Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un apartament banal, de 42 mp, se transformă într-un spațiu al liniștii depline

apartament - foto Javier Márquez

Foto: Javier Márquez

Firește, nu ai nevoie de un spațiu mare ca să-ți găsești liniștea. Totuși, poate fi riscant să o cauți într-unul nu foarte generos dacă soluțiile de amenajare nu sunt în avantajul tău. “În spațiile foarte mici fiecare gest, fiecare obiect și fiecare linie contează”, spune arh. Frances Rifé (Frances Rifé Studio), iar apartamentul de mai jos, al cărui design îi poartă semnătura, este o dovadă clară: are 42 mp, dar este epurat până la limita austerului, iar asta îl ajută să “mimeze” cu succes senzația de spațialitate și deschidere, de liniște.

Scaunele Bo-62 au fost create de arh. danez Finn Juhl pentru brandul Bovirke în 1953.

 

De altfel, aceasta a fost cerința proprietarului acestui apartament din cartierul El Putxet al Barcelonei: preschimbarea spațiului dintr-unul mai degrabă meschin, strâmt, oarecare, în cadru pentru liniște și introspecție. Ca urmare, arhitectul a tradus asta în multă lumină naturală, nuanțe calme de gri și alb, pardoseala din rășină epoxidică și pereții goi, fără decorațiuni sau accente.

Apropo, dacă ți se pare că imaginile aduc neobișnuit de mult cu randările 3D, este tot meritul designului auster despre care vorbeam. Nu este compus decât din ce este necesar pentru confortul de zi cu zi, nimic în plus, nimic în minus, totul mascat și ușor de întreținut.

Lampa Max. Kugler, creată de designerul Ingo Maurer din aluminiu și oțel. 

Apartamentul este organizat în două volume principale. În primul, bucătăria deschisă, flancată de masa care pare că și-a propus să crească din perete, și de o mică nișă, izolată, dar perfect integrată, ca o piesă de puzzle.

Magia, însă, vine dinspre bibliotecă: rafturi care parcă plutesc îmbracă de sus până jos un întreg perete. Ne plac mult casele în care volumele de cărți sunt decorul.

Biblioteca Noa, creată de arh. spaniolă Carme Pinós pentru Santa&Cole. Lângă fereastră, Occasional Table LTR, creată de Charles & Ray Eames pentru Vitra.

 

Ferestrele uriașe sunt acoperite cu panouri de inspirație japoneză care filtrează lumina naturală și diluează întreaga cromatică a camerei.

Măsuțele de cafea Foster 620 au fost create de arhitectul și designerul Norman Foster pentru Walter Knoll, iar canapeaua Rod System, de Piero Lissoni pentru Living Divani.

De fapt, întregul spațiu este un dans al nișelor, intrărilor și culoarelor care se ascund și lasă piesele de mobilier să se afirme fără nicio altă barieră vizuală.

Culoarul care se prelungește din nișa chiuvetei camuflează spațiile de depozitare prin uși Filomuro și duce spre volumul de noapte al casei. Aparatul de aer condiționat este mascat strategic, tot pe culoar, așa încât să își facă simțit efectul și în living, și în dormitor.

La capătul holului, dormitorul, la fel de neutru vizual, apare fără nicio separare, păstrând pardoseala continuă…

…iar vizavi de el, se află baia parțial finisată cu marmură Dolomit.

Încheiem povestea minimalisto-austeră din exterior, cu o vedere a fațadei. Este un alt fel de frumusețe care vine din interior – și vouă vi s-a făcut dor de Barcelona? 

Fotografii: Javier Márquez

Articol preluat de pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult