Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un efect al aroganței oamenilor „subțiri”: victimizarea lui Dăncilă o face „bună de votat” în rândul propriului electorat

Alegători PSD în Ferentari

Foto: George Călin/ Inquam Photos

După ce ne-am dezmeticit în urma primului tur al alegerilor, trebuie să înţelegem câteva lucruri care pot influenţa negativ rezultatul din turul al doilea. Oricât de „câștigător absolut” ar părea dl. Klaus Iohannis, oricât de ireală posibilitatea ca o persoană ca doamna Viorica Dăncilă să ajungă preşedinte al României, trebuie să înțelegem că felul în care ne vom comporta şi vom vorbi zilele acestea poate influenţa rezultatul scrutinului.

În primul rând, observ o avalanşă de memeuri, glume, filtre cu „votez Dăcilă” puse „la mişto” pe Facebook, glume şi clipuleţe. Dăncilă pare să fie peste tot.

Dacă prezenţa ei e atât de enormă în bula mea, sunt convins că prezenţa ei e enormă şi în bula celor 22,69% din alegătorii ce-au pus ştampila pe numele ei. În zilele ce urmează, prezenţa ei va creşte, vom fi bombardaţi cu noi gafe (unele poate intenţionate), cu interviuri, cu declaraţii menite să o ţină cât mai vizibilă. În condiţiile în care Iohannis tace şi pare că plănuieşte să rămână tăcut, avalanşa prezenţei lui Dăncilă poate demoraliza electoratul anti-PSD şi ambiţiona tabăra Partidului. Scăderea prezenţei oamenilor la vot poate, oricât de absurd ar suna, să o propulseze pe Viorica pe poziţia de şefă a statului.

În al doilea rând, glumele, memeurile, miştoul şi acuzele de tipul „proasta şi proştii României”, ,,sclavii şi lingăii” nu îşi au sensul. Oamenii care nu fac parte din electoratul ţinut în sărăcie de PSD care au votat-o pe Dăncilă, adică liderii şi susţinătorii fideli Partidului au demonstrat că nu sunt jenaţi de epitete, precum şi pierderea oricărei urme de coloană vertebrală când au ales să o susţină pe Viorica Dăncilă în cursa pentru funcţia de preşedinte. Ridiculizarea celor rămaşi în sărăcie şi dependenţă nu duce decât la continuarea alienării şi antagonizării acestora. România n-are nimic de câştigat din divizare.

În ultimul rând, prezenţa la vot şi implicarea, oricât de dureroasă ar fi lipsa motivaţiei, sunt necesare. După proteste masive, după condamnarea liderului, după îndepărtarea celei mai dezatruoase guvernări din ultimii 30 de ani, cel mai mare pericol rămâne acum lipsa acţiunii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ca nu e saracia de vina, cunosc oameni saraci dar care au si bun simt, si judecata. E totusi prostia, o agresivitate refulata de ani de zile in vechiul sistem, lipsa educatiei dar si a vointei de a judeca la rece.... Cunosc pensionari care au 1500 RON pensie, care au votat-o pe Dancial, si unii cu 900 RON pensie care nu au facut-o! Deci? Sa va mai spun ca acela cu 1500 RON vota cu Vadim, si ar face asta si acum daca "Tribunul"ar mai trai? (slava Domnului ca e mort). Unde apare saracia in aceasta ecuatie?
    • Like 3
    • @ andreea dragusin
      Nu cumva pensionarii cu 1500RON au fost beneficiari ai sistemului PSD? Atunci normal ca voteaza cu Dancila.
      • Like 1
  • Articolul face o analiză foarte corectă. Este nepermis să batjocorim dreptul de a vota, făcând tot felul de experimente puerile. Când suntem chemați să facem un lucru, dacă nu il facem cum trebuie ne descalificăm.
    • Like 0
  • raimond check icon
    Unu: WDancila e o vulnerabilitate puternica pentru PSD. Paradoxal, e de bine prezenta ei peste tot.
    Doi: Eu nu ma mai duc la vot sa salvez pe nimeni de propria-i prostie si/sau ticalosie. Joianis a facut totul sa o aiba pe Viorica in turul doi. O are. Sa se descurce.
    • Like 1
    • @ raimond
      Ovo check icon
      Din ce-am citit, înțeleg că, în concepția ta, tu te duci la vot pentru un anumit candidat, ca să-l ajuți pe el, nu pentru tine, să-l alegi pe cel care o sa te conducă și o să-ți hotărască, în mare măsură, soarta.
      Concepția asta este profund eronată, pesedeul jubileaza la ea, așa au câștigat în 2016 și de atâtea alte ori, ei sunt cei mai fericiți când nu merge lumea la vot.
      În realitate, te duci la vot pentru tine, familia ta și națiunea ta, nu ca să-l ajuți pe x sau y să ajungă președinte. Așa gândește țața Floarea, analfabetă de la țară, când își vinde votul pe un kil de făină și o sticlă de ulei: te ajut sa ieși președinte dacă dai si tu ceva, acum, azi, ce va fi mâine, nu mă interesează.
      Ok, îl pedepsești pe Iohannis, fără tine nu se descurcă și ajunge Dăncilă președinte. O să simți o satisfacție imensă în 24 noiembrie 2019. Bun, dar începând cu 25 noiembrie și în următorii 5 ani, cam cum crezi că o să-ți fie ție, familiei tale? Crezi că satisfacția de "a-i arăta tu lui Iohannis" o să mai fie suficientă în următorii 5 ani? Sau esti ca baba de la țară, care se bucură 2 zile de sticla de ulei și kilul de făină? Nu este mare diferență între voi, doar nivelul satisfacției diferă: în cazul babei satisfacția este una primară, își umple mațul 2-3 zile, în timp ce a ta este una morală, satisfacția răzbunării, dar la fel de efemere amândouă.
      Întrebarea rămâne: ok, dar ce facem după 24 noiembrie, după ce i-am arătat noi lui Iohannis?
      • Like 2
    • @ raimond
      andrei andrei check icon
      Dar normal că nu mergi la vot, doar nu ești prost, după când o să iasă PSD o sa apari iari pe aici sa comentezi ca nu înțelegi cum e. Posibil
      • Like 1
    • @ andrei
      raimond check icon
      Nu intelegi despre ce e vorba. Pentru mine turul asta doi e ca ala dintre Iliescu si Vadim. Nici atunci nu m-am dus. Eu nu votez blatisti. Blatul PNL PSD a fost vizibil si de pe Marte. Cu puternic iz de USL, de data asta sub acoperire ce-i drept. Eu nu fac parte din asta.
      Si apropo, m-am dus la vot constant din 90, mai putin turul doi Vadim-Iliescu si cateva locale pe care le-am ratat din motive ... geografice. Si ma voi duce incontinuare la vot.
      • Like 1
    • @ raimond
      Andi K check icon
      Sa ne dai si nou niste linkuri, dovezi pentru ceea ce spui. Ca altfel esti doar un adept al conspiratiilor. Iar asta nu ajuta pe nimeni. Nici macar pe tine.
      • Like 0
    • @ Ovo
      Pentru tine votezi in primul tur, cand candidatul care te reprezinta este eliminat nu ai incotro si votezi pentru a bloca o persoana. Dar ce te faci cind te vezi in situatia in care ai vrea sa blochezi ambele persoane ramase in cursa?
      • Like 3
    • @ Andi K
      Nici eu nu sunt adept al conspiratiilor , dar este evident ca " politicienii traditionali" care ne-au adus atita prosperitate, au facut tot ce a fost posibil ca un alt candidat de dreapta sa nu ajunga in turul 2. Asta cuplat cu niste sfatuitori idioti sau rau intentionati ai USR/PLUS.
      Pentru "establishment", VV in prostia si harnicia ei este iepurele ideal .
      Usor de schimbat in PSD , vezi miscarile lui Gusa & Co in partid , usor de batut de PNL . Un vechi membru de partid (PNL) imi spunea ca la nivel local ambele partide de traditie din Romania coabiteaza si chiar colaboreaza f bine cind e vorba de banul public. Ascensiunea USR/PLUS in politica deranjeaza pe toata lumea. Eu nu stiu ce a facut Barna dar daca se dovedeste nevinovat , nu vreau sa mai aud de Rise Project. Sa se duca dracu' cu documentele si valizele lor servite .
      Nu pot sa condamn pe nimeni ca nu merge sa-l voteze pe KJ. Ne sfideaza si chestia asta nu-mi place. O sa merg totusi sa-l votez caci vreau ca PSD sa piarda categoric. Dar este ultima data cind mai votez cu mina sucita la spate, de frica unuia sau altuia. Pina mor imi doresc si eu un candidat in care sa cred.
      • Like 0
    • @ Ovo
      Desi, in mare parte ai dreptate, mai trebuie si nuantat putin. Acum 5 ani am stat cateva ore la coada pentru a-l vota. Si ce s-a intamplat dupa aceea? Uriasa gresala cu ,,guvernul meu’’, atata timp cat Parlamentul avea alta coloratura a dus la derobarea PSD de greselile guvernarii si obtinerea unui procent de 45 %. Acceptarea tuturor propunerilor lui Dragnea de Prim Ministru, culminand cu Dancila. Promisiunea unui referendum pe justitie care a intarziat nepermis de mult si in final s-a desfasurat pe doua intrebari stupide. Acceptarea fara discutii a demiterii dnei Kovesi, culminand cu chemarea din concediu al purtatoarei de cuvant, pentru a anunta acest lucru. Frica permanenta de suspendare, desi ne avea in spate si l-am fi salvat. Si acum, repetarea cu naivitate a scenariului cu ,,guvernul meu’’ , in aceleasi conditii si previzibil cu acelas efect. Mie, tare-mi miroase cu un blat foarte subtil cu PSD. Multumesc. Am votat in primul tur, dar m-am saturat in 30 de ani de a vota de fiecare data raul cel mai mic, in turul doi.
      Nu mai am nici rabdarea si nici varsta necesara ca sa mai astept. Sa se aleaga praful, daca este sa se aleaga dar eu nu mai votez in turul 2.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Anulezi votul. Pui stampila pe amandoi.
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Eu voi vota dar voi introduce buletinul alb in urna. Din moment ce nu agreez pe niciunul dintre ei.
      • Like 0
    • @ Nicu Niculescu
      În nici un caz alb in urna, daca vrei anulat musai stampila pe ambii... stii cine poate pune stampila "din greseala" pe buletinul tau alb?
      Am vazut si la alte alegeri discutia asta cu anulatul si nu am reusit sa inteleg care ar fi diferenta fata de simpla neprezentare: in Bucuresti e plin de reprezentanti ai partidelor si de observatori, ma indoiesc ca ar vota altcineva in locul meu. Daca locuiam in Teleorman...
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Corect. Nu am o minte atat de perversa. Ideea ar fi ca-ti prezinti optiunea. Votez dar nu-mi place nicu unul dintre candidati.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult