Foto: Captură New York Times
New York Times a dezvăluit că un bebeluș român este cel mai mic copil separat la graniță de părinți, ca urmare a politicii de „toleranță zero” față de imigrația ilegală dusă de Administrația Trump. Copilul avea doar patru luni când a fost luat de lângă tatăl său, Vasile, de autoritățile americane și, la momentul la care a ajuns din nou acasă, la părinții săi, își petrecuse cea mai mare parte din viață în custodia statului american, scrie Caitlin Dickerson, reporterul care i-a descoperit și spus povestea. Vreme de cinci luni, timp în care tatăl său a fost mai întâi închis și apoi deportat, bebelușul a fost îngrijit de o familie din statul Michigan.
Vasile și Florentina Mutu au plecat din România în Mexic la începutul lui 2018, împreună cu doi dintre copiii lor. De etnie romă și cu o situație materială precară, cei doi soți intenționau să ceară azil în SUA. Spun că s-au pierdut unul de celălalt și Florentina și copilul cel mare s-au întors cu ajutorul familiei în România, în timp ce Vasile a fost prins la graniță de autoritățile americane, dus într-un centru de detenție și în cele din urmă deportat fără copil.
Asistenta socială care l-a preluat pe băiețel și i-a găsit o familie care să îl îngrijească pe perioada șederii în SUA a văzut începând cu vara lui 2017, un val de copii aduși de la graniță, în special din America Centrală. „Copiii erau inconsolabili, spuneau: Unde e mama? Unde e tata? Iar după aceea urma un plâns constant”, a povestit Alma Acevedo.
La doar patru luni, bebelușul Constantin era însă cel mai mic dintre aceștia. Asistenta socială a făcut eforturi să îi localizeze familia: a aflat că tatăl era închis în Pearsall, Texas, iar pe mamă a găsit-o în România. Săptămânal, Acevedo a organizat apeluri video între mamă și copilul care a fost în cele din urmă trimis în România, însoțit de cea care l-a avut în grijă, pentru a se reuni cu familia lui.
La 9 luni însă, bebelușul petrecuse însă mai mult timp cu familia americană decât cu părinții lui și devenise atașat de aceasta. Astăzi, deși are mai mult de un an și jumătate nu merge și nu vorbește încă. Părinții, care spun că au avut probleme de sănătate în urma experienței, vor despăgubiri din partea statului american.
Potrivit New York Times, autoritățile americane nu au explicat familiei Mutu de ce le-au luat fiul și au refuzat să comenteze cazul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mama copilului trebuia sa fie tot timpul langa copil, doar a avut 4 luni si se afla intr-o tara straina. Ar trebui dati in judecata parintii copilului deoarece nu au avut grija de el si l-au expus voit unor pericole.
Deci oamenii vor bani pe orice cale: ori ne lasi sa face cum vrem noi ( adica sa intram ilegal in SUA ) ori platesti.
Auleu, mancati-as nu merge ca in Europa
Si eu care am emotii cu strans actele pt viza americana.