Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un mucegai la originea penicilinei

Dragnea miting copil

Foto: Inquam Photos

După vot, mi-am temperat pornirea euforică.

Începând cu decembrie 89’ mi-a fost dat să trăiesc câteva momente pe care, dat fiind starea de dinainte, le-aș fi putut socoti numai bune să mă-mbăt. De la momentul inițial, când am scăpat de Ceaușescu, până la cel de ieri. De la beția din acel 22 decembrie la amețelile ulterioare. Mai toate urmate, firesc fiziologic, de mahmureli.

Așa că m-am bucurat cu reținere.

Doamna de plastilină a politicii mioritice a plecat. Nici ea nu știe unde. Nici n-are importanță, a fost destul să fie „o femeie civilizată, neconflictuală, deosebit de comunicativă” care „nu s-a dezis niciodată de inițiativele... de îmbunătățire a legilor justiției”. Competentă, la o adică, să conducă un guvern în România.

Vai nouă!

Din gafe-n gropi, Doamna în cauză va fi adăstat în istoria acestei țări, iacă-tă, vreun an și nouă luni. Și, ca să vedeți că soarta dă unora mai mult decât merită, va fi pomenită în manualele școlare. Și mă-ntristez.

Apoi îmi amintesc că nu există efect fără cauză. Atât de strâns legate una de alta, încât ar fi absurd să te-aștepți să iasă un perete alb dacă-l pensulești cu vopsea neagră. Doamna a fost exact rezultanta unui vot care a permis unui grup să facă ce vor „pentru că ei pot”. Sunt legitimați. Atât de legitimați, încât limita legii nu există decât acolo unde o fixează ei iar despre limita bunului simț nici nu merită să vorbim. Așa încât remarci lejere despre sex anal ori „ești liberă diseară” sunt doar mici glumițe. Pe măsura măsurilor celor care le emit.

Ei ne-au condus.

Ei sunt efectul. 

Îți recomandăm

Cauza suntem, pe de o parte, noi, cei care strecurăm o hârtiuță prin fantă din când în când.

Pe de alta ei, cerșetorii urnelor.

Noi, cei care tot căutăm ieșirea din labirint, ademeniți de o sirenă într-o parte, amăgiți cu o lumânare în cealaltă parte. Noi, neinstruiți civic și lipsiți de educație de grup, incapabili să alegem grâul din neghină.

Ei, politicienii, cei care au crescut la umbra acestor vremuri, animați mai mult de interese meschine decât de menirea firească a celui care se pune în slujba celor mulți. Dureros este că cei potențial pozitivi ies din arena politică, rejectați de o clasă care nu se lasă contaminată cu anticorpi.

Și iară mă-ntristez.

N-am fost euforic, deși, după cum am tot desenat mai sus, aș fi avut unele motive. Sigur că era esențial să scăpăm de rău. Dar nu prea văd cum arată binele de după.

Întâi pentru că nu e simplu să scoți apă din piatră seacă și nici bani dintr-o punguță flască. Decât, poate, dacă ăștia buni și noi vor lua împrumuturi precum ăia vechi și răi. Altminteri enunțuri precum colectări mai ample la buget și atragerea fondurilor europene am mai auzit, la televizor arată frumos.

Și de-aia m-am bucurat cu reținere.

Ba mai mult, nu mi se pare că cei care clamează azi ceea ce pare o victorie ar avea așa mari motive să se împăuneze. Mă încumet să spun că meritele lor sunt minore în comparație cu imensa, decisiva contribuție a domnului Liviu Dragnea. Nimeni n-ar fi putut scoate în relief mai bine decât Liviu Dragnea care este esența partidului pe care, vremelnic, l-a condus. Atât de relevant, de pregnant, încât a reușit să clatine convingeri electorale care păreau de nezdruncinat. Poate părea paradox dar, din acest punct de vedere, ar trebui să privim apariția acestui personaj politic ca pe un fapt pozitiv. Un fel de mucegai la originea penicilinei.

Al doilea factor major este societatea și reacția la rău. Strada și votul din 26 mai.

Și abia apoi penele de păun de la pălăriile celor buni de azi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astea da, cuvinte potrivite. Populatia nu poate inghiti un adevar simplu, orice planta nu traieste, creste si se dezvolta decat in situatia in care gaseste terenul potrivit cerintelor ei. La fel Psd si restul politicii din Romania, marile realizari romanesti ca de, altele nu avem. Buruienile nu cresc in gradina daca gradinarul este in viata, sanatos si constient.
    • Like 0
  • Da, domnule.
    Abia acum s-a VĂZUT cu adevărat, pentru că până astăzi, nu batiste...PĂTURI au fost puse pe țambal.
    S-a discutat „elevat”, s-a făcut „politică” și „dezbatere” nu niște tovarăși care nu erau decât niște dejecții umane.
    S-a acționat „timid”...și uite unde ne-a adus.
    Indignându-ne masiv la....„băsisme”...sau pedelisme.
    FACTUAL, Clujul, orașul unde Emil Boc a fost primar atâta vreme e PRIMUL oraș al României. Asta chiar nu e o dezbatere.
    La fel Flutur, întrebați sucevenii.
    CHIAR era necesar să fim atât de „dăștepți” cu unii care de fapt ne-au ridicat un pic?
    CINE a dat pe mâna pesedeilor țara?
    Nu?....formățorii ăștia de opinie, super „indignați”? Care n-au reușit niciodată altceva decât descurajarea celor care s-ar fi putut opune pesedeilor.
    Să nu uităm cine suntem, totuși.
    Cluj....București.
    Deci, cine?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult