Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un ticălos neglorios

Cristian Tudor Popescu -

Trumpf părăsește Casa Albă încurajând încă o dată violența. Ritualul predării funcției între președintele care pleacă și președintele care vine e o piatră de temelie a civilizației politice americane. Mesajul pe care îl transmite este de pace, unitate și normalitate democratică. Cu 150 de ani în urmă, America a fost sfâșiată de războiul civil. Imaginea celor doi președinți mergând împreună și dându-și mâna spune: votanții mei nu sunt inamicii votanților tăi, a fost o competiție democratică, avem un câștigător, data viitoare poate veți câștiga voi, dar mergem înainte cu toții, suntem toți americani, nu dușmani.

Refuzând să-l întâmpine pe Joseph Biden, Trump le transmite suporterilor săi fanatici să rămână cu arma la picior: „We will be back in some form!”, „Ne vom întoarce, într-o formă sau alta!”. Ceremonia de mutare de la Casa Albă în piscina lui din Florida a fost organizată tipic pentru un dictator dintr-o țară cocotieră – într-o bază militară, cu asistența formată din militari, rubedenii și aplaudacii săi verificați. După ce și-a debitat așteptatul discurs confecționat din minciuni, minciuni sfruntate și ciozvârte de adevăr, s-a țocăit pe lângă obraji cu familionul – respingătoare priveliște! Așa că, la zicerea „N-am pornit niciun război în mandatul meu!”, n-a avut cine să-i strige: „Ba ai pornit unul, nemernicule, în țara ta!”

Poate că niciodată n-a fost mai adevărată expresia „greaua moștenire” ca pentru Joe Biden și Kamala Harris. Trump lasă în urmă un Iran și o Coree de Nord care plusează nuclear, înaltă tensiune cu China, relații rupte aproape complet cu Rusia, o Uniune Europeană umilită, tratată cu politica de tarabagiu a lui Trump, pe linia trasată de altă figură neagră a politicii republicane, fostul Secretar al Apărării, Donald Rumsfeld: „Pentru USA, Europa e un teren imobiliar”.

Și, poate lucrul cel mai rău, America arătând ca o putere rea. „America e mare pentru că e bună. Când va înceta să fie bună, America va înceta să fie mare”, spune o vorbă veche. Trump a pus USA în confruntare cu China și Rusia în termenii puterii rele emanate de aceste două dictaturi.

Iar acasă, pe lângă lupta cu pandemia lăsată de Trump să explodeze, Biden-Harris au poate sarcina cea mai dificilă: cum să-i recupereze pe votanții lui Trump. Ex-președintele n-a fost votat numai de psihopați ca aceia care au atacat Capitoliul. Sunt mulți cetățeni civilizați care l-au ales dintr-un anume interes. Le-a scăzut taxele, au găsit o slujbă, au câștigat mai bine. Creștinii evanghelici l-au considerat folositor bisericii lor, chiar dacă, potrivit unui înalt prelat, „He is not an altar boy!”, „Nu e ușă de biserică!”. Iar alții s-au dus spre Trump fiind scoși din sărite de exagerările, uneori grotești, ale „corectitudinii politice” promovate de stângiștii talibani. Toți trebuie recâștigați pentru democrație...

În ce mă privește, îmi îngădui să sper că acești oameni vor avea un sentiment, dacă nu de vinovăție, atunci de rușine, pentru consecințele alegerii lor asupra Americii, lumii, umanității.

Că prin ce-am scris și am spus, chinuindu-mi creierul vreme de 4 ani, am reușit să conving măcar un român din Statele Unite să nu-l voteze pe Trump, măcar un român din România să nu-l mai idolatrizeze.

Și că nu voi mai fi silit să-l văd și să-l aud vreodată pe acest „inglorious bastard”, ticălos neglorios, care pleacă dând cu pietre.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fondul dezbinarii
  este problema globalizarii!

  • Like 0
 • Un articol obiectiv.
  Un mod echilibrat de a privi spre cei peste 70 de milioane de votanți ai fostului președinte. Este un număr imens.Este normal, și imposibil altfel, ca ei să fie de diferite facturi, în ce privește educația și caracterul, iar motivele alegerii lui Trump foarte diverse.De apreciat acest punct de vedere!
  Într-un fel e o recunoaștere a modului greșit în care au fost priviți, în trecutul recent, când toți au fost etichetați la fel de negativ. Recunoașterea greșelii, la un om extrem de orgolios și coleric, este de două ori de apreciat!
  Când patima se duce rămâne capul limpede.
  Mulți comentatori nu au înțeles.O țin în continuare cu cei peste 70 de milioane de răi, needucați, bădărani și psd-iști...???!!!
  Între ei, adică între needucați & co., sigur și profesori universitari, cercetători, doctori eminenți ce salvează vieți, muncitori care-și fac cu brio datoria, oameni de mare competență și moralitate, doar sunt peste 70 de milioane, nu 70. Și desigur, printre ei, și dezechilibrați, needucați, imorali etc., dar nicidecum toți.
  • Like 0
 • Peste granitele noastre, se duce o lupta crancena intre left-wing politics si right-wing politics. Nu stiu daca s-a vazut sau daca este foarte cert faptul ca nationalismul creste din cauza crimelor indirecte facute de left-wing politicians, precum Biden, care foloseste o propaganda ce abuzeaza mandria si deluziile minoritatilor Americane. LGBTQ, printre ei, alaturi de BLM (Black Lives Matter). Zic asta pentru ca, unele articole, precum acesta, doar ca de la presa Americana, aka ''Now This'', ''The Recount'', ''MSMBC'', ''CBS'' si inca multe altele, instiga ura pentru unul dintre candidatii pentru presedentie. Candidat, care a pierdut, desii el reprezenta nationalismul, iar Biden minoritatile si democratia corupta.

  E clar ca nu se stie toata situaia, si nu are absolut nimic. Problema sta in ce putem invata dintr-o tara care e impartita 51-49. Inca suntem spectatori, dar incet situatia o sa vina si aici, cum deja a fost cazul in anii trecuti.
  • Like 0
 • am avut noroc ca statul, societatea civila si democratia au invins, altfel un nou Hitler era cu cizma pe grumazul celui mai puternic stat din lume...am avut putin noroc...bunicii nostri care au murit in razboi nu l-au avut...
  • Like 0
 • Traiesc in USA din 1983 si sunt de acord cu dvs. Trump nu este un politician calificat si nu are rafinamentul celor obligati sa lupte pentru a se ridica treapta cu treapta Este insa un om liber cu adevarat de cind exita Evorba de o ctegorie de care nu aveti mare cunoastere Trump iubeste America cel putin cit dvs si du toate ca e miliardarl au votat74 mil de americani(motivati votul dupa norme rominesti) America rea apartine lu Brager curios cum nu l ati inteles

  • Like 0
 • Mihai check icon
  Acum ca Trump nu mai e presedinte, pot spune ca cei 4 ani de mandat ai lui au fost un experiment care a aratat ( la americani, ca si la britanici, scorul electoral a fost foarte aproape de jumatate-jumatate ) ca jumatate din populatie are discernamant iar cealalta jumatate are frustrari mai mari decat discernamant. Nu-mi vine sa cred ca mascariciul de Trump a fost vreodata ALES, asa cum nu-mi vine sa cred ca celalalt mascarici, Boris Johnson, a fost ales. M-am intrebat in ultimii 30 de ani de ce la noi in tara mitocanii ajung sa o duca cumva mai bine decat oamenii de bun simt: exact din cauza de lipsa de bun-simt ! Bunul simt inseamna ca ai un cod moral la care te raportezi cand faci lucruri. Mitocanii nu au acest cod si de aceea iau decizii mai repede si mai simplu: pentru ca nu au scrupule, pentru ca nu se "incurca" cu vreun cod moral, nu le pasa pe cine ranesc/jignesc daca fac A si nu B, daca calca pe cadavre sau nu, daca lasa in urma lor vreo constructie sociala -oameni dragi si lipsiti de interes unul fata de celalalt, etc,etc,etc. Trump reprezinta tot ce are omenirea mai prost: rapacitate, dispret fata de cei de jos, elitism financiar, cruzime. Nu stiu ce sa astept de la Biden, dar sper ca va reversa o parte din raul facut de Trump. Alegerile intr-o tara mare cum e America, pot fi privite prin perspectiva a ceea ce se numeste "the law of big numbers", conform careia daca pui o maimuta la tastele unui computer si o inveti sa tastele aleator, exista 1 sansa la nu stiu cate miliarde ca maimuta sa tasteze o piesa de Shakespeare. Asta este ceea ce inteleg eu ca s-a intamplat acum 4 ani in America (si UK) : o anomalie statistica a generat castigarea alegerilor.
  • Like 5
  • @ Mihai
   De cînd e *ales* un premier? :)))))))))
   (doar un exemplu din jungla de aberații pe care le-ai debitat)
   • Like 1
 • Conflict acut intre conservatori (republicani) si socialisti (democrati). De vazut daca marea resetare promisa va insemna ceva mai bine pentru clasa de mijloc. Daca nu, China castiga. Daca da, visul american e reinsufletit. Restul e gargara!
  • Like 2
 • O fi Trump de neam prost, dar pamfletul ăsta este și mai prost.

  Se poate spune că SUA diferă de Europa prin bădărănie, sau nonșalanță, mai puțină politețe.. Și mai diferă prin prăpastia uriașă dintre cei care profită de pe urma globalizării (relațiilor cu China și Europa, Rusia) și cei care pierd din aceste relații. Biden este un fel de preot ratat. Kamala crede în asediul imigranților asupra Americii, fără să vadă că o distrug.
  • Like 5
  • @ Deluț Isailă Brătfălean
   Dupa cum scrii, se pare ca esti si tu un imigrant cu cas la gura, trumpist. Te-ai c-c-t toata viata la buda din fundul curtii dar daca esti alb te crezi american superior si consideri ca ceilali imigranti de alte culori si religii nu au ce cauta in SUA. Esti tare!
   • Like 6
  • @ Deluț Isailă Brătfălean
   Opiniile dv. nervoase conțin etichetări ieftine și afirmații fără nicio acoperire în realitate.
   Sunt surprinsă neplăcut de aprecierile pe care le-ați primit.
   • Like 0
 • Trebuie adăugat că o mare parte din votanții lui Trump se tem de o 'black and brown America'.
  • Like 2
 • mie mi se pare foare corect ce ati scris despre Trump. se potrivea perfect si la Iliescu si la Basescu.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult