Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un secretar de stat contrazice teoria lui Dragnea despre multinaționale: „Nu se pot confirma aceste acuze. Am foarte mulți prieteni care au fost la proteste”

Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, invitat la Digi24, a spus, referitor la acuzațiile privind implicarea multinaționalelor în protestele antiguvernamentale, că „dacă cineva acuză multinaționalele că s-au implicat într-un fel sau altul să și demonstreze, sau să facă o plângere în acest sens”.

„Cred că a fost un subiect care s-a politizat. Multinaționalele au avut un rol esențial în dezvoltarea României și îl au în continuare. Poate multinaționalele au anumite nemulțumiri de viziunea în ceea ce privește taxarea profitului în România. Și de aici a pornit mărul discordiei. Dar lucrul acesta trebuia discutat între liderii politici și cei care reprezintă multinaționalele și cred că trebuie să ajungem la o variantă bună și pentru multinaționale, dar și pentru statul român”, a spus Ilan Laufer.

Am foarte mulți prieteni care au fost la proteste. Nu pot să vă spun că se pot confirma anumite acuze pe care le-am auzit în spațiul public. Dacă cineva acuză multinaționalele că s-au implicat într-un fel sau altul, să și demonstreze sau să facă o plângere în acest sens. Pe de altă parte, știu că singurul lucru care a inflamat a fost că președintele Raiffeisen a fost printre manifestanți și lucrul acesta a dus la un val mediatic”, a mai arătat Ilan Laufer.

Întrebat care este reacția pe care o are din partea companiilor, Ilan Laufer spune că singurul lucru care afectează „într-un fel sau altul” și mutinaționalele și companiile cu capital românesc este imaginea pe care România o are în exterior.  

„Noi suntem o piață unitară, toți acționăm în această piață din România, și dacă România dă semne de slăbiciune sau de instabilitate în exterior, lucrul acesta afectează și multinaționalele, dar în același timp și capitalul românesc”, a adăugat secretarul de stat care spune că nu a sesizat concret „probleme punctuale”, ci mai mult „o îngriijorare asupra situației”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat corporațiile multinationale, și chiar naționale, că și-au „stimulat" și indemnat angajații să protesteze.

„Mie personal mi s-a părut ciudat cum un șef de bancă cu capital străin protestează împotriva Guvernului. Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporații multinaționale, și chiar și naționale, au finanțat și au stimulat și au îndemnat proprii angajați să iasă la aceste manifestații", a declarat Liviu Dragnea la România TV.

Președintele Comisiei pentru Controlul SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu, a cerut Serviciului Român de Informații să verifice în ce fel s-au implicat multinaționalele în manifestațiile de stradă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Salutare. Chiar nu va dati seama ca e praf in ochi chestia cu multinationalele? La fel ca si Romania impartita in doua. Sunt doar texte pentru a indeparta atentia populatiei de la subiect. A facut o declaratie asa hai hui fara a putea acuza pe cineva sau o socitate comerciala in mod concret cu dovezi palpabile. Si vizavi de faptul ca un sef de banca a protestat, pai voi nu intelegeti democratia? Orice cetatean are dreptul la o opinie si la un mod de a se manifesta fata de o situatie sau de un grup sau fata de o persoana. Poate doar regulamentul intern al unei companii ii poate recomàda sa nu participe la astfel de manifestatii si proteste pentru a nu afecta imaginea comerciala a companiei si de a nu o implica in supuneri si supozitii unei persoane din conducere. Dar in opinia mea e praf in ochi si bate saua sa priceapa iapa, jocuri de culise fara cap si coada acest subiect cu multinationalele.
    • Like 1
    • @ Bugu Lugu
      Noi ne dam seama, dar chestia cu multinationalele nu e pentru noi, e pentru votantii PSD (si privitori de Antene) care 1) sunt dispusi sa creada asa ceva 2) trebuie sa li se serveasca o explicatie, oricare alta decat ca a gresit PSD. Si functioneaza din pacate.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult