Foto - Inquam Photos
Membrii Centrului de Resurse Juridice au făcut joi o vizită de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș, și au descoperit acolo persoane vulnerabile care erau ținute în condiții îngrozitoare. „Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale, O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și al mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele”, au scris într-un comunicat membrii CRJ, care au alertat serviciile de urgență și autoritățile. La câteva ore după ce au ajuns în centru, aceștia au mai găsit două persoane în stare gravă blocate într-o cameră fără aerisire.
„La 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai erau câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 metri pătrați, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi”, se arată în comunicatul CRJ. Persoanele găsite nu sunt doar din județul Mureș, ci și din București și Covasna.
Prefectura Mureș a sesizat DIICOT în legătură cu modul în care erau ținute persoanele de la centrul rezidențial care aparține Asociației RE-MIN. Conform ISU Mureș, „până în momentul de faţă, din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecţiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparţinători şi alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparţinând de DGASPC din municipiul Sighişoara (4 persoane) şi localităţile Luduş (9 persoane) şi Ideciu (3 persoane)”.
Digi24 a intervievat un fost beneficiar al centrului, care a povestit despre relele tratamente pe care le-a suportat în timpul internării. „Am fost în anul 2021. Totul a fost ok la început, dar după o perioadă au început să fie controale. Începeau să strângă beneficiarii care erau maltratați, sedați. Erau ascunși în beci, în alte camere, jos la subsol. Eu nu eram în data lor de baze în Târgul Mureș. Eram și eu ascuns. Ne-au băgat la solar, ne-au încuiat în solar, ca să nu ne vadă controlul. Eram pedepsit. Luam bătaie fără niciun motiv”, a declarat acesta potrivit digi24.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Citesti si te cutremuri! Cum e posibil asa ceva?!