
(Foto Guliver/Getty Images)
Ideea că un lanț de magazine va descătușa cumva agricultura românească și va oferi consumatorilor de la oraș produse ”curate” și ”fără e-uri” este prea greșită, ca să o comentăm pe larg. Ține de retorica ”străinii sunt răi”, retorică ce revine periodic, în funcție de necesitățile politice de moment.
Iată foarte pe scurt care sunt problemele și care ar fi măsura cu adevărat eficientă pentru a scoate produsele românești din anonimat.
Ca să faci o rețea națională de magazine de la zero, cu zero experiență și în scurt timp e o utopie mai mare decât să crezi că vom avea 1.500 de kilometri de autostradă în România (în următorul deceniu, să zicem). Înainte să vândă produse românești, aprozarele statului vor fi un tun imobiliar de prima clasă. Noile sedii se vor construi? Unde? Vor fi cumpărate? De la cine? Banii în schimb știm de unde vor veni – de la buget.
Ca să dai bani publici pe o rețea care vinde exclusiv produse românești înseamnă să intri în conflict cu legile competiției și vei primi rapid amenzi de la Bruxelles. Iar dacă lași criteriul național la o parte, devii practic un lanț de magazine, deloc diferit de cele deja active pe piață.
Apoi, ce te faci cu proiectele deja existente? Există cooperative ale fermierilor susținute de retaileri străini sau de autorități locale sau pur și simplu de fermieri care au știut cum să se organizeze. Ele livrează marfă românească către retailerii cu care au făcut contracte. Cum te apuci peste noapte să organizezi fermierii în cooperative de marketing, ca să poți să umpli galantarele aprozarelor? Îi faci pe cei care s-au organizat deja să rupă contractele cu vechii clienți? Îi ajuți pe alții să se organizeze? O idee bună, dar rezultatele le putem vedea peste mulți ani, când probabil că ideea aprozarelor nu va mai fi la modă.
Iar în privința siguranței alimentare, ea nu apare în mod natural, doar dacă oferi un spațiu de vânzare unor producatori – fie ei români sau străini. Ea este rezultatul respectării unor norme europene stricte, de la furcă la furculiță, norme pe care producătorii, distribuitorii și magazinele le respectă. Acolo unde sunt probleme, apar alertele europene, iar marfa este retrasă de la vânzare.
Produsele românești, cu puține excepții, nu au elementele care să le permită să fie vândute cu valoare adăugată mai mare – singura soluție pe termen lung pentru agricultură și economia noastră în general. Prea puține produse agricole românești sunt înregistrate la Bruxelles ca produse traditionale cu denumire de origine. Fără o astfel de protecție, investitiile în branding nu au sens – oricine te poate copia și profita astfel de bugetul de publicitate. Și fără reclamă, nimeni nu este dispus să plătească pentru un produs pe care nu îl cunoaște.
De aceea, în loc de aprozare, guvernul ar trebui să îi ajute pe fermieri să înregistreze să zicem 100 de produse tradiționale în următorii trei ani. Singura șansă reală a produselor noastre nu este să le cumpere în exclusivitate românii, ci să le cumpere străinii la prețuri avantajoase.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
E o alegere.
Adica, omul este ticnit cu acte in regula care trebuie dat in grija unui spital specializat sau mai probabil un histrion ticalos ale carui vorbe sunt egale cu zero.
Petarda cu aprozarele este o bazaconie din orice unghi te-ai uita la ea.
Orice zice inidividul asta trebuie tratat cu "ignore" dar va rog nu uitati TICALOSIA celor care il sfatuiesc.
Va rog sa nu-i uitati, pentru ca aceste javre o sa scoata capul imediat ce uitarea sa va asterne pe ultimii 3 ani.
Eu nu traiesc in Romania insa putinele produse romanesti cu marca inregistrata sunt disponibile la preturi destul de "occidentale" in lanturile de supermarketuri. Marca inregistrata, "produs de origine controlata" si alte vrajeli de genul asta clar ajuta daca nu vrei sa vinzi doar produse generice la preturi de nimic.