Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mesajul unui absolvent de Drept, pentru colegii săi: Faceți un legământ cu voi că nu veți trăi din pensii speciale și că nu veți accepta numiri în guverne compromise politic

Silvian-Emanuel Man - foto captura

(Foto captura video)

Silvian-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților, proaspăt absolvent al Facultății de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a ținut să transmită colegilor săi un mesaj în care i-a rugat să facă un legământ cu ei înșiși că nu vor trăi din pensii speciale și că nu vor accepta numiri în guverne compromise politic.

„În orice situație veți fi puși în cariera juridică, să spuneți adevărul. După 30 de ani de la Revoluție, e ciudat că tot foștii comuniști și fiii lor sunt cei care fac astăzi legi, iar alții ajung să judece în diverse instanțe constituționale, complici cu cei care trebuie să fie de fapt în spatele gratiilor. Oare după 30 de ani, atât merită poporul român? Noi nu vă propunem să jurați, dar fiecare în parte, în inimile voastre, să faceți un legământ cu voi înșivă - că nu o să trăiți din pensii speciale, că nu o să acceptați numiri în guverne compromise politic, că nu o să vă folosiți întreaga tinerețe și știință împotriva intereselor națiunii române și ale poporului român, că nu o să vă faceți părtași cu cei care de 30 de ani fură din această țară, că nu o să ascultați ordine de la oameni politici, sau mai știm noi, orice altă persoană care ar putea să vă influențeze, că nu o să luați mită...”.

Liga Studenţilor Iaşi i-a solicitat, la sfârșitul lunii mai, fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader să îşi depună demisia din funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, deoarece acesta a adus „prejudicii imense de imagine" comunităţii academice în timpul mandatului său de ministru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Bravo, omule! Nu e puţin lucru să porneşti în viaţă cu gând curat .
    • Like 1
  • Bombastic, ca şi idolul său, căpitanul legiunii, Corneliu Zelinski.
    https://www.facebook.com/silvianemanuel/photos/rpp.442948192439179/559388604128470/?type=3&theater
    • Like 0
    • @ Tibi Popescu
      check icon
      Să înțelegem că dacă cineva folosește linkuri către niște articole de presă care NU proslăvesc un personaj, atunci el este un admirator al acelui personaj?? Eu zic că e un fault de logică aici.
      • Like 0
    • @
      :)))))) Nu, dar dacă-i urmăreşti postările te lămureşti ce poziţie are.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    E normal ca puiii de securiști și comuniști să facă legi după atâția ani.Doar au fost votați cu ardoare de generații întregi de Pupincuriști și Zombi de sorginte comunistă interesați numai de pomeni și mocangeli.
    • Like 0
  • Vorbe de claca, se va lecui in mod iremediabil de orice urma de naivitate odata cu varsta. O societate fara printipii va sa zica ca nu le are, cineva mai priceput ca noi a vazut mai inainte cauza relelor in tara asta.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      check icon
      Da, bă, ai dreptate, fix tinerii să schimbe țara asta?!
      Ți-ai dracu' de imbecili care luați în mișto orice încercare de schimbare... Vă mîndriți voi că metehnele voastre sunt imune în fața istoriei... dar pînă la urmă tot în colbul istoriei veți ajunge, precum fanarioții!
      • Like 0
    • @
      Dorin check icon
      Corect. Nu-i nevoie să-i mai răspund și eu.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult