Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Turism la negru pe vremea pandemiei. Cât de periculos este ca în acesta perioadă să mergem în excursii organizate ad-hoc de către persoane neautorizate?

turism - tineri - Foto Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

Foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

V-ați urca vreodată într-un autobuz al cărui șofer știți că nu are permis de conducere?

V-ați duce la un medic să vă opereze fără a avea nici cea mai mică idee dacă acel medic are dreptul legal să o facă?

Ați cumpăra sau ați vinde o casă în fața unui individ care pretinde că știe legile, dar nu este notar?

Bănuiesc că nu.

Atunci de ce sunteți tentați să vă duceți într-o excursie cu Otilia, să zicem, la Istanbul? O domnișoară simpatică ce a fost de două ori în măreața urbe și a treia oară a zis să mai ciupească un ban. De ce?

Pentru că aveți încredere în Otilia? Dacă da, atunci la primele trei întrebări trebuie să răspundeți afirmativ și să procedați în consecință.

Excursiile organizate de genul acesta escroci (cu toată bunăvoința nu îi putem numi entuziaști naivi, pentru că știu că eludează cadrul legal și acționează cu premeditare) au existat dintotdeauna și din păcate vor mai exista. 

În 2020, sectorul turismului a fost cel mai afectat de pandemie. Este la un pas de distrugere, de colaps pe tot lanțul. Dar chiar și așa, oamenii din turism, cei mai mulți dintre ei, au fost și sunt responsabili și tocmai de aceea sunt foarte rezervați în a oferi variante de vacanțe în această perioadă.

În momentul de față nu mai putem circula fără să ne expunem la riscuri, iar agențiile de turism, hotelierii ori liniile aeriene nu ne pot garanta sănătatea. Doar escrocii pot face asta. Tocmai de aia în ultima perioadă au înflorit. Și asta pe un anume fond:

Români, în general, au un apetit pentru chilipiruri, ignoranță, credință oarbă și fentarea legii. Trebuie să recunoaștem asta, oricât de scandalos ni s-ar părea. De aceste atribute profită cu mare succes în perioada asta acești escroci.

Acum 10-15 ani sistemul paralel era oarecum liniar: preoții organizau pelerinaje pentru parohiile lor, profesorii cu inițiativă organizau o excursie, o tabără, ceva, la sindicat un lider mai destoinic organiza o cumetrie pentru membrii, era un marasm, hai să zicem la momentul respectiv...tolerat, agreat.

Timpul a trecut, apetitul românilor a rămas cam neschimbat, dar un element nou ce ne-a schimbat viața esențial: a apărut social media și odată cu asta o pleiadă, de multe ori îngrozitoare, de ”influenceri” si ”influencerițe”.

Otilia noastră intră în scenă. Acum 15 ani ar fi rămas o ilustră anonimă. Acum este o mică divă închipuită a on-line-ului, care a fost de trei ori la Istanbul. Și pentru că există social media, găsește un bazin de „followerși” din care ar extrage suficienți pentru a organiza o excursie ilegală.

Știu cum sună „ilegal” în contextul ăsta, un pic cam dur, nu?

Ca să vândă o vacanță în Istanbul, o agenție de turism are nevoie de licență de turism, de o persoană cu brevet de turism, de o poliță de asigurare validă, de persoană abilitată pentru procesarea datelor cu caracter personal și de un minim personal calificat. E mult, nu? Pentru o excursioară...

Nu, nu e mult, încă e puțin. Pe baza documentelor mai sus amintite, până de curând în peisajul industriei turistice românești a fost o devălmășie ce a dus la niște furtișaguri enorme. Multe cazuri de falimente și de turiști lăsați pe aeroporturi sau la ușa hotelurilor au fost. Încă e puțin, dar totuși este enorm de mult față e o excursie organizată la negru.

Când plecați cu influencerița Otilia în excursie trebuie să fiți conștienți de următoarele lucruri:

- Banii pe care îi dați, îi dați la negru, în plic, ca la nuntă. Nu veți primi nicio factură ori chitanță pe ei. Otilia nu plătește taxe și impozite. Banii ăștia nu au nicio acoperire legală. Învățați să cereți factură așa cum cereți bon la supermarket.

- Cu Otilia nu veți semna contract. Ea nu are nici măcar o prăvălie de influencereală, care chiar dacă ar fi, nu ar conta. A pleca în excursie/vacanță organizată fără contract este foarte grav. Este foarte grav că nici măcar nu ți-o faci tu cu mâna ta. Ți-o face altul, pe banii tăi, pe timpul tău și pe sănătatea ta. Lipsa unui contract presupune stânga-mprejur cam de la toate instituțiile statului menite să te apere. (ANPC, Poliție șamd). Plecatul pe baza de „ha-ha-ha și hi-hi-hi” într-o țară străină, fără documente, vă poate pricinui multe necazuri.

- Lipsa contractului vă privează de orice drepturi, așa cum pe Otilia o scutește de orice obligații. Țineți minte acest lucru. Vă puteți duce și la Haga cu conversațiile de pe e-mail sau whatsapp, când veți da de necaz. Degeaba.

- Dacă Otilia a văzut de două ori Istanbulul și a dormit la un hotel luat de pe internet sau plătit de iubi, nu o face nici agent de turism, nici ghid turistic, nici nimic. Sunteți la mâna unui personaj de paie. Ghizii au atestate, iar agenții de turism lucrează într-un cadru organizat. Otilia nu. Otilia nu vă poate informa în timp real despre schimbări la destinație, nu vă poate oferi asistență de nicio culoare, nu vă poate ajuta cu nimic.

- Vacanțele cu Otilia sunt ieftine, pentru că ea nu plătește asigurări și taxe, nu are un sediu, nu are angajați. Și pentru că nu aveți nici contract va trebui să vă asumați cotețul în care stați și pe care Otilia vi l-a prezentat pompos „hotel”. Dar, na...deja sunteți la 700 de kilometri de casă, la două țări distanță. 

- Odată ajunși acolo maxim puteți deschide internetul să vedeți care este treaba cu Moscheea Albastră, de exemplu. Otilia nu poate funcționa ca ghid. În primul rând este ilegal – pentru tururi de oraș, cele mai multe destinații obligă grupurile să lucreze cu un ghid local. De ce? Pentru că este de cele mai multe ori orașul lui, pentru că poate răspunde la toate curiozitățile, poate povesti câteva picanterii necunoscute și vă poate duce in locuri de care Otilia habar nu are. Ghidul local conferă valoare banilor voștri.

- Otilia nu prea are cum să vă verifice documentele, pentru că dacă ar face asta ar mai încălca încă o lege (de parcă ar mai conta): Legea privind protecția datelor cu caracter personal. În România, în 2019, aproximativ 1 din 40 de turiști a avut probleme cu documentele: pașaport sau CI, expirat, nume după căsătorie neschimbate la timp, lipsă de diverse procuri și împuterniciri, diverse acte greșite. Pentru că agenții de turism se preocupă din vreme de procesarea acestor documente, marea majoritate a cazurilor a fost rezolvată.

- Pentru că nu are experiență în domeniu și nici personal calificat, Otilia nu vă poate oferi asistență în cazul în care aveți o problemă de sănătate. Din păcate, pentru că plecați „până aci, la Stambul”, mulți dintre cei care aderă la asemenea excursii nici măcar nu se preocupă să încheie o asigurare medicală. Trebuie să știți: repararea unei mâini rupte în Turcia costă 3000 de euro, iar în situația asta, Otilia va da magistral din umeri.

De ce genul acesta de excursii, de întreprinderi, sunt acum mai periculoase ca niciodată?

Pentru că neavând contract cu Otilia, ea nu dă doi bani pe sănătatea voastră. Vă veți trezi înghesuiți 8 pasageri într-un microbuz 8+1 cu direcția Istanbul. Între pasagerii acestui microbuz și muncitorii clandestini racolați de un interlop să muncească în Germania și transportați cu duba până acolo, practic, nu există nicio diferență.

În momentul de față, pentru că situația este extrem de dinamică – se închid granițe, se aplică restricții, se intră în carantină, se schimbă zboruri sau se anulează, suportul agențiilor de turism acordat turiștilor este crucial. Însoțitorul de grup poate dispune de finanțare pentru a prelungi cazarea, colegii din birou pot reruta biletele de avion, tot ei vor ține legătura cu consulatele și ambasadele, ei vor oferi suport în ceea ce privește asigurările medicale. 

Dragă cititorule, îți mulțumesc că ai citit până aici, suntem la finalul articolului și doar vreau să îți mai scriu faptul că rândurile de mai sus sunt pentru a te feri de o mulțime de neplăceri de genul „dar mie nu mi se poate întâmpla așa ceva”, neplăceri cu care noi, cei din industrie, ne confruntăm extraordinar de frecvent. Ti-am scris pentru a te încuraja să pleci în vacanța mult dorită într-un cadru organizat sau cel puțin să apelezi la consultanță de specialitate. Da, în momentele astea, mai mult ca niciodată, dacă vrei să pleci sună-ți agentul de turism. Otilia este extraordinar de periculoasă.

Îți mulțumesc că m-ai citit și răspândește vorba.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Autorul articolului sigur este un discipol al lui Anisie, pentru greșelile gramaticale. ex. Români în loc de ”Românii”, ”aci” ”acii” , etc....Otillia oare știe limba română?
  • Like 0
 • Cam da in ceea ce o privește pe Otilia! Dar ce spuneti de cazurile celor cu toate Autorizațiile și atestatele și ce se mai visează și care tot ca Otilia procedează? Cel care da banii, de cele mai multe ori dinainte pentru a rezerva etc. și, ulterior nu mai beneficiază de nimic? Sau de servicii proaste? Sau și mai la moda cazul Haff? Cu facturi, cu docomente....,,patronul” a dispărut cu banii! &? Plângeri! OPC! Și altele și?
  • Like 0
  • @ Dorin Sandu Da
   Nume check icon
   Aici vorbim despre Otilia pe firma. Eventual cu y: Otilya.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult