Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Notti magiche, mulțumim copii pentru regăsire!

Echipa României U21

Foto: Guliver Getty Images

Când copiii mei țipă „Hagi, Hagi” mie mi se pare că a stat timpul în loc și eu n-am îmbătrânit nici măcar cu o zi. Pentru noi, cei care am învățat să o rupem pe italiană cu „Notti magiche” și Coppa del Mondo, meciul din seara asta are gust de gumă Turbo cu surprize. Pe Hagi, Răducioiu, Dumitrescu îi aveam deja, dar pe Pușcaș, Radu, Cicâldău, Man, Coman nu-i aveam la colecție și sincer nici nu prea știam că există.

Când un stadion întreg strigă „România, România” la Bologna, în Italia, timpul redevine brusc în matca lui și-mi dau seama că au trecut totuși 30 de ani. În 1990 românii erau prezențe exotice pe stadioanele lumii, azi românii sunt italieni, spanioli, britanici sau francezi. Au cucerit continentul, acești navigatori tenace și muncitori ai lumii postcomuniste. Tribunele pline de români sunt imaginea perfectă a țării din afara țării și explică ce s-a întâmplat cu noi între cele două nopți magice italiene. Mă uit în jur și-mi dau seama că cei cu care am văzut Coppa del Mondo din 1990 nu mai sunt pe aici: îi văd pe unii pe Facebook, strigând „Hai, România!” din Anglia, America și chiar Noua Zeelandă. Unii sunt chiar pe stadion, norocoșii naibii!

Îmi scrie Nicu prin minutul 43: „Florine, ieșim în Piață dacă îi batem?” Aprob cu condiția să facem baie în fântâna de la Universitate. N-a mai intrat nimeni dintre noi în fântână de la World Cup-ul din 1998. Suntem la o repriză distanță de fericire…

Se termină meciul. Îl sun pe tata: „Am pierdut”. Comentăm împreună, ne amintim cum strigam „Hagi, Hagi”. Cu tata n-am mai vorbit de fotbal de ani de zile, subiectul ne jena pe amândoi, deși îl suspectez că s-a tot uitat în anii ăștia, așteptând telefonul victoriei.

Pentru noi, seara asta nu e despre înfrângere sau victorie, ci despre regăsire.

Mulțumim, copii!

PS. V-am povestit de fularul de la Hagi; în seara asta mi l-am scos din dulap. Până acum o săptămână și ceva, pentru mine nu exista decât un Hagi. Știam că are un băiat talentat, pe care-l văzusem pe viu la Gala Hagi (de unde am și fularul cu autograf). Avea vreo 3 ani și-l ținea taică-su de mână. Mi s-a părut atunci frumos să ai băieți, să-i duci la stadion, să le spui, uite, tată, ăla-i Hagi, Regele, ăla-i Lăcătuș, Fiara, să le iei un suc și să-i înveți să cânte… Dar mândria din sufletul lui Hagi tatăl n-o poate simți decât el. Azi, în tribune, l-a urmărit pe fiul său, dar și pe ceilalți copii ai lui crescuți la Academia pe care a construit-o de la zero într-un câmp, urmând un vis care li se părea tuturor nebunesc. Reverența de azi e și decontul unui pariu cu viitorul făcut de Gică Hagi atunci, când și-a pus ghetele în cui. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    "Copii"
    Mi aduce aminte de Ana B.
    "Bravo, copii"
    Noi plantasem juma de padure ore ntregi , flamanzi de pe la jumatea efortului (drum lung , panta nasoala, frig, lipsa de pricepere, indrumare, etc etc)
    Facusem poze ca sa vada lumea ce FACEM, cine SUNTEM, ca nu s doar vorbele de noi.
    Si apoi... "Bravo, copii".
    • Like 0
  • Sunt fericit că am ajuns ca cei doi Hagi să mă bucure!
    Abia aștept să-i pictez fiului meu tricolorul pe față și să-i spun că acum mulți ani tatăl meu, bunicul lui, mi l-a pictat mie!
    • Like 1
  • Da,m-am uitat la fotbal iar,impresionata de acesti tineri si spiritul de echipa!Succes in continuare,mai bucurati-ne!
    • Like 2
    • @ Delia Olaru
      Vanu Vanu check icon
      Tineri
      Frumos cuvant
      Sarumana
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult