Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un curent care a sucit mintea multor părinți. Cât de nocivi sunt mulți dintre „experții în educație” care au răsărit ca ciupercile după ploaie

educatie - getty

Foto: Getty Images

A avut loc ediția a treia a TEDxPiațaUniriiED, tema aleasă anul acesta de organizatori fiind ”the joy of learning".

Rând pe rând, profesori universitari, profesori din învățământul preuniversitar, antreprenori în educație și persoane din organizații non-guvernamentale au urcat pe scena Teatrului Evreiesc de Stat și au dezbătut pe acest subiect, al bucuriei de a învăța.

Personal, mi se pare că tema vine în contrast cu ceea ce este mainstream în școala românească: elevi și profesori plictisiți, parcă uniți de zicala socialistă „Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc" (sau, adaptat, „Ei se fac că ne educă, noi ne facem că învățăm").

Pe de altă parte, evenimentul își propune să fie în contrast și cu ideologiile educaționale promovate de parentingul postmodernist. Lucrând de zece ani în învățământ am sesizat că acest curent a sucit cu adevărat mințile multor părinți - influențați de mulți pseudoexperți în educație (chiar, ați observat că s-a umplut România de experți în educație?). Deși căutarea fericirii copiilor este un lucru pozitiv, încercarea de a o asigura în fiecare moment poate avea efecte negative.

Or, nu despre asta este vorba. Învățarea presupune și efort, frustrare uneori, depășirea limitelor, perseverență și consecvență.

Mi-e greu să îmi imaginez cum ar arăta țara noastră dacă elevii ar veni cu drag de învățare la școală - cert este că ar fi diferită. Iar pentru ca acest lucru să devină realitate, trebuie să împărtășim o misiune comună: educația. Profesori, părinți, inspectori, directori, oameni din organizații publice sau private - a venit momentul să ne asumăm această misiune.

Și fără a cădea în extreme: școala pe care am făcut-o eu este o extremă, dar școala influencerilor din parenting este o altă extremă. Haideți să aducem un elogiu moderației!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult