Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

U21, generația care n-o mai ia pe scurtătură. Hagi sau Viitorul fundației sănătoase

Pușcaș și Hagi

Foto: Guliver Getty Images

Accelerarea de pe loc a puștiului Hagi! A greșit la golul doi, dar nu asta va rămâne pe retina noastră, ci pasele ce așază mingile la picioarele atacanților, de parcă ar fi niște pisoi ce se gudură, tranșeele săpate de Ivan între apărare și atac care recuperează și centrează de parcă se pot face ambele deodată, eleganța lui Cicâldău, mersul lui care trădează că știe cu mingea de îți dă cu terenul în cap, istovirea lui Radu,... dar totul a început altundeva. Nimic nu s-a sfârșit.

Niciodată, noi, românii, nu am avut exercițiul fundației sănătoase. Tot timpul am încercat să compensăm cu scurtături. Să cârpim, să șlefuim rahatul ca să iasă biciul pe care îl vedeam la alții. Când cei de la putere turnau asfaltul direct peste pământ, noi ne plângeam morții din mașinile ce se izbeau, fix unde se tăiaseră panglicile. „Ce slujbă frumoasă!", constatam în fumul lăsat de bolizii preoților. 

Dar muntele U21 a început la lopată. S-a dat un câmp, iar visul a venit în vizită după ce fusese umilit. Valurile i-au strigat și în ziua aia numele la Constanța, dar asta nu a contat. Nici măcar numele stadionului nu l-a meritat Hagi, discuții de mahala, ca de obicei, ne-am dat în petec și cu puținele valori pe care le avem. Ba că nu e generație de aur, ba că știm noi mai bine..., noroc că abandonam polemicile, fix când grătarul era gata, numai bun de umflat burta.

Așadar un câmp: boscheți, șoareci, cârtițe și râsetele celor care nu-l credeau. Din largul mării, schelele bazei Viitorul, sunt probabil singurul far ce luminează fotbalul de la noi. Din el, cel mai mare om de fotbal, pe care îl are România și-l va avea mult timp de acum încolo, ne transmite ceva.

Probabil e timpul să îl credem, pentru prima dată în viața asta, că nu am pierdut nimic, ci doar am câștigat din campionatul ăsta european. Pentru restul există drumul scurtăturii, același care ne îngroapă de decenii, speranțele.

Bravo copii, nu-i nimic, cărămizile sunt la locul lor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci "sa facem bine că sa nu fie rău" a dat roade. Bravo Hagi, ai pus averea la bătaie și se vad roadele..Marile succese nu vin peste noapte, mai e de muncit, teoria trebuie aprofundată și implementată în joc, nu lasa adversar in zid, oameni la bară la cornere,acestea sunt deja axiome, apoi tactica stabilită ,adaptabilitatea echipei la diferite situații de joc și abia la urma abnegația și talentul concura la un rezultat bun.Norocul are și el o anumită influență,dar numai cei slabi se roagă la el.
    Daca băieții vor confirma in continuare,e spre binele lor și al nostru in general.Le urez succes.
    PS. Înaintașii Mircea și Mitică au construit sedii luxoase cu birouri la fel de luxoase pentru ei, dar nimic pentru fotbal.Sa-i tratam cum merita.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult