Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tratament pentru „oboseala de Centenar”: un copil de 7 ani mi-a arătat ce înseamnă pentru el și pentru mine România

Copil, ochi

Foto: Guliver Getty Images

De-a lungul anilor, de Ziua României am scris sute de urări pentru diferite vedete de televiziune, în ton cu vremurile și cu personalitatea lor. După ce dădeam o raită în sufletul românului, încercând să-i intuiesc emoțiile, aspirațiile și dorințele, îmi începeam ritualul de creație. 1 Decembrie era momentul meu preferat din fiecare an. Momentul meu dulce-amar de singurătate și de intimitate cu România. Eu și o țară, în liniștea abisală a unei hârtii neîncepute. Eu și conceptul de român, izolați în căutarea rezoluțiilor pentru noul an de România care avea să înceapă.

Despicându-i esența și valorile, am învățat în timp să disociez România de conducători, de gropi, de scuipat și de partide. Să o absolv de păcatele celor care o reprezintă și de alegerile lor greșite. I-am luat din cârcă neputințele și blazarea, frustrările și complexele, și le-am pus acolo unde le este locul: pe umerii noștri. Fără să-mi dau seama, am trecut-o pe lista personală de responsabilități, lângă cele de creștin și de părinte. Am hotărât că dacă am ales ferm, inclusiv pentru copiii mei, să-i spun acasă, nu mă pot plasa în afara ei pentru că acasă este locul pe care-l îngrijești, îl prețuiești și încerci să-l populezi cu amintiri frumoase. Este mult mai simplu să stai deoparte, în imperiul eu-lui tău, și de acolo să arunci cu mânie și cu ură în toate mediile de care dispui decât să-ți asumi o parte de țară, prin gesturi banale precum un vot, un sms de susținere sau o hârtie ridicată de pe stradă. 

Centenarul nu este despre toate acțiunile și campaniile care ne-au sufocat în acest an, ci despre fiecare dintre noi. Despre modul în care vrem să trăim mai departe și despre ce facem concret în acest sens.

În martie, dintre sutele de mărțișoare prezente la un târg, fiul meu a vrut să-și cumpere unul cu tricolorul. Pe spate, a scris numele lui și ale noastre și a desenat o inimă mare.

Un copil de șapte ani știe sau, mai degrabă, simte că o țară înseamnă mama, tata și surioara lui, pe care nu-i furi, nu-i umilești și nu-i arunci în mizerie. Simte că o țară înseamnă o parte însemnată din el. La 100 de ani de România, mi-aș dori să avem puțin din înțelepciunea unui copil de șapte ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Like!
    Dacă veți avea variante audio, sper să citiți personal. Eu la asta mă aștept când vreau să ascult un articol: să aud vocea și intonația autorului.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult