Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Iancu Țucărman, supraviețuitor al Pogromului de la Iași: Oamenii au pierdut veșnicia, dar au câștigat clipele. Trebuie să ştim să ne folosim aceste clipe

Iancu Țucărman

Foto: George Călin/ Inquam Photos

137 de evrei au fost înghesuiți, în timpul Pogromului de la Iași, în vagonul morții în care se afla Iancu Țucărman, pe atunci un tânăr în vârstă de doar 18 ani. Dintre ei, la Podul Iloaiei au mai ajuns vii, piele și os, doar 8.

La 80 de ani distanță de acele momente, Iancu Țucărman luptă împotriva intoleranței spunând lumii povestea cruzimii fără margini pe care a trăit-o și căreia a reușit să-i supraviețuiască. Și ne amintește tuturor că mintea umană a creat soluțiile care ne permit să trăim astăzi mai bine și mai mult decât oricând în istorie, dar tot mintea umană a generat ideile care au dus la moartea a zeci de milioane de oameni nevinovați.

Foto: Ambasada SUA

Iancu Țucărman a vorbit despre acest paradox, în timpul unui eveniment organizat de Ambasada SUA, pentru a sărbători aniversarea sa de 98 de ani. Și a avertizat că antisemitismul este astăzi departe de a fi istorie. „Una din marile probleme care mă frământă astăzi este recrudescența antisemitismului”, a atras atenția Iancu Țucărman.

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a spus că și-a dorit să „onoreze un om care a văzut și a suferit mai mult decât se poate descrie vreodată în cuvinte și care în ciuda acestui fapt, reprezintă întruchiparea demnității, a decenței și a iubirii pentru umanitate, pentru poporul său și pentru patria sa”. 

„Este bine să știi ce se întâmplă când declanșezi răul. Unde se oprește acest rău.

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, Paul Schwartz

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti, Paul Schwartz, a vorbit despre experiențele trăite de evrei în trenul morții, așa cum i-au fost ele relatate de supraviețuitori. „Eu, personal, am avut șansa să cunosc 5 dintre supraviețuitorii. S-a murit într-un fel înfiorător, înfiorător. Într-un vagon care a transporta înainte 3 cai, erau înghesuiți peste 100 și ceva de evrei. Din fiecare vagon s-au dat jos ceva sub 6-8 viață. Au fost două trenuri ale morții care au plecat de la Iași, plecările acestor trenuri s-au făcut în niște condiții total inumane. Vagoanele de transportat vite aveau niște guri de aerisire, dar s-a dat ordin să se bată șipci de lemn peste deși temperaturile din zilele respective au ajuns la 40 de grade. Cei care mureau erau stivuiți, în așa fel încât pentru ceilalți să rămână un pic de aer”, a spus el.

Foto: Ambasada SUA

Este important ca oamenii să nu uite atrocitățile de atunci. „Este bine să știi ce se întâmplă când declanșezi răul. Unde se oprește acest rău. E foarte ușor să pornești, cum arunci un mic bulgăre de zăpadă de pe un vârf de munte. Până ajunge jos, dărâmă tot ce întâlnește în cale, pentru că se face un bulgăre imens”. a adăugat preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti.

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, a amintit că în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 1938 avea loc în Germania nazistă pogromul împotriva evreilor, cunoscut sub numele de Kristallnacht - Noaptea sticlei sparte.

„Faptul că suntem astăzi aici, lângă un supravieţuitor al Holocaustului, arată că această dorinţă de viaţă pe care o aveţi, domnule Iancu Ţucărman, este simbolul iudaismului. Noi, evreii, sărbătorim viaţa”, a subliniat ambasadorul.

Prezent la rândul său la eveniment, ambasadorul Germaniei, Cord Meier Klodt, s-a arătat impresionat de prietenie pe care Iancu Țucărman i-a arătat-o, atunci când l-a cunoscut: „Ca diplomat, și ca om, nu contenesc să mă uimesc când o victimă a ororilor inițiate și implementate de poporul german asupra evreilor în secolul trecut îi oferă prietenia sa unui oficial german. Pentru mine, rămâne o minune, cu totul neașteptată, care îmbogățește viața profesională și personală într-un mod cu totul extraordinar”.

La finalul discursului său de mulțumire, Iancu Țucărman a spus că, deși au pierdut veșnicia, odată cu alungarea din paradis, oamenii au câștigat clipele și a subliniat importanța fiecărui moment.

Foto: Ambasada SUA

„Ceea ce consider eu că ar fi necesar pentru viaţa fiecăruia dintre noi, să ştim să ne folosim aceste clipe în dragoste şi în dorinţa de a fi linişte şi pace”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au fost doua transporturi din Iași, doua trenuri ale morții. Domnul Tucarman a fost în cel spre Podu Iloaiei, regizorul Andrei Călărași a fost în transportul spre Călărași, pe care l-a considerat locul unde a fost salvat și de unde și-a luat numele. Sunt multe marturii îngrozitoare și fotografii din ambele transporturi și din timpul pogromul ui din Iași. http://www.pogromuldelaiasi.ro/
    • Like 0
  • Sunt mici lacune. Nu poporul german e vinovat pentru ce au facut nazistii!Lipsesc detalii despre acel tren ca sa putem intelege si noi cititorii ce si cum a fost!
    • Like 0


Îți recomandăm