Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un tânăr medic ATI din Timișoara, găsit decedat în locuința sa. Reprezentanții spitalului vorbesc despre burnout: „Să nu creadă cineva că dacă noi suntem medici suntem dumnezei, că nu avem trăiri emoţionale”

SMURD - Terapie intensivă

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Un medic rezident în vârstă de 28 de ani care lucra în secția ATI a Spitalului Județean din Timișoara a fost găsit decedat în casă de către mama sa. Potrivit managerului unității sanitare, Raul Pătrașcu, din primele informații, ar putea fi vorba despre sinucidere.

"Să nu creadă cineva că dacă noi suntem medici suntem dumnezei, că nu avem trăiri emoţionale, vieţi personale sau probleme de sănătate. După un an de luptă cu această boală, indiferent de specialitatea pe care o au medicii, indiferent de experienţă, dacă lucrezi şi 24 de ore pe zi după o gardă, dacă ştii că ai făcut tot ce ai putut şi totuşi un pacient moare, indiferent că e patologie COVID sau nu, asta nu înseamnă că pe medici nu-i afectează. Îi afectează enorm, pentru că şi ei sunt oameni", a declarat Raul Pătraşcu, citat de Agerpres.

„Suntem devastați, colegul nostru, cel mai probabil o victimă a burnout-ului, care a afectat și de persoanele de la ATI. Suntem devastați de durere, era un tânăr de mare perspectivă”, a spus Dorel Săndesc, șeful secției ATI, conform tion.ro.

Potrivit reprezentanților spitalului, medicul a lucrat o perioadă de timp în secția ATI destinată bolnavilor de Covid, iar apoi se mutase din nou în secția de terapie intensivă dedicată urgențelor obișnuite.

IPJ Timiș a transmis că polițiștii au fost sesizați duminică seară la ora 22:00 și că fac cercetări pentru a stabili cauza decesului. 

Medicii, epuizați fizic și emoțional. Studiu

La un an de la izbucnirea pandemiei, mulți medici din linia întâi se simt epuizați fizic și emoțional. 

Mai bine de jumătate - 56,37% dintre medicii, asistentele medicale, infirmierele, brancardierii al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara, unde sunt tratați pacienți Covid, au un grad de epuizare mediu sau ridicat. Datele au fost obținute în cadrul unui proiect în România de evaluare a epuizării fizice şi a stresului profesional în rândul cadrelor medicale.

55,88% dintre participanţii la studiu au spus că sunt extenuați emoțional, 67,16% dintre angajaţii spitalului au declarat că au un grad ridicat de stres, iar 64,22% resimt îngrijorare și spun că niciodată nu au timp pentru ei și sunt obosiți a anunţat, luni, managerul spitalului, dr. Cristian Oancea.

Un semnal de alarmă este legat de faptul că, în urma cercetării, s-a constatat o creştere a anxietăţii pe care o resimt aproape 35% dintre participanții la studiu. 

„Studiul a arătat ceea ce, din păcate, am bănuit în momentul în care, împreună cu colegii mei, am decis să realizăm acest proiect, unic de altfel în România. Un grad ridicat de epuizare profesională, dar şi personală. Ceea ce lasă urme adânci. Noi nu am putut să ne luăm prea multe zile libere în ultimul an, pentru că era nevoie de fiecare dintre noi. Cum să fi plecat când secţiile erau pline, când oamenii erau în suferinţă? Ne-a marcat fiecare etapă a acestei pandemii. Nu mai vorbim de gradul ridicat de afectare a calităţii vieţii care, însă, nu este doar în spital, ci fiecare dintre noi îl simte. Studiul va fi transmis Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că poate fi aplicat la orice altă unitate sanitară aflată în lupta anti-COVID. De altfel, mai mulţi colegi din ţară ne-au cerut ajutorul şi le vom pune la dispoziţie studiul, dar şi chestionarele, pentru a putea să realizeze şi ei o analiză a stării de epuizare", a explicat Cristian Oancea, într-un comunicat remis Agerpres.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Trist de tot, la asemenea vârstă. Să nu ne amăgim din prea multă politețe. Cei care sfidează regulile și provoacă aglomerarea spitalelor nu îi consideră dumnezei pe doctori. Nu-i consideră nici oameni ca ei, pentru că ei înșiși nu mai sunt oameni, dacă au fost vreodată.
    • Like 4
  • Nu vreti sa credem ca sunteti dumnezei, dar cu tot respectul, multi dintre dvs. se comporta de parca ar fi dumnezei, mai ales fata de pacienti. Nu are legatura cu tanarul medic decedat, asta este o tragedie in mod clar, dar citatul din titlu mi-a adus aminte de niste intamplari recente.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult