Italia i-a adus sâmbătă un ultim omagiu scriitorului și filozofului Umberto Eco, decedat la vârsta de 84 de ani. Scriitorul suferea de cancer de mult timp. Autor al unui mare număr de lucrări științifice și literare, operele lui s-au bucurat de un număr record de traduceri. Prin romanele "Il nome della rosa" (1980) și "Il pendulo di Foucault" (1988), Eco a devenit cel mai citit și tradus romancier de la sfârșit de mileniu. "Il nome della rosa" ("În numele trandafirului") este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj și pentru abundența simbolurilor și aluziilor culturale.
Reputat expert în istorie medievală și poliglot, a făcut multe traduceri și a colaborat cu radio-televiziunea publică din Italia. Umberto Eco a avut o importantă carieră pedagogică, fiind profesor la mai multe universități.
Umberto Eco a primit 38 de titluri Doctor Honoris Causa, iar mulți consideră că ar fi meritat un premiu Nobel pentru Literatură. În ultimii ani numele său s-a numărat printre cele mai vehiculate nume cu şanse foarte mari la câştigarea Premiului Nobel pentru literatură.
Scriitorul Umberto Eco a primit în vara anului trecut titlul de Doctor Honoris Causa în „Comunicare și Cultură mass media” la Universitatea din Torino, iar la întâlnirea cu jurnaliștii a vorbit despre rețelele de socializare de tip Facebook.
„Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor”, spunea în vara anului trecut Umberto Eco, potrivit gazetaromaneasca.com.
Scriitorul a criticat atunci televiziunile care au promovat „idiotul satului”.
„Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”, a afirmat Eco care i-a invitat pe jurnaliști „să filtreze cu o echipă de specialiști informațiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.