Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un medic în vârstă de 80 de ani s-a mutat la spital de șapte luni, ca „să fie de ajutor”

Petre Ciuvăț

Petre Ciuvăț are 80 de ani, este medic ATI la Spitalul Orășenesc din Rovinari, iar de șapte luni s-a mutat în spital, pregătit în permanență pentru urgențe, scrie Libertatea

În spitalul de la Rovinari zilnic sunt internate cel puțin trei persoane cu COVID-19. Aici se inițiază tratamentul până la primirea rezultatului testului, iar apoi pacienții sunt transferați la spitalele dedicate din județ. Medicul spune că în tot acest timp, se fac doar intervenții chirurgicale de urgență.

În camera sa dintr-un mic salon din spital, dr Petre Ciuvăț și-a improvizat și o sală de forță. Și-a adus niște haltere, două aparate de exerciții și face zilnic mișcare. Povestește că, până acum trei ani, era nelipsit de la sala de sport din oraș. Nu s-a mai dus, pentru că era deranjat de tinerii de acolo care îl întrebau mereu câți ani are, cum de are curaj să vină acolo. Așa că acum face exercițiile fizice în spital.

Foto: Dumitru Angelescu/Libertatea.ro

„Parțial din tonusul ăsta este datorat eredității. Așa au fost și părinții mei. Parțial mi se datorează mie. Trebuie făcută multă mișcare, trebuie făcut sport. Eu am făcut sport până la terminarea facultății și l-am continuat toată viața sub formă de exerciții fizice care se numesc exerciții de întreținere. Iar acum, în ultimul timp, fac acest sport sub forma mișcărilor numite activitate de agricultură”, glumește doctorul, mai scrie Libertatea.

Medicul a lucrat de la 23 de ani în Spitalul Panduri din București, de unde a și ieșit la pensie. Apoi, și-a continuat activitatea la spitalul din Baia de Aramă și de 5 ani este la Rovinari.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tot respectul.
    • Like 1
  • Bravo lui, un om adevarat.... Nu unul care isi petrece viata cautand prostii pe FB.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult