Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Un bebeluș român, cel mai mic copil separat de părinți ca urmare a politicii anti-imigrație a administrației Trump

Foto: Captură New York Times

New York Times a dezvăluit că un bebeluș român este cel mai mic copil separat la graniță de părinți, ca urmare a politicii de „toleranță zero” față de imigrația ilegală dusă de Administrația Trump. Copilul avea doar patru luni când a fost luat de lângă tatăl său, Vasile, de autoritățile americane și, la momentul la care a ajuns din nou acasă, la părinții săi, își petrecuse cea mai mare parte din viață în custodia statului american, scrie Caitlin Dickerson, reporterul care i-a descoperit și spus povestea. Vreme de cinci luni, timp în care tatăl său a fost mai întâi închis și apoi deportat, bebelușul a fost îngrijit de o familie din statul Michigan.

Baby Constantin

Vasile și Florentina Mutu au plecat din România în Mexic la începutul lui 2018, împreună cu doi dintre copiii lor. De etnie romă și cu o situație materială precară, cei doi soți intenționau să ceară azil în SUA. Spun că s-au pierdut unul de celălalt și Florentina și copilul cel mare s-au întors cu ajutorul familiei în România, în timp ce Vasile a fost prins la graniță de autoritățile americane, dus într-un centru de detenție și în cele din urmă deportat fără copil. 

Asistenta socială care l-a preluat pe băiețel și i-a găsit o familie care să îl îngrijească pe perioada șederii în SUA a văzut începând cu vara lui 2017, un val de copii aduși de la graniță, în special din America Centrală. „Copiii erau inconsolabili, spuneau: Unde e mama? Unde e tata? Iar după aceea urma un plâns constant”, a povestit Alma Acevedo. 

La doar patru luni, bebelușul Constantin era însă cel mai mic dintre aceștia. Asistenta socială a făcut eforturi să îi localizeze familia: a aflat că tatăl era închis în Pearsall, Texas, iar pe mamă a găsit-o în România. Săptămânal, Acevedo a organizat apeluri video între mamă și copilul care a fost în cele din urmă trimis în România, însoțit de cea care l-a avut în grijă, pentru a se reuni cu familia lui.

La 9 luni însă, bebelușul petrecuse însă mai mult timp cu familia americană decât cu părinții lui și devenise atașat de aceasta. Astăzi, deși are mai mult de un an și jumătate nu merge și nu vorbește încă. Părinții, care spun că au avut probleme de sănătate în urma experienței, vor despăgubiri din partea statului american.

Potrivit New York Times, autoritățile americane nu au explicat familiei Mutu de ce le-au luat fiul și au refuzat să comenteze cazul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cînd văd atîta „hate speech” în comentarii îmi vine să emigrez în Antarctica. Creștinii p*lii!
  • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Ada check icon
   In Antarctica din cate stiu veti vorbi foarte bine, injurand cu pinguinii. O sa fie foarte fericiti ca a emigrat un "crestin" care injura ! Atat de fericiti incat o sa va expedieze catre casa si o sa puna un afis : "interzis injuratul".
   • Like 0
 • Ada check icon
  Si cum era mai bine ? Sa stea cu copilul in inchisoare ?
  Mama copilului trebuia sa fie tot timpul langa copil, doar a avut 4 luni si se afla intr-o tara straina. Ar trebui dati in judecata parintii copilului deoarece nu au avut grija de el si l-au expus voit unor pericole.
  Deci oamenii vor bani pe orice cale: ori ne lasi sa face cum vrem noi ( adica sa intram ilegal in SUA ) ori platesti.
  • Like 1
 • Nu este placut ce se intampla, totusi nu iese fum fara foc. In final lucrurile se lamuresc :"Părinții, care spun că au avut probleme de sănătate în urma experienței, vor despăgubiri din partea statului american."
  Auleu, mancati-as nu merge ca in Europa
  • Like 1
 • Cind se intimpla in Romania,e “ puradel tzigan”,cind e rost de atacat pe Trump,e “ bebelush roman”....ne-am saturat de politically correctness-ul vostru...
  • Like 3
 • Rrrrrromânii noștri care trec granița fraudulos cu tot cu puradei iar acolo se ocupă cu cerșetoria sau ciordeli din magazine. Într-adevăr Trump e rău, ăștia sunt o binecuvântare pentru americani și ar trebui exceptați de la legile în vigoare iar eu aș propune să primească direct Green cardul sau chiar cetățenia americană. Articolele de genul ăsta (e plină presa progresistă) dovedește că Trump are dreptate, politicile lui sunt corecte iar gardul trebuie construit neapărat dacă nu vor să dispară.
  • Like 3
 • Nu vad care e problema. A intrat ilegal intr-o tara, n-a avut acte pentru copil, mai avea si cazier, asa ca statul american i-a luat copilul, probabil suspectand trafic de persoane. Si citind povestea lor, tind sa cred ca asa stau lucrurile.
  • Like 4
 • Deci asa ajung tiganii romani la cersit pe strazile din Newyork: prin mexic si granitza ilegal.
  Si eu care am emotii cu strans actele pt viza americana.
  • Like 4


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult