Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ultimul zbor al păsării Phoenix. Câteva lucruri mai puțin știute despre Nicu Covaci explică de ce a ajuns să cânte la masa lui George Simion

Nicu Covaci cântând la masa lui George Simion

Nicu Covaci, cântând la masa lui George Simion

La începutul anilor 2000, Florian Pittiș susținea că Nicu Covaci ar trebui făcut membru de onoare al Academiei Române, pentru promovarea culturii precreștine din România, mai ales în albumul „Cantafabule”. Asta cred și eu. Cred cu tărie că Nicu Covaci a făcut enorm pentru cultura română. L-am văzut mereu ca pe un simbol al libertății totale, e drept, câteodată cu înclinații spre anarhie (povestește, ca pe o mândrie, că merge pe contrasens sau trece pe roșu fără nicio problemă). Este unul dintre foarte puținii artiști care, la multe dintre spectacole, urcă pe scenă din public. Îl vezi înainte de concert plimbându-se printre oameni și refuzând discret să ofere autografe și poze, îndemnându-i pe toți să vină după concert, unde se așază la o masă și, pentru mult timp, se ridică doar pentru a face poze. Toată lumea a fost șocată că acest om a participat la evenimentul din comuna Măciuca, dar speculațiile s-au făcut fără a se cunoaște modul de a fi al lui Covaci. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, trebuie să avem în vedere cine este Nicu Covaci acum.

Înainte de toate, legăturile ideologice pe care le are cu partidul în cauză: Nicu Covaci este un adept al teoriilor conspiraționiste. Spunea, printre altele, că pandemia este „făcută” sau că dârele lăsate de avioane pe cer sunt „butelii care trebuie să se verse”. Vorbea într-un interviu de „lada de la Vatican” (teoria că Vaticanul ascunde istoria adevărată a dacilor) sau de faptul că, în viitor, pe hărți, în loc de România o să scrie „Gipsyland”. Are viziuni similare cu național-ceaușismul. Cât privește relația lui cu legionarismul - pentru că s-a tot menționat termenul ăsta - tatăl lui a fost legionar, închis zece ani pentru asta. Covaci spunea despre el că a fost „patriot”, evident, fiind vorba de tatăl lui, nu ar fi putut zice altceva. Nu cred că asta l-a influențat prea tare. Din ce povestește, l-a cunoscut la 11 ani, iar ulterior nu menționează să fi avut o relație strânsă.

În raport cu România de acum, se uită că Nicu Covaci stă în Moraira, Spania, și nu prea se interesează de ce e pe aici. Este foarte probabil să nu fi avut habar de partidul intrat în 2020 în parlament cu discursul extremist. Pe mire nu-l cunoștea dinainte, după cum zice. A declarat că el cântă pentru 10.000 de oameni, indiferent dacă în paralel este „nuntă, înmormântare sau avort”. Este foarte posibil, problema e alta: ce au păzit colegii de trupă, tineri, care locuiesc în România? Cum au putut să gireze așa ceva și să nu-i spună lui Covaci unde se duc, de fapt? Răspunsul e simplu: bani, bani și iar bani. Numele nostru reprezintă un simbol al libertății de sub ceaușism, adică opus total de evenimentul la care cântăm? Nu contează, mai degrabă să vedem cum depunem declarația la ANAF, fizic sau electronic. Aveam de gând să reunim formula anilor ’70, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de Phoenix? Lasă, vedem mai târziu, oare ce e ne dau ăia să mâncăm acolo? Bani, bani și iarăși bani.

S-au făcut multe speculații, cea mai ciudată dintre ele făcută de un jurnalist, cică Nicu Covaci ar fi fost, în tot acest timp, omul Securității, pe modelul Marian Munteanu, și doar s-a jucat de-a libertatea, încercând să saboteze trupa, iar acum operează la ordinele securiștilor din spatele mișcării politice care a organizat evenimentul. Dacă aș crede teoria asta, aș susține-o prin faptul că în trupă a reapărut un personaj, fostul manager din perioada 2005. Tatăl acestui ins a fost, după cum spune Covaci în volumul II al cărții „Phoenix”, ofițer de Securitate. Povestește că a vrut să-l înfieze, apoi începe să zică de trădare, așezându-l alături de foștii colegi. Acum a revenit. Dar pentru că nu cred în teoria asta, o să spun că n-are nicio legătură. Nicu Covaci nu este omul Securității, așa cum nu este rău intenționat. Nicu Covaci este pur și simplu ignorant, iar oamenii din jurul lui, așa cum am zis mai sus, vor un singur lucru. Cred că a fost luat cu valul, vezi momentul când mirele zice că melodia „Fie să renască” e imnul formațiunii pe care o conduce. Cât privește scena din cale afară de tristă când îi cântă la masă unui om cu viziuni periculoase „În umbra marelui URSS”, cred că aici a intervenit pur și simplu un simț comun, mirele l-a chemat la masa de după pentru că este cine este și nu a putut să-l refuze.

Josef Kappl, fostul basist, a anunțat că nu va mai participa la o eventuală reunire. Andrei Oișteanu a lansat un apel public către Covaci, în speranța că îl va opri. Andrei Ujică, autorul versurilor „Fie să renască”, a anunțat că respinge categoric politizarea melodiei și este pregătit să intenteze proces. Toți acești oameni au contribuit sau au însoțit spiritul formației Phoenix, așa că sunt în măsură să spună atunci când Covaci deviază de la drum.

Nicolae Covaci-Haase, după cum îl cheamă în buletin, a spus că vrea să stea în sală să aplaude o tânără formație Phoenix, fără el, care să ducă steagul mai departe. Ca fan al trupei, mi s-a părut o prostie. Acum mi s-ar părea o mârșăvie, steagul pe care l-ar purta ar fi o țepușă cu o hârtie de 100 de euro înfiptă în ea. Cu prilejul acestui scandal, pasărea Phoenix și-a încheiat zborul pornit din cenușa ideologică a anilor ’70 și și-a făcut cuib în mansarda Sălii Palatului, unde se va preface înapoi în ce a fost la început, în timp ce oamenii care se plimbă în parcul de lângă fredonează „Fată verde”, în amintirea unor vremuri în care Nicu Covaci era cine trebuia să fie.

P.S. interesant este că live-ul transmis pe facebook de organizatori a fost întrerupt înainte să cânte trupa. Am găsit, până la urmă, o filmare făcută cu telefonul. Groaznic să vezi formația Phoenix cântând „Mugur de fluier” în timp ce, pe ecranele din părțile scenei, se derulează poze cu un individ care își apucă colegii de gât la tribuna Parlamentului României.

Notă: Toate informațiile legate de Nicu Covaci și de trupa Phoenix au fost luate din interviurile și cărțile acestuia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fascinanta călătorie a lui Nicu Covaci dinspre "în umbra marelui Urs", spre "la umbra marelui Urs"...
    • Like 1
  • Nicu Covaci ramane un om , la fel si ceilalti membrii ai formatiei ,cu bune si cu rele.
    Il respect enorm admitind ca are defectele lui .
    Ce ramane , sunt albumele Cei ce ne-au dat nume si Cantafabule : CAPODOPERE!!!
    Fara egal in peisajul romanesc pana astazi.
    restul e poveste ...........
    • Like 1
    • @ Mike Hector
      Da, ramane om, dar el este om-emblema, care reprezenta altceva in anii adulatiei noastre,cu totul altceva decat ceea ce darama acum! Altfel, toti ramanem oameni cu defectele noastre si toti ne transformam in cenusa, la un moment dat! Operele raman, oamenii pot schimba gustul, in amar. Si, de putine ori, atat de aiurea si atat de ieftin!
      • Like 2
  • Țin să precizez în cunoștință de cauză,am fost la nuntă la acea masă. Nu noi am fost la masa lui Simion,ci el a venit la masa noastră. Eram la acea masă în restaurant ca să mâncăm și să bem ceva. Așa se obișnuiește după fiecare concert, nimic special. Iar de cântat,nu s a cântat pentru Simion și compania ci pur și simplu pentru noi. În rest de ce a acceptat domnul Covaci să cânte acolo nu este treaba mea și mă abțin de la comentarii. Să aveți o zi făină!
    • Like 0
  • Al naibii de trist sfârșitul (re)numelui Phoenix,dacă nu ai puterea de a ignora total actuala formație,asta cu 100 de Euro lipită pe frunte!
    • Like 1
  • Polonia a estimat la peste 1.300 de miliarde de euro pagubele care i-au fost provocate de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a anunţat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS). El a precizat că Varşovia va cere oficial Berlinului reparaţii de război.ASta-i stire , nu aia cu lautari , de fapt cine-i nicusor covaci in comparatie cu ROGER WATERS !? Un las care a fugit din tara ascuns in boxele cu difuzoare de carton !

    • Like 1
    • @ Costel Iordanescu
      Ți-au intrat rublele în cont, jigodie?
      • Like 1
  • Da, trist...Dar , de la o vreme incoace, vad tot mai des cum constiinta trece prin stomacul multor oameni pe care-i vedeam altfel...
    • Like 6
  • Am iubit Phoenix in adolescenta. Cel mai mult, din ce au produs, mi-a placut albumul 'Mugur de fluier. Nu voi uita niciodata primul album (Cei ce ne-au dat nume) - cel cu ciclurile anotimpuri si cu Negru Voda (o piesa in care Covaci il intrecea pe Rory Gallagher, marele chitarist irlandez care il influenta masiv pe instrumentistul roman in anii '70).

    Cred ca versurile eliptice ale poetilor Ujica si Foarta nu au fost niciodata inelese de rockerul Covaci decat ca masuri in partituri. Ceea ce este foarte laudabil.

    Niciun rocker adevarat nu poate fi altceva decat un incult si un ignorant, dar rebel si deviat de la directia in care merge turma.

    Ultima piesa de pe primul album - Fata Morgana - probabil ca a fost ultima nazuinta de mai bine imaterial pe care cea mai mare formatie romaneasca ne-a lasat-o pt mai departe.

    • Like 3
    • @ Valentin Stütz
      Am o singura obiectie- la incultura rockerului adevarat. Sustinuta de o multime de exemple : Mick Jagger, toata formatia Queen, Pink Floyd, etc. ,sau locali- Baniciu, Bittman . Nu discutam de caractere, ci de cultura si ignoranta.
      • Like 1
    • @ Valentin Stütz
      DanT check icon
      Asta cu rockerii inculti si ignoranti e putin cam trasa de par… Oare cantaretii de muzica populara sunt mai putin ignoranti? Sau cei de hip-hop? Sau cei de pop? Cum o vedeti pe asta? Ca sa nu ramana lucruri in ceata…
      • Like 1
  • Nicu Covaci nu este Phoenix, este doar un muzician compozitor interpret! A ales, pentru bani, să cânte sub umbrela Phoenix la un eveniment organizat cu ocazia unei nunți! Mirele nunții este liderul unui fenomen politic cu largă acoperire electorală! Adevărul despre care toți vor să vorbească se trage din aceste realități! Mulți asupritori ai lui Nicu Covaci, puțini responsabili ai remarcabilei performanțe electorale a partidului mirelui...
    • Like 2
  • Cred ca 95% din cantaretii romani canta si la nunti. Covaci era din ceilalti 5%. Daca se reunea trupa si facea un concert pe Arenele Natinale cu 60.000 de spectatori probabil nu s-ar fi ajuns aici. Covaci e liber sa cante oriunde. E treaba lui, nicidecum a noastra.
    P.S. Pe vremuri, personalitatile primeau burse ca sa nu ajunga sa faca te miri ce pentru traiul de zi cu zi. Eminescu sufleor. Pe bune?
    • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      Iar "elucubrezi" pe-aici? De la Covaci la Eminescu?? Ți-ai luat pastilele?
      • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      Suflatul nu era ceva compromitator! Nu demola nicio idee...Nici spalatul vaselor intr-o crasma, nu a fost oripilant pentru vedetele Hollywoodiene, sau pentru palmaresul lor!
      • Like 1
  • dan check icon
    Daca de Nicu Covaci putem spune ca a luat-o pe aratura , de Roger Waters care a terminat si arhitectura , deci avea ceva in cap , ce sa mai spunem ca era adept al teoriilor conspiratiilor.
    Trist cand vezi indivizi pe care ii credeai inteligenti ca de fapt sunt cam fara substanta.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult