pustani cu tablete in maini se inghesuiau pe o canapeluta in fata biroului - la fel de modest ca restul - de la receptie. Ulterior, am inteles: in hotel nu exista wireless, iar bietii copii se puteau loga la netul hotelului doar langa receptie Am primit cheia unei camere de la etajul 2. La dispozitia clientilor - doua lifturi. Verificate in 2018. Cu toate ca aveau panouri de comanda separate, daca apasai pe butonul din stanga in timp ce liftul din dreapta era plin, acesta nu pornea. Am ajuns in camera renovata, dupa cum precizeaza reclama hotelului, in 2013. Lucrurile au stat cam asa: doua veioze foarte, foarte vechi, dintre care numai una asezata pe o noptiera (cealalta era aruncata pe dulap); un frigider micut si aproape inutil, bagat in dulap. Spun inutil pentru ca, in camera, curentul electric pornea pe baza unei cartele atasate cheii de acces. Cheie pe care o luam cu noi cand ieseam, iar curentul, evident, se intrerupea. Daca am fi primit doua chei cu doua cartele, una ar fi putut ramane in camera, pastrand frigiderul in functiune. Altfel...; baia era de vis. Vis urât. Cada curgea pe dedesupt, peria de curatat vasul de toaleta era infecta, hartia igienica era de cea mai proasta calitate, instalatiile sanitare erau mancate de rugina. Cearceaful de pe pat era urât patat. Fetita mea a iesit imediat in balconul in ton cu camera: un grilaj vechi si ruginit, cimentul spart, spatiul - aglomerat de unitatea exterioara a instalatiei de aer conditionat, asezata in partea de jos. Hotel de trei stele! Un sejur de sase nopti pentru care am platit 1900 de lei. Sunt un om care munceste cinstit, care incearca sa traiasca decent si doreste sa fie tratat cu respect de cei pe care ii trateaza cu respect. Iar eu am simtit, sapte zile, in conditiile descrise mai sus, orice altceva decat respect.
    • Like 6
  • Doamnelor si domnilor, cei care ati scris acest articol si cei care comenteaza,

    Chair nu inteleg acest articol, de ce a fost scris? Doar ca sa obrina niste comentarii de prost gust?
    Problema pe care o mentonati in articol si in aceste comentarii "rautacioase" n-o fi chiar la voi, pentru ca va place circul si va place sa-i judecati pe altii. Ma intreb de ce oare? V-ati intrebat daca problema educatiei si celor 7 ani (pe care o mentioneaza cateva persoane) nu este chiar la voi. Mai ganditi-va un pic.
    Ati fost cumva si in "in afara" sau doar va imaginati ca acolo primiti tot ce va doriti pe bani putini? Si chiar daca ati fost, ce treaba aveti cu mancarea omului pe care a scos-o din geanta? Sau ce treaba aveti cu cei care platesc 150 euro pe noapte? Dupa ca platesc, este problema lor cum stau in camera, problema lor ce mananca, si problema hotelului sa-si faca curatenie dupa ce pleaca. Daca cei de la hotel pun poze cu ce gasesc in camera dupa ce clientul pleaca, inseamna ca ei nu-si respecta propriile reguli,
    Fiti mai relaxati, si nu judecati. Si voi sunteti la fel ca cei "din afara" :)
    • Like 2
    • @ recomandari de vacanta
      Articolul e bun. Comentariul Dvs. e partial bun... ati mentionat corect ideea ca educatia fiecaruia nu contine, pentru o buna parte dintre turisti, cei sapte ani de acasa. Sunt elocvente cazurile acestea si nu voi intra in detalii.

      Insa apreciez ca eu in postura de gazda / administrator de hotel, ar trebui sa am o minima grija pentru obiectele din camera, chiar si preventiv. Prezenta oamenilor cu plite electrice, sau generic vorbind, cu mari consumatori de energie electrica prezinta un pericol, nu numai pentru investitiile din camera (mobilier, aparatura electronica, etc) ci si pentru restul clientilor care sunt cazati in unitate. Instalatia electrica nu este conceputa, la un hotel ce nu dispune de bucatarie dedicata in fiecare camera, sa suporte miile de wati pe care sa-i traga plitele electrice. Astfel de echipamente duc la unele incendii tragice. Identica este analiza cu micile butelii. Se pun in pericol foarte multe vieti.

      Apoi, din postura de client sau turist, atunci cand membrii familiei depasesc trei persoane, consider ca este imperios necesara cautarea unui spatiu corespunzator de cazare. In plus, daca este necesar gatitul, ar trebui sa ma gandesc la faptul ca trebuie sa scot bani in plus din buzunar pentru aparatele electrocasnice pe care le am acasa.
      Am fost in Topola Skies (BG), unde camera e cam 100 € / noapte, insa are dormitor, si living open-space, suficient unei familii de 4 persoane, ce au nevoie sa gateasca. A fost placut, nu doar din prisma "stelelor" sau a conditiilor, ci datorita faptului ca am observat ca se poate.
      Am fost apoi la Niu Franz, in Viena; Hotel Sole in Pescara; Nyon in Elvetia; (doar cateva exemple) iar acolo, daca aveai nevoie de camera sau apartament, aveai, desigur, optiunea, insa contra unui cost mult mai mare.

      Problema litoralului de la noi este, prezinta pe de o parte vina hotelierilor, care, nu neg, doresc sa se imbogateasca dintr-un sezon si nu gandesc spatiile de locuit din prisma familiilor care doresc sa petreaca un sejur pe litoral, ci din prisma tinerilor care stau foarte putin in camere si ceva mai mult pe plaja, iar pe de alta parte vina turistilor: putinii bani pe care reusesc sa-i economiseasca sunt sacrificati pe luxul pe care nu il au acasa, nu fiindca nu il pot avea, ci pentru ca li se pare mai "cool" sa il inchirieze sapte zile pe an.
      • Like 0
    • @ recomandari de vacanta
      Interesant că ne spune să nu judecăm cineva care fix asta face. Găsindu-le justificări nesimțiților și judecîndu-i pe cei care mai au fie și o brumă de bun simț :)
      • Like 0
    • @ Mihalea Danut
      7 ani de acasă, anii ăștia includ TOT ce ați spus. Dar de unde sa-i aibă când sunt prima generație născută la oraș, si la periferie?
      • Like 0
    • @ recomandari de vacanta
      Faptul că ai plătit un sejur nu îți dă dreptul implicit de a-ți bate joc de acea proprietate. Condițiile actuale din astfel de locații sunt opera altor neciopliți care au stat acolo și au batjocorit totul. Nici patronul, nici personalul hotelului nu fac astfel de lucruri. Este absurd să crezi că după fiecare individ din ăsta trebuie să renovezi camera și să înlocuiești mobilierul sau obiectele din dotarea camerei.
      Sunt curios cum ai reacționa dacă ai avea câteva zile musafiri care să-ți facă așa ceva în casă. Pune-te în situația asta și pe urmă scrie aici un feedback.
      • Like 0
  • Ne lipsesc cei sapte ani de acasa , cum se spune. Vrem o tara ca afara , dar noi in tara noastra suntem niste nesimtiti, cei mai multi. Pacat! Si totusi avem o tara frumoasa.
    • Like 2
  • Mi-a povestit un prieten care nici macar nu e din industrie, deci nu-l pot banui de parti-pris, o poveste. A ajutat pe cineva sa gaseasca o camera foarte buna, la pret acceptabil, intr-un hotel de 4 stele pe litoral, folosindu-si relatiile la conducerea acelui hotel. Incantat, cel ajutat il intreaba daca poate sa ii mai faca favorul acesta si anul urmator. "Sigur, te ajut, esti clientul meu, pentru tine o fac". Anul urmator primeste telefon. Desigur, ca asa se intampla, nu dorea o camera, ci doua... Inghite acesta in sec, asta e, dar urmarea l-a lasat masca. Doua camere, dar OPT PERSOANE!!!! I-a spus categoric ca asta nu se poate.
    • Like 2
  • Alkaid check icon
    Cam tras de păr articolul. Apartamentul de 150 de euro din hotelul de 4 stele sigur nu are bucătărie, altfel oamenii ăia nu erau obligați să fiarbă apa pentru biberonul bebelușului la plita respectivă. Dar probabil la 4 stele trebuie să zicem mersi că apartamentul are baie, bucătăria e deja fiță. În plus, e ok ca patronul să facă poze în camera de hotel cât timp turiștii sunt pe plajă? Și să le trimită unor terți, pentru a fi postate în presa online? Asta denotă respectul pe care stăpânii de hoteluri îl poartă clienților.
    • Like 7
    • @ Alkaid
      Vasile check icon
      Mă faceți să zâmbesc. Fierb biberonul în oala de supă!? Cât despre poze, atâta vreme cât sunt anonimizate, sunt respectate drepturile clienților. Și mai cred că da, hotelul are dreptul să adune dovezi în caz de nereguli.
      Eu i-aș fi dat afară pe acei ”clienți” le-aș fi restituit banii și pa. Eu nu am văzut hotel de 4 sau 5 stele cu bucătărie. Poate nu am fost eu unde trebuie, dar în general bucătărie au studiourile, aparthotelurile, hotelurile au restaurant.
      • Like 9
    • @ Alkaid
      Nu iti inteleg logica, din putzul gandirii, cand afirmi, ca la 4 stele trebuie sa zicem/ziceti mersi ca apartamentul are baie... O poza ca aia, pot sa o faci singur, folosind canapeaua din suferagerie, daca stii ce sunt alea, poze, canapea, sufragerie...Si sa mai stii ca termenul corect este manager/director, nu stapan, ca nu suntem in evul mediu, pe mosie, de unde inca nu ai iesit.
      • Like 0
    • @ Alkaid
      problema aici e ca unii se duc la 150E / noapte fara sa aiba o chifla in stomac, doar ca sa puna poze pe instagram sau sa se laude la prieteni. Fix ce faceam noi acum 20 de ani cand n-aveam bani sa mergem in R3 , beam acasa si ne duceam ametiti la petrecere, ca sa nu dam decat intrarea la club :) Dar alea erau chestii de liceu.

      Asa si astia cu mancarea pe plita de incalzit apa pentru ceai sau cafea. Eu nu mai merg la mare in Romania din 2007, de cand am gasit un tampon folosit sub sezlong, undeva pe langa plaja Rex din Mamaia... Nu inteleg de ce lumea e proasta si nu gandeste mai incolo de autostrada aia care oricum devine o parcare in fiecare weekend si un drum al mortii.

      cu 150E pe noapte te poti duce in foarte multe destinatii misto unde chiar se face turism. bineinteles. se aplica acelasi lucru: romanul cand trece granita e cel mai civilizat, doar la el acasa isi scuipa seminte in patul unde doarme.

      ca sa va dau un exemplu simplu: multi s-au inghesuit la mare la Mamaia, la 1400-1500 de lei pe 2 nopti, eu am platit 1326 de lei pe 3 nopti la Waldorf Astoria in Ras Al Khaimah,UAE. Avantajul e ca stau aici, ar mai fi fost inca 800 avionul, dar tot ieseai mai ieftin ! Nu exista termen de comparatie cel putin din punct de vedere al serviciilor, intre cele doua locatii.
      • Like 2
    • @ Vasile
      Poate nu as fi raspuns daca nu as fi avut parte de asa zise conditii de cazare pe mirificul litoral romanesc, si nu numai de cazare. Conditiile de la hotelurile de 3 stele sunt de maxim 2 stele, nu zuc de la celelalte. Respectul pentru clienti e la mare distanta de cel oferit de vecinii bulgari, nu mai zic de greci. Dar preturile sunt de cateva ori mai mari, cand conditiile sunt mult mai proaste. Si mai e ceva, evitati sa promovati exceptiile si sa omiteti realitatea. Plajele sunt murdare, preturile la sezlonguri sunt nesimtite, grobianismul asa zisilor administratori este unul in ton cu figurile promovate etc. Asta vad ca nu spune nimeni. Nu putem compara nici macar o plaja din Grecia sau Bulgaria cu ce e la noi. In plus, ploconeala in fata tiganiei ma dezgusta maxim. Trist e ca asta se intampla pe tot litoralul, de la Vama la maximul de kitch, Mamaia ! Si se indrapta si spre zone care erau la un moment dat simple oae de liniste, gen Vadu, Corbu etc. Tot ce e promovat este stricat de tot felul de manelisti si grobieni veniti sa etaleze masini, botoxate etc.
      • Like 0
    • @ Vasile
      Țărănete, ai dreptate, hotelurile nu au bucătării, dar (unele, nu toate) au ceva numit kitchenette. Și nu, nu trebuie neapărat să fie de 4 sau 5 stele, găsești așa ceva și la hoteluri de 3 stele. În țările civilizate zic, nu în jegul ăla de Românie.
      • Like 0
    • @ Alkaid
      Am stat, Bolonia Italia, cameră cu UN pat. Pe hol era un dulap in care era o mini bucătărie. Cu hota inclus. Frigider, plita, chiuveta, lumină, sertar pentru tacâmuri si farfurii. Camera costa 40 euro /zi Dejun inclus. Televizor si AC
      • Like 0
    • @ Bogdan Lupusoru
      Termenul este corect, pe românește. Altă chestie este progresismul stupid care te domină
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      Te la plimbare cu arabitoii tăi... Nici gratis nu as merge să știu ca ma arestează orice animal de ăla pentru ca intreb de vodka
      • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon