Regizorul Tudor Giurgiu a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre „momentul manele” la Gala premiilor Gopo 2019, când pe scena Teatrului Național a fost prezentă trupa manelistului Dan Bursuc, Kana Jambe. Momentul a stârnit un val de nemulțumiri pe rețelele de socializare.
„Știu să vând un eveniment, în momentul când am gândit acest moment, mi-am imaginat că va fi o bombă, dar nu mi-am imaginat că va fi această avalanșă. Sigur, iau și partea bună, am citit părerile multora care spuneau vreau să văd filmul ăla cu manele. Unii mă întrebau unde să îl vadă pe net, tot acest scandal generat a dus la curiozitatea unora de a vedea un film și asta mi se pare un lucru bun”, a spus Tudor Giurgiu, care spune că îi pare bine că astfel a reușit să atragă mai mult atenția către eveniment și către filmele românești ale anului precedent.
„Am simțit, într-adevăr, o stinghereală în sală la unii, alții aplaudau, râdeau, se și mișcau. În fața mea era echipa filmului Moromeții, oamenii se uitau tablou, am citit că unii erau revoltați, aceiași care probabil luaseră înainte statuete și dănțuiau prin culise. În fine, ce să spun, e dreptul fiecăruia de a se manifesta, cred că a fost o alegere inspirată”, spune Tudor Giurgiu.
(Foto; Facebook Premiile Gopo)
Regizorul crede că dacă momentul ar fi fost „ambalat artistic mai bine”, și „executat muzical mai bine”, ar fi stârnit mai puține critici, referindu-se la interpretarea manelistă a piesei Bohemian Rhapsody, a trupei Queen.
„Da, asta spun, dacă ea era îmbrăcată, ambalată artistic mai bine, executată muzical mai bine - am ascultat omul la repetiții, s-a descurcat foarte bine, avea emoții - asta ne reproșăm, execuția ar fi putut fi mai bună”, a subliniat regizorul care a admis că îl „irită foarte tare” când vede „păreri radicale: « nu aveau ce căuta acești oameni la TNB»”.
„De ce trăim cu impresia că asta este o subcultură și de ce trăim cu impresia că Gala Gopo este un eveniment al elitelor, doar pentru că unii se îmbracă mai bine și vin în rochii? De ce nu interzicem, în cazul ăsta, filmul « Soldații» ( « Soldații. Poveste din Ferentari », regia: Ivana Mladenovic, - n.n.), care vorbește despre o relație homosexuală între un doctorand de manele și un român în Ferentari? De ce nu l-am interzice și pe el? Este un scenariu care a trecut de un concurs de scenarii la CNC. Mă irită această radicalizare”, a mai spus Tudor Giurgiu.
În opinia regizorului, este o problemă care ține și de rasism.
„Unii judecă cu foarte multe prejudecăți. Am primit și eu multe mesaje pe Facebook, în care am avut aceleași comentarii pe care le-a avut și Pleșu. Este o problemă care ține și de rasism, de faptul că foarte mulți români nu vor să vadă romi sau țigani pe scenă”, spune Tudor Giurgiu. „Nu vrem să fie un eveniment pe planul elitelor, filmul este un eveniment popular”, a explicat regizorul.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită pe Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
nu sunt fan al acestei muzici cum nu sunt fan al ipocriziei acestei societati locale
Filmul soldatii nu promoveaza aceasta noncultura, ci prezinta o situatie paradoxala a aparitiei unui caz de homosexualitate acolo unde ne asteptam mai putin, unde societatea respe tiva nu a evoluat suficient sa poata accepta o atare situatie. Deci as zice ca e tocmai pe dos.
Maneaua de pe vremea lui Vlahuta nu are nicio legatura cu imitatiile astea de acum. Sentimentele astea cu glazura fondant picanta in care e invelit un rahat neturcesc, nu existau atunci. Si atunci nu exista nici reverberatia/ecoul ala electronic de prost gust. De fapt genul asta nici nu ar trebui sa se numeasca manele. E un nume pe care l.au deturnat.
si 2, daca nu-mi plac manelele sunt rasist? bine ca nu sunt si antisemit (ori nazist) care e si mai interzis de lege!