Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ultima oră. Greva se suspendă. Profesorii pun însă două condiții

Greva profesorilor

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat luni că greva profesorilor se suspendă.

Decizia este condiționată de introducerea a două prevederi în OUG care va fi aprobată azi în ședință de Guvern. Prima se referă la stabilirea salariului de bază a profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. 

Cea de-a doua, este ca prima tranșă de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) să fie acordată de la 01.01.2024. 

„În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată", au precizat cele două sindicate într-un comunicat comun de presă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pleacă Ciucă și vine un nou premier de la PSD, normal că sindicatele fac ciocu' mic.
  • Like 1
  • @ Semirhage
   N-ați prea înțeles mare lucru din cum stă treaba. Greva profesorilor a fost declanșată (misterios, ca la o comandă) când trebuia să se facă rotativa premierilor. Trebuia ca Ciucă să plece și să lase cartoful fierbinte PSD-ului. Dar Ciolacu a refuzat să joace rolul de ”popa prostu” și a zis că rotativa se va face abia după ce se va rezolva greva profesorilor. Apoi lucrurile s-au încurcat suplimentar. Dacă inițial greviștii trebuiau să acționeze ca la acționarea unui buton de către liderii sindicali, totuși datorită situației dramatice din societate greva le-a scăpat de sub control liderilor. Aceștia nu mai știau cum să o stopeze acum. În final, bine că s-a rezolvat. dar s-a rezolvat doar cu profesorii. Urmează sănătatea și aparent și alții. Dvs vi se pare că PSD-ul și Ciolacu o să aibă viață ușoară. În realitate e exact pe dos. N-aș vrea să fiu în pielea lui Ciolacu în lunile care urmează....
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult