Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un moment trecut cu vederea din Parlament: asurzitoarea tăcere a senatorilor, după intervenția negaționistului Sorin Lavric

Sorin Lavric

În 8 martie 2021 deputatul minorităţii evreieşti din România, Silviu Vexler, s-a adresat Senatului României pentru a transmite un Mesaj privind protejarea memoriei victimelor Holocaustului din România.

Prezenţa sa la microfonul Senatului – aprobată de biroul permanent al acestei camere – a fost cauzată atât de elogierea în plen a unui criminal de război, cât şi de existenţa în Senat a două proiecte de lege care „urmăresc să reintroducă indemnizațiile acordate de statul român pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii foştilor criminali de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”. Discursul a început cu citarea unor extrase din stenograme ale Consiliului de Miniştri, din 1941, prezidate de Ion, respectiv de Mihai Antonescu, care dovedeau deciziile privind deportarea şi eliminarea fizică a „elementului evreiesc” din România, precum şi masacrarea evreilor din Odesa. Apoi Silviu Vexler a arătat că „Toate aceste stenograme au un numitor comun, un participant activ la aceste şedinţe şi anume Mircea Vulcănescu, la momentul respectiv subsecretar de stat la Ministerul Finanţelor, persoana responsabilă, după cum reiese din restul stenogramelor, de jefuirea evreilor care erau deportaţi în Transnistria. Veţi găsi, dacă aveţi curiozitatea, în acele stenograme toate intervenţiile lui Mircea Vulcănescu pentru a operaţionaliza la maximum procedura de jefuire a acelor oameni care se îndreptau spre moarte. Nu este o opinie personală şi nici una care să judece activitatea lui Mircea Vulcănescu. Este pur şi simplu ceea ce scrie în stenogramele statului român. Mircea Vulcănescu este un criminal de război condamnat. Condamnat nu doar în perioada 1945-1948, imediat după război, condamnarea lui ca criminal de război a fost reconfirmată în 2019, acum doi ani, de către justiţia României democratice, de după Revoluţie. Deci rămâne şi în continuare un criminal de război, de pe urma deciziei căruia au fost omorâţi oameni nevinovaţi”.

Faptul că în Senatul României se încearcă „rescrierea istoriei”, prin elogierea legionarilor şi criminalilor de război şi prin proiecte legislative care urmăresc acordarea de indemnizaţii de stat foştilor legionari şi urmaşilor lor constituie „nu doar o umilire a victimelor Holocaustului şi a puţinilor supravieţuitori care mai trăiesc, dar şi o ruşine nu numai la adresa Parlamentului României, ci şi a României în sine” a conchis deputatul minorităţii evreieşti.

După încheierea mesajului rostit de Silviu Vexler, preşedintele de şedinţă, senatorul Alina Gorghiu (vicepreşedinte al Senatului) i-a dat cuvântul senatorului Sorin Lavric (AUR).

(De fapt, nu mi-a fost limpede dacă era o declaraţie politică pentru care senatorul se înscrisese anterior la cuvânt sau un drept la replică acordat ad-hoc. Pe înregistrare se aude preşedintele de şedinţă spunându-i înainte de a-i da cuvântul „Vă rog, domnule senator Sorin Lavric, aveţi cuvântul. Şi-o să vă rog să vă înscrieţi la luarea de cuvânt”. Dar nu am să mă opresc asupra acestui amănunt de procedură.)

Acesta nu numai că a reiterat intenţia de a continua să vorbească cu „veneraţie despre martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină a fost că s-au opus comunismului”, ci a promis că va continua să facă astfel de elogii pentru că s-a dovedit că „este pe drumul cel bun”. Adresându-se deputatului Silviu Vexler, senatorul Sorin Lavric a spus: „Recurgeţi la acelaşi tertip facil şi anume îl stigmatizaţi. Fascist, legionar… Iertaţi-mă, nimeni nu vă mai ia în serios!”.

Nu am să mai citez din discursul senatorului AUR care – invocând faptul că un senator nu trebuie să dea socoteală nimănui pentru declaraţiile sale politice – nu a pregetat să facă trimiteri antisemite şi să utilizeze instrumentele clasice ale negaţionismului. De altfel, mesajul deputatului Silviu Vexler şi replica senatorului Sorin Lavric pot fi ascultate pe înregistrarea video de pe site-ul Senatului României. Arhiva Video, şedinţa din 8 martie 2021.

Cuvintele senatorului AUR nu m-au uimit, era de aşteptat să nu se „dezică nici o iotă”. În schimb m-au mâhnit şi m-au îngrijorat cele petrecute DUPĂ luarea sa de cuvânt.

Preşedintele de şedinţă i-a mulţumit senatorului AUR şi s-a adresat plenului spunând: „Vă rog să mă sesizaţi dacă cineva mai doreşte să aibă o intervenţie pe acest subiect. Dacă nu, mulţumesc domnule deputat pentru prezenţa în Senatul României şi vom continua ordinea de zi”.

Niciun senator nu a dorit să aibă o intervenţie pe subiectul umilirii victimelor Holocaustului din România şi nici al omagierii criminalilor de război condamnaţi. Desigur, un parlamentar nu poate fi tras la răspundere şi nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile sale politice, dar el poate fi contrazis de cei care nu sunt de acord cu opiniile sale.

Urmărind înregistrarea şedinţei Senatului din 8 martie 2021, am nutrit speranţa că măcar un singur senator (prezent în sală sau online) avea să spună câteva cuvinte, să ia atitudine, pentru a dovedi că acum, în secolul XXI, Senatul României democrate şi membre UE, alcătuit din reprezentanţii poporului român, se delimitează de crimele regimului Antonescu şi de tentativele de reabilitare a criminalilor de război şi a ideologiei legionare. Să arate că senatorii României înţeleg că memoria Holocaustului din România nu este problema evreilor – a cărei dezbatere cade doar în sarcina deputatului acestei minorităţi – ci a întregului popor român, pentru că această tragedie nu face parte doar din istoria evreilor, ci şi a României.

Nu pot să nu mă întreb dacă tăcerea senatorilor a fost un semn al indiferenţei sau al aprobării?

Articol preluat de pe Baabel.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nici nu-mi trece prin cap să am vre-o simpatie față de AUR. Până la alegeri nici nu am știut că există. Și nici nu pot să uit că toate extremismele, indiferent de extremă, au început cu filosofii și au sfârșit cu ciomăgașii. Dar cred că fiecare popor trebuie să-și asume vinile . Și ar trebui judecați nu numai criminalii de război ci și criminalii de pace ( noțiunea nu există, dar ar trebui inventată), cei care au ucis, au deportat, au închis, au schimbat în rău soarta a milioane și milioane de oameni. De exemplu, fratele mai mare al mamei a fost preot; doar preot și nimic altceva. Din această cauză cele trei fiice ale lui nu au avut dreptul să se înscrie nici măcar la liceu până târziu în anii 60 ai sec. XX, au făcut școală departe de casă, după ce au fost înfiate de rude. Bunica și frații tatălui, în Moldova de dincolo de Prut, au pierdut copii în experimentul sovietic de după război asemănător marii foamete provocată tot de sovietici în Ucraina. Sigur că nu tebuie să-i iertăm pe cei care au produs atâta suferință evreilor, doar pentru că erau evrei, dar dacă nu vor fi judecați cu aceeași măsură și cei care i-au chinuit în diverse moduri pe alții doar pentru că erau moldoveni, sau preoți sau țărăniști sau pur și simplu mai harnici și mai organizați decât alții, nu va fi pace sub măslini. Mereu o să ni se pară și unora și altora că suntem doar victime.
  • Like 4
 • Eu cred, faptele dovedesc, că formațiunea politică AUR înseamnă Adunătură Unor Retardați. Probabil și alegătorii lor sunt tot AUR.
  • Like 4
  • @ Stefan Grozav
   Dan check icon
   Adunatura Unor Retardati ,,mintal exact asa este , denumirea acestor impostori -ultranational;isti ,instigatori la rau , Caz concret ,,dobitoaca de s,,sosoaca , la care totusi s-au trezit la timp si au ,exclus=o ,Dar ea , profita lamaxim de imunitate ,probabil si ,arunca , cu latruri instanga si in dreapta,,! Sper ca utoritatile ,sa faca ceva in acest sens ,ptr ca are destule puncte de acuzatii ,
   --- 1 ,Instigare si provocare la nerespactarea Legilor ,
   ---2 . Zadarnicirea , raspandirii Covid !
   -- 3 Promovarea minciunii ,ca Adevar politic,
   -- 4 , Jiginirea si defaimarea guvernului , precum ca este fascist ,,aceasta acuzare cred ca este cea mai grava ,
   -- Nu este un bun exemplu ,si nu reprezinta interesele majoritatii poporului roman !
   • Like 1
  • @ Dan
   Din pacate nu sunt retardati. Sunt uneltele, cumparate, pe care le folosesc cei ce nu vor ca in tara sa fie bine. Cei ce vor sa stapaneasca si sa jefuiasca, nepedepsiti. Aur este o adunatura de derbedei impanata cu niste exaltati care fac jocurile altora, probabil borfasilor psd. Vom vedea. Pacat ca actualii nu au sustinerea celor in masura sa mentina ordinea in stat. Toate manifestatiile aur sosoaca ar trebui inabusite iar "organizatorii" si participantii trasi la raspundere. S-a ajuns la dementa.
   • Like 0
 • Nu vezi, deci nu există, politica strutului.
  Am uitat pra repede ororile razboiului II mondial. Daca Antonescu a fost exceptional pe anumite subiecte, tot el a fost groaznic pe altele. Lumini și umbre, valabile pentru toti, vizibile doar la cei aflati in prim plan. Ma intreb cati parlamentari sunt informati de toate aceste orori. Cred ca toti au crescut in ideea ca Antonescu a fost un mare patriot, ca si mine. Dupa ce am citit autori independenți, care au vazut lumini si umbre, am fost oripilat la inceput. Cum sa lovesti intr-un monument anticomunist, doar ca el a fost si antisemit, ceea ce e cu totul altceva.
  Ar fi eliminat tiganii, pe care ii hulim cu totii acum, cat mai repede. Ma intreb, ce am fi spus daca nemții ar fi dorit atunci eliminarea romanilor, ca rasa inferioara.. .
  Istoria se repeta, daca nu învățăm nimic, va fi tragic. In locul evreilor vor fi xei nevaccinati sau altii diferiți. Nu putem fi arieni cu toții.
  • Like 5
 • Delia MC Delia MC check icon
  Acum se leagă. Pe un grup facebook s-a postat chiar zilele trecute un elogiu lui... Mircea Vulcănescu. M-a făcut curioasă și am citit ceva despre. Nu vreți să știți comentariile. Unul singur era despre faptul că acesta a fost criminal de război. Restul, 200 și ceva în nota obișnuită: mare patriot, martir (!) bla bla bla. Concluzia: AUR nu stă degeaba ci ațâță mai departe cu propagandă legionară, naționalism, etc. Iar toți dar absolut toți cei care tolerează astfel de derapaje sunt vinovați de complicitate. Și nu mă refer doar la politicieni.
  • Like 5
  • @ Delia MC
   Este foarte interesant ca, pentru a doua oara in istoria romaniei, majoritatea este filo legionara, filo antonescu! Oare de ce? Nu va puneti intrebari? Uitati ca, la "recomandarea" evreilor a fost hulit antonescu? Ca i s-a aruncat bustul de la biseriba din bariera vergului tot la cererea expresa a evreilor? Nu sunt simpatizant aur, am mari indoieli, dar..... ma intreb si eu. Prea comemoram tot timpul holocaustul evreilor, nu si pe cel al celor omorati, in toata lumea de instaurarea regimurilor comuniste. Aceste, mult mai de mare amploare genocide nu sunt pomenite. Faptasii nu sunt condamnati. Ne place, nu ne place antonescu face parte din istoria romaniei moderne. Numai cei ce vor fi in locul lui, in conjuctura respectiva, au dreptul sa-l judece.
   • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu e încă majoritatea dar...
   Păi dacă ne gândim câți și cum au fost uciși numai pentru că erau evrei...Despre victimele comunismului de acord, însă e altă treabă. Holocaustul și războiul a pus o lume pe jar dar cei vinovați au fost judecați și condamnați. Pe când așa zisul comunism este treaba fiecărui stat în parte, state care preferă să bage gunoiul sub preș fiindcă nu realizează ei singuri daunele că încă nu le-au depășit. Urmările sunt imense, întinse în timp și încă prezente. Cineva în vizită în Georgia la casa unde s-a născut Stalin: păi cum, a omorât atâția, se mai păstrează casa și se și vizitează? Casa unde s-a născut Hitler nu are nici o inscripție fiind punctul zero a unei tragedii mondiale. Răspuns: păi e al nostru...
   Dl Serbănescu dă mai sus o explicație veridică .
   Eu nu insinuam ci afirmam că incitarea naționalismului și ideilor legionare din ultimul timp nu numai că se leagă dar este dirijată. Iar noi stăm și ne uităm. Uitând că naționalismul n-a dus nicăieri la nimic bun.
   La capitolul îndoieli v-aș sugera să vă întrebați ce intenții au...
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Dan check icon
   Antonescu , ca si Ceauseascu ,, a avut ,parti bune ,dar si parti rele . Ambii ,au fost ,nationalisti ,
   -- De remarcat faptul ca , in nici o tara ,extremismul ,,,ultranationalismul ,,,nu functioneaza, Doar in capul unor cetateni maghiari de pe meleagurile ,romane ,mai sunt inca urme . Fapt dovedit ,de partidul lor , ultra nationalist din Ungaria ,,,Jobik , care am ainteles ca afost interzis in Ungaria ,dar continua sa fie prezent pe la noi prin ,Harcov la Tusnad ar avea ,cuibul ,si se spune ca ar fi un fel de AUR de la nostru ,
   -- Oricum ar fi ,acesti ,nationalistii ,, defaimeaza imaginea Romaniei in UE si in ,Lume ,
   --- Cred ca ar trebui interzisi ,,la fel ca PCR , pentru ca legionarii au omorat si foarte multi romani nevinovati ,dupa principiul ca ;;
   -- Cine nu este cu noi , este impotriva noastra ! Faptul ca cineva cu mintea ,infirebantata, sustine ,sa li se dea , despagubiri urmasilor ,este foarte grav, si trebuie blocata urgent acesta initiativa pana cand nu este prea tarziu ,
   -- Iar despre holocaust ,cred ca mai intai ar trebui sa comemoram holocaustul martirilor romani ,caci sunt multi ,!
   • Like 1
  • @ Dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect. Discursul dlui Vexler a avut însă o cauză concretă: "prezenţa sa la microfonul Senatului – aprobată de biroul permanent al acestei camere – a fost cauzată atât de elogierea în plen a unui criminal de război, cât şi de existenţa în Senat a două proiecte de lege care „urmăresc să reintroducă indemnizațiile acordate de statul român pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii foştilor criminali de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”. Cine a înaintat aceste proiecte nu mi-e deloc greu să presupun. Astea ar fi deci " numeroasele proiecte " cu care se laudă iar intervenția dlui Lavric are logică.
   Așa deci. Nu ajung pensiile "specialilor" ci mai vor plătite și indemnizații criminalilor! Un "bun" exemplu. Bravo națiune!
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Aceasta initiativa nu poate veni decat de la fie un ticalos ordinar fie un dement. Sper ca restul parlamentarilor, indiferent de partid sa respinga in corpore aceasta rusine.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult