Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Un mucegai la originea penicilinei

Dragnea miting copil

Foto: Inquam Photos

După vot, mi-am temperat pornirea euforică.

Începând cu decembrie 89’ mi-a fost dat să trăiesc câteva momente pe care, dat fiind starea de dinainte, le-aș fi putut socoti numai bune să mă-mbăt. De la momentul inițial, când am scăpat de Ceaușescu, până la cel de ieri. De la beția din acel 22 decembrie la amețelile ulterioare. Mai toate urmate, firesc fiziologic, de mahmureli.

Așa că m-am bucurat cu reținere.

Doamna de plastilină a politicii mioritice a plecat. Nici ea nu știe unde. Nici n-are importanță, a fost destul să fie „o femeie civilizată, neconflictuală, deosebit de comunicativă” care „nu s-a dezis niciodată de inițiativele... de îmbunătățire a legilor justiției”. Competentă, la o adică, să conducă un guvern în România.

Vai nouă!

Din gafe-n gropi, Doamna în cauză va fi adăstat în istoria acestei țări, iacă-tă, vreun an și nouă luni. Și, ca să vedeți că soarta dă unora mai mult decât merită, va fi pomenită în manualele școlare. Și mă-ntristez.

Apoi îmi amintesc că nu există efect fără cauză. Atât de strâns legate una de alta, încât ar fi absurd să te-aștepți să iasă un perete alb dacă-l pensulești cu vopsea neagră. Doamna a fost exact rezultanta unui vot care a permis unui grup să facă ce vor „pentru că ei pot”. Sunt legitimați. Atât de legitimați, încât limita legii nu există decât acolo unde o fixează ei iar despre limita bunului simț nici nu merită să vorbim. Așa încât remarci lejere despre sex anal ori „ești liberă diseară” sunt doar mici glumițe. Pe măsura măsurilor celor care le emit.

Ei ne-au condus.

Ei sunt efectul. 

Îți recomandăm

Cauza suntem, pe de o parte, noi, cei care strecurăm o hârtiuță prin fantă din când în când.

Pe de alta ei, cerșetorii urnelor.

Noi, cei care tot căutăm ieșirea din labirint, ademeniți de o sirenă într-o parte, amăgiți cu o lumânare în cealaltă parte. Noi, neinstruiți civic și lipsiți de educație de grup, incapabili să alegem grâul din neghină.

Ei, politicienii, cei care au crescut la umbra acestor vremuri, animați mai mult de interese meschine decât de menirea firească a celui care se pune în slujba celor mulți. Dureros este că cei potențial pozitivi ies din arena politică, rejectați de o clasă care nu se lasă contaminată cu anticorpi.

Și iară mă-ntristez.

N-am fost euforic, deși, după cum am tot desenat mai sus, aș fi avut unele motive. Sigur că era esențial să scăpăm de rău. Dar nu prea văd cum arată binele de după.

Întâi pentru că nu e simplu să scoți apă din piatră seacă și nici bani dintr-o punguță flască. Decât, poate, dacă ăștia buni și noi vor lua împrumuturi precum ăia vechi și răi. Altminteri enunțuri precum colectări mai ample la buget și atragerea fondurilor europene am mai auzit, la televizor arată frumos.

Și de-aia m-am bucurat cu reținere.

Ba mai mult, nu mi se pare că cei care clamează azi ceea ce pare o victorie ar avea așa mari motive să se împăuneze. Mă încumet să spun că meritele lor sunt minore în comparație cu imensa, decisiva contribuție a domnului Liviu Dragnea. Nimeni n-ar fi putut scoate în relief mai bine decât Liviu Dragnea care este esența partidului pe care, vremelnic, l-a condus. Atât de relevant, de pregnant, încât a reușit să clatine convingeri electorale care păreau de nezdruncinat. Poate părea paradox dar, din acest punct de vedere, ar trebui să privim apariția acestui personaj politic ca pe un fapt pozitiv. Un fel de mucegai la originea penicilinei.

Al doilea factor major este societatea și reacția la rău. Strada și votul din 26 mai.

Și abia apoi penele de păun de la pălăriile celor buni de azi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Astea da, cuvinte potrivite. Populatia nu poate inghiti un adevar simplu, orice planta nu traieste, creste si se dezvolta decat in situatia in care gaseste terenul potrivit cerintelor ei. La fel Psd si restul politicii din Romania, marile realizari romanesti ca de, altele nu avem. Buruienile nu cresc in gradina daca gradinarul este in viata, sanatos si constient.
  • Like 0
 • Da, domnule.
  Abia acum s-a VĂZUT cu adevărat, pentru că până astăzi, nu batiste...PĂTURI au fost puse pe țambal.
  S-a discutat „elevat”, s-a făcut „politică” și „dezbatere” nu niște tovarăși care nu erau decât niște dejecții umane.
  S-a acționat „timid”...și uite unde ne-a adus.
  Indignându-ne masiv la....„băsisme”...sau pedelisme.
  FACTUAL, Clujul, orașul unde Emil Boc a fost primar atâta vreme e PRIMUL oraș al României. Asta chiar nu e o dezbatere.
  La fel Flutur, întrebați sucevenii.
  CHIAR era necesar să fim atât de „dăștepți” cu unii care de fapt ne-au ridicat un pic?
  CINE a dat pe mâna pesedeilor țara?
  Nu?....formățorii ăștia de opinie, super „indignați”? Care n-au reușit niciodată altceva decât descurajarea celor care s-ar fi putut opune pesedeilor.
  Să nu uităm cine suntem, totuși.
  Cluj....București.
  Deci, cine?
  • Like 0


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult