Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Autostrada demnității

Pod - Protest

Foto captura digi24

E plină șoseaua Titulescu, plin podul Basarab și bulevardul din față.

Câțiva kilometri de oameni. O autostradă umană. Autostrada Demnității. Sau măcar începutul ei.

O liceancă flutură de la balcon tricolorul. Lumea o aplaudă. O bătrână din stație se ridică de pe bancă și îmbrățișează câțiva protestatari. Lumea o aplaudă și pe ea.

Câțiva elevi au desfășurat o pancartă pe care scrie cu majuscule "Elevii sunt cu voi". Alți elevi au scris pe un carton, tot cu majuscule, "6 clase" - dar cu l-ul tăiat, încât se citește "6 case". Lumea îi aplaudă și pe ei.

"Guvernanți, vă propunem o rotativă a salariilor", scrie pe o pancartă purtată la gât.

"Sunt îndrăzneață", scrie pe pancarta unei profesoare. 

Mașinile claxonează în semn de susținere. Autobuzele la fel.

"Ardealul mâncă greva pe pită!" anunță pancarta unui grup de profesori.

E cald, drumul de la Victoriei la Cotroceni e lung, dar oamenii nu par să fi obosit. Vuvuzelele sună, în orice caz, la fel de tare.

Foto Inquam Photos/ Octav Ganea

"Nu cedăm! Nu cedăm!" E strigătul cel mai frecvent.

Coborâm un pod. Se văd parcate autocarele care i-au adus pe unii dintre profesori.

- Uite câți kilometri de autocare! îl face un profesor mai tânăr atent pe altul mai în vârstă.

O profesoară din Botoșani a venit să-mi spună că e o iubitoare anonimă de poezie.

- Nu cred că există așa ceva, i-am răspuns.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

- Scuze, vă iubesc și proza, a zis descumpănită.

- Nu, eu îmi cer scuze: vreau să zic că nu există iubitori de poezie anonimi și iubitori de poezie celebri. Toți iubim poezia cu egală îndreptățire - și adesea cei care nu o scriu o iubesc mai mult decât cei care o scriu.

(Trebuie că i-am părut un megaloman sinistru )

Lângă mine merge chiar acum un grup de elevi cu o hârtie pe care au scris cu marker albastru: "Îmi susțin dascălii!"

Cele mai multe pancarte și stickere sunt cele cu "Demnitate # Eu îndrăznesc".

Pe un deal s-a cocoțat stegarul dac. Agită un tricolor enorm. Pe el nu-l aplaudă nimeni. Nu pare descurajat, agită steagul și râde.

E foarte cald. Unii oameni prevăzători au venit cu umbrele. Noi, ceilalți (cel mai probabil profesori umaniști), mergem prin soare și încercăm să transpirăm cât mai demn. În orice caz, nimeni nu se retrage. Sau n-am văzut eu. Coloana e la fel de consistentă și lungă.

Câțiva kilometri de demnitate. Cărora e musai să le adăugăm fiecare milimetrul nostru de demnitate.

România educată există. Nu pe foile unui președinte isterizat că realitatea nu se conformează clișeelor lui sforăitoare. Nici în memorandumul vid juridic și mincinos politic al unor guvernanți.

România educată e în acești kilometri de demnitate.

"Să scrieți, domnule scriitor, să nu ne lase singuri. Fiindcă începem să ne simțim singuri", mi-a zis o profesoară de ciclul primar.

Să nu lăsăm România educată singură. Când am lăsat-o singură cu un președinte, aproape c-a distrus-o.

Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada asta a demnității va înconjura toată România.

E singura noastră șansă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Precizările unui avocat pe ultima OUG.... și nu numai:

    „Am parcurs materialele și am următoarele observații de natură juridică, cu precizarea că ar trebui consultat și un contabil/expert pe salarizare:

    1. Cu privire la OUG cu creșterile salariale:

    a. Am verificat pe un fluturaș de salariu pt luna aprilie 2023, iar salariul de bază a fost de 6872 RON. Dacă ne uităm în anexa la OUG, la un profesor gr. I cu peste 25 de ani vechime, surpriză:salariul de bază, 6817 RON....păi creștem sau scădem???Atenție, problemă e GRAVĂ, pentru că în funcție de sumele indicate în anexă vor calcula toate salariile!!
    b. Mărirea de 50% apare în nota de fundamentare, care chiar dacă face corp comun cu ordonanța, NU poate fi pusă în executare, adică nu avem pârghii să îi obligăm prin justiție să respecte creșterea începând cu 1 ianuarie 2024;
    c. privitor la creșterea cu 25%, atenție mare: NU avem stipulat NICIUNDE cu claritate că toate salariile cresc cu 25%, de fapt ordonanța nici nu prevede expres asemenea mărire. Se prevăd niște sume la personalul nedidactic și auxiliar, dar NIMIC la personalul didactic, fiind foarte posibil ca procentele să difere și creșterea să fie practic inexistentă! Mai mult, la pct. 2.3 din Nota de Fundamentare se vorbește de măsuri PRECONIZATE, nu de măsuri adoptate!!
    d. nimic despre calculul sporurilor, ceea ce înseamnă că ele rămân plafonate la nivelul anilor trecuți, ceea ce înseamnă, de fapt, o diminuare a salariului și o evidentă afectare la pensie!!!
    e.Nimic despre 6% din PIB, nici măcar în nota de fundamentare....

    2. Cu privire la OUG cu prima de carieră:

    a. pentru a se acorda, este nevoie de acordul Comisiei Europene, nimeni nu știe dacă se va da sau nu, existând inclusiv posibilitatea unui acord parțial al Comisiei Europene (nu 1500, 700 de exemplu, sau 600). Vor fi vreodată guvernanții capabili să negocieze la UE în favoarea noastră?Mă îndoiesc!
    b. deși la art. 19 pare a se prevedea că sumele vor fi suportate de la bugetul de stat dacă nu se vor putea asigura din fonduri europene, în alte 3 sau 4 locuri se tot repetă faptul că cei 1500 ron se vor da în funcție de cât va permite bugetul. Cu alte cuvinte, dacă bugetul nu va permite, ne putem trezi că reduc sumele sau chiar nu le mai dau deloc!
    3. Atenție:suma de 1500 ron are destinație SPECIALĂ și FIXĂ, materiale didactice, participări la cursuri, echipamente de predare și un maximum de 30% pentru alte cheltuieli didactice (ce o mai însemna și asta?). Mai mult, achizițiile se vor putea face DOAR de la magazine/unități agreate de ei.”
    Deci da, CU SIGURANȚĂ greva din învățămînt va continua. Pentru că leprele TOT NU VOR SĂ ÎNȚELEAGĂ. că nu mai pot fura, minți și amenința ca în ultimii 30 de ani.
    • Like 3
  • Gecaba Gecaba check icon
    Un guvern serios rezolva problema examenelor si incheierea mediilor in justitie si negocia cererile grevistilor dupa aceea. Dar asa cum avem un sistem de invatamant de tot rahatul, la fel avem si un guvern de doi bani.
    • Like 1
    • @ Gecaba
      Dan check icon
      În nemernicia sa, ca un câine turbat, „Gecaba” a mușcat mâna care l-a hrănit.
      • Like 0
    • @ Dan
      Gecaba Gecaba check icon
      Nici acum, in ceasul al doisprezecelea, nu pricepeti, voi "iubitorilor" de copii, "educatorilor", ce efect are asupra celor de a opta si a douasprezecea, santajul cu examenele . Va jucati cu mintea, cu sufletul, cu programul lor de pregatire, cu emotiile lor inainte de admiterea la facultate sau liceu. Cine baga copiii in fata ca moneda de schimb pentru salarii, daca nu niste psihopati? Stiti voi cum erau profesorii acum 40, 50 de ani??? Cum te hipnotizau unii cu stiinta lor? Cum faceau ore de meditatii la scoala duminica ptr elevii lor pe timpul lor? Ati inlocuit scoala cu meditatiile, pedagogia cu amenintarile, educatia cu indiferenta, viziunea cu declasarea, cu suficienta, decenta in exprimare in libertinaj, imoralitate, indecenta, vulgaritate. Voi sunteti cei ce aparati educatia? Voi? De la Spiru C. Haret la Dancila si Iohannis, asta este evolutia voastra. Santajul vostru este o forma de pedofilie.
      • Like 0
    • @ Gecaba
      Dan check icon
      Păi ori e cu guvernul ori împotrivă, acest „Gecaba”. Also, șantajul e de la ei, a se vedea „ultimatumul” cu „dăm ordonanța numai dacă renunțați la grevă”. Iar șantajul guvernanților împotriva românilor se întâmplă de zeci de ani, doar un complice ar da vina pe victime.
      P.S. Probabil la faza cu pedofilia a fost un autodenunț, numai un om bolnav (sau psihopat, după propriile cuvinte) ar gândi așa ceva.
      P.P.S. Ori poate „Gecaba” a rămas hipnotizat de comunismul de „acum 40, 50 de ani”, când era trai pe vătrai, în mintea lui.
      • Like 2
  • Valentin check icon
    Nu mai sunt bani care să susțină hardughia socialistă a educației. E în faliment total. Aici au dus acele module pedagogice de prin anii 90-200, care produceau profesori doar cu șase luni de studii, în condițiile în care, în Finlanda, formarea unui profesor durează 7 ani! Statul ar fi trebui să înceapă reformarea sistemului încă din anii 90: materii comasate, un parcurs mai dificil pentru a ajunge profesor (pentru a avea profesori mai puțini), ghiozdane mai ușoare, educație transdisciplinară.

    Ca în orice uzină socialistă ar fi existat concedieri masive, însemnând proteste masive. Totuși, problema s-ar fi rezolvat. Acum ne-am ales cu proteste masive care nu vor duce nicăieri, pentru că învățământul va fi același. Plus că bani nu mai sunt, oricât de mult i-am căuta. Oricât de mult am petici, am împrumuta, sistemul e mort încă din anii 90.
    Și e normal să fie așa, pentru că a fost un sistem gândit pentru o economie totalitară, centralizată, care nu poate funcționa într-o economie liberală. Lucrurile se precipită și cred că nu va mai dura mult. Schimbările plutesc în aer.
    • Like 0
  • Cristian check icon
    Vor profesorii învățământ mai bun sau salarii mai mari? Eu cred că doar salariile sunt subiectul vizat de acest vehement protest. Atunci când vor dori și altceva voi fi alături de ei, acum nu!
    • Like 0
    • @ Cristian
      Dan check icon
      Hei, dacă ar dori să voteze useleul pe uscat, „Cristian” ar fi mulțumit.
      • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Ah, cîtă efuziune și patos se scurg din dl Vancu! Calitatea oamenilor e măsurată în kilometri. O liceancă flutură de la balcon tricolorul, o bătrână se ridică de pe bancă și îmbrățișează câțiva protestatari.Câțiva elevi au desfășurat o pancartă, "Sunt îndrăzneață", scrie pe o altă pancartă o profesoară. Mașinile, evident, claxonează. "Ardealul mâncă greva pe pită!" anunță pancarta unui grup de profesori. Adică, cum? Greva e ca o pită cu slană și ceapă, poate și cu o gură de palincă? Greva e o chestiune serioasă, sau doar un amănunt gastronomic din bucătăria ardelenească? E cald, drumul e lung, dar vuvuzelele sună și kilometri de autocare se scurg către Cotroceni... O profesoară din Botoșani e fan-poezie-si-proza-RaduVancu, (Scuze, vă iubesc și proza, zice dumneaei..) Elevii, acum, îi susțin pe dascăli, of, cum altfel? Parcă, la ore, când primeau un 4, îi urau. Evident, apare și stegarul dac. Cu tricolor cu tot. Dar de ce stegarul e dac? Dacii nu aveau tricolor. Profesorii umaniști merg prin soare și transpiră demn. (Oh, ce sublim sună, transpirație demnă!.) Ceilalți, probabil, de la real, mai sensibili la schimbările climatice, poartă umbrele. Demnitatea e măsurată, acum, în kilometri. România educată există, proclamă dl Vancu. Desigur, nu în sloganurile lui Iohannis, ci tot în acești kilomertri de pe șosea, la care autorul revine obsesiv. "Să scrieți, domnule scriitor, să nu ne lași singuri, i-a zis o învățătoare. Iar dl scriitor Vancu a adăugat milimetrul său de demnitate la autostrada care va înconjura România.
    Si uite, așa, România educată nu va mai fi singură, doar cu Iohannis, care a distrus-o. Noroc cu Dl Radu Vancu, care se ocupă de ea!

    • Like 3
    • @ Ovidiu
      Dan check icon
      Cu „liceanca” (https://destepti.ro/cum-este-corect-liceean-sau-licean-liceanca-sau-liceana-liceie-sau-licee/), „Ovidiu” a demonstrat ce avea de demonstrat. The rest of his wall of text can be skipped.
      P.S. Dacă se întreabă cineva de ce scriu și în altă limbă, probabil e uselist.
      • Like 2
    • @ Dan
      Ovidiu check icon
      liceáncă s. f. (pl. liceénce)
      sursa: DMLR (1981)

      Nu agreați forma "LICEANCĂ? Poate nu e literară (eu nu fac literatură ca dl Vancu), dar, gramatical, e corectă. Consultați dexonline.ro, dacă nu dispuneți de un dicționar al limbii române în biblioteca personală.
      Sunt forme acceptate cu terminații și în -eană și în -eancă, la fel de corecte clujeană-clujeancă, armeană-armeancă, orășeană-orășeancă, bănățeană-bănățeancă etc...

      Nu știu ce vreți să insinuați cu termenul USL-ist. Dacă nu sunt pe placul domniei voastre, pentru că nu-mi plac Vancu și incompetența profesională a unei bune părți dintre profesori, înseamnă că sunt uselist? De ce nu fascist, comunist, securist, pedofil sau homofob?
      • Like 1
    • @ Ovidiu
      Mirea check icon
      Corect e *incompetență, agramatule!
      • Like 1
    • @ Mirea
      Ovidiu check icon
      De ce numai agramat? Poate și idiot, poate pesedist...
      • Like 1
    • @ Ovidiu
      Mirea check icon
      De obicei cel care nu scrie corect fie a fost leneș, nu i-a păsat de educație, a urât educația și pe cei care au încercat să-l educe, fie are un grad de inteligență scăzut, nu s-a prins de el ca apa de gâscă!
      Normal că s-a dus în PSD, se vede de pe Marte calitatea, competența, nivelul de educație al membrilor acestui partid!
      Vezi "iluștrii" lideri Dăncilă, Tudose, Ciolacu, Grindeanu etc.!
      Nici cu liberalii nu mi-e rușine, toți sunt o apă și-un pământ!
      • Like 3
    • @ Mirea
      Ovidiu check icon
      Scuzați-mă, vă rog, pentru că v-am supărat "mâncând" litera "m" de la cuvântul "incompetență" și vă mulțumesc că mi-ați atras atenția. Așa cum scrieți, mai sus, fie am fost leneș, fie am urât educația și pe educatori, fie, fiind prost, nu s-a prins cartea de mine și am omis "m"-ul din cuvântul cu pricina. Ce să fac, nu toți au norocul să fie useriști superdotați pe lumea asta! Mai sunt și fraieri fără de partid și care n-au nicio simpatie pentru politicieni.
      Dacă am mai comis vreo greșeală, vă rog să mă îndreptați.
      Va mulțumesc!
      • Like 1
    • @ Ovidiu
      Dan check icon
      Mentalitatea de 1981 checks out. În rest, google is your friend (https://dexonline.ro/definitie/licean [sic]; https://www.dex.ro/licean; https://www.dictionarroman.ro/?c=licean; https://gresit.ro/liceana-sau-liceanca-q1377.html etc. etc.).
      În rest, de ce nu? Probabil că lui „Ovidiu” i s-au mai adresat astfel de apelative, nu e târziu să înțeleagă de ce.
      • Like 0
    • @ Ovidiu
      Dan check icon
      This. Probabil „Ovidiu” vrea să transmită subtil că nu e pesedist, ci e mândru penelist.
      În rest, idiot - nu, funcțional - da. E un pas înainte.
      • Like 0
    • @ Ovidiu
      Dan check icon
      Poate că useliștii au impresia că poporul îi iubește, dar faptul că „Ovidiu” vede useriști peste tot e îngrijorător. Ar trebui să consulte un specialist.
      P.S. Aia cu „fără de partid” să i-o spună lui mutu. Doar trepădușii guvernării (care, din păcate pentru ei, pe „Republica” au nimerit greșit, aici nu pot păcăli pe nimeni) sunt disperați să arunce cu noroi în sute de mii de oameni care își cer drepturile .
      • Like 0
    • @ Dan
      Ar mai fi și hauriștii, care aruncă noroi în toată lumea... dar de obicei au nivelul de ortografie/gramatică muuuuuult mai scăzut.
      Apropos de incompetența cu sau fără m: ce e aia „incompetența profesională” Ovidiu? Există incompetența spirituală, ori poate emoțională?
      • Like 2
    • @ Dan
      Ovidiu check icon
      Nu înțeleg de ce @Dan și @Mirea nu au loc de mine pe Republica. Nu am aceleași preferințe ca domniile lor. Ei și? Ar trebui ca tot restul lumii să le aprobe părerile? Dan, plin de suficiență, dar incapabil să-și susțină, personal, ideile, listează un calup de link-uri, atunci când n-o dă pe engleză, ca să pară mai doct. Mirea, descoperind că am "mâncat" o litera, mă declară agramat. Fie! Dar nu m-ați convins. De ce nu acceptați diversitatea de păreri, de ce credeți că toți trebuie să gândească la fel ca voi, iar cei care gândesc diferit sunt "useliști"? De unde, naiba, ați mai scos-o? N-am fost și nu sunt uselist, și chiar dacă aș fi fost, ce înseamnă uselist? Trădător de țară, criminal de război, hoț la drumul mare? Poate că a fost o uniune, care s-a ridicat pe valul de antipatie și repulsie populară față de regimul Băsescu. Băsescu, dovedit turnător și al cărui proiect de țară a fost propășirea Elenei Udrea. Cum nu vă convine ceva, dați zor cu USL pe care chiar Băsescu l-a inventat în 2008, după alegeri, prin alianța PDL-PSD. Da, PSD ăla fost și actual corupt.
      Cred că putem respira, aici, chiar dacă gândim diferit, însă fără jigniri și insulte.
      • Like 0
  • Revin. sau mai bine zis „ca și” și nici părinții acestora. Mai vorbim de etică profesională, de minimă morală?
    Sunt aici și pe aiurea mulți ipochimeni care au rolul de a înjura, folosind un limbaj suburban, mitocănesc care , Dumnezeule, sunt marii apărători ai profesorilor. Nu mai vorbesc că nu au niciodată vreun argument. Lucrul cel mai bun este să-i ignorați. Aceasta este cea mai mare durere a acestor indivizi.
    Domnule Vancu tare aș fi curios să vă aflu argumentele în ceea ce privește nivelul scăzut al învățământului românesc , în ceea ce privește numărul mare de semianalfabeți la toate nivelele societății, la pregătirea porofesională și intelectuală a multor cadre didactice.
    • Like 3
    • @ Ion Podocea
      Dan check icon
      Explicația e simplă, dacă ținem cont că l-a produs și pe „Ion Podocea”, care are acum oportunitatea să se exhibe pe net.
      • Like 2
  • Domnule Vancu, cu tot respectul pentru statutul Dv. intelectual cred că nu sunteți obiectiv. În liricul Dv. material nu am văzut nici un grup de elevi din clasa opta sau a douăsprezecea (și nu a doisprzecea cum spun și mulți profesori sau mai bine zis
    • Like 3
    • @ Ion Podocea
      Gecaba Gecaba check icon
      Ambele observatii sunt pertinente. Profesorii au dreptul sa isi ceara drepturile , de necontestat, dar santajul cu nesustinerea bacalaureatului si a capacitatii si implicarea elevilor la demonstratii, ii manipuleaza pe acestia din urma de doua ori, caci interesul direct al elevilor nu sta in marirea de salarii, ci din transformarea profunda a sistemului educational.
      • Like 1
    • @ Gecaba
      Dan check icon
      Ambele observații sunt impertinente. Postacii useliști numai obiectivi nu sunt, iar comentariile sunt individuale, nu în grup (e drept, punctajele de partid e posibil să fie prousul unui grup). În plus, nivelul intelectual al postacilor de partid se vdee și din interpretarea greșită a textului ca făcând parte din genul liric, că tot vine (?) bacalaureatul.
      P.S. „Gecaba” la „Podocea” trage. Manipularea vine integral dinspre guvernanți, nu puteți păcăli cititorii „Republica”.
      • Like 2
    • @ Gecaba
      :)))))))))))))))))))) vorbești exact ca Deca și Ciucă.
      • Like 0
  • Cristian check icon
    Privat versus buget. Modul de gândire profund diferit! Părinții mei au fost profesori toată viața, la țară cu "studii de lunga durată" și au predat în școală alături de multi suplinitori sau titulari. Eu m am angajat în privat, după facultate. Când am schimbat primul job au avut o reală problema in a înțelege motivația, căutarea mai binelui, dorința de a evolua mai repede, de a face performanță. Ei au știut la angajare că de acolo (școală unde au primit repartiție) vor ieși la pensie. Fiecare guvern și a bătut joc de ei în anii de după '90. Sunt oameni deștepți, educați dar modul cum funcționează căutarea job-ului și cum reușești să fii bine plătit meritând și făcând performanță în condiții de concurență cred că încă le scapă. Lor le găsesc o scuză, acum au peste 70 de ani. Celor care lucrând în sistemul bugetar azi și care au 30, 40 de ani nu le pot acorda acesta scuză!
    • Like 1
    • @ Cristian
      Dan check icon
      Da, e clar că „Cristian” a înțeles prin ce a trecut generația părinților care și-au trăit majoritatea vieții profesionale în comunism. A înțeles tot-tot. Și e și empatic, mai ales cu propria familie.
      • Like 2
  • Valentin check icon
    Care sunt principiile care fundamentează un sistem de educație performant? Putem trasa o paralelă între educație și sănătate. Primul pas pe care îl face orice pacient este către medicul de familie. Acesta se ocupă de o gamă largă de afecțiuni pe care le poate trata fără ajutorul unui specialist. Nu o face întâmplător, ci în baza unor ghiduri medicale, echivalentul metodicilor din educație.
    Când însă problema o cere, medicul de familie te trimite la un specialist.
    În sistemele educaționale performante, materiile care la noi sunt separate sunt predate comasat, de către un profesor pregătit special pentru acest lucru. O materie numită ȘTIINȚE include noțiuni generale de fizică, de chimie, matematică, astronomie, geografie etc. Materia numită ARTE cuprinde literatura, muzica, artele plastice, fotografia, cinematografia etc. Toate predate de același profesor. Nu de capul lui, ci după o metodică foarte bine pusă la punct.
    Aceste arii oferă însă informații cu caracter general. Când un elev este detectat - de regulă de către profesor și consilierii școlari - cu un talent deosebit pentru matematică, fizică, chimie, pictură, muzică etc., urmează un modul educațional opțional. Unul avansat, predat de un profesor specializat. Echivalentul medicului specialist.

    Sistemul comunist a eliminat însă partea de învățământ generalist (medicul de familie), segmentând ariile și angajând profesori specializați pentru fiecare materie în parte. Imaginați-vă un sistem de sănătate lipsit de medici de familie și format doar din specialiști. Aceasta a fost rețeta sovietică. Prin urmare, cei care nu au vocație pentru o anumită zonă - de regulă majoritatea - învață mecanic, regurgitează la examene și uită. De aici și analfabetismul funcțional.

    Din fericire, acest sistem falimentar își trăiește ultimele clipe. Umflat ca o uzină comunistă, hardughia se află în căutare de bani. Bani care se vor mai găsi poate un an sau doi, dar nu mai mult. Sperăm că mulți vor pleca și, prin cei rămași, să reformam sistemul din rădăcini. Un sistem ergonomic, fiabil și performant. Nu cred că mai durează mult.
    • Like 0
  • Cristian check icon
    Tot mai singuri! Așa sunt profesorii în acesta grevă. Pe măsură ce liderii insistă să afecteze examenele copiilor aderenta grevei in societate scade. Arata, încă o dată, că nu rezultatul muncii lor îi interesează ci salariul! Și atât! Nu am văzut nici o intenție de reformare a sistemului, de legare a recompensei de rezultat, doar " merită" salarii mari. De ce? Este grozav rezultatul muncii lor? Generalizările sunt greșite dar statisticile nu. Orice grafic, test Pisa, rezultate capacitate sau examen de bacalaureat ne arată calitatea muncii prestate. Respectul se câștigă prin rezultate, in alte domenii, in învățământ....cu vuzuzele. Succes ! Sau citez: "ghinion!"
    • Like 2
    • @ Cristian
      Dan check icon
      „Cristian” își citează șeful, ce surpriză. Aroganța și nesimțirea se transmit de sus în jos, se pare.
      P.S. Ce rezultate au șefii lui „Cristian”, oare? Suficiente ca să aibă bani pentru plătirea unui postac, care mai are și tupeul să vorbească de calitate, statistici și rezultate.
      • Like 2
    • @ Dan
      Imi pare rau dar, cam are dreptate. Tot ce se cere, neintelegerile, inacceptarile fata de "ofertele" guvernului, niste farse, se refera la salarii si atat. Vai de capul lui de guvern, in sensul ca nu l-am vazut atat de vehement cu alte categorii profesionale, cu mult mai inutile, incompetente, parazitare, indolente si unele chiar abuzive in satisfacerea pretentiilor, limitate tot la salarizare si atat.
      In privinta rezultatelor in invatamatatata, atata timp cat nu ai masuri, unele punitive, nu reusesti doar prin discutii sa determini acceptarea disciplinei si instruirii. mai adauga anumiti parinti si elevi costituiti in "consilii nationale' o aberatie.
      Politilizarea activitatlor nu va promova niciodata meritocratia reala. Psd este principalul vinovat de dezastrul national. Ei au promovat, sustinut si propagat, in societate, nonvaloarea. Uitati-va la ministrii psd & acolitii. A fost, macar unul potrivit si pregatit in posturile lor? Eu nu cred.
      • Like 2
    • @ Dan
      Cristian check icon
      Șeful meu nu știe ce postez/comentez eu! Lucrez in domeniul financiar, am un copil in clasă a 12a, sper să de-a bacalaureatul și să plece din țară. Este acceptat la mai multe universități de top. În activitatea mea profesională am obiective clare, trimestriale, anuale. Daca le îndeplinesc mă aștept la o mărire de salariu sau la prime. Daca nu, poate este nevoie să îmi caut job. La tine, Dan, este la fel? Sau ai titularizare pe post și știi de unde o să ieși la pensie?
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Dan check icon
      Cum adică, profesorii sunt „tot mai singuri”? Profesorii sunt una din cele mai numeroase categorii profesionale din orice țară, cu familii proprii și extinse, ceea ce crește și mai mult nivelul de conștientizare a situației disperate în care se află. Sau cum e, bogatul nu crede săracului? Ori sunt bugetari cu pedigree și alții care nu merită să fie băgați în seamă de guvernanți?
      • Like 1
    • @ Cristian
      Dan check icon
      Și eu sper că „Cristian” a plătit mult pe diploma pe care a trebuit să i-o „de-a” instituția educațională pe care a absolvit-o. Sau în domeniul financiar se angajează, mai nou, și analfabeți funcțional? Bine că nu știe „șeful” ce postează (în timpul liber, sper).
      Cât despre obiectivele din domeniul finaciar, la cât fură băncile clienții care au făcut credite în România, e clar de unde au să dea măriri și prime. Eu nu m-aș lăuda cu așa ceva. E mai rău decât să înjuri sute de mii de oameni dintr-o categorie profesională pe care orice țară se bazează ca să progreseze.
      • Like 2
    • @ Cristian
      Mirea check icon
      *dea...
      Mai și semnalizezi!
      • Like 2
    • @ Dan
      Unde am spus eu "tot mai singuri" ? Oricat caut nu gasesc.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Dan check icon
      Sorry, era un răspuns pentru „Cristian”.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult