Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
“Vă rog, vă implor, dați follow! Apăsați butonul roșu, să urce live-ul ăsta!” - asta auzeam repetându-se obsesiv seara trecută pe Tik-Tok, în marea de transmisiuni video de la protestul pentru Călin Georgescu din Piața Victoriei. Și-mi aminteam de 10 august… Îmi aminteam cum stăteam noi acolo uniți, ca un corp comun, care se lupta cu un stat ticălos, dispus să-și anihileze cetățenii cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și lovituri în plex. Când n-auzeam pe nimeni cerșind urmăritori pe net, pentru că toată lumea era ocupată să lupte cu adevărat pentru o cauză mai mare decât niște like-uri pe contul personal de socializare.
Și se plângeau sutele de oameni care protestau pentru Georgescu, cu copiii în brațe, într-un ger de crăpau pietrele, că ”nu se dă nimic la televizor”. Și tot inevitabil îmi aminteam și eu de februarie 2017, când peste 600.000 dintre noi protestam în toată România, tot în frig și tot cu copiii în brațe, iar la televizor se zicea că Soros ne-a plătit câinii și ratele la bănci. Dar nu ne supăram noi din atâta lucru, ba chiar ne amuzam de felul în care o luptă reală poate fi tratată cu atâta lipsă de discernământ. Sigur, pe noi atunci nu ne puteau ignora. Nu eram câteva sute de oameni care credeau că schimbă România, eram sute de mii și era greu să nu fim văzuți sau auziți. Că eram în stradă, nu pe Tik-Tok, cerșind like-uri și urmăritori.
Unele lucruri sunt serioase. Și seriozitatea unui protest se cuantifică, de regulă, prin nivelul de seriozitate al celui mai slab din participanții la el. Iar noi atunci eram toți serioși, pentru că însăși cauza noastră era totul sau nimic, era statul de drept sau statul la mâna unor ticăloși care își făceau legi ca să scape de închisoare. Noi nu ne împrăștiam, ca să ne remarcăm mai bine, ca să fim văzuți mai clar. Stăteam împreună și când se dădea cu gaze lacrimogene spre noi, și când puneau tunurile de apă pe copiii noștri. De asta protestele noastre se vedeau la televizor.
Dar când ieși în stradă pentru un individ care vede reptilieni și care nu crede că omul a ajuns pe lună, nimic nu poate fi serios acolo. Când ieși la protest să reciți Tatăl Nostru ca să faci urmăritori pe Tik-Tok, n-ai cum să ceri oamenilor sănătoși la suflet să nu simtă măcar un pic de scârbă. Când ieși la protest ca să fii văzut tu, nu cauza ta, n-ai cum să nu devii o sursă de amuzament public. Iar când în fața ta stau lideri precum George Simion, alimentat cu voturi chiar din inima sistemului pe care îl contești, situația nu poate fi una serioasă. În cel mai bun caz, vorbim de un scenariu absurd, de care nimeni n-ar trebui să râdă, din simplul fapt că arată nivelul unei părți a populației. Un nivel care mai degrabă generează o stare de jenă generală.
Și, ca să fie totul jenant până la capăt, protestul pro-Georgescu de duminică seara s-a spart în zece minute, pentru că o parte a protestatarilor a rămas în Piața Victoriei și o parte a plecat spre Curtea de Apel, că s-a gândit cineva că e mai bine ca oamenii să se plimbe prin București, de vreme ce oricum era și o experiență turistică pentru mulți dintre ei. Cei din Piața Victoriei îi înjurau pe cei care plecaseră la pas prin capitală, în timp ce plimbăreții ziceau pe live-uri că ăia din Piața Victoriei sunt lipsiți de gândire strategică. În cele din urmă, au sfârșit prin a se insulta între ei. Dar toți plângeau, la unison, că protestul nu se dă la TV.
Nu-i nimic! O să se dea protestul și la TV, când va scoate George Simion AUR-ul în Piața Victoriei, ca să demonstreze că e liderul de care Tik-Tok-ul are cu adevărat nevoie! Căci George Simion nu e băiat prost! El știe exact ce urmărește în povestea asta. Și știe că nu trebuie să îl suporte pe Călin Georgescu ca să-i fure voturile de la tiktokeri. Doar trebuie să se lipească din timp la cauză. Așa cum a făcut-o mereu. Și cu Republica Moldova, și cu Ion Iliescu. George Simion știe să fie musca care trage mereu la cea mai mare ladă de gunoi. O face calculat și cu tenacitate. Pentru că el știe că nu contează dacă oamenii ăia sunt acolo pentru urmăritori sau pentru vreo credință care frizează balamucul. Contează să fie mulți. Că oamenii mulți aduc voturi multe. Și în ziua de azi, votul începe cu: ”Vă rog, vă implor, dați follow!”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Insa in fata valului de dementa, plecat de pe coastele americii de nord, ajuns ca o molima in europa, generat de o "armata de ...", manipulatori versati ai AI-lui, originari din doua state prea puternice rusia si china, si tuterii lor, nu cred ca un punct pe harta lumii - romania are sanse sa se salveze. Cu un guvern de lichele si un popor manelizat orice incercare e sortita esecului.