Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un tânăr medic ATI din Timișoara, găsit decedat în locuința sa. Reprezentanții spitalului vorbesc despre burnout: „Să nu creadă cineva că dacă noi suntem medici suntem dumnezei, că nu avem trăiri emoţionale”

SMURD - Terapie intensivă

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Un medic rezident în vârstă de 28 de ani care lucra în secția ATI a Spitalului Județean din Timișoara a fost găsit decedat în casă de către mama sa. Potrivit managerului unității sanitare, Raul Pătrașcu, din primele informații, ar putea fi vorba despre sinucidere.

"Să nu creadă cineva că dacă noi suntem medici suntem dumnezei, că nu avem trăiri emoţionale, vieţi personale sau probleme de sănătate. După un an de luptă cu această boală, indiferent de specialitatea pe care o au medicii, indiferent de experienţă, dacă lucrezi şi 24 de ore pe zi după o gardă, dacă ştii că ai făcut tot ce ai putut şi totuşi un pacient moare, indiferent că e patologie COVID sau nu, asta nu înseamnă că pe medici nu-i afectează. Îi afectează enorm, pentru că şi ei sunt oameni", a declarat Raul Pătraşcu, citat de Agerpres.

„Suntem devastați, colegul nostru, cel mai probabil o victimă a burnout-ului, care a afectat și de persoanele de la ATI. Suntem devastați de durere, era un tânăr de mare perspectivă”, a spus Dorel Săndesc, șeful secției ATI, conform tion.ro.

Potrivit reprezentanților spitalului, medicul a lucrat o perioadă de timp în secția ATI destinată bolnavilor de Covid, iar apoi se mutase din nou în secția de terapie intensivă dedicată urgențelor obișnuite.

IPJ Timiș a transmis că polițiștii au fost sesizați duminică seară la ora 22:00 și că fac cercetări pentru a stabili cauza decesului. 

Medicii, epuizați fizic și emoțional. Studiu

La un an de la izbucnirea pandemiei, mulți medici din linia întâi se simt epuizați fizic și emoțional. 

Mai bine de jumătate - 56,37% dintre medicii, asistentele medicale, infirmierele, brancardierii al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara, unde sunt tratați pacienți Covid, au un grad de epuizare mediu sau ridicat. Datele au fost obținute în cadrul unui proiect în România de evaluare a epuizării fizice şi a stresului profesional în rândul cadrelor medicale.

55,88% dintre participanţii la studiu au spus că sunt extenuați emoțional, 67,16% dintre angajaţii spitalului au declarat că au un grad ridicat de stres, iar 64,22% resimt îngrijorare și spun că niciodată nu au timp pentru ei și sunt obosiți a anunţat, luni, managerul spitalului, dr. Cristian Oancea.

Un semnal de alarmă este legat de faptul că, în urma cercetării, s-a constatat o creştere a anxietăţii pe care o resimt aproape 35% dintre participanții la studiu. 

„Studiul a arătat ceea ce, din păcate, am bănuit în momentul în care, împreună cu colegii mei, am decis să realizăm acest proiect, unic de altfel în România. Un grad ridicat de epuizare profesională, dar şi personală. Ceea ce lasă urme adânci. Noi nu am putut să ne luăm prea multe zile libere în ultimul an, pentru că era nevoie de fiecare dintre noi. Cum să fi plecat când secţiile erau pline, când oamenii erau în suferinţă? Ne-a marcat fiecare etapă a acestei pandemii. Nu mai vorbim de gradul ridicat de afectare a calităţii vieţii care, însă, nu este doar în spital, ci fiecare dintre noi îl simte. Studiul va fi transmis Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că poate fi aplicat la orice altă unitate sanitară aflată în lupta anti-COVID. De altfel, mai mulţi colegi din ţară ne-au cerut ajutorul şi le vom pune la dispoziţie studiul, dar şi chestionarele, pentru a putea să realizeze şi ei o analiză a stării de epuizare", a explicat Cristian Oancea, într-un comunicat remis Agerpres.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mr.Oh check icon
  Haideti oameni buni si reveniti la realitate.
  De deceniii se discuta in occident ca medicii sunt dependenti de droguri, alcool etc fiindca nu au un Management al stresului corespunzator.

  Societatea umana a degenerat. Aroganta oameniilor cum ca bani cumpara viata si sanatate i-a adus pe medici in situatia de a-si pierde vocatia si implinirea sufleteasca ce deriva din a face gratuit bine altora.

  Medicul nu are obligatia de a salva vietiile altora. Nu este in puterea lui. Obligatia apare prin faptul ca primeste bani pentru aceasta. Banii il obliga. Nimic altceva. Nici macar constiinta. Constiinta iti spune sa nu produci un rau altora.

  Ca sa fi medic in primul rand trebuie sa ai simtul realitatii, limitelor proprii si al finalitatii vietii.

  Din aceasta intelegere se naste respectul pentru viata in general. Respect pentru viata proprie precum si a celorlalti.

  Nu poate fi nimeni obligat se sinucida salvand vietiile altora. Poti fi concediat fiindca nu produci profit.... dar daca nu intelegi limitele vietii umane atunci ..... o iei razna
  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Corina check icon
   Să recunoaștem că sunt supuși unei solicitări exagerate acum. Să ne gândim numai la echipamentul sufocant, frica infectării și turele imposibile. Sunt niște oameni exploatați, pur și simplu. Crește numărul de paturi ici-colo, dar ei sunt tot atâția. Încet-încet se extind în spitalele obișnuite. Asta, plus îmbolnăvirea copiilor și apariția mutațiilor rezistente la vaccin ar trebui să ne schimbe ideile și comportamentul.
   • Like 1
 • Corina check icon
  Trist de tot, la asemenea vârstă. Să nu ne amăgim din prea multă politețe. Cei care sfidează regulile și provoacă aglomerarea spitalelor nu îi consideră dumnezei pe doctori. Nu-i consideră nici oameni ca ei, pentru că ei înșiși nu mai sunt oameni, dacă au fost vreodată.
  • Like 4
 • Nu vreti sa credem ca sunteti dumnezei, dar cu tot respectul, multi dintre dvs. se comporta de parca ar fi dumnezei, mai ales fata de pacienti. Nu are legatura cu tanarul medic decedat, asta este o tragedie in mod clar, dar citatul din titlu mi-a adus aminte de niste intamplari recente.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult