Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ultima oră. Greva se suspendă. Profesorii pun însă două condiții

Greva profesorilor

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat luni că greva profesorilor se suspendă.

Decizia este condiționată de introducerea a două prevederi în OUG care va fi aprobată azi în ședință de Guvern. Prima se referă la stabilirea salariului de bază a profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. 

Cea de-a doua, este ca prima tranșă de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) să fie acordată de la 01.01.2024. 

„În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată", au precizat cele două sindicate într-un comunicat comun de presă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pleacă Ciucă și vine un nou premier de la PSD, normal că sindicatele fac ciocu' mic.
    • Like 1
    • @ Semirhage
      N-ați prea înțeles mare lucru din cum stă treaba. Greva profesorilor a fost declanșată (misterios, ca la o comandă) când trebuia să se facă rotativa premierilor. Trebuia ca Ciucă să plece și să lase cartoful fierbinte PSD-ului. Dar Ciolacu a refuzat să joace rolul de ”popa prostu” și a zis că rotativa se va face abia după ce se va rezolva greva profesorilor. Apoi lucrurile s-au încurcat suplimentar. Dacă inițial greviștii trebuiau să acționeze ca la acționarea unui buton de către liderii sindicali, totuși datorită situației dramatice din societate greva le-a scăpat de sub control liderilor. Aceștia nu mai știau cum să o stopeze acum. În final, bine că s-a rezolvat. dar s-a rezolvat doar cu profesorii. Urmează sănătatea și aparent și alții. Dvs vi se pare că PSD-ul și Ciolacu o să aibă viață ușoară. În realitate e exact pe dos. N-aș vrea să fiu în pielea lui Ciolacu în lunile care urmează....
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult