Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un țap ispășitor? Am stat la cozile umilinței și-mi amintesc că „beneficiarul real” al operațiunii nu a fost Titus Corlățean

Nu ar fi etic din punct de vedere jurnalistic să spun că am luat eu pulsul întregii diaspore și că pot să vorbesc despre ce și cum simte ea în legătură cu încercarea DNA de a ancheta, în sfârșit, faptele care ne-au făcut pe noi, cei din afara țării, să îndurăm frigul, foamea, setea și de multe ori chiar oprobriul public al cetățenilor care vedeau cum de la oră la oră noi ne pierdeam răbdarea și începeam astfel să scandăm împotriva celor care ne-au pus acolo să așteptăm la coada drepturilor de bază ale omenirii: votul și demnitatea umană. Dar, cel puțin 12222 de români din Belgia, ar semna oricând sub acest articol.

Un lucru este clar printre noi, românii din Belgia: ne-am bucurat, chiar și după doi ani, că cineva a luat act de acele fapte și că încearcă să-i găsească pe cei vinovați. Ce nu ne este clar însă e faptul că, deocamdată, oficial, suspiciunile de vinovăție planează asupra unui singur om, când noi știm sigur ce partid a încercat de fapt să ne oprească pe noi din a ne exercita un drept universal. 

Faptul că, în al doilea tur de scrutin, acel partid a continuat să nu acționeze pentru a ușura procesul de votare, ne face azi să ne întrebăm de ce anume DNA ni-l dă pe tavă, în an electoral, pe un fost ministru, care știm foarte bine că nu a lucrat de unul singur.

Bineînțeles, asta cu datul pe tavă e puțin trasă de păr, având în vedere că cei în măsură să aprobe punerea sub urmărire a lui Titus Corlățean sunt chiar cei cu care el a plănuit de fapt toată mascarada votului din noiembrie 2014. Drept dovadă și tergiversarea aprobării din partea Senatului, care, din lipsă de cvorum, a amânat luarea unei decizii. Știm, îl scăpați, că vorba aia, a făcut atâtea sacrificii și s-a dat de ceasul morții pentru ca noi, diaspora să nu votăm. Însă, chiar faptul că noi nu am putut vota, v-a făcut pe voi să deveniți marii perdanți la acele alegeri. Ne-ați săpat groapa, dar ați picat în ea. Se pare însă că nu vă învățați lecția și sperați că diaspora o să închidă ochii.

Pe cine vrem noi anchetat?! Pe cel pe care urma să îl avantajeze tergiversarea alegerilor din diaspora. Se știa foarte bine cu cine o să votăm, sau cel puțin se știa foarte bine împotriva cui o să votăm și, de aceea, s-au și luat acele decizii care fac azi obiectul unor anchete.

Foto: Adriana Neagoe/Inquam Photos

Paradoxul acestui caz, așa cum este el văzut de noi, e faptul că DNA trebuie să ceară acordul de a putea să îl ancheteze pe Titus Corlățean de la chiar omul care, nu mai departe de acum o lună, era găsit vinovat și condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, Liviu Dragnea. Ce credeți, că acea condamnare cu suspendare a făcut din Liviu Dragnea un om onest, gata să colaboreze cu organele de anchetă, punând la dispoziția acestora toate pârghiile necesare unei anchete care să se desfășoare în mod corect?!

Noi nu credem asta, însă sperăm ca senatorii să nu uite cum anume au picat în groapa săpata de cei care azi le trimit ordinele. Sperăm să se înțeleagă că noi nu am uitat umilințele îndurate atunci, în noiembrie 2014.

Una dintre pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică este aceea că vei ajunge să fii condus de oameni inferiori ție - Platon.

Noi nu suntem filosofi, dar suntem oameni care am fost nevoiți să plecăm din țara natală tocmai din cauza unor lideri politici. Libertățile de care ne bucurăm aici, în diaspora, ne-au făcut să înțelegem vorbele lui Platon și să fim treji când vine vorba de politică. Vom vota în continuare, chiar dacă multe nu s-au schimbat din noiembrie 2014. Noi nu vom uita și avem răbdare ca Justiția să îi găsească pe toți cei vinovați de umilința la care am fost supuși. Iar dacă Justiția nu o să reușească, vom avea grijă ca la următoarele alegeri să vă declarăm din nou perdanți. 

Nu vom uita momente unice din viața noastră când, la Bruxelles, o porțiune bună din strada Gabrielle, stradă unde își are sediul Ambasada și Consulatul Român, a fost declarată de către primarul din Uccle „teritoriu românesc”, ca astfel, cei aflați în acest perimetru să poată vota. Nu vom uita cum a răsunat imnul României în noaptea când Capitala Europei a fost a românilor. Pentru că da, noi nu avem nevoie de un țap ispășitor, ci de tot adevărul, spus până la capăt. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • golan check icon
    Nici eu nu pot fi de acord. Ministrul de Externe este raspunzator legal de buna organizare a alegerilor in strainatate. Evident ca pot exista diverse presiuni, poate chiar si ilegale. Dar ele trebuiesc probate material intr-un mod in care sa fie relevant intr-un tribunal dintr-o tara civilizata. Ce ramane evident de dovedit este luarea de decizii, cu semnatura ministrului de atunci care au dus la ingreunarea procesului. Poate este prea putin, dar in Romania, nu se intampla aceste chestiuni elementare. Si astfel se fac aceste gainarii. Cum nu pot fi prinsi cu orice magarie facuta, nu ma deranjeaza cu nimic ca li se cauta nod in papura pentru orice chestiune cu care pot fi prinsi.
    • Like 0
  • Venom check icon
    Nimic nu e bătut în cuie. Multe informații noi apar la audieri. Iar dacă vor exista și alte conexiuni într-un dosar, care duc la alte nume, procurorii pot cere disjungerea sau urmărirea penală, în aceeași cauză. De aceea, chiar și unora care sunt doar martori, acum, sau nu sunt implicați deloc li se poate schimba "calitatea" în suspecți, dacă vor exista probe împotriva lor. Procesul este dinamic. PS: vinovățiile nu vor fi, niciodată (sper...) colective - responsabilitatea este, vorba lu' Marean, pe persoană fizică.
    • Like 0
  • Bogdan check icon
    Eu nu sunt de acord cu dvs. Normal ca stim toti care era beneficiarul real, dar a cere urmarirea penala a altora in afara de Corlatean doar pentru ca “stim noi” nu e justitie, e antena 3. In plus, parerea mea este ca a fost un mare noroc pentru PSD faptul ca au pierdut alegerile la limita. Au scapat ieftin, mai ales Ponta. Daca ar fi castigat alegerile prin furt ar fi fost dat jos in strada si ar fi trebuit sa dea socoteala serios pentru ce a facut. Asta ar fi meritat, sa devina presedintele Puie Monta pentru cateva zile. Faptul ca Ponta a pierdut alegerile ne-a facut sa ne simitim “razbunati” mult prea usor. Iar maine poimaine o sa ne trezim cu acelasi Doctor Ponta presedintele al camerei deputatilor. In privinta sabotarii alegerilor din diaspora, nu umilinta la care am fost supusi e aspectul cel mai grav, ci faptul ca ne-au furat singurl mijloc legal de a schimba puterea politica pe cale pasnica. E grav pentru ca obliga electoratul sa recurga la alte mijloace. Corlatean merita sa stea cativa ani la racoare, ca sa dea exemplu pentru viitor tuturor grajdanilor.
    • Like 1
    • @ Bogdan
      Scurta dar cuprinzatoare explicatia dvs., care este perfect justa. Bineinteles ca Ponta si Dragnea sunt principalii vinovati pentru ca ei au coordonat comportamentul lui Corlatean dar asta nu se poate dovedi. Corlartean a fost doar unealta celor doi.
      • Like 0
  • Cel pentru care s-a aranjat (inutil) votul din noiembrie dă mai nou lecții de democrație puterii actuale și se bate cu pumnii în piept pe realizările partidului. Nu-i nimic, fiecare pasăre pe limba ei (de lemn) piere!
    • Like 1
  • Toata stima si respectul meu pentru atitudinea dv!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult