Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un șofer de taxi mi-a zis că „Putin este bun” și „să dea Dumnezeu să îl avem președinte pe Georgescu, prim-ministru pe Simion și ministrul justiției pe Diana Șoșoacă, să se facă dreptate și ordine în țară”

taxi - foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

De pe 24 noiembrie 2024, întreaga țară s-a urcat într-un montagne russe. Urcăm, coborâm, țipăm, ne speriem, sperăm, când trenulețul își domolește viteza, ne îngrozim când coboară amețitor, dar nu știm când se va opri. Se pare că s-a blocat butonul pentru stop.

Chiar nu știu cum se va opri acest trenuleț nebun, cu urcușuri și coborâșuri, care ne-au amețit complet:

Pleacă Ciolacu imediat după alegeri, se întoarce Ciolacu, iar pleacă Ciolacu și iar se întoarce.

Nu crește TVA, ba crește TVA.

Nu cresc taxele, ba cresc taxele.

Ilie Bolojan ne dă speranță că este pus pe treabă și ar vrea să oprească roller coaster-ul, dar cineva îl blochează. El vrea, dar alții îi pun frână.

Crin Antonescu este candidat al partidelor unite să îl blocheze pe Călin Georgescu. Crin Antonescu nu mai este candidat. Felul în care își declară autosuspendarea, autosuficiența din cuvintele „dacă dânșii vor să fiu din nou candidat, să mă caute” demonstrează că e făcut din același aluat ca și Klaus Iohannis, că se crede și el vreun „ales”, vreo augustă persoană, pe care țara asta nu o merită. Dacă mă întreb ce merite speciale are ca om politic, găsesc doar unul: este creatorul USL.

Și, în toată această călătorie într-un montagne russe rămas fără frâne, un șofer de taxi care m-a dus la un concert de colinde de Crăciun îmi spune că România trebuie să se aibă bine cu toți vecinii, Putin este bun și că Zelenski a început războiul, că, dacă știu, Austria nu este în NATO și noi da. Adevărul este că nici nu îmi amintesc chiar tot ceea ce a spus, dar știu bine că a încheiat apoteotic: Să dea Dumnezeu să îl avem președinte pe Georgescu, prim-ministru, pe Simion și ministrul justiției, pe Diana Șoșoacă! Atunci se face dreptate și ordine în țara asta!

Deși am tăcut tot drumul, la ultima lui zicere nu m-am mai putut abține și i-am răspuns ironic: 

- Și Gigi Becali ministrul învățământului sau al culturii...

Nu cred că și-a dat seama că eram ironică.

Ieri am auzit cea mai halucinantă argumentație a unui votant Călin Georgescu. Nu că îl vrea pentru că este cel mai bun, că poate conduce bine țara aceasta, că îi place programul lui de țară, așa că am să citez exact ceea ce am auzit: „Știu că e nebun, dar îl votez să execute tot, să se ducă dracului toți cei care au furat, să îi închidă pe toți, să se aleagă praful!”

Avea vreun rost să îi spun că își dorește să ia foc casa în care stă și el?! Nu avea rost. 

Cândva brandul nostru de țară era balada Meșterului Manole, în care ce se construia ziua, se dărâma noaptea și meșterul începea a construi ceva mai bun. Am trecut la alt nivel. Nu mai suntem în baladă, să dărâmăm pentru a reconstrui, ci s-a născut în unii, ca brand, un instinct sinucigaș de țară.

Există și o rază de speranță?!

Da, este, cel puțin pentru mine. Este Nicușor Dan, care are școală făcută pe merit și face treabă în București. Nu promite aiurea și nu se crede providențial. Doar muncește atât cât poate. Problema este că, la români, nu prind astfel de oameni cu școală pe merit, care nu promit, care nu vorbesc aiurea.

Încă suntem în montagne russe...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A mai inventat doamna autor o poveste cu un "taximetrist" și "un votant CG" plenindu-l pe acesta cu încă o smetie peste ceafă și neuitănd sa toarne încă un cancioc de mortar la soclul statuii lui Nicușor Dan.
    Ce manipulare!
    • Like 1
  • Să-i dea Dumnezeu taximetristului ăluia:
    - pe Georgescu in baie să-l spele pe spate
    - pe Simion în bucătărie, să-i pună în farfurie
    - Pe Șoșoacă în dormitor...
    • Like 1
  • Dumitru check icon
    Vă recomand doamnă Aldea să călătoriți cu transportul public oferit de preferatul dv pentru Cotroceni-la orele de vârf și nu numai-unde veți mai auzi astfel de vorbe, de ce nu mersul pe jos-chiar cu bike/trotineta printre noxele din capitală.Da,N Dan are ceva anti...sau ante..,să le folosească unde trebuie și pt ce a candidat,e tânăr...
    • Like 0
    • @ Dumitru
      Care e vina lui Nicușor Dan pentru situația descrisă....? Poate să rezolve el o problemă creată ani la rând de construcțiile haotice....neconforme...în doar câțiva ani...?
      • Like 1
    • @ Valeriu Dinulica
      Dumitru check icon
      Dacă nu a putut încă(da,există un început) ca Primar General ca Președinte niciodată,este cazul să se hotărască;cine aleargă după doi iepuri.....depinde pe unde/cu cine umblă.Jmecheria lui Băsescu nu este compatibilă cu un matematician,o poate face după-este încă tânăr-făcând și văzând.Succes!
      • Like 0
    • @ Dumitru
      Nicușor Dan e varianta optimă...
      • Like 0
    • @ Valeriu Dinulica
      Dumitru check icon
      De acord din 2029 pentru 2 mandate,dacă rezolvă ce a promis la București.
      • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Ii spun cuiva ca merge bine salata verde, ca e cald. Spune ca sunt norocos, ca acum toata salata pe piata e cu nanocipuri..... si adauga: ce au dom'le cu cg, ca asta stie ce spune... ce are dom'le Ciolacu cu el???? Incet-incet o sa incep sa delirez si sa jur ca alegerile astea au fost cel mai al dracului experiment, sa se vada ce e mai important: sa se aleaga unul care spune cretinisme vs ura fata de politicieni.
    • Like 1
    • @ Gecaba
      Mihai D. check icon
      I feel you, man ! E noaptea minții !
      • Like 1
  • RazvanP check icon
    Toată intelighentsia progresistă se declară șocată și oripilată de votanții lui Georgică2, întrebându-se la nesfârșit și pur steril de unde au apărut.
    Plot-twist: n-au venit din neant, nu au trecut printr-un portal dintr-un univers paralel, au existat tot timpul aici. Iar de *radicalizat"s-au "radcalizat" tot din cauza intelighentsiei rupte de realitate și trăitoare în turnuri de fildeș. Din pur mimetism li s-au tot băgat pe gât tot felul de "valori europene" fără vreo legătură cu nevoile lor și fără relevanță pentru tradițiile lor, în numele unor ideologii găunoase li s-a dictat ce să conducă, cu ce să se încălzească sau pe cine să accepte în societate. Intelighentsia a abdicat de la rolul de educator ONEST al maselor și s-a complăcut în cel mult mai simplu și aparent mai lucrativ de propagandist.
    În plin scandal despre suveranism, ce să vezi, guvernul vinde gazele din Marea Neagră, confirmând practic fix ce susțin ăia!
    • Like 3
    • @ RazvanP
      Vinde gazele....e exact propaganda suveranistă....Nu le vinde....le dă în exploatare unei firme care posedă tehnologia necesară...
      • Like 1
    • @ Valeriu Dinulica
      RazvanP check icon
      Nu prea citești știrile, nu? Fix LE VINDE unei firme germane, e cam greu să dai gazele "în expolatare", su prostul obicei să ardă o singură dată!
      Cât despre ce tehnologie de exploatare OFFSHORE ar deține doar o firmă și numai aia dintr-o țară fără ieșire la mare...
      Guess what, OMV NU deține tehnologia respectivă, pur și simplu îi contactează pe ăia care o dețin, BP, în cazul de față. La fel de bine putea să contracteze și Technip sau Exxon
      La fel de bine, șoc și groază, putea să-i contracteze pe ăia și Romgaz, FĂRĂ A FI NEVOIE DE OMV.
      Dar deh, ordinul nu se discută, se execută!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Care ordin Domnule...? Conspiraționismul nu reprezintă semnul unei gândiri normale...sănătoase.....Cie care-și spun suveraniști se remarcă prin așa ceva...
      • Like 0
    • @ Valeriu Dinulica
      RazvanP check icon
      Riiiiiiiight...
      Toată lumea știe că nu există ordine în relațiile dintre state, că de exemplu fiecare poate desemna ce comisar vrea, indiferent de gen și nimeni nu poate ordona să fie musai femeie.
      Oh, wait...
      Remind me: cine trebuia să fie comidar european din partea României? Cine a ajuns?
      Right, nu există ordine!
      • Like 1
  • Dacă tocmai taximetriștii, știu sigur ca nu este unicul care "gandeste" si acționează, votează asa, atunci nu mai este nimic de zis despre rațiunea celor multi. Dl. taximetrist ar fi trebuit întrebat doar atat, și le lansez eu intrebarea acum, tuturor taximetriștilor și corespondentilor lor: credeti ca dacă sunt în funcțiile mentionate cei trei, care susțin ca ei vor impune cinstea și corectitudinea, vor mai putea sa-si faca de cap majoritatea lor care insala beneficiarii serviciilor lor? Credeți ca veți mai putea umbla cu "maimuta"? Credeți ca veți mai fi fiecare de capul lui sau angajați ai unor dubiosi "patroni"? Credeți ca veți mai putea lua cursele după bunul plac? Întreb si eu luând de bune afirmațiile acestor trei "cavaleri ai apocalipsei"! Și intrebari de același tip, adaptate, sunt valabile pentru toti mulții sustinatori și votanti ai celor trei"cavaleri ai apocalipsei" caci, dupa umila mea părere apocalipsa va fi oricum după înscăunarea becaliului de la Washington și a altora astfel prin așezările europene.
    • Like 2
  • Adrian S check icon
    Raspuns la title: DA, Romanii s au saturat de hotie, incompetenta si minciuna Si sunt atat de disperati incat l ar vota pe un Calin Georgescu....

    Dar acum, serios vorbind la la obiect....Ciolacu e un cover garden de la Buzau, un spagar cu bac ul luat la 40 de ani . Calinescu este lector universitar....fata de nimic...e mult peste...

    Aici e peoblema....oferta partidelor traditionale e jenanta. Ciolacu nu ajunge noci la genunchiul lui Ponta sau Nastase...alti idioti promovati de psd...dar educati, nu tarabagii....
    Si pe Dreapta cu Ciuca al nostru a fost jale, Nutzi e o pro.pterista....pe cine sa voted limea?

    Era dl Diaconescu, dl Geoana...dar si aici au fost discutii...

    Omul a fost proaspat, bun si nepatat...cum e mai bun de votat:)
    • Like 2
    • @ Adrian S
      Din păcate folosesc ca soluție o anti-soluție...
      • Like 1
  • Mihai D. check icon
    Este horror când mă gândesc că cineva vede in conducerea țării pe CG, pe GS si pe DȘ ! Subscriu la idea de Nicușor Dan, este intr-adevăr singurul care nu pare că a mușcat din mărul otrăvit al puterii, sau încă are anticorpi pentru cât a mușcat până acum. Trebuie să-mi fac un "mea culpa", pentru că până la aceste alegeri , nu am crezut că lipsa educației formale (facultate în principal) poate crea astfel de "monștri" intelectuali. Poate și pentru că defuncta mea mamă care avea doar liceul, reușea să fie un bun tehnician fizician (lucra in fizica radiațiilor gamma) si in acelasi timp era in stare să recite din Minulescu si Blaga cam orice o intrebai. Mi s-a părut mult timp că recursul verbal la educatia universitară este doar un elitism desuet (desi tata, fratele meu si cu mine eram ingineri, mi s-a părut tot timpul că nu trebuie să ridicam in slavi "facultatea", ci ceea ce faci cu ea). După 90 au apărut facultatile private, care au fost , cu mici exceptii, niste fabrici de diplome contra bani. Nu inseamnă că TOȚI absolventii lor s-au dus acolo din comoditate, dar majoritatea a vrut o diplomă chiar și cu bani. Am avut chiar și o universitate "specială" pe locul 1 al bătăii de joc universitare, Spiru Haret, având mulți cunoscuti acolo care mi-au spus cum au absolvit (cu mită). Repet nu inseamnă că TOTI au facut asa, dar sigur o majoritate asta a făcut. Revenind la oile de azi, imi recalibrez părerile si zic că orice absolvent de Spiru Haret este muuuuuult mai de preferat decât taximetristul din acest articol sau cei de teapa lui. Suntem oameni educati, si sotia mea si eu, absolventi și ai unor universități din UK si SUA si valorizăm cunoasterea, oricât de lipsită de confort este ajungerea la un adevăr. Trăitul în comun -societatea in ansamblu- cere obligatoriu o anume cale a minții si a sufletului (să-ti pese si de cei din jurul tău, nu doar de tine, știut fiind că intr-o zi copiii tăi se vor juca cu copiii celorlalti iar interactiunile creaza schimburi inevitabile si transfer de comportamente). Am devenit brusc fan Spiru Haret ! Disclaimer: nu am intentionat sa discreditez pe nimeni care a absolvit aceasta universitate ci doar managementul său care s-a dedat la practica mitei, deși am auzit povesti despre mită si la cele de stat si nu punctuale, ci in grup si in formă continuată. Până la urmă, ce este educația formală ? Un loc unde ei predau si noi invățăm ? O tribună a ideilor ? O frontieră a cunoasterii ? Un antrenament al memoriei ? Câte un pic din fiecare ? Cine decide "cât de pic " din fiecare ? De ce ? Bologna ? Pisa ? Ce faci cu ce ajungi să știi ? Cum creez eu din ceea ce stiu, un efect multiplicator al lucrurilor pozitive/bune, ca să-i ajut si pe altii care "nu știu" ca să ajungă să știe ? Cred că indiferent de locul in care te educi, dacă reușesti sa creezi acest efect multiplicator, Cambridge sau Spiru Haret, te-ai educat bine. Și bineinteles viceversa.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult