Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Uluiala unui progresist când a aflat că USR se aliază cu AUR: Înțeleg că acum ar trebui să accept ceea ce era inacceptabil pentru mine

Dan Tănasă bătaie

Foto: aprilie 2021 - deputatul AUR Dan Tanasă, într-un conflict presărat cu injurii, cu deputații USR Ionuţ Moşteanu și Silviu Dehelean.

Mă întâlnesc din ce în ce mai des cu niște oameni ciudați. Fără prea multă știință de carte, dar extrem de fermi în convingeri, încearcă să mă convingă energic de niște teorii ciudate. Că nu există virusul, că sunt interese ale forțelor oculte, că vaccinarea e o înregimentare sau, mai rău, o tentativă la sănătatea publică. Tot ei știu despre dacii uriași de 4 metri, de tunele și orașe subterane secrete, atât de secrete că nu le-a văzut nimeni, de limba latină care era limba dacilor și în general de faptul că tot ei erau buricul pământului, strămoșii tuturor popoarelor, bineînțeles și ai romanilor. Cred în istoria aia contrafăcută care ne-a fost predată în școală pe vremea lui Ceaușescu, i-am bătut pe toți și când nu i-am bătut ne-au furat arbitrii. Sunt rasiști, misogini, anti-LGBTQ și profund credincioși în discurs. Toți ne fură, suntem colonie, imperialiștii răi asupresc sărmanul popor. Un amestec de idei comuniste, legionare, cu reptilieni și superstiții, plus horoscop. Iar „ăștia” nu le măresc pensiile și salariile. Și pentru că toate astea trebuiau să poarte un nume, se numesc simplu: AUR. Mărturisesc că nu pot să combat cu ei, argumentele de bun-simț nu țin, afirmațiile lor sunt din ce în ce mai bombastice, mai lipsite de sens și de realism, totul pare o piesă de teatru absurd. E ca și cum aș participa la un concurs de fantezie bolnavă, cine spune lucruri mai trăznite. Iar la proba asta nu mă pricep prea bine. 

Eu cred în știință, în specialiști, în doctori și istorici, sunt un om tolerant, deschis, văd în integrarea noastră europeană șansa de a ne afirma și de a scapă de marginalizare și discriminare. Uneori îmi pierd timp din viață să le explic modul cum văd eu lucrurile, la sfârșit îmi dau seama că nu am niciun rezultat, sunt încăpățânați și reticenți, cum s-ar spune, au idei puține, dar fixe. Așa că mi-am făcut un obicei din a-i ocoli pe acești oameni numai și numai pentru a-mi proteja sănătatea nervoasă. Nu-mi explic existența lor decât prin faptul că refulează niște frustrări personale, au fost afectați de restricțiile din pandemie, nu și-au realizat scopurile în viață, se simt „nebăgați în seamă”.

Pe de altă parte, recunosc că sunt un simpatizant al mișcării progresiste. Poate greșesc, însă asta cred eu acum că e bine. Ca un simpatizant al progresiștilor, înțeleg că acum ar trebui să accept ceea ce era inacceptabil pentru mine - o prietenie cu susținătorii AUR. Din păcate, este imposibil, suntem construiți complet diferit, iar din punctul ăsta de vedere nu am cum să înțeleg gestul impulsiv al USR-PLUS de a-și lua jucăriile și a se alia exact cu cei mai nepotriviți dintre muritori, numai din spirit revanșard.

Aud că se mobilizează „Corupția Ucide”, se mobilizează contra, dar și pentru, contra Câțu și pentru Stelian Ion. E vorba de acel Stelian Ion care este acuzat că a luat o casă ANL invocând un handicap inexistent. Eu credeam că se va schimba modul de a face politică, că tinerii frumoși și liberi emanați din protestele după Colectiv sunt luminoși și fără pată.

Într-un scenariu de coșmar, ar putea cădea guvernul ăsta și ar putea reveni PSD-ul la putere cu niște oameni pe care nu îi știm încă gen Dăncilă, Cuc și Adrușcă. Cum veți mai explică asta atunci? Orgolii de copii răsfățați, ceartă pentru locul din față de lângă șofer, imaturitate, calcule politicianiste greșite, victimele băieților mai mari. Nu mai ține. Alianța asta AUR cu USR-PLUS nu se va uita ușor.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liviu check icon
  Domnul Nucu, dar nicio vorba despre PNL?
  Pana la urma toată situația asta e generata de pregătirea unui furt masiv cu care un partid din coaliție nu a fost de acord.
  Vad ca pe Republica se rostogolește prostia asta cu alianța cu AUR, dar din câte se pare lumea nu prea pleacă după fenta.
  Nu-i nimic, mai sunt comentatori sa mai bage câteva fise zilele următoare.
  • Like 1
  • @ Liviu
   Da, a fost o prostie alianta cu aur, o prostie pe care doar prostii sau mai grav, ticalosii o minimalizeaza. Tu vrei comentarii anti pnl pe o supozitie ca ar fura fondurile. Dar atunci cand psd a furat ai tacut malc. Ti-a convenit? Te-ai bucurat cumva de niscai beneficii? Ai o gandire deformata. E firesc, dupa atata guvernare psd. Hotilor le-ai acordat credit, dar astora nu si nu.
   • Like 0
 • Theodor check icon
  Pot intelege soparla cu 'alianta' AUR-USR+ colportata de pnl, dar nu pricep in ruptul capului cum unul care se da 'progresist' o poate repeta. Faptul ca iei o cursa low-cost spre Londra, de ex., plina de cocalari, manelisti, etc. nu cred ca te asociaza, aliaza sau identifica cu ei; pur si simplu ai nevoie, ai interesul sa ajungi din pct. A in pct. B. Iar psd-ul cu andrustii si dancilele lor revin iar si iar exact din cauza puristilor de dreapta, care nu concep sa sustina decit candidati neprihaniti calare pe cai albi. Si ca sa-ti spun drept, pe mine m-ar fi pierdut daca o incasau din nou si se prefaceau ca nu s-a intamplat nimic. Abia atunci mi-as fi dat seama ca de fapt nu-i intereseaza decat posturile caldute in care au ajuns cu votul meu.
  • Like 1
 • Ce nu intelegi tu e mai simplu: nu exista "alianta". Asta cu alianta e o petarda aruncata de tot felul de actori politici si media. N-are treaba cu nimic. Momentan nu se vrea un guvern cutzu si pt. asta cine are interes sa pice guvernul sa voteze astfel. Atat si nimic mai mult. Ca unii au interes si altii altul, de aici se trage si lipsa de alianta. Pana la urma USR urmareste interesul alegatorilor. Pt. PNDL se vrea transparenta iar in justitie oameni capabili, nu marionete politice cum vrea dulapul de la cotroceni.
  • Like 1
  • @ Pascal Dena
   Ignori realitatea.
   • Like 0
 • Mda, USR ar trebui sa stea si sa accepte sa fie schimbat ministru dupa ministru (ambii in baza unor minciuni jenante, daca are cineva vreo curiozitate in sensul asta raspund cu placere). Sa accepte faptul ca nu se indeplineste niciun obiectiv din programul de guvernare, nici SIIJ, nici alegeri locale in doua tururi, nici bani pentru autostrazi. Sa accepte niste ironii grobiene si, in cazul doamnei Mihaila, misogine de la un om care pare zilnic tot mai rudimentar. Dar nu ar fi mai bine sa guverneze acest minunat PNL singur? Sincer, eu sunt mai putin interesat de aparente. Cat timp USR nu isi poate indeplini programul este bine sa iasa de la guvernare. Nu e nicio alianta cu AUR sunt doua partide care intamplator voteaza la fel pe o singura chestie. In fine, e inutil, nu e ca si cum lucrurile astea nu ar fi clare si de pe luna...
  • Like 2
 • Când drumul ce urmează direcția așa zisului ”progres” duce fix până la marginea unei prăpăstii în care vom cădea toți ca berbecii, a fi mai ”progresist” decât alții mai ”înapoiați” nu e chiar un motiv de mândrie sau entuziasm....
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult