Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un rus ucis de Rusia

Navalnîi - 2021

Foto: Handout / AFP / Profimedia

„L-a omorât Putin, ca să scape de el înainte de alegeri”. Asta va fi, cu mici variații, ideea repetată în Europa la moartea lui Alexei Navalnîi. E impresionantă, dar n-are sens.

Comentând acum câțiva ani acuzația de implicare în tentativa de asasinare prin otrăvire a lui Navalnîi, Putin a răspuns imperturbabil: „Dacă NOI aveam de gând să-l omorâm, îl omoram”.

De atunci, Navalnîi a fost omorât de mai multe ori. Cu Noviciok, cu o substanță verde aruncată în față care i-a distrus ochiul drept, târât din pușcărie în pușcărie, torturat crunt, fizic și psihic, și expediat, în fine, în lagărul de exterminare Iamalia „Lupul arctic” de la Cercul Polar. Unde trebuia să înghită mâncarea mizeră în maximum 10 minute, altfel i se lua din față, și își făcea înviorarea la minus 32 grade Celsius, împreună cu ucigași și violatori. Atunci când nu era băgat în celula de pedeapsă, dacă se mai poate imagina așa ceva. Cu organismul făcut țăndări, Alexei putea să moară acum o lună, acum o săptămână sau peste câteva zile. Nicio legătură cu realegerea lui Putin, care se simte și este mai puternic ca niciodată. 

Uciderea lui Navalnîi va declanșa o serie de proteste internaționale și acuzații de crimă. Și atât. Republicanii din Congresul american nu vor debloca pe chestia asta finanțarea pentru Ucraina. Ungaria nu va înceta să faulteze Ucraina și să cânte în strună Rusiei. Ucrainenii vor continua să lupte la Avdiivka cu niște pușcoace împotriva tancurilor. Fermierii polonezi vor ataca poate mai abitir tirurile ucrainene cu produse agricole.

Iar în Rusia nu va fi nicio demonstrație semnificativă de protest și pomenire a neînfricatului Navalnîi, în urma căruia rămân un băiat și o fată fără tată.

Cea mai eroică dintre multele fapte de luptă ale lui Navalnîi este revenirea în Rusia. După ce a fost tratat și salvat în Germania, ar fi putut să rămână în Occident. Nimeni nu i-ar fi făcut reproșuri. Și totuși, Alexei s-a întors, știind foarte bine că va fi arestat de la aeroport și va fi lichidat în chinuri. A făcut-o ca să moară pe pământul țării lui, să lase un simbol care să-i ajute peste vremi pe ruși să se elibereze din starea de sclavi imperiali.

Alexei Navalnîi, 47 de ani, un rus ucis de Rusia. 

Apăsați pe fotografia de mai jos pentru a accesa o galerie cu imagini ale unor momente esențiale din viața lui Alexei Navalnîi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult