Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ultima oră. Greva se suspendă. Profesorii pun însă două condiții

Greva profesorilor

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat luni că greva profesorilor se suspendă.

Decizia este condiționată de introducerea a două prevederi în OUG care va fi aprobată azi în ședință de Guvern. Prima se referă la stabilirea salariului de bază a profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. 

Cea de-a doua, este ca prima tranșă de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) să fie acordată de la 01.01.2024. 

„În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată", au precizat cele două sindicate într-un comunicat comun de presă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pleacă Ciucă și vine un nou premier de la PSD, normal că sindicatele fac ciocu' mic.
  • Like 1
  • @ Semirhage
   N-ați prea înțeles mare lucru din cum stă treaba. Greva profesorilor a fost declanșată (misterios, ca la o comandă) când trebuia să se facă rotativa premierilor. Trebuia ca Ciucă să plece și să lase cartoful fierbinte PSD-ului. Dar Ciolacu a refuzat să joace rolul de ”popa prostu” și a zis că rotativa se va face abia după ce se va rezolva greva profesorilor. Apoi lucrurile s-au încurcat suplimentar. Dacă inițial greviștii trebuiau să acționeze ca la acționarea unui buton de către liderii sindicali, totuși datorită situației dramatice din societate greva le-a scăpat de sub control liderilor. Aceștia nu mai știau cum să o stopeze acum. În final, bine că s-a rezolvat. dar s-a rezolvat doar cu profesorii. Urmează sănătatea și aparent și alții. Dvs vi se pare că PSD-ul și Ciolacu o să aibă viață ușoară. În realitate e exact pe dos. N-aș vrea să fiu în pielea lui Ciolacu în lunile care urmează....
   • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult