Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un Navalnîi român?

Alexei Navalnîi - 2024

Foto: Eric Broncard / AFP / Profimedia

La Litere există un curs opțional, ținut în anul III de către profesorul George Ardeleanu, care se numește „Literatură și Gulag. Scriitori în procese politice. Scriitori în arhivele Securității”. După cum spune și în denumire, demersul vizează o prezentare a acțiunii de exterminare demarată de bolșevici împotriva celor care se opuneau în vreun fel regimului, cursul concentrându-se asupra scriitorilor implicați.

La unul dintre cursuri, când profesorul ne vorbea despre Experimentul Pitești, am fost la un pas să mă ridic și să-i cer permisiunea să ies puțin din sală, pentru că simțeam că cedez și fizic, și psihic. Același sentiment l-am avut atunci când am dat în holul Academiei Civice de o ușă de celulă adusă de la o fostă închisoare comunistă. Am întins mâna spre ea, dar n-am avut curajul să-mi duc gestul până la capăt. După cum se poate observa, terapia prin memorie este recomandată atunci când vine vorba de sistemele totalitare.

Acțiunile a căror relatare m-a făcut pe mine să înțepenesc s-au petrecut acum 70 de ani. În urmă cu câteva zile, Aleksei Navalnîi a murit în lagărul unde fusese aruncat de autoritățile bolșevice. Așa cum se vede, autorii acțiunilor de exterminare pe care le-am menționat sunt aceiași, nu s-au schimbat prea multe între timp. Cu ocazia asta vedem ce ne așteaptă dacă cumva rușii se întorc în România, pentru că vor face singurul lucru la care se pricep: crime. Bineînțeles, totul se va întâmpla cu sprijinul unor anumite persoane publice care, culmea, deplâng public soarta celor de la Aiud, Sighet, Pitești, dar susțin cu mijloace specifice demersurile de la Kremlin, adică demersurile ălora care i-au exterminat pe cei pe care îi deplâng.

La prima întâlnire, profesorul a glumit, spunând că audierea acestui curs ar putea constitui un delict într-o ipotetică întoarcere a comunismului. Asta înseamnă că niște sute de inși, plus profesorul, vor ajunge la închisoare pentru că au îndrăznit să pună la îndoială binele făcut de bolșevici României, bine pe care vor să-l mai facă o dată.

Având în vedere succesul pe care îl au mesajele împotriva UE propagate de agenții de influență ai bolșevicilor, scenariul ipotetic prin care mulți din această țară vor ajunge în locul lui Navalnîi nu mai pare greu de atins.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult