Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un ministru coboară printre daci

scena 9

Am fost la „Congresul internațional de civilizație daco-română” (5-9 iulie), organizat de Fundația Origini Carpatice. În cele trei zile petrecute printre dacofili și dacologi, am aflat că romanizarea n-a existat, că Eminescu era un mare fan Dacia și că Academia Română ne ascunde istoria. Și tot la Buzău ne-am întâlnit cu Lucian Romașcanu. De altfel, a fost prima lui ieșire oficială în public în poziția de ministru al Culturii și al Identității Naționale.

În holul Consiliului Județean Buzău, dăm de un român autentic, înalt, cu barbă, și îmbrăcat în port dacic, care ne povestește cu mândrie despre veșmintele sale. „Șosetele-s făcute de soție, chimiru’ l-am moștenit de la tatăl meu”, zice Marius Diaconu. „Cămășoaia, am făcut un schimb cu o doamnă de la Maramureș. Căciula, asta este munca unei prietene foarte bune din Republica Moldova”. 

(Marius Diaconu)

E cea de-a doua zi de comunicări științifice a Congresului Internațional de Civilizație Daco-Română. Cât înăuntru dacologii dezbat soarta dacilor de ieri și a urmașilor lor, Marius Diaconu arată că își conservă identitatea daco-română prin înfățișarea de dac-tarabostes, dar mai ales prin faptul că e singurul producător de daci miniaturali din ceramică. Venise la congres să-și promoveze munca și să se documenteze despre originile noastre adevărate, resursele de informații fiind, altfel, destul de limitate. În general, Marius lucrează la comandă, întrucât n-ar dori să se simtă vreodată presat să producă daci în masă.

Lângă el, au stand un dacofil ce susține cu mândrie că e singurul producător postdecembrist de stindard dacic, și o doamnă simpatică ce vinde cărți de dacologie, precum și Revista Origini, dar și niște elemente surpriză. De la ea primim gratuit, în afară de publicația lunară a fundației, un volum de dialoguri ale lui Claire Parnet cu Gilles Deleuze, alături de un altul de Yanis Varoufakis.

„Voi știți de ​arieni?”

În sala de spectacole, unde au loc comunicările științifice, îi găsim pe dacologi, oamenii de știință ai congresului; de la ei aflăm Adevărul despre daci și români.

Ratăm câteva titluri care sunau promițător: „Nicolae Tesla, un geniu al istro-românilor”, „Trilogia aryano – pelasgo – ghetto – dacică” sau „Eminescu, dacolog”. Prindem, însă, destule. 

De la dacologul Marius Giurăscu aflăm că acțiunea din Iliada s-a petrecut, de fapt, pe dealurile Uroiului. Suntem cu toții îndemnați să urcăm acolo cu cartea și să ne închidem ochii ca să ne imaginăm. Similitudinile, susține el, sunt incontestabile. Apoi ar mai fi discul lui Phaistos, pe care Mircea Țicleanu, fostul director științific al Institutului Geologic Român, spune că s-ar putea descifra o expediție a egiptenilor în Tracia. Conform lui, personajul cu creastă de pe disc este nimeni altul decât Zeus. El contrazice ipoteza unor cercetători de la Universitatea Oxford, potrivit căreia pe o parte a discului s-ar înfățișa o femeie gravidă, iar pe cealaltă ar fi o scenă a unei nașteri.

Fiecare entitate (corp sau gând) este o formațiune de energie, care vibrează la o anumită frecvență, „de la 0 până la 9”, fapt demonstrat ferm de fizica cuantică, crede Ștefan Davidescu, președintele Fundației Origini.

Îl invităm pe Davidescu să stea cu noi, tinerii, la cina de după terminarea zilei de comunicări, în sala de mese a hotelului „B90 Sport” din Buzău, fostă mare rockotecă în era ceaușistă. Printre mesele pline cu cârnați de Pleșcoi și vin tulbure, oamenii se mișcă pe selecția fină de șlagăre internaționale întreținută la voia dănțuitorilor din două tab-uri de Youtube. Dacă, prin credința în energii, filosofia de viață a președintelui seamănă cu trend-urile new-age de dezvoltare personală, spiritualitate și mindfulness, mitul inițiatic al daciștilor aduce aminte de dogmele tradiționale religioase.

„Voi știți de arieni?”, ne întreabă domnul Davidescu. Suntem singurii trei oameni rămași în sală care nu beau, așa că trecem la treburi serioase. Poporul arian, lăsat pe Pământ direct de Dumnezeu (sau de o altă forță, sau de o populație extraterestră, „cine știe?”) nu vorbea și nu mânca, pentru că ei comunicau prin telepatie și se hrăneau cu lumina soarelui. Însă, încet-încet, și-au pierdut aceste capacități, din cauza desfrâurilor profane, cum ar fi consumul alimentelor vegetale, apoi animale.

Teoriile despre arieni sunt o parte fundamentală a felului în care daciștii văd lumea și, potrivit lui Laurențiu Popescu, co-fondator al Fundației Origini, sursele acestei teorii ar fi Densușianu și unii mediumi - cei ce comunică cu morții în timpul sesiunilor de spiritism. Aflăm că toate popoarele de pe pământ îi au ca strămoși pe arieni, dar descendenții lor nemijlociți sunt geții, deci implicit și românii de azi reprezintă cea mai pură rasă de pe Pământ. Odată cu pierderea telepatiei, arienii au început să vorbească prin interjecții, de acolo pornind limba primordială a strămoșilor noștri geto-daci. „Nu degeaba are româna cele mai multe interjecții dintre limbile europene,” spune Davidescu. 

Gheorghe Funar poartă tricolorul pe trening și adevărul în buzunar

După cina festivă, stăm de vorbă cu Gheorghe Funar, care în timpul congresului și-a susținut lucrarea „Cifrele geților, cifrele primordiale pe pământ”. Fostul edil al orașului Cluj Napoca, un star al conspiraționismului mioritic, este văzut în comunitatea participanților la congres ca un erou, cel care are curajul să spună lucrurilor pe nume. Într-o lumină albă și misterioasă, care bate din lateral, îmbrăcat într-un trening în culorile steagului României, Funar vorbește solemn despre patimile poporului român, căruia bunul Dumnezeu i-a dăruit o inteligență nativă care ne situează pe locul întâi între popoarele lumii. Și o Grădină.

„Sunt forțe oculte care, de circa 2000 de ani, acționează împotriva strămoșilor noștri geți și daci și de câteva secole împotriva poporului român”, spune Funar. Poporul evreu, „ales de Antihrist”, e interesat să-i extermine pe români, „adevăratul popor ales de Bunul Dumnezeu”, și să se mute în Grădina Maicii Domnului, adică pe teritoriul țării noastre. Vina pentru falsificarea istoriei este a Academiei Române, tot o „afacere evreiască”. „Necazul este că, mai ales în ultimii 27 de ani, acționează reprezentanții poporului evreu și au pus la cale cel mai mare Holocaust din istoria lumii împotriva poporului român - ne extermină în fiecare zi - suntem singurul popor din lume otrăvit cu aditivi alimentari cancerigeni.” Cu toate astea, o să învingem, fiindcă Dumnezeu e de partea românilor.

Un discurs de un asemenea antisemitism ne face să ne punem multe semne de întrebare despre cum cineva care instigă la rasism nu numai că nu este taxat în niciun fel de legile în vigoare în România, ci a avut şi funcții ca primar sau senator. Publică lucrări, apare în emisiuni la televizor, iar când este întrebat cum de nu a ajuns la Parchet până acum, el spune că nimeni nu e băgat la bulău pentru „adevăr”. Ne citează și nouă, ca în alte interviuri, niște vorbe ale lui Arsenie Boca, pe care el le-ar urma cu sfințenie: „Cel mai greu păcat, veşnic fără iertare, este starea omului împotriva adevărului.”

Funar câștigă, de asemenea, titlul de autoritate epistemică în fața congresului, primind chiar o diplomă „de excelență” pentru lucrarea sa, publicată și în volumul congresului. La finalul interviului, când menționează că „Hitler a fost evreu”, la fel ca „toți conducătorii partidului nazist și al lagărelor de exterminare”, se aud alte câteva voci aprobatoare, fapt ce ne dă de înțeles că antisemitismul nu e o deviație dacistă care să îi aparțină doar lui Funar.

Sunt dacii destul de reprezentați în programa școlară? Romașcanu crede că nu

Printre dacofili freamătă o speranță de mai bine. După încheierea sesiunii de comunicări o să se alăture ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, iar anunțul bagă pe toată lumea în alertă: în sfârșit, sunt ascultați de cineva cu o reală autoritate și care are șansa de a schimba ceva „în bine”. Ministrul Culturii este așteptat ca un Mesia, mântuitor al tinerilor și al programei școlare, cel ce va îndrepta greșelile și păcatele Academiei Române și ale politicienilor, de altfel corupți și care ne vând țara. De asta și discursul ministrului este întrerupt, de câteva ori, de niște voci care nu mai au răbdare să-și exprime dorințele arzătoare la final, când Lucian Romașcanu lasă un pic de spațiu pentru întrebări.

E un eveniment important și pentru noul Ministru al Culturii și Identității naționale - prima sa ieșire în public de când a fost învestit cu această funcție. „Mi-aș dori ca pasiunea dumneavoastră, oarecum restrânsă, să treacă în sfera de mainstream, de curent principal al educației naționale și al preocupării naționale”, declară Romașcanu în fața sălii umplute pe jumătate la rugămințile organizatorilor. „Tinerii trebuie să fie atrași pe limba lor și convinși că asta este istoria noastră adevărată și că pe asta trebuie să construiască ei. (...) Sunt extrem de deschis să merg împreună cu colegii dumneavoastră de aici cu o propunere de amendare a programei școlare la Ministrul Învățământului”.

Citește continuarea articolului pe scena9

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GS check icon
  Din ciclul „unde dai și unde crapă” - un jurnalist cultural scrie despre un fenomen controversat, „dacologia”, punctând ușor discret un fenomen care se manifestă la nivel internațional - antisemitismul/anti-iudaismul, iar persoane mai mult sau mai puțin „în temă” își dau cu părerea, ignorând intenționat sau dezinteresat adevăratul impact al articolului. Din titlu ni se transmite că un ministru al unui guvern care nu are treabă cu o guvernare reală, dar care reprezintă atât de bine societatea românească actuală, își exprimă neoficial părerile personale (într-o atmosferă de totală inconștiență față de poziția publică pe care o ocupă), despre un fenomen controversat referitor la descendența poporului român.
  Referitor la afirmația că Hitler a fost evreu - am găsit acest articol.
  http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/did-adolf-hitler-marry-a-woman-of-jewish-descent-dna-tests-show-eva-braun-associated-with-ashkenazi-9239784.html - respectiv ori a fost prea prost/total neinformat ori a fost foarte îndrăgostit...14 ani, dar în nici un caz nu a fost evreu. Adevărul, din păcate sau din fericire pentru mulți, doar el îl știe.
  Despre fenomenul xenofob, aș dori să să informez cititorii despre faptul că „Scena 9” este un organism al BRD - extras de pe site-ul http://www.scena9.ro/scena9 - „Proiectul editorial Scena9 este parte a unei strategii ample a BRD de a susține cultura.” Nu sunt adeptul teoriilor conspiraționiste, dar nu înțeleg ce urmărește articolului până la urmă sau care este mesajul care s-a dorit să fie transmis - „dacopatia” antisemită, aderarea ministrului „dac” la un grup antisemit sau faptul „că co”ngresele dacologice sunt, de fapt, întâlniri ale societăților secrete antisemite. Oricum, este un subiect care le-a dat oase de ros și resturi de hoit multor postaci / „hateri”.
  În ultimă instanță, dacii ca și descendenți ai tracilor au existat, au marcat istoria (inclusiv în scrierile vremurilor există dovezi despre vitejia lor, iar Columna lui Traian și statuile dacilor din Roma reprezintă dovezi ale modului în care au marcat această istorie și impactul asupra civilizațiilor antice). Faptul că descendenții nu se ridică la nivelul lor sau că mulți din contemporani atacă realitățile istorice și nu pe cei care „înfloresc” sau se lasă duși de val distorsionând istoria face parte din aceeași matrice psihologică a multora din reprezentanții poporului român - stima de sine scăzută și lipsa de coloană vertebrală. Dar, cum se spune, „istoria este scrisă de învingători”, iar dacă mai mult nu se poate să nu avem pretenții - sintagmele „capul plecat sabia nu-l taie” și „decât stăpân calic, mai bine slugă bogată” sunt încă de actualitate. O zi bună tuturor!
  • Like 0
 • Avem in articol:
  popoare: pelasgi, daci, daco-români, geto-daci, daco-romani, daco-geți.
  limba - pelasga, indo-europeana, daco-geta-scitică???
  De ce ????
  Noi sântem Oameni. Vorbim limba Omenilor. Sântem Civilizatia OMenilor.
  • Like 0
 • Raul check icon
  Sa-mi fie cu iertare, dar am inceput sa rad de la primele paragrafe...
  Eu n-as putea ramane serios auzind bazaconiile spuse de acesti oameni.
  • Like 1
 • Dacopatia, o teorie precedata de protocronismul ceausist care prinde la persoane cu creierul extrem de neted. Nici nu ma mir ca ministrul Cancan sustine dacomaladia. Au ceva in comun: la fel cum dupa daci n-a ramas nimic scris, nicio cultura si nicio urma de civilizatie, asa va fi si dupa acest ministru. Introducerea acestei teorii nestiintifice, mitologice, extremiste in vreun manual sau transformata in "mainstream" prin propaganda trebuie combatuta de toate mediile academice, cat si de societatea civila.
  • Like 2
 • Nici nu stiu cum s-o numesc, incomptenta sau rea vointa.
  Dragii mei dacii transformau lumina in aur asa cum stramosii lor reusesc sa faca din rahat bici. Bratarile din aur dace dispuse intr-o anumita retea aveau capacitatea de a transfera energia soarelui in cai putere pusi in slujba bicepsilor razboinicilor daci.
  Dacii nu au lasat probe materiale deoarece ei foloseau telepatia :-) Nici macar acum n-au fost egalati. Wireless este o forma primitiva mult inferioara telepatiei vesnicilor daci.
  Dacii au fost slaviti de catre romani, greci, china antica, klingonieni si romulani. Galaxii intregi le-au cantat existenta in timp ce dvs, nerecunoscatori si ignoranti, le intinati existenta.
  Sa va fie rusine :-)
  • Like 1
 • check icon
  P.S. Am un acut sentiment de jenă, de jenă profundă, când aud/văd că miniștri [da, e corect, cu un singur i, nu săriți] din domeniul culturii și ai educației au asemenea comportamente primitive, au limbaj primitiv și vulgar ori participă la așa ceva. Mai e și jena de la educație, iar premierul, la început de sec. 21 declară, într-o țară membră a U.E. și NATO, că el nu-și ia salariul pe card, că băncile bla-bla... E mai mult decât jenant, urlu: DE‑MI‑SI‑A. Plecați, ajunge, 3-4 luni e suficient ca să vedem cine sunteți, niște incompetenți primitivi, vulgari și aroganți. Premierul ăsta mai și urât ca dracu’ plecat în concediu. Vai de noi...
  • Like 2
 • check icon
  Mai simplu spus: combinația dintre «dacologie» și ortodoxie = dacomanie. Este o boală mentală de care suferă o massă considerabilă de incompetenți complexați, de poetaștri fără talent, de câteva cucoane din categoria «tigaia nu ne place, dar nici cultura» și alte câteva categorii sociale, de exemplu securiștii și milițienii pensionați care, nemaiavând un partid corespunzător, gen România Mare, se duc la așa ceva. Dacă acolo se duce însă și ministrul culturii, atunci situația e mult mai gravă decât să o ironizezi, trebuie să spui clar și ferm: DE‑MI‑SI‑A.
  • Like 3
 • Anon check icon
  Oook! Arieni, mediumi, "mecanica cuantica", si Hitler care a fost evreu. Nu stiu ce iarba fumau astia, da' cred ca era expirata.
  • Like 1
 • check icon
  Știu din sursă sigură (mi-a spus mie cineva care știa de la altcineva) că limba latină se trage din limba dacă și că pelasgii au inventat scrisul și astronomia și roata și metalurgia și agronomia și ... și ... și ... dar le-a fost lene să treacă la treabă, că era meci la televizor, așa că i-au lăsat pe alții să muncească, ei s-au oprit la mâncat semințe.
  • Like 10
  • @
   check icon
   Măi Gogu Decenescu, astea erau informații strict secrete, din peştera personală a lui Zalmoxis, aia cu piscină în Ialomița, scrise pe tăblițele de la Peleş! Bine că n-ai dezvăluit şi conținutul Codex-ului Rachonzy că atunci trebuia să trimit lupii după tine! Norocul tău?
   • Like 4
  • @
   Văd că îți bați joc de "daci". Și eu cred că 'dacism", "zamolxianism" sânt exagerate dar dacă te uiți în rezolutia Congresului vezi că:
   1 - Noi credem în Dumnezeu (bla bla Zamolxe)
   2-Vezi pe net - Originea lndo-europenilor și gândește-te la limba lor
   3.- Cu Tărtaria - mă abțin
   4- In DEX nu exista cuvinte dace, gete, românești
   • Like 0
  • @ Om Civilizatie
   check icon
   Nu, nu-mi bat joc nici de daci și nici de altcineva (nu-mi permit s-o fac, spre deosebire de guvernul dragnea): doar mă amuzam pe seama adepților întârziați ai protocronismului lui Edgar Papu și al modului lor de a percepe lumea. Cât despre cele patru puncte ale rezoluției, puteau adăuga foarte bine și punctul
   5 - așteptăm omuleții verzi!

   Faptul că se strâng între ei și-și fac temenele, nu mă deranjează, au tot dreptul atâta timp cât nu pătrund în manualele școlare.

   Mă deranjează cu adevărat ceea ce conțin manualele de propagandă numite manuale de istorie, cele care cu bună știință și voie de la direcțiune deformează istoria în beneficiul unui iluzoriu trecut încărcat de fapte de eroism, etc, etc, etc, manuale care inoculează elevilor și foștilor elevi o falsă scară a valorilor: așa înțelegem diferența dintre ce ne amuză și ce ne supără!
   Nu sunteți de acord cu mine?
   • Like 0
 • Înţeleg faptul că dacologii ăştia sunt nişte antiiudaici. Urât, foarte urât.
  În rest, Buzăul merită vizitat. Ţara Luanei este un teritoriu plin de istorie, chiar de la facerea lumii...
  PS Nu mai spuneţi antisemiţi când este vorba doar despre evrei. Semiţi sunt şi arabii...urmaşii lui Sem...
  • Like 1
  • @ Constantin
   Pare ca suntem de acord aici, insa cu PS-ul ar fi o problema.
   Iata ce spune dex-ul despre antisemitism: https://dexonline.ro/definitie/antisemitism, din care se trage si termenul "antisemiti": https://dexonline.ro/definitie/antisemit. Si, pentru ca este un termen importat din franceza, iata si larousse ce zice: http://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/antis%C3%A9mitisme/4285
   Sper ca sursele sunt destul de convingatoare.
   • Like 2
  • @ Iron Spike
   Mă aşteptam să-mi dea cineva cu dicţionarul în cap, ba chiar să-mi citeze nişte evrei celebrii care folosesc termenul în sensul definiţiilor pe care le-aţi amintit.
   Dar...
   Tot dex-ul ne dă definiţia pentru semit: persoană care face parte din grupul de popoare, apropiate între ele prin limbă şi prin aspect fizic, din sud-vestul Asiei, nordul şi estul Africii, căruia îi aparţin astăzi evreii, arabii, sirienii etc.

   După dex urmează Biblia şi istoria. Abraham, urmaşul lui Sem care la rândul său era fiul cel mare al lui Noe, este tatăl lui Isac ( care este tatăl lui Israel) şi al lui Ismael. Părintele evreilor şi al arabilor. Semiţii... Urmaşii lui Sem.
   Păi dacă semiţii sunt evreii şi arabii, antisemiţii n-au cum să fie doar cei care au o atitudine ostilă faţă de evrei? Că nu doar evreii sunt semiţi. Arabii şi evreii sunt semiţi aşa cum noi şi italienii, de exemplu, suntem latini.

   Ştiam povestea cu dex-ul (dar şi cu evreii care vorbesc despre antisemitism...), însă niciun dex din lume nu poate anula originea, istoria unor popoare. Conform definiţiei din dex, un arab poate fi antisemit... El fiind...semit.
   Din punctul meu de vedere, cuvântul antisemit este greşit folosit când cineva se referă doar la evrei. Dacă se referă şi la arabi, atunci este ok. Din păcate, sensul greşit al cuvântului a fost adoptat de toate dicţionarele şi nu ştiu dacă se mai poate face ceva. Poate se revoltă arabii... Cineva încearcă să-i scoată din rândul popoarelor semitice.
   • Like 0
  • @ Constantin
   Stimate domn, sunt termeni consacrati. Daca aveti ceva impotriva lor, puteti porni revolutia dex-ului, a legilor, a societatii - ba chiar a intregului univers, nu va opreste nimeni. Pana atunci, sunt chestiuni conventionale universal acceptate. Poate va ganditi ca, de maine, sa militati impotriva considerarii varstei de 18 ani pentru majorat - ca este tot o chestiune conventionala. Este dreptul dumneavoastra sa militati, dar pana la a fi consacrata in alt fel (la o varsta mai mica sau mai mare) - ramane cum a fost acceptat.
   Exact ca si antisemitismul - a carui definitie este universal acceptata.
   • Like 1
  • @ Iron Spike
   Consacrată sau nu, o eroare tot o eroare rămâne. Mai ales atunci când este vorba despre origini. Lăsaţi vârsta majoratului... nu-i un exemplu relevant. Originile nu se stabilesc prin convenţii, aici nu-i nimic convenţional. Nu se poate stabili prin convenţie că dumneavoastră nu faceţi parte din familia în care v-aţi născut. Despre asta este vorba. Iar în dex este şi o fractură de logică: semitul face parte dintr-un grup de popoare iar antisemitul are atitudine ostilă doar faţă de evrei... Şi cu grupul cum rămâne? Eu nu cred în chestiuni convenţionale universal acceptate care încalcă adevărul. N-am mers niciodată cu turma. Iar aici eroarea este flagrantă. O definiţie din dex contrazice istoria. Dar dacă este unanim acceptat... Eu nu accept să susţin o prostie. La început, probabil, a fost ignoranţa...
   • Like 0
  • @ Constantin
   Stimate domn, repet - nu va opreste nimeni sa corectati erorile. Porniti revolutia! Militati pentru ceea ce credeti, ignorati convenientele, schimbati mentalitatile invechite!
   Succes!
   • Like 2
  • @ Iron Spike
   Nu mă pasionează astfel de revoluţii şi nici nu am timp. Dar rămân la părerea mea că nişte lingvişti superficiali sau ignoranţi au admis sensul consacrat al cuvântului, ignorând adevărul istoric. Iar atunci când vorbesc despre semiţi şi anti.. între lingvişti şi istorici, eu îi cred pe istorici. Istoricii vorbesc despre popoarele semitice (arabi, evrei...). Cum ar fi dacă cineva care îi înjură pe latini ar spune că, de fapt, îi înjură doar pe români?
   • Like 0
  • @ Constantin
   Probabil ca noi nu ne-am simti atat de rau precum italienii, dar filozofam deja prea mult. Take it, leave it or try changing it!
   • Like 0
  • @ Iron Spike
   O las, dar mai fac un scurt comentariu. Italienii ar sări ca arşi, probabil, dar în Orientul Mijlociu lucrurile stau altfel. Arabii nu reacţionează pentru simplul motiv că nu vor să recunoască faptul că ei şi evreii sunt...fraţi. Urmaşii lui Sem... Nici evreii nu reacţionează pentru că le face multă plăcere faptul că sunt consideraţi singurii semiţi... cu origini în familia lui Noe. Când se vor împăca, lingviştii vor avea o problemă. Dar mai este mult până atunci.
   Când am făcut observaţia nu m-am referit la dex, pentru că aveam ca argument doar adevărul istoric.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult