Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un copil care s-a grăbit să fie om mare

La cireșe

Foto: Profimedia

Copilărie. Vreme dulce în care toți suntem stăpânii Universului și simțim că avem puteri nelimitate cu care să facem tot ceea ce ne dorim. Grijile sunt puține și avem convingerea că suntem centrul tuturor, că oamenii se rotesc în jurul nostru, îndeplinind așteptările pe care le avem. Nimic din ceea ce pare a fi rău nu are durabilitate, iar puterea binelui veghează asupra a toți și toate.

Ne petrecem mare parte din copilărie jucându-ne. Cu gândurile, cu emoțiile, cu senzațiile. Mai puțin cu jucăriile. Ne imaginăm fel și fel de lucruri și ne prefacem că sunt adevărate. Serotonina parcă-i izvor fără sfârșit, iar supărările trec imediat ce mama pupă. Nu putem fi triști, realitatea din jur pare că e construită pentru noi și, în funcție de prinții și zânele care apar, o modelăm și o facem mai frumoasă decât este.

Totul ni se dezvăluie treptat. Întâi deschizi ochii și respiri. Vezi doi uriași care se holbează la tine de parcă ai fi cea mai de preț bijuterie (nu că n-ai fi). Apoi trec zilele, îți plac căldura și sânul mamei tale, te cuibărești sub barba tatălui tău și singurul disconfort sunt țepii rămași de la ultimul bărbierit. Miroase a bucurie când apare biberonul prin preajmă și l-ai bea fără să clipești. Câteva imagini fugitive se derulează în fața ta și nu îți dai seama că există și noapte și zi.

Apoi începe să te doară ușor câte un dințișor, câte-o gingie. Deja mergi singur și culorile lumii pe care tocmai ai descoperit-o îți lucesc altfel pe suprafața oricărui lucru. Alergi, te împiedici, alergi iar, cazi și te trezești... băiat mare, așa cum spun bunica și bunicul în timp ce-ți mângâie obrajii. Deja realitatea pare mai greu de modelat. Sărutul mamei nu mai vindecă orice fel de rană și oamenii din jur par a fi niște străini.

Dar, totuși, ce veri, ce iunie și ce iulie, cu zile pline în care străbăteam drumurile din vecini. Cireșele sunt cea mai puternică senzație de plăcere pe care o știu și mi-o pot reproduce foarte ușor în minte. Îmi amintesc și bicicleta cu care năvăleam pe coasta asfaltată, lăsând vântul să îmi fluture perciunii. Toate acestea îmi lipsesc.

Pădurile din jur nu scăpau nici ele de gălăgia noastră, a cetelor de obraznici care turau motoarele la maxim (pet-ul pus la roată) și hoinăreau pe toate coclaurile, căutând balaurii și ielele din poveștile pe care doar bunica știa să le spună așa de bine.

Au trecut toate și trec și eu, copilul care nu mai vrea să se despartă de-acest om mare. Aș rămâne încă enșpe realități și-aș spune oricărui prichindel că să crești nu-i ca în basme. Cei reali suntem noi, cei mici și plini de viață, și mi-aș dori să pot trece la fel ca Moș Ene pe la fiecare, șoptindu-i să nu se grăbească... să devină adult.

Și eu sunt un copil, nu am dispărut încă. Dar am lăsat loc omului cel mare să crească. Știu că la un moment dat, totuși, va trebui să plec. Pentru că, atunci când ajungem maturi, rămânem doar cu amintirile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult