Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un geam spart la Cotroceni

Președintele Iohannis în costum alb, la un teren de golf, și o pensionară în fața unui microfon, într-un supermarket. Ce legătură ar putea fi între aceste două imagini?

Niciuna, e primul gând. Căci e greu să-ți închipui vreo legătură între Klaus Iohannis și un om de rând.

Totuși, îmi amintesc ce i-a zis bătrânei madmuzeaua cu microfonul. „Doamnă, v-ați uitat pe eticheta acestor produse pe care le-ați pus în coș, să vedeți câte E-uri, câți conservanți, câte chimicale au în ele? Nu sunt deloc bune pentru sănătate. N-ar fi mai bine să alegeți produse bio, naturale?”. Doamna, îmbrăcată în niște cârpe de damă și bărbătești purtate de nu se știe câți înainte, sprijinindu-se într-un băț și târând o sacoșă zdrențuită, a privit-o pe microfoancă cu niște ochi de câine bătut, cerând iertare: „Păi, ce să fac, fata mea, nu văd să citesc, că e scris mic, văd decât prețu, la mine-s bune și astea, că sunt bătrână”. Prețul, care, la bio-eco, ar fi făcut-o s-o ia la fugă, dacă ar mai fi dus-o picioarele... 

Dl Iohannis recomandă românilor „de orice vârstă”, care se simt vioi, deci și bătrânicii noastre, să joace golf, doarece „E un sport care nu este deloc exclusivist, care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic”. Iacătă, deci, că șeful statului indică cetățenilor un remediu în vreme de explozie covid, explozie a prețurilor la electricitate și gaz, la pâine și apă de băut, explozie de prostie și cinism la guvernanții acestei țări, în cap cu Însuși.

Cât costă o trusă de crose? Ca să vă faceți o idee, un set Golf Pro Staff e 2.200 lei, salariul minim pe economie. Dar niște mingi? Un set Golf Pro V1x de 12 bucăți – 250 lei. Care e prețul orei petrecute pe un teren de golf, despre care Însuși Iohannis ne spune: „Este enorm de mult de lucru pentru a întreține un astfel de teren”, Însuși Iohannis nu ne spune, dar nu vreți să știți...

Parcă o văd pe bătrânică schimbând bățul cu o crosă Wedge 500 mărimea 2 viteză mare și executând un drive long shot care să spargă geamul la Palatul Cotroceni.

Dar vedenia asta din capul meu e înlocuită cu ce apare pe ecranul televizorului în timp ce scriu: premierul Cîțu, cu șapcă, ochelari negri și tricou Motorhead, aflându-se în treabă pe plajă la Vama Veche.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Speranța moare ultima, se zice! Dar ,când moare, ce mai rămâne?
  • Like 0
 • Lol! Cata incracenare pe aici :))) uitati insa ca fiecare popor are conducatorii pe care ii merita! Nici mai mult, nici mai putin ;)
  • Like 3
  • @ Oana Cristina Vilcu
   As completa cu : niciodata, in istorie, conducatorii nu au aratat ca le pasa de popor mai mult decat de ei si de acolitii lor!
   • Like 0
 • Putin zis :"...explozie de prostie și cinism la guvernanții acestei țări, în cap cu Însuși."-PRESEDINTELE:"Nu există la acest moment o forţă politică mai redutabilă decât alianţa discretă, dar extrem de eficientă, dintre preşedintele Iohannis şi PSD. -ca sa ne distraga atentia cu golfu

  Citeste mai mult: adev.ro/qytfhk
  • Like 0
 • check icon
  ...dar ce parcă o vezi pe bătrânica aia...și nu te vezi pe tine (doar pentru că-ți place tenisul ??... Sau pe fecior-miu, care câștigă peste 5k euro în Cluj ! (NU în București, acolo unde-s 80% din banii României)... Deci : e bine, ca jurnalist, să faci pe Gică-contra, dar măcar recunoaște că sistemul a fost inventat de MAESTRUL .0))) Cristoiu... În felul ăsta nu mai e mult și ajungi și tu...Maestru. Ceea ce nu-ți doresc, pentru că-ți respect verticalitatea : NU și...măiestriile !...:0(
  • Like 2
  • @
   Ciprian check icon
   Domnul Popescu este demult „maestru”... în ultimele două săptămâni a început să îmbrace și vestuța, dar dumnealui e tare pe „formare opinie publică” încă din anii '90.

   Verticalitatea pe care încă o respectați este doar o iluzie în care am crezut și eu până de curând. Ca orice jurnalist respectabil din România, s-a dovedit că și dumnealui vine cu telecomandă (și baterii incluse!).
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Propun o metodă de analiză care se pretează practic tuturor situațiilor: ce ar fi fost dacă era altfel. Dacă se ducea la golf (cum probabil face de multă vreme) și nu zicea nimic, ar fi sărit ziaristii și paparazzi cu foto: uite, se duce la golf și încă pe furiș! Dacă n-ar fi adresat nici un cuvânt organizatorilor ar fi fost mârlan. Deci soluția optimă era să fi stat acasă că-l vorbește lumea.
  M-am uitat recent la o emisiune de satiră unde era vorba despre un personaj care e urât și criticat orice face. Și mi-a picat fisa.

  Nu găsesc nimic, dar nimic la sportul ăsta pe care-l consider fițos, costisitor și fără rost. Dar am văzut în alte părți cum se duc la golf oameni normali, peste 50 de ani și nu bogați ci un pic peste medie. Și mă întreb, de unde atâta aversiune. Că nu înțelegem "sportul" ăsta, în regulă. Că n-avem nici bani pentru, la fel ( bine, eu nu m-aș duce nici să fie gratis). Că în contextul actual pare un defazaj iar OK (cu toate că era sâmbătă). El are leafa lui de președinte. Și punând altfel problema, de unde atâta mânie proletară la noi toți, dar toți, că socialismul, slavă Domnului, e de domeniul trecutului. De unde atâta indignare pe care trebuie să recunosc, o simt și eu dar de care am reușit să mă distanțez. Cineva în facebook spunea de " paritate și uniformitate". Pe bune. Wow.

  PS: nu se vrea o scuză ci o introspecție și analiză la rece. Nu a lui ci a noastră.
  PPS: dacă are cineva ceva CONSTRUCTIV ori EXPLICATIV de adăugat, OK. De beșteleli de tot felul e plin netul.
  • Like 3
  • @ Delia MC
   Un președinte (sau oricare alt înalt demnitar) nu ar trebui să fie judecat după hobby-urile sale rezonabile, ci după ce face efectiv pentru popor. Ce folos avem noi cetățenii dacă el se îmbracă ieftin, merge cu Duster-ul (ca Ponta), mănâncă alimente ieftine etc adică, în general copiază nivelul de trai al amărăștenilor? Rolul lui ar trebui să fie preocuparea de a CREȘTE nivelul de trai, de educație, de civilizație al amărăștenilor, nu să se coboare el la nivelul lor actual. E, cred, logic, nu-i așa? Problema cu Johannis e că el nu are deloc niciun pic de empatie pentru nivelul de trai al poporului. Nu îi pasă decât de confortul lui personal. Chestii scumpe, călătorii pe alese, relaxare totală. Cei de jos...GHINION. În aceste condiții, de care lumea a început să fie din ce în ce mai conștientă, faptul că joacă relaxat golf, în timp ce țara arde, INCLUSIV DIN VINA LUI, e perceput ca o aroganță maximă. Mai ales că la noi golful e perceput ca un sport de fițe, pentru favorizații vieții, pentru ȘTABI. Chiar dacă nu e chiar așa scumpă practicarea lui. Noi nu avem o tradiție cu golful, cum e în occident, deci aici e văzut ca ceva exclusivist. Iar pe Johannis îl prind chestiile astea exclusiviste, chiar când, cum ziceam, țara arde și focul e lăsat să se manifeste liber până după Congresul PNL.
   Revenind la noi, așa cum doreați. Am vrut capitalism. Am vrut asta mai ales fiindcă am văzut diferența, în deceniile ultime ale ceaușismului, dintre sărăcia, mizeria și criza morală de la noi și traiul bun și relaxat din occident. Cu alte cuvinte am zis că dacă le adoptăm sitemul politic, o să trăim și noi la fel de bine ca ei. Dar există acum o multitudine de nuanțe. Nici traiul în occident de acum nu mai e așa de ușor ca altădată, iar efectele secundare ale capitalismului le vedem mai mult la noi, pe pielea noastră, decât la ei. Unul dintre efectele secundare ale capitalismului este polarizarea economică a societății. Pe românește vom avea bogați și săraci. Nu ce era în comunism, când cam toți erau săraci și doar câțiva politruci erau cât de cât mai răsăriți, dar nu chiar semnificativ. Acum chiar avem bogați adevărați, ”putred de bogați” și săraci adevărați, care n-au după ce bea apă. Indiferent cât iubim capitalismul, o așa situație nu e de dorit. Explicațiile celor mai răutăcioși și favorizați ai sorții din prezent, cum că am vrut capitalism și așa e în capitalism, NU sunt acceptabile. Există multe feluri de politici economice în capitalism. Țelul ar trebui să fie bunăstarea generală, pe cât posibil, deci atenuarea discrepanțelor economice. Aceste discrepanțe grave sunt, de fapt, specifice țărilor rudimentare, dar e drept că în prezent există tendința polarizării și în țările dezvoltate și civilizate. O administrație eficientă ar trebui să lucreze pentru binele fiecărui cetățean. Sigur nu pot fi toți egali, nici nu ar fi drept și corect să fie așa, dar NIMENI nu trebuie să moară de foame sau din neputința financiară de a-și îngriji sănătatea. Asta în timp ce alții se fălesc cocălărește, prin cluburi, cu șampanii de mii de Euro, după ce au sosit, relaxați cu elicopterul personal. OK, ar fi bine așa: cine merită (oamenii cu adevărat valoroși pentru societate, nu cocalarii idioți de mai sus) să aibă un trai bun, cu case și mașini relativ valoroase - dar atât, nu o opulență incredibilă. Iar restul populației (fără merite deosebite) să aibă un trai cât se poate de decent referitor la: hrană, locuință, îmbrăcăminte, educație, sănătate etc. Nimic special, dar tot nimic umilitor. Simplitate în abordare și decență pentru toate păturile sociale. Merite mai multe = trai mai bun, dar nu opulent, niciodată, în niciun caz. Merite standard = trai standard, decent, dar atât. Deservicii aduse societății (infracțiuni) = condamnări penale și repararea răului făcut (recuperarea prejudiciilor).
   Principial e atât de simplu. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Mai ales dacă nu se vrea....și e mai convenabilă situația de fapt din prezent.
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Te voi surprinde. Sunt de acord in proportie de 905 cu ce ai scris.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Capitalismul n-are și nu va avea niciodată sarcina de a atenua discrepanțele. Uniformizarea e atributul socialismului.
   La modul ideal ar avea grijă ca necesitățile de bază a tuturor să fie asigurate. În rest, dacă pe unul îl duce capul, de ce să nu fie bogat? Ori chiar dacă a moștenit, capra altuia nu mă interesează. Oricine e liber, dacă are voință, determinare și metodă să se îmbogățească.
   Decența și simplitatea e o însușire personală, la latitudinea omului și n-o impune nimeni. Dacă unu-i așa de cocălar de ce l-aș opri eu să se dea în stambă? Până la urmă bunul simț general îi va opri de la apucături de cocălari și parveniți numai că acest bun simț are nevoie de timp sa se formeze și să depășească o masă critică. Până atunci parvenitismul e la cote penibile.
   Decența : omul nostru, când vede că altul o duce bine nu zice wow, vreau și eu, hai să muncesc să am. Nu. Ori încearcă să pară ca acei mai bogați (haine, mașini, etc ) ori încearcă să-l coboare pe ăl bogat, găsindu-i nod în papură ori bârfind răutăcios.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Deci cu alte cuvinte vreți ca jungla economică să se manifeste liber. La fel de liber să se manifeste și jungla caracterelor umane. Să fie o libertate maximă și consecințele să nu ne intereseze. Înțeleg că țelul suprem al omului, chiar după atâta perioadă istorică de cunoaștere, instruire, dezvolate spirituală, este nici mai mult nici mai puțin decât atingerea condiției de animal în junglă. Adică cel mai puternic supraviețuiește și eventual se și împerechează și-și transmite genele sale de Gigi duru'. Dimpotrivă, cine e mai fragil, mai prostuț, mai cu tare ale personalității, mai neinstruit sau mai SĂRAC, să moară naibii și să ne lase pe noi șmecherii să dominăm scena. Așa e în lumea animală. Nu era nevoie de specia umană pentru a imita comportamentul primitiv animal. Eu credeam că oamenii se remarcă (și) prin acțiuni care nu urmăresc pura eficiență și duritatea supraviețuirii în sens animalic, ci mai ales prin SPIRITUALIATE, sprijinirea celor nevolnici, împerecherea după criterii mai complexe, care includ și latura spirituală, dorințe și nevoi de nivel superior etc etc. Dacă vă place să trăiți în junglă treaba Dvs, mie îmi repugnă.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Dle, v-a luat corasonul pe dinainte. Liniștiți-vă și mai citiți odată. Am specificat că ar fi ideal să aibă fiecare cu ce trăi.
   Cocălarul nu s-ar mai purta așa numai din cauza dezaprobării celorlalți (ați vrea să fie interzis prin lege?) pe care însă n-o văd că nu prea e. Ori nu se manifestă.
   În rest, mă bucur că nu suntem în socialism. E cea mai abrutizantă societate, moartea progresului. Aveți niște păreri preconcepute, în regulă, nu-i treaba mea să le combat. Am expus doar cum stă treaba. Pace.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Nu ați expus cum stă treaba, ci v-ați expus părerea Dvs, care este la fel de subiectivă, ca a oricui. Și a mea e la fel de subiectivă. În rest, da, pace! Whatever.
   • Like 0
 • Conducătorii noștri sunt exact ca cei din țările africane, gogomani inconștienți și egoiști, cu apucături megalomanice, au umplut tara cu canale TV care prostesc mulțimea și ei își dau in petec făcând afirmații gen Maria Antoaneta cu cozonacul, parcă n-am fi trecut prin comunism și am fi ca în țările din vest, unde populația o duce mult mai bine, e mai educată și își poate permite sa citeasca despre E-uri sau sa abordeze golful....
  • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   Dati-mi un exemplu din istorie, in care un conducator a fost pentru popor!
   • Like 0
 • Ăștia sunt asa zișii conducători ai țării....
  Și ne mai mirăm ca România arata cum arata......
  • Like 0
 • „Criticul: A critica înseamnă a convinge un autor că nu face așa cum aș face eu, dacă aș fi în stare.”

  A spus-o Karel Čapek. El probabil că se referea doar la domeniul literaturii. Dar observația lui e general valabilă.
  Mai ales în domeniul politicii.
  • Like 1
 • Oare ce o sta la originea acestui derapaj, președintele a fost prins cu garda jos fără cosmetizarea obșinuita sau chiar s-a gândit sa întoarcă fata de la popor cum se spune …
  • Like 0
  • @ Valentin Nicolae
   Da, i-a scăpat în mod spontan porumbelul, că el e tare mototol, o da ușor pe-alaturi cu comentariile stângace și nepotrivite daca e lăsat din lesa....
   • Like 0
 • otheh check icon
  .
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult