Studenții români au încercat în weekend să găsească soluții la unele dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă Pământul, în cadrul concursului NASA „Space Apps Challenge”, organizat de laboratorul de inovație al agenției spațiale. Concursul a avut loc în orașe din 100 de țări ale lumii, între care București, Timișoara și Cluj Napoca, iar participanții au avut la dispoziție date furnizate de agenția spațială.
În cadrul unui hackathon care a avut loc sâmbătă și duminică la București, una dintre echipe, Sparkey, a imaginat un sistem care să facă mai rapidă raportarea incendiilor și care să îi ajute pe pompieri să aleagă cea mai bună rută și cea mai bună intrare spre un anumit imobil în flăcări. O alta, Sun 2000, a gândit un sistem format din senzori care cu ajutorul datelor obținute de la aceștia să le permită celor care vor să achiziționeze panouri fotovoltaice să estimeze câtă energie ar putea să producă acestea.
Echipa Transcenders vrea să creeze o platformă care să le permită utilizatorilor să încarce imagini cu frunze bolnave ale copacilor pentru a vedea care este agentul poluant care produce acest efect într-o anumită zonă.
Una dintre ideile prezentate în cadrul hackathonu-ului a fost un sistem care să calculeze nivelul de radiații la care sunt expuși piloții și cei care zboară frecvent cu avionul și să îi avertizeze atunci când depășesc limita maximă admisă într-un anumit interval de timp.
„Am văzut foarte multe idei extrem de inovative despre cum am putea să fim mai atenți la chestiunile care țin de mediu și despre cum ne putem schimba comportamentul în mai bine, fie că e vorba să folosim mai multă energie solară, fie că e vorba să prevenim incendiile și să combatem defrișările. Sunt challenge-uri propuse de NASA, care a pus la dispoziție datele obținute de sateliți, și reprezintă un exercițiu foarte bun de găsire de soluții la nivel global”, spune Horia Velicu, Head of Innovation Lab BRD, unul dintre membrii juriului.
Trei echipe din București, Sparkey, Sun 2000 și Transcenders, au mers mai departe în finala „Space Apps Challenge” ai cărei câștigători vor putea asista live la o lansare NASA.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.