Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un sistem creat de studenți români, care să îi ajute pe pompieri să ajungă mai repede la incendii, în finala concursului NASA „Space Apps Challenge"

Studenții români au încercat în weekend să găsească soluții la unele dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă Pământul, în cadrul concursului NASA „Space Apps Challenge”, organizat de laboratorul de inovație al agenției spațiale. Concursul a avut loc în orașe din 100 de țări ale lumii, între care București, Timișoara și Cluj Napoca, iar participanții au avut la dispoziție date furnizate de agenția spațială.

În cadrul unui hackathon care a avut loc sâmbătă și duminică la București, una dintre echipe, Sparkey, a imaginat un sistem care să facă mai rapidă raportarea incendiilor și care să îi ajute pe pompieri să aleagă cea mai bună rută și cea mai bună intrare spre un anumit imobil în flăcări. O alta, Sun 2000, a gândit un sistem format din senzori care cu ajutorul datelor obținute de la aceștia să le permită celor care vor să achiziționeze panouri fotovoltaice să estimeze câtă energie ar putea să producă acestea. 

Echipa Transcenders vrea să creeze o platformă care să le permită utilizatorilor să încarce imagini cu frunze bolnave ale copacilor pentru a vedea care este agentul poluant care produce acest efect într-o anumită zonă.

Una dintre ideile prezentate în cadrul hackathonu-ului a fost un sistem care să calculeze nivelul de radiații la care sunt expuși piloții și cei care zboară frecvent cu avionul și să îi avertizeze atunci când depășesc limita maximă admisă într-un anumit interval de timp. 

„Am văzut foarte multe idei extrem de inovative despre cum am putea să fim mai atenți la chestiunile care țin de mediu și despre cum ne putem schimba comportamentul în mai bine, fie că e vorba să folosim mai multă energie solară, fie că e vorba să prevenim incendiile și să combatem defrișările. Sunt challenge-uri propuse de NASA, care a pus la dispoziție datele obținute de sateliți, și reprezintă un exercițiu foarte bun de găsire de soluții la nivel global”, spune Horia Velicu, Head of Innovation Lab BRD, unul dintre membrii juriului.

Trei echipe din București, Sparkey, Sun 2000 și Transcenders, au mers mai departe în finala „Space Apps Challenge” ai cărei câștigători vor putea asista live la o lansare NASA. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult