Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Directorul medical al Spitalului Județean Bacău, despre protestele împotriva medicilor: „sper că mâna asta de negaționiști care sunt acum, prin modul lor de a se comporta, prin violența verbală, prin injurii nu vor reuși până la urmă să ne impună nouă, celor care suntem cerebrali, această dezordine”

Adina Lupu

Luni seară, protestatari înfuriați pe „dictatura medicală” au pătruns în curtea spitalului „Sf. Maria” din Bacău și au scandat împotriva medicilor, pe care i-au numit „asasini” și „hoți”. Începând de anul trecut, la „Sf. Maria” funcționează două secții Covid ale Spitalului Județean de Urgență Bacău: o secție ATI, unde se aflau luni seară 15 bolnavi în stare critică, și o secție de infecțioase, unde se aflau 80 de pacienți cu forme medii și severe de Covid. 80% dintre cei internați sunt dependenți de oxigen, spune Adina Lupu, medic infecționist și director medical al Spitalului Județean Bacău, care a vorbit pentru Republica despre cât de demoralizat este personalul medical după acest incident. „Am fost atât de indignată de ceea ce s-a întâmplat încât, în primă fază, efectiv am spus că nu pot să ies public să zic ceva. Atât de necăjită am fost de ceea ce s-a întâmplat acolo, încât am zis, așa, ca o părere personală, că dacă cineva consideră că protestul în curtea unui spital, unde se tratează pacienți Covid, este o normalitate, înseamnă că ne-am pierdut definitiv calitatea de oameni. Nu pot să exprim în cuvinte ceea ce am simțit luni seară, pentru că eu sunt director medical, însă sunt în același timp și medic infecționist și eu de un an de zile tratez pacienți Covid. Știu ce înseamnă și știu câtă implicare și cât efort depunem fiecare dintre noi - eu, colegii mei infecționiști, colegii mei din ATI, pentru a da șanse unor pacienți și pentru a salva viața unor pacienți. Iar eticheta care ni se pune, de criminali, doare cumplit”, a spus Adina Lupu.

Îți recomandăm

Medicul a povestit că luni seară a vorbit cu colega sa infecționistă care era de gardă în timpul protestului. „Pentru ea a fost o zi plină. Ca medic de gardă, cu 80 de paturi pe infecțioase, cu telefoane care sună în continuu și salvări care vin în continuu e greu să mai filtrezi în momentul acela. La un moment dat a venit o salvare, iar echipajul a anunțat că s-au adunat oameni care strigă în curtea spitalului. Nu se putea, dar, dacă la un moment dat, dacă între protestatarii aceia ai fi avut cu cine să te înțelegi, le-ar fi spus: E dreptul vostru, nimeni nu vă contestă dreptul de a protesta, dar nu cred că curtea unui spital e locul ideal. Am discutat și dimineața la raportul de gardă cu colegii mei, suntem tare necăjiții de ceea ce se întâmplă”, a subliniat Adina Lupu.

Directorul medical a precizat că același număr de medici se luptă cu coronavirusul la Bacău de la începutul pandemiei. Doar că peste ei a trecut un an de presiune, oboseală, telefoane disperate de la aparținători, iar gravitatea cazurilor a crescut. „E o slujbă grea, cu încărcătură emoțională foarte mare. Din nefericire, pacienții sunt din ce în ce mai grav, a fost un an greu. Dar ce se întâmplă acum, vizavi de creșterea incidenței și de severitatea cazurilor, până acum nu s-a întâmplat. Într-un an de zile nu am avut asemenea situații”, explică Adina Lupu.

Spune că este nevoie de solidaritate pentru a lupta împotriva unui virus „perfid”, care provoacă o boală cu o evoluție imprevizibilă.

„Însă în loc să luptăm împreună împotriva acestui virus nu facem decât să aducem niște acuzații unor oameni care sunt puțini, care sunt obosiți și care de un an de zile încearcă tot ce pot pentru a salva vieți. Este absurd să credem așa ceva, că se dorește să fie omorâți oameni. Mai ales de către cine? De către niște oameni care au depus un jurământ, care își fac treaba poate uneori peste limitele lor fizice, ca să salveze pacienți. Se vorbește doar de lucrurile urâte din spitale, nimeni nu vorbește și de partea frumoasă, de pacienții care sunt salvați. De pacienții vindecați. Uneori noi, ca medici curanți, avem surpriza plăcută de a reuși să vindecăm și să externăm niște pacienți care în momentul admisiei în spital au avut puține șanse. Dar de lucrurile astea nu vorbește nimeni. Suntem demoralizați, nu în sensul că nu ni se recunosc nu meritele, ci munca. Fiindcă nu e un merit, fiecare ne facem serviciul, treaba”, afirmă medicul.

Adina Lupu speră că negaționiștii și cei care se opun măsurilor de protecție vor rămâne o minoritate.

„Am sperat din tot sufletul că persoanele acestea care au participat aseară la protestul din curtea spitalului nu reprezintă populația Bacăului. Eu așa sper. Și sper că mâna asta de negaționiști care sunt acum, prin modul lor de a se comporta, prin violența verbală, prin injurii nu vor reuși până la urmă să ne impună nouă, celor care suntem cerebrali, această dezordine. Ceea ce se dorește nu este în niciun fel benefic situației epidemice din această perioadă.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Negationistii este un cuvant bun pentru ei, aceasta gasca ce face parte din breasla GOLANILOR, doar ca ei au ramas in urma cu sentimentele, cu motivatiile si cu idealurile.
    • Like 1
  • Acei protestatari formau o multime compacta de oameni, multi dintre ei fara masca. Evident nu se respecta distanta sociala. Politia ce face? Amenzile unde sunt? Este legal sa se protesteze in curtea unui spital? Se obtinuse in prealabil autorizatie pentru un protest in curtea unui spital?
    • Like 0
  • Asa este, niște debusolați care habar nu au pe ce lume trăiesc. Cum sa intri în curtea spitalului și sa strigi asasinii???
    Dar autoritățile statului de carton dorm???
    Da, dorm în palate și generația debusolata ocupa străzile
    Asa a fost și în Italia când fasciști au cucerit străzile.......
    • Like 3
  • Vă doresc multă sănătate doamnă doctor! Nu puneți la suflet ce fac niște rătăciți.
    • Like 5
    • @ Razvan Gospodaru
      Subscriu total la cele afirmate ,dar mai completez :
      --Asemenea ,ineptii si situatii extreme de anarhie ,incultura ,gandire limitata in stil psd-ist este foarte prezenta in jud din Moldova , Muntenia , si mai nou ma surprinde mult ca este si in Banat ?? Oare de ce ,prin Ardeal unde psd--ul este catre zero , asemenea scene nu sunt ,Au fost ,manifestatii pasnice si reduse ca nr, De ce acolo unde este PSD , este MARE SARACIE ,,,INCULTURA , SMECHERIE CAT INCAPE SI MAI NIMIC BUN ?????
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult