Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un păcat mult mai periculos decât covidul

Statuie covid

Foto: AFP/ Profimedia Images

De ce corupția e un păcat fundamental? Mulți concetățeni care practică sportul ăsta național consideră că nu fac mare lucru, nu greșesc făcând ceva imoral atât de grav. Până la urmă își rotunjesc și ei veniturile. Fură, dar nu așa de evident, doar nu bagă mâna în buzunarul oamenilor pe stradă. Și atunci trăiesc cumva cu o liniște sufletească netulburată. Dacă cumva au mustrări de conștiință, mai donează câte ceva din ce au furat la biserică și la săraci iar apoi sunt pe deplin împăcați.

În realitate, din cauza corupției, și a celei mici, și a celei mari, au murit mii de oameni. Au fost vândute fabricile și uzinele comuniste pe bază de comisioane, oamenii au fost dați afară și lăsați în culmea disperării, ei și familiile lor. Mulți s-au îmbolnăvit și au murit neconsemnați în statisticile oficiale. Acum e la modă să cumperi posturi în administrație și apoi să te îmbogățești din comisioane ilegale. Toți banii ăia care aterizează în buzunarele șmecherilor sunt veniți din bugetul statului, buget care nu poate acoperi nevoile săracilor din țara asta, care nu poate acoperi tratamentul pentru boli vindecabile, care nu poate asigura copiilor nevoiași o masă caldă pe zi. 

Orice ban însușit pe nedrept și, mai ales, din lăcomie duce în altă parte la o lipsă, o lipsă care poate fi o tragedie. Dar corupții din țara asta nu-și bat capul, de multe ori nici nu-i duce capul. Cum adică să fie ei acuzați de crimă? S-a ajuns la o asemenea mizerie morală, încât acești oameni recunosc la televizor că au furat și ar fi meritat cel puțin 120 de închisoare, dar nu au fost prinși.

Comuniștii pravoslavnici după ce și-au aranjat totul aici pe pământ caută să-și aranjeze „treburile” și dincolo. Cum o fac? Păi exact așa cum știu, cu bani, dând mită. Își răscumpără păcatele devenind ctitori de biserici sau binefăcători. Preoții le promit mântuire îndesându-și banii în buzunarele largi și adânci, de parcă ar putea ei să facă asta. Bineînțeles că îmbogățiții ăștia de rit nou niciodată nu renunță decât la foarte puțin, la ceea ce oricum le prisosea, nu donează niciodată „bănuțul văduvei’’. În țara asta atât de credincioasă nu am văzut niciun bogătaș să anunțe că renunță la toată averea lui și o împarte la săraci iar el se duce în munți la o mănăstire să se pocăiască.

E adevărat că în decalog nu apare porunca de a nu fi corupt. Corupția însă e cuprinsă în celelalte păcate, să nu furi, să nu minți, să nu ucizi, să nu poftești casa aproapelui tău. Dacă doriți, Iuda a fost primul corupt din istoria de la Hristos. El e cel care l-a vândut pe Mântuitor pentru 30 de monede de argint.

Astăzi, corupții României ne vând zilnic pentru un preț, mai mic sau mai mare. Nimeni nu poate răscumpăra păcatul corupției.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • " corupţia este o chestiune foarte personală; decizia oricărei persoane de-a se angaja într-un act de corupţie ori un comportament corupt".
    Intram in acest cerc vicios al coruptiei, cu buna stiinta, pentru ca este institutionalizat cam in toate democratiile. Este o maladie care nu cred ca ar putea fi eradicata, nici chiar cu ...Covid-20!
    • Like 0
  • Citiți și reflectați!
    Mă tem însă că societatea românească nu se va putea vindeca niciodată de acest păcat. Și spun asta fiindcă am constatat că, defectele noastre de caracter cronicizate de-a lungul timpului și cu efectele lor nefaste exacerbate în condițiile libertății aiurea înțelese, au dus la situația paradoxală în care, pentru cei mai mulți dintre concetățeni, acestea au ajuns să fie considerate... calități! CORUPȚIA este doar una dintre ele și care face ravagii în societatea românească post-1989. Pandemia covidiană a relevat mai bine decât orice altă nenorocire socială mizeria în care-și duce existența societatea românească. Culmea este totuși că efectele ei nu sunt nici pe departe ”proporționale” cu nivelul la care defectele noastre de caracter au ajuns și să ne ferească Dumnezeu să ne dea fix ceea ce merităm! Dar până și răbdarea Sa are o limită pe care văd că neamul prost românesc ține cu tot dinadinsul să o atingă. Și abia atunci va începe cu adevărat dezastrul! Dar va fi prea târziu...
    • Like 0
  • Ar fi fost extrem de benefic daca autorul articolului ar fi pus degetul pe rana si ar fi aratat care este sursa acestui imens rau si de ce nu poate fi eradicat.In primul rand nu exista forta exemplului dinpartea celor care se erijaza in elite spirituale si morale,unde coruptia este la ordinea zilei,unde inaintarea pe scara ierarhica se cumpara pe bani,
    • Like 4
  • mhm check icon
    "Iuda a fost primul corupt din istoria de la Hristos. El e cel care l-a vândut pe Mântuitor pentru 30 de monede de argint." Din punctul de vedere al autorităților Iuda a fost avertizor de integritate.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult