Nu ar fi etic din punct de vedere jurnalistic să spun că am luat eu pulsul întregii diaspore și că pot să vorbesc despre ce și cum simte ea în legătură cu încercarea DNA de a ancheta, în sfârșit, faptele care ne-au făcut pe noi, cei din afara țării, să îndurăm frigul, foamea, setea și de multe ori chiar oprobriul public al cetățenilor care vedeau cum de la oră la oră noi ne pierdeam răbdarea și începeam astfel să scandăm împotriva celor care ne-au pus acolo să așteptăm la coada drepturilor de bază ale omenirii: votul și demnitatea umană. Dar, cel puțin 12222 de români din Belgia, ar semna oricând sub acest articol.
Un lucru este clar printre noi, românii din Belgia: ne-am bucurat, chiar și după doi ani, că cineva a luat act de acele fapte și că încearcă să-i găsească pe cei vinovați. Ce nu ne este clar însă e faptul că, deocamdată, oficial, suspiciunile de vinovăție planează asupra unui singur om, când noi știm sigur ce partid a încercat de fapt să ne oprească pe noi din a ne exercita un drept universal.
Faptul că, în al doilea tur de scrutin, acel partid a continuat să nu acționeze pentru a ușura procesul de votare, ne face azi să ne întrebăm de ce anume DNA ni-l dă pe tavă, în an electoral, pe un fost ministru, care știm foarte bine că nu a lucrat de unul singur.
Bineînțeles, asta cu datul pe tavă e puțin trasă de păr, având în vedere că cei în măsură să aprobe punerea sub urmărire a lui Titus Corlățean sunt chiar cei cu care el a plănuit de fapt toată mascarada votului din noiembrie 2014. Drept dovadă și tergiversarea aprobării din partea Senatului, care, din lipsă de cvorum, a amânat luarea unei decizii. Știm, îl scăpați, că vorba aia, a făcut atâtea sacrificii și s-a dat de ceasul morții pentru ca noi, diaspora să nu votăm. Însă, chiar faptul că noi nu am putut vota, v-a făcut pe voi să deveniți marii perdanți la acele alegeri. Ne-ați săpat groapa, dar ați picat în ea. Se pare însă că nu vă învățați lecția și sperați că diaspora o să închidă ochii.
Pe cine vrem noi anchetat?! Pe cel pe care urma să îl avantajeze tergiversarea alegerilor din diaspora. Se știa foarte bine cu cine o să votăm, sau cel puțin se știa foarte bine împotriva cui o să votăm și, de aceea, s-au și luat acele decizii care fac azi obiectul unor anchete.
Foto: Adriana Neagoe/Inquam Photos
Paradoxul acestui caz, așa cum este el văzut de noi, e faptul că DNA trebuie să ceară acordul de a putea să îl ancheteze pe Titus Corlățean de la chiar omul care, nu mai departe de acum o lună, era găsit vinovat și condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, Liviu Dragnea. Ce credeți, că acea condamnare cu suspendare a făcut din Liviu Dragnea un om onest, gata să colaboreze cu organele de anchetă, punând la dispoziția acestora toate pârghiile necesare unei anchete care să se desfășoare în mod corect?!
Noi nu credem asta, însă sperăm ca senatorii să nu uite cum anume au picat în groapa săpata de cei care azi le trimit ordinele. Sperăm să se înțeleagă că noi nu am uitat umilințele îndurate atunci, în noiembrie 2014.
Una dintre pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică este aceea că vei ajunge să fii condus de oameni inferiori ție - Platon.
Noi nu suntem filosofi, dar suntem oameni care am fost nevoiți să plecăm din țara natală tocmai din cauza unor lideri politici. Libertățile de care ne bucurăm aici, în diaspora, ne-au făcut să înțelegem vorbele lui Platon și să fim treji când vine vorba de politică. Vom vota în continuare, chiar dacă multe nu s-au schimbat din noiembrie 2014. Noi nu vom uita și avem răbdare ca Justiția să îi găsească pe toți cei vinovați de umilința la care am fost supuși. Iar dacă Justiția nu o să reușească, vom avea grijă ca la următoarele alegeri să vă declarăm din nou perdanți.
Nu vom uita momente unice din viața noastră când, la Bruxelles, o porțiune bună din strada Gabrielle, stradă unde își are sediul Ambasada și Consulatul Român, a fost declarată de către primarul din Uccle „teritoriu românesc”, ca astfel, cei aflați în acest perimetru să poată vota. Nu vom uita cum a răsunat imnul României în noaptea când Capitala Europei a fost a românilor. Pentru că da, noi nu avem nevoie de un țap ispășitor, ci de tot adevărul, spus până la capăt.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.