Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un secretar de stat contrazice teoria lui Dragnea despre multinaționale: „Nu se pot confirma aceste acuze. Am foarte mulți prieteni care au fost la proteste”

Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, invitat la Digi24, a spus, referitor la acuzațiile privind implicarea multinaționalelor în protestele antiguvernamentale, că „dacă cineva acuză multinaționalele că s-au implicat într-un fel sau altul să și demonstreze, sau să facă o plângere în acest sens”.

„Cred că a fost un subiect care s-a politizat. Multinaționalele au avut un rol esențial în dezvoltarea României și îl au în continuare. Poate multinaționalele au anumite nemulțumiri de viziunea în ceea ce privește taxarea profitului în România. Și de aici a pornit mărul discordiei. Dar lucrul acesta trebuia discutat între liderii politici și cei care reprezintă multinaționalele și cred că trebuie să ajungem la o variantă bună și pentru multinaționale, dar și pentru statul român”, a spus Ilan Laufer.

Am foarte mulți prieteni care au fost la proteste. Nu pot să vă spun că se pot confirma anumite acuze pe care le-am auzit în spațiul public. Dacă cineva acuză multinaționalele că s-au implicat într-un fel sau altul, să și demonstreze sau să facă o plângere în acest sens. Pe de altă parte, știu că singurul lucru care a inflamat a fost că președintele Raiffeisen a fost printre manifestanți și lucrul acesta a dus la un val mediatic”, a mai arătat Ilan Laufer.

Întrebat care este reacția pe care o are din partea companiilor, Ilan Laufer spune că singurul lucru care afectează „într-un fel sau altul” și mutinaționalele și companiile cu capital românesc este imaginea pe care România o are în exterior.  

„Noi suntem o piață unitară, toți acționăm în această piață din România, și dacă România dă semne de slăbiciune sau de instabilitate în exterior, lucrul acesta afectează și multinaționalele, dar în același timp și capitalul românesc”, a adăugat secretarul de stat care spune că nu a sesizat concret „probleme punctuale”, ci mai mult „o îngriijorare asupra situației”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat corporațiile multinationale, și chiar naționale, că și-au „stimulat" și indemnat angajații să protesteze.

„Mie personal mi s-a părut ciudat cum un șef de bancă cu capital străin protestează împotriva Guvernului. Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporații multinaționale, și chiar și naționale, au finanțat și au stimulat și au îndemnat proprii angajați să iasă la aceste manifestații", a declarat Liviu Dragnea la România TV.

Președintele Comisiei pentru Controlul SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu, a cerut Serviciului Român de Informații să verifice în ce fel s-au implicat multinaționalele în manifestațiile de stradă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Salutare. Chiar nu va dati seama ca e praf in ochi chestia cu multinationalele? La fel ca si Romania impartita in doua. Sunt doar texte pentru a indeparta atentia populatiei de la subiect. A facut o declaratie asa hai hui fara a putea acuza pe cineva sau o socitate comerciala in mod concret cu dovezi palpabile. Si vizavi de faptul ca un sef de banca a protestat, pai voi nu intelegeti democratia? Orice cetatean are dreptul la o opinie si la un mod de a se manifesta fata de o situatie sau de un grup sau fata de o persoana. Poate doar regulamentul intern al unei companii ii poate recomàda sa nu participe la astfel de manifestatii si proteste pentru a nu afecta imaginea comerciala a companiei si de a nu o implica in supuneri si supozitii unei persoane din conducere. Dar in opinia mea e praf in ochi si bate saua sa priceapa iapa, jocuri de culise fara cap si coada acest subiect cu multinationalele.
    • Like 1
    • @ Bugu Lugu
      Noi ne dam seama, dar chestia cu multinationalele nu e pentru noi, e pentru votantii PSD (si privitori de Antene) care 1) sunt dispusi sa creada asa ceva 2) trebuie sa li se serveasca o explicatie, oricare alta decat ca a gresit PSD. Si functioneaza din pacate.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult