Foto: Getty Images
A avut loc ediția a treia a TEDxPiațaUniriiED, tema aleasă anul acesta de organizatori fiind ”the joy of learning".
Rând pe rând, profesori universitari, profesori din învățământul preuniversitar, antreprenori în educație și persoane din organizații non-guvernamentale au urcat pe scena Teatrului Evreiesc de Stat și au dezbătut pe acest subiect, al bucuriei de a învăța.
Personal, mi se pare că tema vine în contrast cu ceea ce este mainstream în școala românească: elevi și profesori plictisiți, parcă uniți de zicala socialistă „Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc" (sau, adaptat, „Ei se fac că ne educă, noi ne facem că învățăm").
Pe de altă parte, evenimentul își propune să fie în contrast și cu ideologiile educaționale promovate de parentingul postmodernist. Lucrând de zece ani în învățământ am sesizat că acest curent a sucit cu adevărat mințile multor părinți - influențați de mulți pseudoexperți în educație (chiar, ați observat că s-a umplut România de experți în educație?). Deși căutarea fericirii copiilor este un lucru pozitiv, încercarea de a o asigura în fiecare moment poate avea efecte negative.
Or, nu despre asta este vorba. Învățarea presupune și efort, frustrare uneori, depășirea limitelor, perseverență și consecvență.
Mi-e greu să îmi imaginez cum ar arăta țara noastră dacă elevii ar veni cu drag de învățare la școală - cert este că ar fi diferită. Iar pentru ca acest lucru să devină realitate, trebuie să împărtășim o misiune comună: educația. Profesori, părinți, inspectori, directori, oameni din organizații publice sau private - a venit momentul să ne asumăm această misiune.
Și fără a cădea în extreme: școala pe care am făcut-o eu este o extremă, dar școala influencerilor din parenting este o altă extremă. Haideți să aducem un elogiu moderației!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.