Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un oraș, un primar! Trei aberații care nu mai pot fi trecute cu vederea după „Bătălia de la Piața Unirii”

politia locala sector 4 - Unirii

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

1. Trăim în plină aberație administrativă: Bucureștiul înseamnă șase orașe, șase primării, șapte administrații, 7 poliții locale. Dacă legea ar fi una, ar mai fi cum ar fi, dar fiecare lucrează în legea lui, de multe ori fără să dea nicio socoteală nimănui. Din punctul ăsta de vedere, ideea lui N. Dan de organizare a unui referendum pentru a afla părerea bucureștenilor față de această situație în care se află orașul se impune a fi pusă în practică de urgență. Sigur, referendumul nu rezolvă nimic dacă viitoarea majoritate parlamentară nu va da o Lege a Bucureștiului care să termine acest haos. Mă îndoiesc că va exista o majoritate politică dornică să facă această schimbare: deoarece din haos se fac banii frumoși; deoarece Partidul știe că „din haos, Doamne, m-am născut și m-aș întoarce-n haos…”

2. Trăim în plină disoluție a autorității. Se numește „poliție locală”, dar de fapt ea e o gardă de pretorieni aflată în solda primarului. M-am uitat de curiozitate ce condiții trebuie să îndeplinesc ca să mă angajez la Poliția locală. Trebuie să am bacul, să n-am cazier și să am… „o înfățișare prezentabilă”. Atât! Orice bodyguard se poate face polițist local. Nu-i de mirare că la bătălia de la Piața Unirii am văzut atâtea cefe late cu legitimație de polițist local. Eu aș desființa poliția locală și aș numi-o firma de pază și protecție a boss-ului politic care plătește. Acum, nici cu „poliția națională” nu mi-e rușine. Și ea are un boss, vremelnic dl. Predoiu de la PNL. Iar până să se hotărască liberalii dacă sunt cu „polul de dreapta” sau cu PSD, poliția națională s-a declarat aseară neutră ca Elveția. A privit lupta dintre primari și dintre polițiile locale cu „atenție și îngrijorare” - expresia consacrată de președinte a unui stat contemplativ, letargic și eșuat.

3. A treia discuție este despre lege, devenită facultativă în zonele controlate de clanurile politice. Ignorați discuția dusă special în derizoriu despre palmierii lui Negoiță și gardurile lui Băluță. Amintiți-vă că în iulie 2024, un băiat a murit și sora lui a fost grav rănită în parcarea de la intrarea Parcului Pantelimon, construită de Primăria sectorului 3. În urma acestei tragedii, primăria dlui Negoiță a primit o amendă pentru că NU a cerut niciun aviz pentru amenajarea parcării. Amintiți-vă că în august 2021 doi oameni au murit sufocați sub un mal de pământ pe un șantier lângă Biblioteca Națională unde făceau lucrări FĂRĂ avize și autorizație de construcție firme ale Primăriei sectorului 3. În urma acestei tragedii, dl. Negoiță a scăpat de acuzația de omor din culpă. Vedeți, aceste avize nu sunt un moft al lui Nicușor Dan sau al legiuitorului. Ele sunt puse acolo pentru a preveni astfel de tragedii. Sigur că, pentru mulți primari care „știu ei ce fac”, „merge și așa”, „bani să iasă”…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nicu check icon
    " Kak izvestno "./ După cum se știe.
    Expresia a fost identificată de Cristian Tudor Popescu într-o scurtă analiză a propagandei sovietice.
    Echivalentul actual în propaganda pesedistă este este cuvântul "expert".
    Trompeta Răzvan P găvărește , ca și televiziunile de parti și de stat , despre "un Studiu întocmit de Experți ".
    Ai dracu' Experți , n-au și ei nume ?
    Or fi cumva membri ai Ordinului experților pesediști anonimi ?
    În realitate e nevoie de un singur expert sau de o firmă autorizată care să facă o expertiză pe bune și care să și-o asume , cu nume , semnătură și ștampilă.
    Cu condiția ca dl. Băluță să o comande.
    • Like 1
    • @ Nicu
      RazvanP check icon
      Trompetele sunt în altă parte, în tabăra nicușoristă...
      https://www.gandul.ro/exclusiv/document-incredibil-nicusor-dan-in-2022-despre-planseul-unirii-caracter-urgent-nu-poate-fi-amanat-2024-nu-suntem-in-situatia-de-pericol-public-20327801
      Când a fost sincer, în 2022 sau în 2024?
      Nu locuiesc în București, trec cel mult ocazional la câteva luni pe acolo, pot să ocolesc zona.
      Îmi este perfect egal dacă se prăbușește plafonul ăla, cel mult aș găsi ironic să se întâmple în timpul unui miting pro-Nicușor.
      Pur și simplu mi se pare de noaptea minții să i se găsească "scuze" și "merite" unuia care pune interesele politice pe prim plan și siguranța propriilor votanți pe un loc muuuult inferior.
      Pe de altă parte vorbim despre orașul în care locuitorii se plâng că nu au apă caldă și căldură dar îl votează în continuare fix pe cel care îi ține în frig și fără apă, așa că...
      România schizoidă!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Mhai Nai check icon
      @Razvan
      comentariu la comentariu.
      Ii consider niste idioti incapabil de discernamant sau interesati politic pe cei care se plang.
      Daca ti-e "perfect egal" care e motivul agitatiei si impotrivirea in fata legii si a evidentelor?
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Așa sunt politicenii de la noi. În loc să facă unul pasajul respectiv iar altul să fac o intersecție denivelată sau ceva util altundeva și să se concureze așa, ei se blochează reciproc și nu se fac nimic. În campania electorală se acuză unul pe altul și își aruncă vina pentru că s-a bătut pasul pe loc iar naivii în loc să vină în număr mare la vot și să-l voteze pe al treilea, ei fie nu se duc fie se ceartă pe care din cei doi să-i voteze după care se miră că mai trec 4 ani și nimic nu se îmbunătățește.
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      RazvanP check icon
      Mă irită lipsa de bun simț.
      Și în comentarii stupide, și în lupta politică imbecilă și ruptă de realitate...
      Când vezi în jur doar "dușmani" și ești dispus să mori doar ca să nu câștige alții "capital electoral" pur și simplu ești prea prost să-ți vezi interesul propriu.
      Care în cazul de față ar trebui să fie să nu mori strivit...
      • Like 0
  • Bucurestiul a devenit un oras absolut haotic si nefunctional. M-am nascut in Bucuresti si parca nu ma mai regasesc deloc aici. Circoteca din Piata Unirii nu a facut decat sa ma scarbeasca si mai mult, desi conflicte in zona intre primaria de sector si primaria generala au mai fost (amintiti-va de trotoarele din caramizi de beron rosii ale orimarului Negoita din jurul magazinului Unirea). Parca nu ar exista legi/ proceduri etc sau nu ar fi clare. Desfiintati frate primariile de sector si in loc de primari (fiecare cu ideile lui de mic latifundiar, de parca sectorul ala ar fi in proprietatea personala) puneti administratori subordonati primariei generale. Alte mari capitale din Europa cum of fi organizate, ca acolo nu auzi de aberatii de genul politia locala de sector impotriva politiei orasenesti samd.... pai se mai mira cineva cand statul roman este caracterizat drept un stat mafiot???? Pai chiar asa si este, si asta ziua in amiaza mare.... O sa ajung oare din cauza acestor cazaturi sa regret vremurile ceausiste??? (ca mai am putin pana in momentul ala...)
    • Like 5
  • Sectoarele din București și poliția locală din toată țara trebuie desființate de urgenta.
    • Like 5
    • @ Vasile Ostaciuc
      Foarte bine punctat.
      Poliția Locală a fost înființată în plină criză (2010) cu scopul obținerii unor așa-zise economii la Ministerul de Interne. Istoria Poliției Locale este însă mult mai lungă, predecesorii ei fiind Gardienii Publici (din 1993) și Poliția Comunitară (din 2004). Numai analiza scopului înființării acelor structuri ne poate dezvălui rațiunea existenței unor entități paralele în domeniul ordinii și siguranței publice.
      Desființarea Poliției Locale ar trebui făcută însă cu suplimentarea efectivelor Poliției Naționale cu personal instruit corespunzător în unitățile de pregătire a ofițerilor și subofițerilor de poliție, pentru acoperirea tuturor sarcinilor încredințate.
      Cât despre primăriile de sector din București, cu siguranță acestea ar trebui total subordonate PMB. Primăriile de sector nu pot fi desființate efectiv, pentru că PMB nu ar face față operațional fără ele (ar însemna, ca exemplu, să se îngrămădească toți bucureștenii la PMB pentru orice problemă de evidență a populației, stare civilă, taxe etc.). Dar primăriile de sector ar trebui transformate în filiale de sector ale PMB.
      • Like 1
  • SAO check icon
    Hmm...trist, revoltător, și da referendumul este probabil decorativ (300 parlamentari) Despre fauna care populează primăriile de sector nu mai există dubii, o minimă documentare scoate la iveală impostori, infractori dovediți, familii & rubedenii pestriț-dubioase cu CV-uri demne de hârtie igienică. Toți acești indivizi se jură că sunt acolo în interesul cetățeanului!
    • Like 9
  • O capitala, un singur primar general si administratori alesi, dar subordonati acestuia, in sectoare ar fi o situatie viabila. Bucurestiul arata haotic si este nefuctional exact din cauza celor 6 latifundiari care mascaresc si schimonosesc cum vrea fiecare dintre ei, feuda lui.
    • Like 8
    • @ Viorica Ionita
      Mhai Nai check icon
      Da, dar intotdeauna si peste tot latifundiarii au sustinut conducerea care-i favoriza... samd
      • Like 1
  • Discutia despre refendum functioneaza pe mai multe planuri, si fiecare e important in felul sau:
    1. Demersul se inscrie in logica unicii opozitii reale la PSD;
    2. Concentrarea spre Municipiu si nu spre sectoare a banilor si deciziei este un element de normalitate, orasul e unul, traficul e unul, serviciile publice sunt unele;
    3. Pe de alta parte, in conditiile in care trend-ul e spre descentralizare, miscarea creeaza un precedent. E si mai periculos pentru ca intrebarea nu contine detalii concrete (procente, de exemplu). Cat de neabuziv va decide Consiliul Local Bucuresti? Pe viitor, cat de corect va legifera Parlamentul o viitoare Lege a Bucurestiului?
    4. Nu in ultimul rand, se profileaza un Nicusor Dan mai puternic si mai relevant. Dar cum e Nicusor Dan? Ce-l motiveaza, ce-si doreste si ce-l sperie? Cum reactioneaza? Mi-ar placea sa fie un personaj mai puternic? M-ar reprezenta corect intr-o demnitate mai inalta? Sunt gata sa ii ofer sprijinul pentru un plus de putere?

    Pana la urma, vorbim despre urmatoarele cifre: Bugetul Mun. Bucuresti 2024 - aprox. 9 miliarde lei, iar suma bugetelor sectoarelor - 15,86 miliarde. Suntem gata sa lasam pe mana Consiliului Local impartirea a 25 de miliarde de lei, 5 miliarde de euro? Merita oamenii aia atata putere? Dar daca, la urmatoarele alegeri, iese altfel?
    • Like 0
  • Francisc check icon
    „Bătălia de la Piața Unirii” demonstrează foarte clar (dacă mai era necesar?) cât de mari sunt interesele financiare puse în joc, domnule Negruțiu. Ce mai rămâne de spus când „reprezentanții” unor instituții ale statului își dispută „întâietatea” în fața unor legi făcute de ei și pe care tot ei le calcă în picioare?

    Nu cunosc prea bine atribuțiile primarului general al capitalei (că se numește Nicușor Dan sau Gabriela Firea nu are niciun fel de relevanță), dar mi se pare de noaptea minții ca un primar de sector să se ia la trântă politică cu șeful administrației Bucureștilor. E limpede că avem mare nevoie de o reformă adminstrativă, nu doar în capitală, ci în toată țara. Întrebarea de o sută de puncte este cine să facă „reformarea” când cei care ar trebui scoși din uz au și pâinea și cuțitul la îndemână?

    Și uite-așa mai trece încă un ciclu electoral în care ne vom alege „reprezentanții” după chipul și asemănarea noastră. Vorbea cineva de România Educată? Ne-a păcălit, domnilor!

    Ni se pregătește (de fapt e gata făcută!) o „democrație” în care mai marii zilei au întotdeauna dreptate. Rebelilor nu le rămâne altceva de făcut decât să-și înghită cu noduri în gât propriile cârcoteli.

    Ce urmează? O alegere între Ciolacu, Geoană sau Simion în funcția de prezident. La parlament lucrurile sunt bătute în cuie: PSD va face legea încă 4 ani de-acum încolo. E cel mai „iubit” partid din România pentru că „dă” la toată lumea salarii minime europene și pensii speciale lacheilor care îl slujesc...

    Tovarășul Ciolacu e persoana potrivită la fix ca să ne „prezidențieze” în acest moment de tranziție spre nicăieri. Social-democrația e un curent la modă în toată Europa. Nimeni nu se întreabă de ce sunt mai mulți covrigi decât câini care să-i poarte în coadă...

    • Like 9
    • @ Francisc
      Tranziția nu e chiar spre nicăieri (nicăieri ar putea duce, accidental, și spre bine). Se vede din evoluția datoriei externe că tranziția e spre o țintă sigură, care se cheamă FALIMENT.
      • Like 0
  • E foarte important sa amintiti acele tragedii, timpul trece si se uita. In Romania viata nu e pretuita, se trece repede la altceva. Toata lumea zice un "Dumnezeu sa-i ierte", isi face semnul crucii, gandeste c-asa a fost sa fie, "destinul domne, ce sa-i faci, nu te poti pune cu destinul", si trece mai departe.

    Asa-zisa justitie din Romania poarta raspunderea si pentru Negoita.
    Da, problema palmierilor pare neinsemnata, iar in comparatie cu cazurile in care s-au pierdut vieti omenesti din lipsa respectarii legii, paleste cu totul.

    Dar, dar sa ne amintim si despre palmieri, ca ne intrebam de unde au unii bani:

    „Primăria Sectorului 3, prin compania municipală Algorithm Construcții S3,a primit o factură de aproape 17.600 de euro pentru mentenanța, pe trei luni, a celor 121 de palmieri de la Hala Laminor și altor 700 de plante, potrivit unui document consultat de Hotnews.ro. Contractul a fost încheiat cu firma Platinum Plants&More din Giurgiu. Pentru achiziția plantelor exotice și mentenanță, compania Primăriei Sectorului 3 a plătit peste 1,8 milioane lei în 2023, către aceeași firmă din Giurgiu care și-a schimbat numele.

    Factura pentru plata serviciilor a fost emisă pe 30 octombrie 2023, valoarea totală fiind de 87.871 lei, aproximativ 17.600 euro.
    Defalcat, pentru mentenanța celor 700 de plante, mentenanța pentru o lună costă 18.564 lei, iar pentru cei 121 palmieri – circa 6.050 lei.

    Contractul pentru mentenanța palmierilor și a plantelor de la Hala Laminor nu este singurul încheiat de Algorithm Construcții S3 cu firma din Giurgiu.
    Potrivit unui contract încheiat pe 25 septembrie 2023, au fost cumpărate plante ornamentale la ghiveci în valoare de 306.500 lei, fiind emise două facturi pentru această sumă.

    Potrivit unui act adițional la contractul 5315/25.09.2023, a mai cumpărat produse de la această firmă în valoare de 369.985 lei, potrivit unei facturi emise pe 14 noiembrie 2023. Nu este detaliat însă despre ce produse este vorba, dacă sunt tot plante sau altceva.

    Deși primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, se laudă cu transparența decizională, contractele nu sunt pe site-ul companiei municipale, pagina apărând în mentenanță.

    În total, firma Platinum Plants&More din Giurgiu a emis în ultimele 3 luni facturi de aproape 765.000 lei – circa 150.000 de euro.
    Potrivit termene.ro, firma îl are drept unic acționar și administrator pe PRODAN MARIAN DRAGOȘ. Firma a avut anul trecut un profit de 425.722 RON și o cifră de afaceri de 1.748.756 lei. Mai este acționar și în firma asociat si administrator PROJECT GARDEN CONSTRUCT S.R.L.

    Firma Platinum Plants&More este de fapt fosta firmă Prodan Truck SRL, aceasta schimbându-și numele în 2023, ambele având același CUI.
    Prodan Truck SRL a emis în 2023 facturi în valoare de peste 1 milion de lei către Algorithm Construcții S3, în principal pentru achiziție plante exotice și mentenanța acestora:
    • achiziția de ghivece de 160, 240 și 285 l – 375.544 lei – 16 mai 2023
    • produse nespecificate în valoare de 478.084 lei – 17 mai 2023
    • produse nespecificate în valoare de 41.420 lei – 7 iunie 2023
    • 126 ghivece de 155 l în valoare de 31.487 lei – 7 iunie 2023
    • o factură de 4.581 lei pentru cazare Grecia și Italia – august 2023
    • o factură de 139.755 lei pentru transplantare palmier la ghiveci, plantare și mentenanță plante Hala Laminor pentru 3 luni – 16 august 2023”.
    https://hotnews.ro/exclusiv-ct-costa-de-fapt-palmierii-de-2-lei-cumparati-de-robert-negoita-suma-pe-care-o-plateste-primaria-sectorului-3-pentru-mentenanta-plantelor-exotice-de-la-hala-laminor-27891

    De unde obsesia asta pentru palmieri? A intrebat cineva de ce se dau atatia bani pe niste plante ce nu au ce decor sa sublinieze intr-un oras de campie din Romania? Si palmierii isi au rostul lor, ca orice pe lumea asta.

    Intr-un articol din 08.04.2024 din Buletin de Bucuresti, iata ce citim despre aventurile internationale ale primarului (articolul are si poze, foarte frumoase):

    „Aventurile internaționale ale primarului Negoiță. Deplasări din bani publici, închiriere de mașini de lux și cazări la hoteluri de patru și cinci stele.

    Algorithm Construcții, una dintre companiile Primăriei Sectorului 3, a plătit în ultimul an facturi de aproape 50.000 de euro pentru deplasări în străinătate. Banii au fost cheltuiți pe bilete de avion către orașe de pe două continente, închiriere de mașini de lux și nopți de cazare la hoteluri de patru și cinci stele.

    Pe multe dintre facturi apare direct numele primarului Robert Negoiță, care, în doar două luni, a zburat în cinci orașe, unde a stat la hoteluri centrale și a închiriat mașini de lux, precum Mercedes E Class. Contactat de reporterii Buletin de București, Robert Negoiță a declarat că la una dintre deplasări a fost la un „târg de entertainment“ în scop de serviciu. În cazul tuturor deplasarilor sustine ca a fost in scop de serviciu, dar nu-si aminteste cu cine si ce a facut, mai exact.

    Turneul luxos al primarului Negoiță Pe 27 septembrie 2023, decolează de pe Otopeni un avion de linie cu destinația Viena. La bord era primarul Robert Negoiță, alături de alte trei persoane, arată documentele transmise de sursele Buletin de București. Biletele de avion au fost plătite din bani publici de una dintre companiile din subordinea primarului din Sectorul 3, Algorithm Construcții, compania care a reabilitat și Hala Laminor. Numele edilului este singurul care apare în clar pe factura de peste 4.500 de lei plătită de Algorithm Construcții agenției de turism Atelierul de Călătorii: „NEGOITAX4

    Cu toate acestea, pe paginile oficiale ale primăriei și companiei nu sunt la îndemână informații despre vreo vizită de lucru în Viena între 27 și 28 septembrie. Pe perioada șederii, primarul Negoiță alături de celelalte persoane au fost cazate la Hotelul Regina din Viena, de patru stele și cu vedere spre Biserica Votivă, unul dintre principalele puncte de atracție ale capitalei austriece. Cazarea a costat 3.200 de lei și a fost plătită, la fel ca biletele de avion, din conturile companiei controlate de primarul Sectorului.

    Pe 28 septembrie, Robert Negoiță pleacă din Capitala Austriei în Istanbul. De data această dată, biletele de avion au costat puțin peste 700 de lei și au fost cumpărate doar pentru doi pasageri, primarul și încă o persoană.

    În Istanbul, cei doi trebuiau să petreacă doar două nopți și s-au cazat la un hotel de cinci stele, Dedeman Karpet Kocaeli, situat la 10 minute de mers pe jos de mai multe atracții turistice importante precum rezervațiile naturale Masukiye, Sapanca și Ormanya. Pentru cazarea la hotelul de lux din Istanbul, din conturile Algorithm Construcții au plecat aproape 2.000 de lei.

    Primarul Negoiță s-a deplasat prin cel mai mare oraș al Turciei cu o mașină închiriată pentru două zile, arată o altă factură. Mașina închiriată cu 860 de lei a fost Opel Mokka.

    Șederea primarului în Istanbul s-a terminat pe 30 septembrie, însă, înainte de a se întoarce în București, a mai făcut o escală: a plecat tot cu o persoană în Antalya, iar biletele au costat puțin peste 700 de lei.

    La câteva zile distanță, după ce și-a terminat „turneul“ din Austria și Turcia, edilul Sectorului 3 a plecat iar din București. Bilete de avion pentru Robert Negoiță și încă o persoană au fost plătite de Algorithm Construcții pentru o deplasare în Salonic, un oraș din Grecia cu ieșire la Marea Mediterană. Biletul doar dus a costat încă 680 de lei pentru două persoane.

    Edilul Sectorului 3 a stat în Salonic de pe 13 până pe 15 octombrie2023. De acolo, primarul Negoiță a plecat la Atena, unde a stat trei zile. Pe perioada șederii în Atena, pe numele primarului din Sectorul 3 a fost închiriată o mașină Mercedes E Class pentru trei zile. Conform site-ului oficial al producătorului, prețul de piață al mașinii începe de la 62 de mii de euro. Pentru cele trei zile, Algorithm Construcții a plătit aproximativ 3.000 de lei doar pentru închirierea mașinii.

    După cele trei zile petrecute în Capitala Greciei, primarul Negoiță s-a întors în România cu un bilet de avion care a costat aproape 600 de lei. Așadar, în mai puțin de două luni, Robert Negoiță a fost în cinci orașe și a cheltuit pe bilete de avion, închiriere de mașini și cazări la hoteluri de lux aproape 20 de mii de lei.

    Pe lângă toate aceste cheltuieli, Algorithm Construcții a plătit agenției de voiaj alte aproape 20 de facturi în 2023 și 2024. Cea mai recentă a fost pentru un zbor care a avut loc cu doar câteva zile în urmă, pe 28 martie, din Sri Lanka până în București.

    În total, călătoriile decontate au fost în aproape 10 orașe de pe două continente. Călătoriile „în trecut” În urma unor dezvăluiri publicate de jurnaliștii Libertatea în 2020, Curtea de Conturi a sesizat că una dintre societățile publice ale Sectorului 3 a plătit în 2019, din banii companiei, cazarea Elenei Cojocari, partenera de viață a lui Robert Negoiță, la un hotel de cinci stele din al treilea oraș ca mărime din China, unde a împărțit o cameră cu edilul, conform facturii. Pe acest document, numele sunt complete, în clar.

    Deplasarea în Guangzhou a avut loc în perioda 30 noiembrie-8 decembrie 2019. Din delegația primarului de atunci a făcut parte și Elena Petrescu, actuala viceprimăriță a Sectorului 3, care și-ar fi decontat din banii unui alte societăți municipale – Administrare Străzi S3 SRL – inclusiv masajul la hotelul de cinici stele unde a fost cazată.

    Călătoriile uitate ale primarului Robert Negoiță

    Reporterii Buletin de București l-au contactat pe edilul Robert Negoiță în legătură cu cele mai recente deconturi. El a declarat că în Viena a fost la un „târg de entertainment“, însă nu-și aduce aminte cu cine și de ce a fost în celelalte deplasări. Primarul Sectorului 3 subliniază însă că au fost în scop de serviciu. „Un târg de… de entertainment cu o grămadă de chestiuni. Deci, a fost un târg. Cereți documentația că nu știu să vă zic așa pe de rost. Nu-i corect, că nu le știu pe toate pe de rost. Am fost și cu alți colegi, dar am fost în ocazii diferite cu colegi diferiți. Așa că faceti o solicitare in scris si noi va raspundem in scris.

    De asemenea, întrebat de reporteri de ce a ales să închirieze un Mercedez-Benz E Class în una dintre călătorii, edilul a spus inițial că nu el a ales mașina. Însă după mai multe insistențe a spus că „nu știu să se fi întâmplat treaba asta. Nu știu, chiar nu știu să vă răspund. Nu-mi amintesc eu să fi închiriat vreodată în viața mea Mercedes E Class. Nu-mi amintesc“.

    Edilul Sectorului 3 mai susține și că Elena Cojocari nu l-a însoțit în niciuna dintre aceste deplasări, însă a recunoscut că în 2019 partenera acestuia a fost alături de el în China, dar pe cheltuiala lui.

    Întrebat de facturile prezentate la momentul respectiv de Libertatea și cuprinse ulterior în raportul Curții de Conturi pe care apare și numele partenerei sale, Elena Cojocari, Robert Negoiță a transmis că a fost o greșeală.

    De asemenea, ne-am adresat în scris companiei Algorithm Construcții, în baza legii 544/2001, pentru a cere mai multe detalii despre aceste facturi ajunse în posesia Buletin de București. În multe delegații au fost și alte persoane din Primăria Sectorului 3 a căror identitate este incertă, dar pentru care au fost decontate cazarea și transportul. Imediat ce vom primi aceste detalii, le vom publica de îndată.

    ACTUALIZARE: La câteva ore după publicarea investigației despre deplasările internaționale ale primarului Robert Negoiță, faceți o solicitare în scris și noi vă răspundem în scris“. Robert Negoiță Pentru Buletin De București „Niciodată nu am mers cu nimeni, vreun cineva care să mă însoțească pe mine personal, pe costurile vreunei companii sau ale unei instituții. Curtea de Conturi a zis doar atât, ceea ce am și plătit că, vezi Doamne, a fost plătit tariful camerei la dublu și ar fi trebuit să fie de single. Și știți bine tariful de la single la dublu este undeva la 10 euro pe zi. Și am plătit că acolo a fost, într-adevăr greșeala mea. A fost singura zonă unde a fost o eroare, s-a scăpat o greșeală că era camera la dublu nu era la single“.

    Algorithm Construcții S3, după investigaţia BdB: Primarul Negoiţă a vizitat pepiniere exotice, un mega-parc de aventuri și un târg pentru „industria atracțiilor“  - https://buletin.de/bucuresti/investigatie-aventurile-internationale-ale-primarului-negoita-deplasari-din-bani-publici-inchiriere-de-masini-de-lux-si-cazari-la-hoteluri-de-patru-si-cinci-stele/

    De ce a fost in acele deplasari? Cui au servit? Cu ce s-au ales locuitorii sectorului 3 din asta? Cum de sunt platiti bani publici pentru plimbarile lui Negoita pe planeta? Nu stie nimeni.

    Nu mai am cuvinte sa exprim deznadejdea, revolta, nu pot sa nu ma gandesc cat de adanca e coruptia, cat de ramificata si cate persoane beneficiaza de banii statului. Si vine Marcel si spune ca majoreaza taxe si impozite, ca nu sunt bani. Sa-l alegem presedinte ca stie sa faca gaura de la covrig. In timpul asta Negoita, vesnic primar la sectorul 3, tipa in microfon cum i-a scos Nicusor Dan palmierii de pe bulevard. Palmierii aia, despre care am pomenit mai sus.
    • Like 7
    • @ Daniela Damian
      Francisc check icon
      Comentariile dumneavoastră sunt bine documentate și apreciez acest lucru, doamnă Damian. Înțeleg nevoia de a spune ce credeți, dar mă întreb ce rost are să vă risipiți cuvintele în fața unor surzi?

      • Like 1
    • @ Francisc
      Si mie imi plac comentariile dvs. Am scris in perioada asta pe Republica pentru ca din cauze nefericite (am stat cu cineva din familie pentru o problema de sanatate) am avut mai mult timp. Am lucrat mult mai putin, de la distanta. E singurul site pe care am comentat si m-am obisnuit cu asta. Ma relaxeaza. Oricum, situatia asta va dura pana la sfarsitul anului. Dupa aia ma voi intoarce la programul meu aglomerat si probabil ca nici nu voi mai comenta sau imi voi da cu parerea foarte rar.

      Citesc tot felul de chestii si cand vad aici un subiect imi amintesc de alte lucruri conexe sau nu, si atunci imi place sa le mentionez.

      Stiu ca nu realizam nimic, parerile exprimate in comentarii sunt pentru noi, nu au darul sau puterea de a misca ceva, de a schimba ceva. E mai mult la nivel personal, spui ceva pentru a arata ca n-ai uitat un lucru sau ca nu poti fi chiar mintit si pacalit, ca inca existi si nu esti chiar prost si nevigilent. Asta-i pentru noi. Pentru politic? Nici nu stiu de existenta oamenilor, de parerile lor, de vietile lor, de problemele lor. Vor sa ocupe tot felul de functii, dar nu stiu, nu cunosc realitatea romaneasca sau daca stiu ceva, stiu la modul superficial. Un singur lucru il stiu bine, toti: sa se duca la moaste, sa-si faca cruci, sa dea mana cu poporul din mijlocul multimii in timp ce se clatina de pe un picior pe altul cu gandul sa se termine odata ca sa plece. Se stie ca slujbele la ortodocsi sunt foarte lungi, mai ales in zile de sarbatoare.

      Intre timp asistam la certurile dintre covrigar si ostas, fiecare incercand sa pozeze in intelectual cu mare drag de popor.

      De dragul poporului au pus alegerile de 1 decembrie cu propunerea ca ziua nationala sa fie mutata!!!!! Asa ceva... N-am auzit nicaieri. Cum naiba sa muti ziua nationala? Si cand? Ca pe 8 e turul doi. Din 365 de zile, n-au gasit data ideala decat in decembrie (o luna oricum aglomerata), iar chestia asta cu trei duminici la rand nu cred ca e productiva. Cine vine trei duminici consecutive sa voteze, mai ales ca e sezonul rece, sarbatori (Sfantul Andrei, Sfantul Nicolae), conteaza si ca se intuneca mai devreme. Cred ca asta au si urmarit, sa vina foarte putina lume la vot. Cat de patrunsi sunt romanii de spiritul democratic, de dorinta de a vota? Se vede ca politicienii sunt foarte destepti. Din ce in ce mai destepti si noi beneficiem de toata aceasta desteptaciune.

      Propun ca ziua nationala sa fie mutata de Craciun, Craciunul sa fie de Revelion, Revelionul sa fie de Paste, iar Pastele sa fie la Pastele Cailor. Sarbatorile de Sfantul Andrei si Sfantul Nicolae anul asta nu se vor mai tine sau eventual pot fi sarbatorite la Sfantul Asteapta. Asteptam BOR sa dea un comunicat cu niste date disponibile din calendarul politicianului roman.
      • Like 1
  • RazvanP check icon
    Trăiți într-un oraș al cărui primar este perfect dispus să-și asume riscul morții unor cetățeni de dragul luptei politice. Trăiți într-un oraș etern nedezvoltat, rămas în urma tuturor capitalelor europene exclusiv din motive puerile.
    Da, aveți dreptate, vă trebuie un singur primar. Dar dacă puneți doar un "Gică Contra" veți rămâne în aceleași ruine pe care le apăra pe vremea Buzești Berzei....
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Ce „risc al morții” e dispus Nicușor Dan să și-l asume, domnule RazvanP? Faptul că a pus piciorul în pragul imposturii vi se pare anormal?

      „Lupta politică” la care suntem spectatori nu se dă pentru binele cetățeanului de rând, ci pentru bunăstarea unor îmbuibați. Încercați să pricepeți ce vreau să zic...
      • Like 4
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      S-a vehiculat un STUDIU întocmit de EXPERȚI care ilustrează gradul de periculozitate pe care îl prezintă planșeul. EXPERTȚI, nu matematicieni, da?
      Baiul nostru ca țară este că unii nu au simțul propriului ridicol...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mhai Nai check icon
      "Baiul nostru ca țară este că unii nu au simțul propriului ridicol..." Care EXPERTI? Problema este ca nu apar de nicaieri!
      Scuze daca gresesc, dar cred ca ai intrat din gresala pe site.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult