Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Tratament pentru „oboseala de Centenar”: un copil de 7 ani mi-a arătat ce înseamnă pentru el și pentru mine România

Copil, ochi

Foto: Guliver Getty Images

De-a lungul anilor, de Ziua României am scris sute de urări pentru diferite vedete de televiziune, în ton cu vremurile și cu personalitatea lor. După ce dădeam o raită în sufletul românului, încercând să-i intuiesc emoțiile, aspirațiile și dorințele, îmi începeam ritualul de creație. 1 Decembrie era momentul meu preferat din fiecare an. Momentul meu dulce-amar de singurătate și de intimitate cu România. Eu și o țară, în liniștea abisală a unei hârtii neîncepute. Eu și conceptul de român, izolați în căutarea rezoluțiilor pentru noul an de România care avea să înceapă.

Despicându-i esența și valorile, am învățat în timp să disociez România de conducători, de gropi, de scuipat și de partide. Să o absolv de păcatele celor care o reprezintă și de alegerile lor greșite. I-am luat din cârcă neputințele și blazarea, frustrările și complexele, și le-am pus acolo unde le este locul: pe umerii noștri. Fără să-mi dau seama, am trecut-o pe lista personală de responsabilități, lângă cele de creștin și de părinte. Am hotărât că dacă am ales ferm, inclusiv pentru copiii mei, să-i spun acasă, nu mă pot plasa în afara ei pentru că acasă este locul pe care-l îngrijești, îl prețuiești și încerci să-l populezi cu amintiri frumoase. Este mult mai simplu să stai deoparte, în imperiul eu-lui tău, și de acolo să arunci cu mânie și cu ură în toate mediile de care dispui decât să-ți asumi o parte de țară, prin gesturi banale precum un vot, un sms de susținere sau o hârtie ridicată de pe stradă. 

Centenarul nu este despre toate acțiunile și campaniile care ne-au sufocat în acest an, ci despre fiecare dintre noi. Despre modul în care vrem să trăim mai departe și despre ce facem concret în acest sens.

În martie, dintre sutele de mărțișoare prezente la un târg, fiul meu a vrut să-și cumpere unul cu tricolorul. Pe spate, a scris numele lui și ale noastre și a desenat o inimă mare.

Un copil de șapte ani știe sau, mai degrabă, simte că o țară înseamnă mama, tata și surioara lui, pe care nu-i furi, nu-i umilești și nu-i arunci în mizerie. Simte că o țară înseamnă o parte însemnată din el. La 100 de ani de România, mi-aș dori să avem puțin din înțelepciunea unui copil de șapte ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Like!
    Dacă veți avea variante audio, sper să citiți personal. Eu la asta mă aștept când vreau să ascult un articol: să aud vocea și intonația autorului.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult