Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tunelurile de sub Gaza - un coșmar pentru armata Israelului. De ce întârzie „invazia”

Gaza Strip - 15 oct

Foto: Jack Guez / AFP / Profimedia

Armata israeliană se pregătește să declanșeze „operațiuni terestre semnificative” în Fâșia Gaza, într-o mobilizare fără precedent a militarilor, care au ordin să preia controlul în orașul Gaza și să distrugă actuala conducere a enclavei. Ceea ce știm în a noua zi a conflictului pornit sâmbăta trecută de gruparea teroristă Hamas este că șeful Pentagonului a ordonat trimiterea unui al doilea portavion în estul Mediteranei (USS Eisenhower), spunând că scopul este „de a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război după atacul Hamas”.

La rândul său, Iranul a transmis Israelului un mesaj prin intermediul ONU. Teheranul cere oprirea operațiunilor în Gaza și spune că nu dorește o escaladare a conflictului dintre Hamas și Israel, dar că „va fi nevoit să intervină, dacă atacurile asupra Fâșiei Gaza continuă”.

Operațiunea terestră a IDF în Gaza riscă să blocheze Israelul în luni de lupte urbane sângeroase, atât la suprafață, cât și într-o luptă în tunelurile pe care Hamas le-a construit, ofensivă pe care Israelul a evitat-o multă vreme, deoarece implică lupta într-un teritoriu restrâns și suprapopulat.

Oficialii israelieni au avertizat că Hamas ar putea ucide ostatici israelieni, ar putea folosi necombatanți palestinieni ca scuturi umane și ar putea presăra teritoriul cu capcane. Aproximativ 360.000 de rezerviști au fost mobilizați, cel mai mare număr din istoria Israelului, în timp ce convoaie de tancuri s-au adunat în apropierea graniței, iar unele trupe au efectuat operațiuni la sol.

Între timp, zeci de mii de oameni din Gaza încearcă să fugă, după avertismentul armatei israeliene de a părăsi nordul regiunii, expunându-se loviturilor armatei și presiunii Hamas, care vrea ca ei să rămână pe loc. De altfel, Hamas nu se lasă și, după ce au creat baraje rutiere pentru a împiedica palestinienii să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza şi să se îndrepte spre sud, aşa cum au fost îndemnaţi înainte de o iminentă ofensivă israeliană, a lansat sâmbătă seară mai multe rachete către Tel Aviv și alte orașe israeliene.

Citând surse din armata israeliană, cotidianul american New York Times scrie că invazia terestră IDF în Fâșia Gaza fusese planificată inițial pentru acest weekend, dar a fost amânată cu câteva zile din cauza condițiilor meteorologice, care ar fi împiedicat sateliții și dronele să observe terenul și să ofere suport trupelor de la sol. Prognoza meteo arată însă că norii se vor risipi, deasupra Fâșiei Gaza, începând cu ziua de luni luni.

Subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonatorul ajutorului de urgență, Martin Griffiths, a avertizat că situația umanitară din Gaza „devine rapid insuportabilă”. Într-o declarație emisă sâmbătă, Griffiths a spus că „și războaiele au reguli, iar aceste reguli trebuie respectate în orice moment și de toate părțile”. Separat, Comisia Europeană a anunțat sâmbătă că va tripla ajutorul umanitar pentru Gaza.

Cel mai recent bilanț arată că peste 1.300 de oameni au fost uciși în Israel weekendul trecut, când luptătorii Hamas au trecut granița, iar peste 2.200 de palestinieni au fost uciși până acum în Fâșia Gaza în ultimele opt zile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult